• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale kellner je self-made man. byl po revoluci mladej, sral na alternativu a stejne jako muj soucasny zamestnavatel udelal to, ze na zapade koupil kamion kopirek a v 90 je prodal se ziskem, protoze po kopirkach byla poptavka. muj zamestnavatel zase v 90 roce privezl z holandska kamion pocitacu tulip, prodal je ceskym draham a vydelal svuj prvni milion.

    //ty tvoje pohadky o temnych silach, spekulacich a zajmech na zisku (ano, podnikas prave proto, abys mel zisk, neasi) jsou ale zabavny, ale bohuzel z kategorie do ktere patri podstatna cast obycejnych ceskych lidi, kteri si mysli, ze uspesny podnikatel=zlodej.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já bych se do tohohle tématu nerad pouštěl :-) rozvádíš nepodstatný detail.

    ano, Kellner skutečně koupil O2 spekulativně, poskytování kvalitních služeb je mu u prdele, jde mu jen o zisk, jako každému finančnímu spekulantovi (a nebo - pokud jsou za ním v pozadí nějaké jiné síly, mu může jít o něco jiného, než _jeho_ zisk... totiž různé mocenské zájmy jsou vždy ještě o něco horší a temnější, než pouhý zájem na zisku)

    je otevřená otázka, jestli by se v normální ekonomice s tímto přístupem stal miliardářem "po-americkou" - tedy jako onen pověstný americký self-made man, začínající čištěním bot nebo jako garážová firma.

    podstatné je, že rozdíl mezi ziskem a mzdou je v míře rizika. máš několik málo specializací, kde tržní hodnota mzdy (= nízká substituovatelnost dané osoby na daném pracovním místě) je fakt vysoká. špičkoví chirurgové, letečtí dispečeři, dohled v jaderných elektrárnách, budiž. existují elitní profese (různé socialistické koncepty vždy dbali na to, získat je na svojí stranu - tedy, de-facto, museli kolem nich nechat existovat aspoň malý, "skleníkový" volnotržní, chceš-li kapitalistický ekosystém, nabídnout jim nemovitosti a služby, apod.).

    nicméně, zbytek opravdu vysokých příjmů, ať už je to zisk nebo mzda, je nutné považovat za formu _dobývání renty_.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: obavam se, ze historii minimalni mzdy v cr v prilozenych odkazech vidis asi nejspis jenom ty....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    historie minimální mzdy - cechy:
    Cech – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Cech

    základní pojem v tomhle směru:
    Dobývání renty – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Dob%C3%BDv%C3%A1n%C3%AD_renty
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no normalni firma si zajisti, aby mohli jeji zamestnanci provadet vyskovy prace. pokud neinvestujes do svych zamestnancu, tak k cemu je pak mas?

    :D :D :D :D
    kteří vydělávají na reklamě, nebo vily dětí dnešních mocenských elit, apod. - protože mliardář Kellner, který koupil O2, to nedokáže,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, poslat tam zaměstnance by bylo dost o hubu, proto na taková místa lezu sám. zisk = ochota podstoupit riziko, pokusil jsem se to ilustrovat obrázkem, NYX je málo textový, co píšu je pro většinu tldr, tak jsem chtěl ukázat, jak vzniká skutečný zisk (nikoliv zisk, vzniklý ohnutím nějaké regulace ve prospěch svého monopolu či vytunelováním veřejné zakázky). a já - přesto všechno, světe div se! - tvrdím, že platit ze zisku daň je ok.

    jinak to, že u našich dnešních miliardářských elit ani nevíme, kde se vzaly a jestli se minimálně za částí z nich neskrývá snaha Ruska udržet si ve střední Evropě vliv - to je prostě fakt, který by mi zrovna u tebe překvapilo, kdybys rozporoval.

    s tématem to úzce souvisí: jestliže mi říkáš, že se mám spolehnout na volný trh, a radostně vykonávat práci pro bohatší elity, tak se musíme trochu zamyslet i nad tím, kde tyhle bohatší elity v 90tých letech vzaly prachy (ano, souhlasím - řada vrstevníků a kolegů v profesi to řešila prací na Západě, já měl nabídky, místo toho jsem se rozhodl podnikat v ČR, dopadl jsem jak jsem dopadl)

    (mimochodem - vždyť já to dělám!! připoju na internet vily režisérů, kteří vydělávají na reklamě, nebo vily dětí dnešních mocenských elit, apod. - protože mliardář Kellner, který koupil O2, to nedokáže, a miliardář Warren Buffet a jeho UPC stíhá stěží paneláky... já za sebe nepochybuju o tom, že se _nějak_ uživím, jako poskok bohatých elit - ale vidím kolem sebe lidi, pro které už práci vymyslet nedokážu, kteří dluží na na zdravotním nesplatitelné částky, mají na krku exekuce, apod. - jinými slovy, střední třída na rozdíl od elit není od těch nejchudších izolována, ale bezprostředně s nimi sousedí - a podle mě úkolem střední třídy je dokopat elity, aby s tím kurva něco dělali!!)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, FYI - v objektu sídlí dvě firmy, druhou připojuje jiný operátor, taky bezdrátově, když jsem se (poněkud zoufal) ptal, jak tam lezli - bylo mi řečeno, že si dali žebřík na tyhle schody, tak jsme to udělali stejně.

    alternativa by byla objednat si vysokozdvižnou plošinu (či požárnický žebřík), v obou případech šlo o to dostat se odhadem 7-8 metrů nad zem... a kromě vyšších nákladů by nás to zdrželo časově. podstatné je, že na výslednou kvalitu služby nemá v tomhle případě vliv to, jak se kdo dostal na místo, kde je realizována: nakonec se tam tak jako tak dá kus elektroniky, vyrobený v Číně. U nás je už snažší dosáhnout zisku riskováním, než úsporami z rozsahu (zejména při výrobě) (a mj. proto, že evropská instituce minimální mzdy zkreslila náklady na pracovní sílu a vedla k offshoringu)

    musím ti zopakovat, že vzhledem k tomu, co vím o tvých koníčcích, tě nepokládám za osobu, která by měla ostatním radit, jakou míru rizika by měli v životě podstupovat (ostatně, i já podstoupím větší riziko, než na tom žebříku, když jedu z kopce na snowboardu nebo na kole - ale tam je ten drobný rozdíl, že tím nebuduju ekonomiku... i když v případě že zaplatím ty vlekaře také vlastně buduju :-). nakonec ovšem stejně umřeme všichni. ZP to může (u některých) pouze mírně oddálit.

    tím se dostáváme obloukem k tomu, co je to zisk - zisk je ochota podstoupit riziko. v mém případě jsem riziko podstoupil sám - můj zisk je (ve vybraných případech) podmíněn tím, že riskuju vlastní život (i když ne moc, on zejména ten žebřík ze strany to pojistil fakt slušně). tohle je něco, co investor do akcí, který riskuje max. pokles hodnoty akcií (nejvýše na nulu, ne do minusu), rozhodně neriskuje.

    ano, všichni spotřebovávají nějaké zdroje - historicky by se dokázali uživit, ale na začátku éře industrializace byla přebytečná populace z venkova nahnána do měst a pak se díky lepší zdravotní péči namnožila - a pak díky další vlně automatizace byla v podstatě učiněna zbytečná (mimo sektor služeb).

    Lidi samozřejmě mají problém si zaplatit - nejen za kvalitu, ale za cokoliv - a to díky narůstající tzv. "sociální stratifikaci" - tzn. rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. To, že ty si hlídáš "kvalitu" své sociální sítě a vylučuješ z ní ty, kdo v téhle hře prohrávají - to neznamená, že ten okruh lidí, kteří si mohou "dovolit kvalitu", se v podstatě neustále nezmenšuje (to, že v Praze se to jeví jinak, může souviset se sestěhováváním populace do velkých měst a u nás zejména do Prahy).

    Instituce ZP je pouze oprava zkreslení, které dělá koncept "minimální mzdy". Minimální cena je obecně starý, předmoderní, cechovní koncept - cechy měly monopol na určitý druh činnosti na daném teritoriu, vylučovali z volné soutěže ty, kdo nebyli členy cechu a současně hlídali, aby členové cechu nepracovali pod určitou tehdejší "minimální mzdu". Pokračováním tohohle konceptu do současnosti jsou odbory a minimální mzda, je to opatření, které staví na hlavu volný trh - a právě na tohle poukazovali ekonomové, na které se stoupenci ZP odvolávají.

    Koncept ZP nahrazuje koncept minimální mzdy a přenáší sociální odpovědnost z podnikatelů na stát.

    Což, jak jsem se poukázal výše souvisí s tím, že podnikatel dost riskuje i jinak - naopak, státní úředník sedí v teple v kanclu, a zas tolik neriskuje (smutný fakt: většina západoevropské mládeže považuje za ideální kariéru pro sebe právě dělat státního úředníka - málokdo sní o práci ve startupu typu SpaceX, apod.). Stát nemá povinnost zajistit teplá místa úředníkem v kancelářích (v tomhle se shoduju s libertariánskou kritikou, např. Mises: Byrokracie) - ale má určitou povinnost postarat se aspoň v minimální nutné míře o své občany (aspoň do té míry, do jaké omezil jejich práva - tzn. třeba že garantuje vlastnický systém, který občany vyhnal z vlastních polí a z pastvin do měst, ukládá jim povinnost dodržovat zákony, dokonce očkovat děti (sic!), posílt je do škol, apod.)

    Jak jsem tu vysvětloval, 1.republika byla více "republikánská", než náš současný systém, který vznikl zrušením socialismus (bez toho, aby pozitivně vymezil nějaké nové hodnoty, kromě "chceme se podobat Evropě"). První republika skutečně měla koncept (ve své době už tak 150-1500 let zastaralý, ale přeci jen nějaký) občanství, sahající tradicí do starého Říma, který občanu ukládal povinnosti (braná povinnost vč. vojny, volební povinnost - nikoliv pouhé právo!!, atd.) - a výměnou za to vznikal skutečně jakýsi nárok na přidělení půdy, na které by mohl hospodařit (tato půda byla vyvlastněna aristokracii pozemkovou reformou)

    ZP je tedy koncept nové "pozemkové reformy" - ovšem tentokrát probíhající v prostoru virtuální finančních vztahů. Je to koncept částečného vyvlastnění současné finanční aristokracie - tak, jako republikáni částečně vyvlastnili pozemkovou aristokracii.

    Střední třída, pokud chce zůstat střední třídou, nemůže nikdy mít jiný program, než je decentralizace vlastnictví - a současně zajištění nějaké důstojné existence těm, který nedosáhnou ani na to decentralizované vlastnictví. Jedinou alternativou k tomuto je stát se služebnictvem elit (s přístupem "co na tom, že si nevozím prdel v rols-roycu - vozím si jí aspoň v něčem").

    Jedním z dalších pokusů o takovou decentralizaci vlastnictví a moci byl i Bitcoin (bohužel - dnes jako experiment v podstatě už ukončený, tím, že se kontrola nad tím soustředila opět, jako již jednou v historii, v rukou malé skupiny jednotlivců)

    Samozřejmě, že republikánské projekty, když se hroutí, tak mají tendenci sklouzávat k rovnostářství, socialismům, přídělovým systémům, válečným komunismům... stejně tak ale aristokratické projekty mají tendenci sklouzávat k diktatuře, strmé hierarchii a ovládaní mas skrze vypatlané ideologie (náboženství, nacionalismus, v nejpokleslejší podobě pak různé odstíny xenofobie až po rasismus). Výběr mezi Stalinem a Hitlerem není výběr.

    Podstatné je, že kromě ZP žádný liberálně-republikánsky-anti-aristokratický, občanské projekt střední třídy dnes v podstatně nikdo ani nedokáže sesmolit! Spatřovat hodnotu občana v tržní hodnotě jeho práce dnes znamená jediné: ignorovat dnešní ekonomickou realitu a tu část ekonomických teorií, která ji skutečně kvantitativně popisuje. Většina lidí v Evropě se dnes živí prací na různých hladových zdech, stejně zadávaných shora (veřejný nebo soukromý sektor). Umět si zažádat o dotace dnes znamená téměř všechno.

    Kritika ZP zleva je dnes prakticky neexistující: levice nemá žádnou teorii, žádný plán. Sociální demokracie je dnes stranou státních úředníků a kancelářských míst. Babiše volí stále zbytečnější střední úředníci ze středně velkých měst (projdi si volby.cz...). Odpovědí na původní marxismus byla už Fordova dělba práce u pásu, 20.století přišlo v podstatě s dvěma alternativama na levici: stalinismus a neomarxismus. Stalinismus nechceš. A když dáš mladému nadějnému levičákovi na výběr mezi nějakým genderqueer-rawvegan-anarchofeministicky-permakulturním nesmyslem a ZP, který v podstatě říká "hlady nechcípneš, ale stejně bys měl zkusit něco dělat" - tak přemýšlej, co mu tak asi zbývá.

    Kritika ZP zprava je naproti tomu demagogická, sektářská.. a hlavně, úhlavní nepřátelé státu, kteří by nejradši jeho sociální program zrušili úplně, se neštítí v boji proti ZP spojit s těmi, kdo čerpají výhody z dnešního sociálního systému (kteří by ale oni, kdyby se dostali k moci, přece nejraději zrušili úplně!). Opravdu nechápu, co si slibuješ od spojení s novou, "postmoderní" aristokracií, jejímž programem nakonec stejně nemůže být nic jiného než zrušení konceptu demokracie (což náckové aspoň mají odvahu přiznávat otevřeně, zatímco ostatní pravice mlží)

    ZP je sociální program, na kterém lze vybudovat středo-levý, občanský, republikánský konsensus. Něco takového je v dnešní době extrémně nepopulární, budiž. Já se nehádám. Ale tak ze mě aspoň aspoň nedělej populistu!!! (BTW, na všechny funkce v Pirátech jsem buď rezignoval, nebo se je rozhodl neobhajovat - teda spíš jsem prošvihl termín potvrzení kandidatury, ale říct, že jsem se rozhodl, je elegantnější - chápeš - vy jste moje cílová skupina, vy jste městský profesionálové v oboru IT a moji potenciální voliči - a když vás nedokážu přesvědčit, tak se nebudu prát s ostatními členy o jejich cílovky...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: pokud porusujes predpisy bezpecnosti prace je to tvuj problem, kdyz se ti neco stane. co se tyce oblasti bezpecnosti prace, dost se resi.

    moje práce často porušuje jakékoliv bezpečnostní předpisy viz https://twitter.com/SPOJE/status/686957279132954624 - a jestli mi něco sere, tak to, že v naší branži se pohybujou pánové, u kterých vůcec není zřejmé, zda jejich peníze nepochází původně od KGB a jejich smyslem není udržet vliv Ruska v bývalém sovětském bloku (dosaď si sám, o kom mluvím)

    jinak precetl sis to po sobe? smichat dohromady bezpecnost prace, kgb a rusko, to chce opravdu mentalni vykon, a dost se bojim, ze tag pro ironii chybi zamerne.


    XCHAOS: ludiste skutecne nemeli pravdu a srovnavat to se svetovejma valkama.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Je fuk, kdo na nej lezl. A uz vubec bych to nevystavoval na internetu. Je to normalni fuserina - ktera ani firme dobre jmeno neudela :) A vim jak to vznika - chce se usetrit na nakladech. Ohanis se tu tim, jak zle korporaty vykoristuji chudaky zamestnance v honbe za vlastnim ziskem - a pak tu predvedes, jak tvuj vlastni podnik ve snaze usetrit sve naklady namisto najmuti plosiny ci jine adekvatni vybavy bastli se zebrikem... :-) Co vycitas jinym defacto sam jinde delas...

    Clovek, ktery nepracuje neplytva zdroji? :-) Takze to jidlo, ktere sni, teplo ktere jej zahreje...a penize, ktere na jejich obstarani pouzije... zdroje nejsou? :-D Vis ono je to taky jinak - skutecne zdroje (treba nerostne bohatstvi) casto zustavaji netknuty - protoze se jejich tezba momentalne nikomu nevyplati. Ale to uz nevidis - ne proto, ze by informace nebyly dostupne - ale proto, ze se v realu nezajimas... a maximalne papouskujes nazor odnekud od piva, kde neuspesny zhrzely clovicek u desate sklenice nadava kterak je vse kolem nahovno a hleda, kdo za to muze :-)

    Poptavka po kvalitnich sluzbach a technologiich je a lidi nemaji problem si za kvalitu zaplatit. Je smutne, ze jsis te diry na trhu nevsimnul, kdyz sam podnikas... :-) Vem si treba Turris a uspech te kampane, at se drzime aspon trosku neceho, cemu snad trochu rozumis... mas to jako praktickou ukazku jedne takove diry :-) Ja pozoruju spis jiny problem - lidi, co neco umi a delaji svoiu praci kvalitne jsou obvykle pretizeni. A pak je spousta tech, co nic delat nechce, jen chce pobirat plat a.... spotrebovavat zdroje :D Ono je to spise obracene - kdo se boji o svou budoucnost, generuje zmetky polepene pozlatkem...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: proto jsem na něj lezl sám.

    hele, mě štve ten princip - jak někdo čte stoupencům ZP myšlenky a věští, jak jsou to nemakačenkové, nebo někomu závidí vydělané peníze, apod. já rovnou když domýšlím myšlenkové modely svých odpůrců v debatě, tak zdůrazňuju, že to myslím spíš ironicky - je jasné, že skutečné motivy si domyslet nejde. lidi mají různé žebříčky hodnot, různé zkušenosti, různé okruhy známých... nejde ani rozeznat, kdo má něco z vlastní hlavy a kdo jen papuškuje co slyšel či četl. V žádné debatě. A nejde takovéhle modely vytvářet ani u stoupenců ZP ani u odpůrců ZP. Proto jsem na takovéhle paušalizování citlivý.

    já prostě nemám potřebu pozorovat někoho, jak (z mého hlediska) akorát plýtvá vzácnými zdroji, které budou později v životě chybět mě nebo mým potomkům - ale díky nějakým účetním či rovnou makroekonomickým trikům je jeho vožení si prdele v autě považováno za "poctivou práci". člověk kterej nepracuje, aspoň neplýtvá zdroji. neříkám, že jsem vzhledem ke své výchově a kultuře která mě formovala, připraven vidět lidi v nějakých slumech, apod. - ale současně jsem na hony vzdálen uvažování "nějaká aktivita lepší než žádná aktivita".

    spíš je zjevné, že když někdo něco udělá pořádně, nebude to dlouho potřebat opravit či dokonce nahradit: evidentně tedy pořádně udělaná práce automaticky bere práci někomu jinému, tedy když chceme dělat svou práci pořádně, musíme počítat, že jsme někomu práci ušetřili a nemělo by nám pak vadit vidět někoho nepracovat. měli bychom jít po jiných parametrech posuzování ostatních: pokud je uměle (např. nějakými veřejnými stimily) vytvořena poptávka po nízko kvalifikované práci plýtvající zdroji, je to horší než žádná práce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Firmy do deseti let povedou roboti, zaznělo na ekonomickém fóru v Davosu — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...rmy-do-deseti-let-povedou-roboti-zaznelo-na-ekonomickem-foru-v-davosu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: sorry, ale ta foto dokazuje jedine - nechceme investovat do naleziteho vybaveni, ale nejak to zbastlime. Pat&Mat business... to uz neni o umeni osekat naklady, to je bohapusty slendrian. Ale chapu, nekdo si muze pripadat jako hrdina, kdyz takhle "usetri". Pockej, az ti z toho zebriku nekdo sleti... pak te momentalni uspory budes tezce litovat :-)
    Ze nekdo krati davky je mozna kratkodobe "odvody" - ale z dlouhodobeho hlediska jde o osobni fail jedincu. Ale zapada to do dnesniho zpusobu zivota mnohych stylem "ze dne na dem", bohemsky styl zivota :-)
    Pritomnost na pracovisti je ryze problem zamestnavatele - spousta soukromych firem toto sama vyzaduje a tvrde dochazku hlida, statu je vicemene jedno, odkud delas svou praci. Dochazka se z pohledu statni kontroly resi max. z pohledu prescasove prace (a limitu zde urcenych v zakone) - ale ne proto, aby se zkoumalo, zda jsi misto 8 hodin byl na pracovisti jen 5... zase matlas nesmysly (chapu, nikdy jsi poradne zamestnan nebyl) :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: o Pirátech bez Pirátů. (a navíc - kdo říká, že luddité neměli pravdu? jejich kritici si tehdy ani neuměli představit něco jako 1. a 2.světovou válku.. a následně studenou...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: v mém případě: daleko snáze by by se mi vykopávali lidi z práce, jako podnikateli. navíc legální zaměstnávání je znevýhodněno proti práci načerno, obě strany zaměstnávání načerno mají dnes zájem o tom mlčet (v jednom případě kvůli daňové optimalizaci, v druhé případě kvůli optimalizaci stávajícího systému podmíněných dávek)

    to, že "stoupence ZP sere, že si někdo umí vydělat" je největší fallacy: popravdě, když už, tak lidi, kteří fakt _makají_ (ne, že si odsedí hodiny v kanclu, kde mohou celý den psát na NXY), sere, že je z trhu vytlačují firmy s přístupem k úvěru a penězům investorů, když přitom po letech už trochu chápou podstatu finančního sektoru.

    (tvoje jistot, že všichni kromě tebe a tvých kamarádů v diskuzi, jsou naprostý flákači, je asi největší drzost na tom všem.. ve skutečnosti spousta maskovaných pravičáků jsou prostě étatisti, spousta wannabe libertariánů má zaměstnaneckou a nikoliv podnikatelskou mentalitu.. jestli vůbec něco obhajuju, tak je to volnotržní a podnikatelský přístup - myšleno v původním slova tohoto smyslu, od 17.století přes podnikavce poskytující služby obětem zlaté horečky na Aljašce po Bitcoin - v opozici vůči zaměstnaneckému postoji "když něco dělám, je to ok a je problém někoho jiného, aby ta práce dávala smysl"

    jako podnikatel zvyklý osekávat náklady mě pochopitelně sere, když stát z peněz, které odvádím na daních (nebo které moje firma odvádí) financuje hladové zdi a v éře smartphonů hlídá, zda si někdo vykazuje přítomnost na pracovišti (práce u pásu se stejně všechna odsunula do Číny a manufaktury do Bangladéše..

    dnešní převažující profese je to, čemu se za předchozího režimu říkalo "nástěnkář".

    moje práce často porušuje jakékoliv bezpečnostní předpisy viz https://twitter.com/SPOJE/status/686957279132954624 - a jestli mi něco sere, tak to, že v naší branži se pohybujou pánové, u kterých vůcec není zřejmé, zda jejich peníze nepochází původně od KGB a jejich smyslem není udržet vliv Ruska v bývalém sovětském bloku (dosaď si sám, o kom mluvím)

    tak. a už mi neser.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: dobra hovadina :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti jako moderní luddité: Stroje nám berou práci! Nebo ne? | Ekonomický deník
    http://ekonomicky-denik.cz/pirati-jako-moderni-luddite-stroje-nam-berou-praci-nebo-ne/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: zel bohu posledni veta implikuje fanousky nzp... vetsinou jde o to, ze je sere, ze si nekdo umi vydelat.
    muj reznik behem jedne me hadky se zakaznici, ktera mi tvrdila, ze drive bylo lepe, debatu utnul se slovy: "neni muj problem, ze si nekdo neumi vydelat penize, to na rezimu nezavisi."
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: povinne rezervy u s.r.o. ...ehm... vicemene padly :-D A i kdyz byly, nic to neresilo - nebyla tam zadna umera k zavazkum.
    Tri mega nejsou nic... mikroekonome :-D HDP mas ve stovkach miliard a ty resis jednotky milionu. Seknul ses o rad... samozrejme lokalni "mikro-monopol" vzniknout muze - ale ten je organicky, prirozeny - kde konkurence neni proste proto, ze nikdo konkurovat v tom malem meritku proste nechce a radeji pusobi jinde.

    Sorry, ale kecama o jednotkach milionu coby hyper-penezich ses projevil jako zavistivy vesnicky krupan ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Zisk 3 mega rocne indikuje byznys zhruba na urovni venkovskeho okresu, nebo stredne velkeho mesta...
    ...a je to dost na to, aby takovy OSVC bezproblemove uslapaval konkurenci, predevsim tu se ziskem pod ctvrt mega rocne...
    Dalsi vec je to, ze nemuze nastat (ani lokalne) situace "too big to fall"...

    Nicmene nikde jsem netvrdil, ze "prijem 3 mega = monopol"

    Rizikovost s.r.o. uz je o nastaveni tech s.r.o. a pripadnych povinnosti mit rezervy v nejakem rozsahu...

    Co se tyce ruceni celym svym majetkem, funguje to jen teoreticky, na papire, protoze realne zkrachovaly podnikatel vetsinou zadny majetek nema, neb ho prepise na (cerstve byvalou) manzelku, deti, rodice, atp.
    V horsim pripade fakt nic nema a to je pak na masli, protoze dluh cca nad milion s nabihajicim penale/exekucemi je pro jednotlivce nesplatitelny..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ted vazne nevim, co to meles :-) Prijem v jednotkach milionu u OSVC vazne nebude implikovat monopol. Jasne, pro urednika z pracaku jsou tri mega rocne velky prachy - ale rozhodne to neni znamka nejakeho monopolu - jako spis spise lokalniho uspechu v danem segmentu. Ale chapu, co nam chces sdelit - i drobny uspech je treba trestat :D
    Sorry, jses mimo - monopoly nejsou o prijmech o jednotkach milionu. A ceho docilis "omezenim" OSVC - niceho, maximalne to otoci do s.r.o. - a kdyz nebude hloupy, ponese se s.r.o naopak mensi rizika, nez u te zivnosti. OSVC ruci celym svym majetkem, zejo...
    No, ale uz chapu kam te zaradit - politika CSSD/KSC(M) je podobna... v duchu, ze ti OSVC jsou ti nejvetsi bastardi :D
    Zadna regulace monopoly neeliminuje.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tj. dle te tabulky pri nejvyssi sazbe zacina dan na 69% v pripade, ze si OSVC vydelal v prepoctu na dnesni měnu (1989-2014) cca 3,2 milionu a teprve pak rychle stoupa...

    Z meho pohledu je to naopak zajimavy zpusob, jak zastropovat velikost OSVC a znemoznit jim ziskat monopol, nebo se mu priblizit - tj. jak podporit drobne kapitalisty, kteri nemohou dost dobre obstat v prostredi, kde je konkurence omezovana kapitalovou stabilitou velkych hracu...

    Akorat by neco podobneho melo platit i pro firmy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam