• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: není to katastrofická literatura. spíš si představ komentované shrnutí každodenního zpravodajství za několik let, remixované z výcucem s dějin. většinu si toho už někde slyšel nebo četl, ale nebývá to zasazeno do celkového rámce věcí
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Místo šéfa robot? Do 10 let by mohly manažery nahradit stroje, věří studie
    http://www.blesk.cz/...misto-sefa-robot-do-10-let-by-mohly-manazery-nahradit-stroje-veri-studie.html
    Roboti budou schopni do pěti až deseti let vykonávat manažerské práce lépe než lidé. Na sílící schopnost komputerizace a automatizace nahrazovat v masovém měřítku lidi v posledních letech poukázaly některé studie a významní autoři a ekonomové.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Je nová doba, zabloudit bez GPS už je zcela nemoderní.

    DANYSEK: Jo, opakovaný strkání pazour do hrnce s vařící vodou je chytrý.
    I ten chlap chlap co skočil nahej mezi kaktusy protože mu to připadalo jako dobrej nápad, to opakovat nezkoušel:-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KEVIT: zatimco socialismus je novovek :-D Skoda jen, ze veskere pokusy jej zavest konci.. ehm, ehm.. krachem :-) Jen jak uz je zvykem, nektera ditka se z historie nedokazi poucit a maji urputnou touhu si ji zopakovat...
    Vzdyt i to radikalni oskubani zlych kapitalistu jsme si tu vyzkouseli - v unoru tomu bude 68 let. A lidi se tu vazne lip nemeli ;-)
    KEVIT
    KEVIT --- ---
    je to samozřejmost, zatím jsme ve středověku, lidsky ( náboženství, války) i ekonomicky (peníze za které si kupuje kousky planety ve vesmíru např., směšné)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: promluvil statni urad. a proto to tady tak vypada.
    //ironie neprilozena. sorry.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Nahodou... Je to fajn reseni casteho bezduvodneho vyskakovani beznych pojistek...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: nedivil bych se, kdyby misto pojistek pouzival hrebiky :-D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: co se tyce katastroficke literatury - tu nectu a ohrozena evropa me zajima jenom v pripade, ze jede v tyvce nejakej film o zombies.

    jinak si myslim, ze sem tam nejakej byrokratickej model se muze hodit, ja osobne jsem treba rad, ze existuji treba zivnostaky. preci jen revizi elektrickych rozvodu v tvem byte ti udelam i ja, ale nedam ti kulaty razitko
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja vim, jsou Vanoce a pristroje na zabavu jsou plne pohadek :-D Tohle je jedna z nich :-) Kdepak na to ta sebevedoma EU asi vezme prostredky. Stejna EU, ktere zamotalo hlavu uz jen bohemsky si zijici Recko :-)

    Predstava, ze na dopravu staci GPS je vtipna. Ke me domu polovina kuryru netrefi a bloudi. Prestoze maji navigace. A jde o barak, co na svem miste stoji pres padesat let. Nenajdou ho :-D Ale z "navigacni" konverzace je patrne, ze ti bloudici borci maji vzdy elementarni neznalosti, pokud jde o orientaci v ulici. Testy k ziskani nejake koncese toto obsahuji. Proste technika sama vse nevyresi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tady nejde o konkrétní značku, ale o obecný princip: stejně jako některé obchodní a byrokratické modely nedávaly smysl už v éře telegrafu, telefonu a televize, tak teď v éře internetu a smartphonů a GPS jich nedává smysl ještě více. spousta služeb nemusí být specializované, vážené, profese, na které si činí monopolní nárok nějaké silné cechovní svazy (v podstatě odbory) - víceméně, přichází éra nové "hi-tech nádeničiny". to otevírá spoustě lidí nové možnosti, ale přináší to s sebou i rizika. (Jedním z podobných povolání budoucnosti je evidentně "nájemný online troll" )

    ZP je jedním ze způsobů jak se těmhle rizikům postavit. je to cesta k silné sebevědomé EU, jejíž občané budou cítit odpovědnost za to, že si jako své politické reprezentanty nezvolí debily, a pro mimo-EU mocnosti (Putin, americké korporace apod.) bude dražší si její občany najímat jako svoje online trolly či dokonce agenty.

    hele, dostal jsem k Vánocům Ohroženou Evropu od George Friedmana: jeho zhuleně-liberální nadčasové a souasně pramatické uvažování je mi blízké, podobně jako třeba Jared Diamond. jsem teď posedlý snahou pochopit nejlepší řešení pro Evropu v dnešní krizi a uvažování o ZP od toho nedokážu oddělit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja osobne si myslim, ze ten slavnej Uber nebude mit v cechach prilis uspechu, dokazu si predstavit, ze ho nejvic budou vyuzivat americani (nebo obecne zapadni cizinci) v cechach, protoze ho budou znat ze statu a taky budou vedet, ze nasi drockari hlavne okradaji, takze si radi priplati za svoji "americkou jistotu a poctivost"...
    //jinak sporivej cech si objedna normalni drocku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: opet se mylis. Dobre vybavene skoly jsou i v jinych mestech. To, ze o tech skolach sam nevis skutecne neimplikuje, ze neexistuji :D I kdyz ty na zaklade svych nevedomosti malujes tu svoji imaginarni realitu celkem casto. Mas hodne omezeny rozhled.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Oh jasne... Kvalita a narocnost skoly je urcena vybavenim...
    Coz by ale znamenalo, ze "Danyskovsky kvalitni" skoly jsou jen v Praze, Brne, Plzni a mozna i Ostrave...

    Ale samozrejme i ostatni skoly maji jiste spoooustu moznosti, jak sve zaky rozvijet...

    Clovece, uz by sis asi dalsi davku nemel davat, at uz sjizdis cokoliv... Uz ted pises dost brutalni bizar, vetsi nez v propagacnich materialech MSMT...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Vsude vybaveni rozhodne neni - jsou skoly kvalitni (a narocne) a pak (lehci) skoly, kde se spokojene prospis k nejakemu papiru :-) A dost lidi si zamerne vybira tu "lehci" cestu (coz je jejich osobni fail...). Na gymplech obvykle moc vybaveni nebyva... zeano, ten typ skoly je hlavne o teoreticke priprave (analogicky treba lycea) - a ocekava se, ze automaticky pokracujes dal na vejsce (a vi se, ze bez ni ta skola je k hovnu). Prakticka priprava na gymlu&spol je minimalni (pokud vubec nejaka). Narozdil od specializovanych strednych odbornych skol. Linkovana aktivita CEZu neni zdaleka jedina, byl to jen jeden z mnoha prikladu ze zivota (se zamerenim na techniku, ale podobne to funguje i v netechnickych oborech). A z dobrych strednich skol absolventi obyvkle problem uplatnit se nemaji - ale to na urade nepoznas, pac ti k vam neprijdou... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zminovana krize mela puvod v nadhodnocenych nemovitostech (ergo neexistujici realne protihodnote).
    Problematicky zadluzeni jsou ti, co se chovaji dlouhodobe nezodpovedne. Proste kdyz na neco nemam, tak si to nekupuju - pripadne poridim substitut, na ktery teda mam. Moznost volby je vzdycky - pocinaje treba bydlenim (nekde je logicky drazsi, nekde levnejsi). Nemuzes chtit bydlet nekde, kde to nejsi schopen ufinancovat. Island ma sve mouchy (ale jak je u tebe typicke - "pejsko-kocickovskou" metodou si do sve bramboracky vyberes, co ti zrovna padne pod ruku). Doporucuji prostudovat problematiku do detailu (a ano, k ZP ma Island sakra daleko).
    ZP problem "too big to fail" nijak neresi. Naopak to povede k rychlejsimu kolapsu (zatim tu nikdo[!] nepredvedl uceleny model, ktery by byl schopny fungovat a negeneroval obrovske dluhy).

    U ceny prace jsou opet dva faktory - zamestnavatel na jedne strane (ktery pochopitelne nechce utracet moc) a zamestnanec na strane druhe. A tam dochazi k castemu failu - spousta lidi ochotne a dobrovolne pristoupi na nuzny prijem. Pokud takovych pitomcu je nadkriticke mnozstvi, pak zamestnavatele samozrejme maji dost prostoru brat ty, co si reknou mene... ale mimochodem, zvlast v prihranici uz lidi hodne chapou, ze za carou ty pomery jsou o necem jinem - stejne jako v mnoha oblastech, kdyz si jako narod nechame srat dobrovolne na hlavu, nemame narok nadavat ;-) Kazdopadne pricetny zamestnavatele existuji i v CR - a pokud se zameruji na kvalitu, zamestnance zaplatit dokazou (chapu, ze to v te vasi garazovce nepoznas).

    Schopnost lidskeho mozku je o konkretnim cloveku a jeho (ne)lenosti. Za svou profesni karieru jsem potkal peknych par vitalnich stariku - kteri dokazali strcit do kapsy spoustu lidi o 30let mladsich. Byli zvykli od mladi makat a v penzi s tim neprestali... jo, pak je tu pocetna skupina tech, co si makat naopak odvykla (nebo nikdy nezvykla).

    Jako celkem chapu, ze sam se v zivote celkem placas ;-) Prilis casu travis tlachanim o nicem, misto aby ses rozvijel a dokazal to nejak zhodnotit. A generujes tim "flustrovane" nazory, jak je svet kolem nahovno :D Ne, neni to tak zly - jasne, lidi tveho kalibru maji dost casu na to, aby zaplavovali internet opacnym nazorem. Pokud nekdo neni flink, ma dost moznosti na to se mit dobre. Podle vlastni neschopnosti vazne nemuzes generalizovat. Za svuj posrany zivot si obvykle muze kazdy sam (a casto to zacina prave uz na te skole).
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jasneeee...
    Nejdriv tu mektas cosi o pragocentrismu a pak maji nahle skoro vsude hi-tech vybaveni uceben, ktere nejspis mohou pouzivat i mimo vyuku na konstrukci vlastnich projektu a pouze skromnost pedagogickych pracovniku sekundarniho skolstvi brani tomu, aby zavody studentskych formuli vyhravalo uciliste z Horni Dolni...

    A ja ubohy zavistivec z provincniho gymplu tu jejich skromnost halt asi nedokazu pochopit a ocenit... B-) :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: rikals drony...? :D
    Dron falls behind Marcel Hirscher and nearly hits him
    https://www.youtube.com/watch?v=ENIKJWtpMII
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, ale kdo pojistí věřitele, který půjčuje nerozumně? (nebyla krize roku 2008 způsobená právě tímhle? nebo něčím volně souvisejícím?)

    dnes by se bez dalších úvěrů spotřeba téměř zastavila (v tomhle se bohužel shodnu s různými zdejšími tinfoil-hat komentátory). to znamená, že nikdo nemá doopravdy zájem zastavit půjčování (zejména) na blbosti. (a riziko, jak správně říkáš, je pojištěné). to znamená, že se vytváří falešné moralizování o nezodpovědnosti dlužníků - jenže to je asi stejný bullshit, jako to, co 19.století vykládalo o alkoholismu dělníků nebo tehdejší dvojí morálka v sexu!

    neříkám, že je dobře, že je v lidech vytvářeno vědomí zadluženosti - samozřejmě, je to průser, Marxova představa rozdělení na kapitalisty a proletariát byla v podstatě ještě naivně utopická, protože ve skutečnosti se společnost dělí na majetné a zadlužené... ale ještě možná spíše jen na více či méně zadlužené, nebo na schopné a neschopné splácet. A dluh = otroctví. (V tomhle má posledních 5000 let různých ekonomických systémů víceméně jasno)

    otázka je, kdo se do toho průseru řítí "dobrovolně": podle mě spousta lidí ani jinou možnost nemá. navíc davovost toho chování vede k tomu, že masa zadlužených je prostě "too big to fail", jako celek. nicméně, tohle má právě ZP řešit: je to v podstatě vize konce zadlužování, protože je jasné, že banky by prostě neměly někomu, kdo žije jen ze ZP, půjčovat (otázka jistě je, kdo to zreguluje - ale ono je to dosažitelné právě ZRUŠENÍM dnešní regulace - viz Islanďané a jejich neochota, aby se veřejný sektor zaručil za závazky soukromě vlastněných bank...)

    celý tenhle posun v myšlení - stejně zhoubný pro dnešní status quo, jako v minulosti teze, že lidi si mají mít možnost svobodně zvolit vyznání a později třeba i zastupitele a vládu, apod. - lze shrnout do několika bodů:

    - riziko nese věřitel, ne dlužník. věřitel má přebytek a chce si vsadit na to, že někdo (v kombinaci s tržními silami) dokáže tento přebytek dále zhodnotit. tohle nemusí být realistické očekávání: mravního hazardu se dopouští věřitel, který do pracovní síly vkládá nereálné očekávání

    - skutečná tržní hodnota pracovní síly neustále klesá. příjmy pracujících už dávno drží nad hranicí chudoby jen různé regulace, které jsou ale obcházeny (např. nemožnost dovézt levnou kvalifikovanou pracovní síl je obcházena offshoring, což je nakonec větší průser, než by byl ZP)

    - délka života sice roste, ale současně ta část života, kdy je mozek doopravdy schopen se učit nové věci a ne jen donekonečna permutovat a obměňovat již naučené, se zas tolik neprodlužuje

    - současná kultura (a teď je velká otázka, jestli to je fakt kultura, nebo přímo DNA, jak se domnívají rasisté , ale v takovém případě je to pro tyhle geny ještě větší průser) klade důraz na to, že právo (nijak dále nehandicapovaného) člověka na existenci se přímo odvíjí od schopnosti zapojit se do systému dělby práce a směny (a ti, kdo to nedokáží, jsou pak programováni k tomu trpět pocity viny, méněcenosti, depresemi, apod.).

    - protože pocit vlastního selhání je přímo na nejzákladnější, biologické úrovni nepříjmený, tak lidé zoufale hledají někoho jiného, kdo "může za jejich posrané životy" (protože oni sami to určitě nejsou, a společnost rozhodně doopravdy nepřipustí šíření memů, které by z neúspěchu vinily společnost - tedy, aspoň žádá společnost, která obstála v sociální evoluci a nepřipustí opravdu masivní šíření těchto memů - jako alternativní teorii, možná, ale nemůže to připustit jako hlavní tezi)

    - obecný pocit je, že "nějaká práce je lepší, než žádná práce" - to ale vede k tomu, že lidem jsou zadávány v podstatě nesmyslné úkoly ("hladové zdi")

    - variací na "hladové zdi" je myšlenka, že lidi mají právo se v práci seberalizovat a dělat, co je baví (a to ještě pokud možno za alespoň minimální mzdu) - tohle je samozřejmě nesmysl, lidi by měli dělat to, co je sice nebaví, ale je to potřeba, a v závislosti na poptávce za to být placeni co nejlépe, a pak mít co nejvíce volného času na to, aby mohli dělat co je baví, a nebyli za to placeni. Bohužel: společnost na toto není nastavena a většina lidí tohle není ochotna ani přijmout (protože je fakticky nebaví nic, a hledají záchranu v stereotypu všedního dne)

    Tohle všechno nepíšu jako moralista "nad věcí" (i když mám určitou výsadu mít tak trochu nezúčastněný úhel pohledu, ale hodně lidí kolem mě tuhle výsadu nemá). Píšu to jako člověk, který tyhle mechanismy pociťuje více či méně na sobě.

    Věřím, že konkrétně pro mě by ZP představoval spíše jen daňovou úlevu... možná by byl ekvivalentem placené dovolené pro živnostníky a podnikatele, kdo ví. Možná bych si mezi jednotlivými činorodými obdobími hodil nějaký čas "dovolené" na ZP, nevím (nemyslím, že bych to vydržel déle, než dnes stejně trvá základní podpora v nezaměstnosti). Důvod, proč přesto, že to pro mě není osobně výhodné, dávám přednost ZP, je ale prostě ten, že nenávidím samoúčelnou aktivitu, která vede k plýtvání vzácnými zdroji: vidím zbytečnou spotřebu, ze které nikdo nemá doopravdy radost, a od ZP si slibuju šanci na zmírnění samoúčených aktivit téhle civilizace. (jinými slovy, s trochou nadsázky: méně času v dopravních zácpách, více času na lety do kosmu a tlachání na internetu a vůbec všechno příjemné v životě... přesun těžiště lidských aktivt z pracovišť do domácností a "nepracovišť" a třeba i na Internet, apod.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Chyba toho kdo pujcuje? Ale kdeze. Jeho riziko je pojistene dostatecne - a s holym zadkem vesmes odchazi prave ten, kdo si pujcil. Exekutor se pak uz nepta, zejo - a "TCO" pujcky jde rychle nahoru... a institut osobniho bankrotu vazne neni o tom, ze zitra si jen tak reknes, ze delas tlustou caru... :)

    Nezodpovednost je prave v tom, ze se dobrovolne riti do pruseru - ten, kdo si pujcuje (a nepremysli). Jeste chapu pujcku na neco hmotneho (kde prinejhorsim muzes danou vec prodat a dluh umorit, kdyz neni zbyti) - ale na pozitky, dovolenou...? To vazne neni nezodpovednost toho, kdo pujcuje (tomu staci si jen overit, ze te ma oc obrat, kdyz dluh nesplatis) :-) Nicim nepodmineny ZP na tom chovani dotycnych jedincu zhola nic nezmeni... naopak to jen zhorsi - zvyknout si na automaticky vyssi zivotni standard jde rychle a s tim samozrejme ty naroky jeste pujdou nahoru, lidi budou chtit vic a vic... viz pohadka o Otesankovi, ktera se do tohoto use-case naramne hodi :-) A chte nechte to i "tvou" penezenku zatizi - protoze budes stejne bojovat se sekundarnimi dopady individualni blbosti (kriminalita na vykompenzovani nasekanych dluhu).

    XCHAOS: to nejsou predsudky. Doba se sice vyviji - ale rozhodne ne vzdy tak slunickove. Jasne, ze nektere firmy jsou trosku napred (Google pocinaje), ale legislativa jim naopak postupne svazuje ruce (viz napr. ruzne regulace EU). Nejen technologie, ale i regulatori se vyviji a prizpusobuji. A ruzne snahy okate "kreativne obejit" existujici legislativni ramec (nutnost koncese u taxi apod) vesmes vedou jen k tomu, ze se srouby utahuji jeste vic. Ostatne i Uber se boji - treba blokuje karty "znamych" kontroloru :D Coz samo o sobe jen svedci o tom, ze sami panove si jsou dobre vedomi toho, ze jsou za hranou. Podnikatel s cistym svedomim by prece nic takovym zpusobem neblokoval ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam