• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: vsak to je doba, kdy XCHAOS zacal podnikat :-) Podle tehle tve teorie by se po Praze mel prohanet v Tesle, mel by mit luxusni vilu na Brevnove a spokojene vykoristovat nebohe delniky, kteri nemeli to stesti a narodili se pozdeji :-) A i na tu vysokozdviznou plosinu by mel vlastni - a neprovozoval by akrobacii na zebriku ;-) Ze asi nekde udelal chybu je nad slunce jasne :-)
    Banka ti pujci i dneska - samozrejme nestaci jen prijit do banky, musis mit nejaky podnikatelsky plan majici hlavu a patu. A ono rozhodne na trhu najdes spoustu der, jeden priklad specificky XCHAOSovi blizky jsem tu uvadel - je to chce trosku hledat. I kdyby chtel postavit treba letadlo :) A nemusi to byt nutne nic velkeho, uspesne jsou casto i drobne zivnosti, kde kvalita ma prednost pred kvantitou. Takovych jsou spousty - o nich neuslysis, protoze ti nemaji duvod brblat - a jejich vyznam je jen lokalni. Narozdil od neuspesnych noumu ;-)

    Dluhy z nebe nepadaji. Dluhy si vyrabi kazdy sam. Nevim, proc bych mel soucit s nekym, kdo nezrizene utraci nad ramec svych prijmu. Je prirozene, ze kdyz na neco nemam, tak si to proste odpustim. Ze nekteri jedinci uvazuji jinak vazne neni muj problem :-) Je pochopitelne, ze banka se bude zdrahat pujcit na rozjezd podnikani nekomu, kdo nedokazal ukocirovat ani sve osobni finance - takovy clovek by se mel spis nekde nechat zamestnat :-) Prace je, jen je tu obligatni problem lenosti & pohodlnosti - ktery do toho vstupuje ;-)

    A zen-podnikatelek potkavam vyrazne min nez chlapu. A prichazim do styku i s firmami zalozenymi tri-ctyri roky nazpet. Mozna zalezi na segmentu, ve kterem se pochybujes (nekde muzou zeny prevladnout). Ale rozhodne bych nedelal generel z toho ze jediny, kdo muze dnes zacit podnikat je zena na materske. To je blabol hodny statniho urednika odtrzeneho od reality venku... :-) Coz ale v tvem pripade neni poprve :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Je fuk, kdo na nej lezl. A uz vubec bych to nevystavoval na internetu. Je to normalni fuserina - ktera ani firme dobre jmeno neudela :) A vim jak to vznika - chce se usetrit na nakladech. Ohanis se tu tim, jak zle korporaty vykoristuji chudaky zamestnance v honbe za vlastnim ziskem - a pak tu predvedes, jak tvuj vlastni podnik ve snaze usetrit sve naklady namisto najmuti plosiny ci jine adekvatni vybavy bastli se zebrikem... :-) Co vycitas jinym defacto sam jinde delas...

    Clovek, ktery nepracuje neplytva zdroji? :-) Takze to jidlo, ktere sni, teplo ktere jej zahreje...a penize, ktere na jejich obstarani pouzije... zdroje nejsou? :-D Vis ono je to taky jinak - skutecne zdroje (treba nerostne bohatstvi) casto zustavaji netknuty - protoze se jejich tezba momentalne nikomu nevyplati. Ale to uz nevidis - ne proto, ze by informace nebyly dostupne - ale proto, ze se v realu nezajimas... a maximalne papouskujes nazor odnekud od piva, kde neuspesny zhrzely clovicek u desate sklenice nadava kterak je vse kolem nahovno a hleda, kdo za to muze :-)

    Poptavka po kvalitnich sluzbach a technologiich je a lidi nemaji problem si za kvalitu zaplatit. Je smutne, ze jsis te diry na trhu nevsimnul, kdyz sam podnikas... :-) Vem si treba Turris a uspech te kampane, at se drzime aspon trosku neceho, cemu snad trochu rozumis... mas to jako praktickou ukazku jedne takove diry :-) Ja pozoruju spis jiny problem - lidi, co neco umi a delaji svoiu praci kvalitne jsou obvykle pretizeni. A pak je spousta tech, co nic delat nechce, jen chce pobirat plat a.... spotrebovavat zdroje :D Ono je to spise obracene - kdo se boji o svou budoucnost, generuje zmetky polepene pozlatkem...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: proto jsem na něj lezl sám.

    hele, mě štve ten princip - jak někdo čte stoupencům ZP myšlenky a věští, jak jsou to nemakačenkové, nebo někomu závidí vydělané peníze, apod. já rovnou když domýšlím myšlenkové modely svých odpůrců v debatě, tak zdůrazňuju, že to myslím spíš ironicky - je jasné, že skutečné motivy si domyslet nejde. lidi mají různé žebříčky hodnot, různé zkušenosti, různé okruhy známých... nejde ani rozeznat, kdo má něco z vlastní hlavy a kdo jen papuškuje co slyšel či četl. V žádné debatě. A nejde takovéhle modely vytvářet ani u stoupenců ZP ani u odpůrců ZP. Proto jsem na takovéhle paušalizování citlivý.

    já prostě nemám potřebu pozorovat někoho, jak (z mého hlediska) akorát plýtvá vzácnými zdroji, které budou později v životě chybět mě nebo mým potomkům - ale díky nějakým účetním či rovnou makroekonomickým trikům je jeho vožení si prdele v autě považováno za "poctivou práci". člověk kterej nepracuje, aspoň neplýtvá zdroji. neříkám, že jsem vzhledem ke své výchově a kultuře která mě formovala, připraven vidět lidi v nějakých slumech, apod. - ale současně jsem na hony vzdálen uvažování "nějaká aktivita lepší než žádná aktivita".

    spíš je zjevné, že když někdo něco udělá pořádně, nebude to dlouho potřebat opravit či dokonce nahradit: evidentně tedy pořádně udělaná práce automaticky bere práci někomu jinému, tedy když chceme dělat svou práci pořádně, musíme počítat, že jsme někomu práci ušetřili a nemělo by nám pak vadit vidět někoho nepracovat. měli bychom jít po jiných parametrech posuzování ostatních: pokud je uměle (např. nějakými veřejnými stimily) vytvořena poptávka po nízko kvalifikované práci plýtvající zdroji, je to horší než žádná práce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Firmy do deseti let povedou roboti, zaznělo na ekonomickém fóru v Davosu — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...rmy-do-deseti-let-povedou-roboti-zaznelo-na-ekonomickem-foru-v-davosu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: sorry, ale ta foto dokazuje jedine - nechceme investovat do naleziteho vybaveni, ale nejak to zbastlime. Pat&Mat business... to uz neni o umeni osekat naklady, to je bohapusty slendrian. Ale chapu, nekdo si muze pripadat jako hrdina, kdyz takhle "usetri". Pockej, az ti z toho zebriku nekdo sleti... pak te momentalni uspory budes tezce litovat :-)
    Ze nekdo krati davky je mozna kratkodobe "odvody" - ale z dlouhodobeho hlediska jde o osobni fail jedincu. Ale zapada to do dnesniho zpusobu zivota mnohych stylem "ze dne na dem", bohemsky styl zivota :-)
    Pritomnost na pracovisti je ryze problem zamestnavatele - spousta soukromych firem toto sama vyzaduje a tvrde dochazku hlida, statu je vicemene jedno, odkud delas svou praci. Dochazka se z pohledu statni kontroly resi max. z pohledu prescasove prace (a limitu zde urcenych v zakone) - ale ne proto, aby se zkoumalo, zda jsi misto 8 hodin byl na pracovisti jen 5... zase matlas nesmysly (chapu, nikdy jsi poradne zamestnan nebyl) :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: o Pirátech bez Pirátů. (a navíc - kdo říká, že luddité neměli pravdu? jejich kritici si tehdy ani neuměli představit něco jako 1. a 2.světovou válku.. a následně studenou...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: v mém případě: daleko snáze by by se mi vykopávali lidi z práce, jako podnikateli. navíc legální zaměstnávání je znevýhodněno proti práci načerno, obě strany zaměstnávání načerno mají dnes zájem o tom mlčet (v jednom případě kvůli daňové optimalizaci, v druhé případě kvůli optimalizaci stávajícího systému podmíněných dávek)

    to, že "stoupence ZP sere, že si někdo umí vydělat" je největší fallacy: popravdě, když už, tak lidi, kteří fakt _makají_ (ne, že si odsedí hodiny v kanclu, kde mohou celý den psát na NXY), sere, že je z trhu vytlačují firmy s přístupem k úvěru a penězům investorů, když přitom po letech už trochu chápou podstatu finančního sektoru.

    (tvoje jistot, že všichni kromě tebe a tvých kamarádů v diskuzi, jsou naprostý flákači, je asi největší drzost na tom všem.. ve skutečnosti spousta maskovaných pravičáků jsou prostě étatisti, spousta wannabe libertariánů má zaměstnaneckou a nikoliv podnikatelskou mentalitu.. jestli vůbec něco obhajuju, tak je to volnotržní a podnikatelský přístup - myšleno v původním slova tohoto smyslu, od 17.století přes podnikavce poskytující služby obětem zlaté horečky na Aljašce po Bitcoin - v opozici vůči zaměstnaneckému postoji "když něco dělám, je to ok a je problém někoho jiného, aby ta práce dávala smysl"

    jako podnikatel zvyklý osekávat náklady mě pochopitelně sere, když stát z peněz, které odvádím na daních (nebo které moje firma odvádí) financuje hladové zdi a v éře smartphonů hlídá, zda si někdo vykazuje přítomnost na pracovišti (práce u pásu se stejně všechna odsunula do Číny a manufaktury do Bangladéše..

    dnešní převažující profese je to, čemu se za předchozího režimu říkalo "nástěnkář".

    moje práce často porušuje jakékoliv bezpečnostní předpisy viz https://twitter.com/SPOJE/status/686957279132954624 - a jestli mi něco sere, tak to, že v naší branži se pohybujou pánové, u kterých vůcec není zřejmé, zda jejich peníze nepochází původně od KGB a jejich smyslem není udržet vliv Ruska v bývalém sovětském bloku (dosaď si sám, o kom mluvím)

    tak. a už mi neser.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: dobra hovadina :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti jako moderní luddité: Stroje nám berou práci! Nebo ne? | Ekonomický deník
    http://ekonomicky-denik.cz/pirati-jako-moderni-luddite-stroje-nam-berou-praci-nebo-ne/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: zel bohu posledni veta implikuje fanousky nzp... vetsinou jde o to, ze je sere, ze si nekdo umi vydelat.
    muj reznik behem jedne me hadky se zakaznici, ktera mi tvrdila, ze drive bylo lepe, debatu utnul se slovy: "neni muj problem, ze si nekdo neumi vydelat penize, to na rezimu nezavisi."
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: povinne rezervy u s.r.o. ...ehm... vicemene padly :-D A i kdyz byly, nic to neresilo - nebyla tam zadna umera k zavazkum.
    Tri mega nejsou nic... mikroekonome :-D HDP mas ve stovkach miliard a ty resis jednotky milionu. Seknul ses o rad... samozrejme lokalni "mikro-monopol" vzniknout muze - ale ten je organicky, prirozeny - kde konkurence neni proste proto, ze nikdo konkurovat v tom malem meritku proste nechce a radeji pusobi jinde.

    Sorry, ale kecama o jednotkach milionu coby hyper-penezich ses projevil jako zavistivy vesnicky krupan ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Zisk 3 mega rocne indikuje byznys zhruba na urovni venkovskeho okresu, nebo stredne velkeho mesta...
    ...a je to dost na to, aby takovy OSVC bezproblemove uslapaval konkurenci, predevsim tu se ziskem pod ctvrt mega rocne...
    Dalsi vec je to, ze nemuze nastat (ani lokalne) situace "too big to fall"...

    Nicmene nikde jsem netvrdil, ze "prijem 3 mega = monopol"

    Rizikovost s.r.o. uz je o nastaveni tech s.r.o. a pripadnych povinnosti mit rezervy v nejakem rozsahu...

    Co se tyce ruceni celym svym majetkem, funguje to jen teoreticky, na papire, protoze realne zkrachovaly podnikatel vetsinou zadny majetek nema, neb ho prepise na (cerstve byvalou) manzelku, deti, rodice, atp.
    V horsim pripade fakt nic nema a to je pak na masli, protoze dluh cca nad milion s nabihajicim penale/exekucemi je pro jednotlivce nesplatitelny..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ted vazne nevim, co to meles :-) Prijem v jednotkach milionu u OSVC vazne nebude implikovat monopol. Jasne, pro urednika z pracaku jsou tri mega rocne velky prachy - ale rozhodne to neni znamka nejakeho monopolu - jako spis spise lokalniho uspechu v danem segmentu. Ale chapu, co nam chces sdelit - i drobny uspech je treba trestat :D
    Sorry, jses mimo - monopoly nejsou o prijmech o jednotkach milionu. A ceho docilis "omezenim" OSVC - niceho, maximalne to otoci do s.r.o. - a kdyz nebude hloupy, ponese se s.r.o naopak mensi rizika, nez u te zivnosti. OSVC ruci celym svym majetkem, zejo...
    No, ale uz chapu kam te zaradit - politika CSSD/KSC(M) je podobna... v duchu, ze ti OSVC jsou ti nejvetsi bastardi :D
    Zadna regulace monopoly neeliminuje.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tj. dle te tabulky pri nejvyssi sazbe zacina dan na 69% v pripade, ze si OSVC vydelal v prepoctu na dnesni měnu (1989-2014) cca 3,2 milionu a teprve pak rychle stoupa...

    Z meho pohledu je to naopak zajimavy zpusob, jak zastropovat velikost OSVC a znemoznit jim ziskat monopol, nebo se mu priblizit - tj. jak podporit drobne kapitalisty, kteri nemohou dost dobre obstat v prostredi, kde je konkurence omezovana kapitalovou stabilitou velkych hracu...

    Akorat by neco podobneho melo platit i pro firmy...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale jo, ZP je populismus - na urcitou cilovou skupinu - ano, presne na tu, co svet vnima skrze svou vlastni penezenku a nedokaze zhodnotit dopady v globalnim meritku.
    XCHAOS: tak jiste... jeste se pri te exkurzi do historie podivej, koho oskubali min a koho vic... :D

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nezdá se ti, že NZP je tedy poněkud nepopulární, v podstatě anti-populistické opatření?

    nemůžeš stoupence ZP současně obviňovat z populismu a současně říkat, že to nikoho nenadchne :-) my víme, že je to nepopulární: Piráti jsou političtí sebevrazi. Antifašistům říkáme, že není řešením cenzurovat nácky. Náckům říkáme, že není řešením potápět lodě s uprchlíky. Sockám říkáme, že jim dáme ZP, ze kterého ale v Praze fakt nájem nezaplatěj (aspoň ne pokud se nesestěhujou do bytu po deseti). Podnikatelům říkáme, že mají platit daně, aby bylo z čeho platit bezplatnou MHD, atd., lobbyistům říkáme, že je naprášíme, že nás lobují, atd.

    Prostě: jsme všechno možný, ale nemůžeš nás obvinit, že jsme populisti. Jsme spíš "politiští masochisté" (ale ona o tom původně demokracie tak trochu byla... samozřejmě víc cool je vykřikovat, jak je nutné zbrojit a odvádět tím pozornost od vlastních tunelů, resp. vytvářet příležitost pro tunely úplně nové a tajnější...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: zkus si nastudovat něco o mezní (nejvyšší) sazbě daně z příjmu v 50.letech v USA :-)

    jaderné zbrojení v 50tých letech prostě bylo drahé. na obou stranách. s komunismem na jedné a svobodou na druhé straně to mělo společného málo - byla to prostě studená válka...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Potůček je hold prostě zaseklý v tom pojetí ČSSD.. ale alespoň přišel na occupy i když to zrovna moc nedopadlo né jeho vinnou :))
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Díky za odkaz. zajímavý přehled názorů na NZP. Téměř s polovicnou lidí kteří tam odpovídají jsem se seznámil osobně ještě než jsem o NZP věděl. Do poloviny jsem nepočítal Brabce a Hrubce o kterých seznámení také platí :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: komunismus v extremu penize neresil - kazdy si bral, co potreboval :) V praxi tenhle "ideal" samozrejme nikde implementovan nebyl. Pokusy o eliminaci tridnich rozdilu se v praxi projevuji snahou o progresivni zdaneni (buji dodnes), extrem byla treba menova reforma v roce 1953 - kde se "kurz" odvijel od objemu disponibilnich penez - a samozrejme, cim vice kdo mel ve stare mene, tim pomerne mene mel v mene nove.
    Ti bohatsi obvykle maji dostatek intelektu - takze zpravidla rychle nachazi jine zpusoby, jak netratit tolik. Coz ale hejkalum s omezenym intelektem majicim hluboko do kapsy nebrani placat jejich nesmyslne teorie. Nakonec ale obvykle dojedou na nedostatek prostredku - ostatne na to dojel i komunismus v C(SS)R :-) Problem spousty lidi je - jak rika moje draha - mozek akvarijni rybicky. Velmi rychle zapominaji, co je na druhem konci akvarka... v tomto pripade, jak "skvele" tu bylo pred '89 - jenze to v poslednich letech pred padem rezimu (nastesti) dochazelo i vladnouci garniture, ze to dlouhodobe nema sanci prezit... ale zajem o novodobe dejiny moc cool&in neni :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: no v tomhle si myslim ze je rozdil v idei ktera je jina.
    nzp nekteri zastanci chapaji jakoze "prace strojum" ve smyslu zastaveni "rustu" ekonomiky rustu tim ze cast vykonu proste rozdas lidem, kteri sami castecne nahrazeni stroji maji vlastne moznost nestravit zivot v praci neb vlastne zakladni potreby maj jisty.
    opticky jde o snizeni prahu chudoby ci zvyseni urovne chudych :) bohata vrstva bude porad a rozdily se samozrejme prohloubi...
    (coz nic nemeni na mem nazoru ze je to ptakovina byt libiva.)
    nemel tohle mit ciste nahodou komunismus taky ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam