VYHULENY_UFO: jasně - účetnictví je totiž výrazně snáze automatizovatelné, než obskurní činnosti, které se snažíme automatizovat, protože se je nikomu nechce dělat. a kromě té rutinní části - kdy spolu už dnes běžně komunikují informační systémy bank i firem - je relativně snadno automatizovatelné i to, co ty si myslíš, že není.
DANYSEK: ano - ale právě tohle jsou ty regulace zaměstnaneckého poměru, které chceme zrušit a nahradit je tím ZP! (platy budou logicky o ten ZP nižší - určitá povinnost se zde přesune na stát, ale zaměstnavatelé by tedy museli být natolik kooperativní, aby místo složitých odvodů z mezd platili daň ze zisku, resp. muselo by se zcela zamezit podvodům DPH, apod.)
celou dobu zdůrazňuju, že smyslem ZP je odstranit dnešní přebujelé regulace na trhu práce. Plus - je to posun od "zaměstnanecké" identity k "občanské". V historii identitou lidí bylo třeba společné náboženství, společný jazyk, pak následovalo období snah o třídní identitu - kdy někdo se pokládal za "lepšího člověka" (to se většinou spíš tajilo) a jiný zase za "pracujícího" (to se stavělo na odiv) a v tom lidi viděli svoje postavení ve světě (např. i v případě emigrace, apod.). Byly tu ale pokusy o identitu vojenskou ("bráním území"), nebo nějakým způsobem idealistickou (lékař, misionář, revolucionář). Pak je tu identita handicapovaných (o tu se hodně hádám s id SHEALA...). Společnost postavená na ZP je až tak nudná, že základem je tvoje identita občanská. Hrozba odnětí svobody (vězení) už není jediná - hrozba ztráty některých výhod souvisejicích s občanstvím se stává dalším faktorem. Zaměstnanec pořád můžeš být, pokud máš nároky týkající se svého životního stylu či luxusu - ale to zaměstnání nebude tak přehnaně regulováno, jak píše ten Finmag.
DANYSEK: tohle je složité: není vzdělávání jako vzdělávání - já jsem v podstatě přírodovědný typ, pamatuju si i půlku věcí z wiki týkající se historie, apod. ale nerad se třeba učím nový software jen proto, že se někdo rozhodl, že ten starý už není in a trendy a v novém budou položky v menu jinak, apod.
v podstatě se rád učím nové věci - ve chvíli, kdy se nudím, kdy se mi chce, kdy na to mám náladu. prostě svobodně nerad se učím nové věci jen z donucení. V tvém pojetí života bez práva na ZP - jen abych přežil (variantu se zametáním neberu vážně - to je celkem snadno zautomatizovatelná činnost, viz Roomba apod.)
odpor proti nucené převýchově dospělých bude trendem 21.století - dospělost se vyznačuje tím, že se obklopíš světem, který tě vyhovuje - což dnes zahrnuje i tvůj desktop, rozhraní programů na mobilu a PC apod. - a lidi se začnou bránit tomu, aby jim tohle uživatelské rozhraní někdo měnil.
vezmi si, jak se Svobodní a podobná sebranka brání tomu, aby je někdo převychovával směrem od ježdění autem k ježdění na kole, apod. - prostě si taky jen nechtějí nechat vzít pohodlí uživatelského rozhraní, na které jsou zvyklí. u jiných činností to chápeš - ale když se to netýká tebe, ale naopak tvého práva změnit někomu uživatelské rozhraní a nutit ho učit se nové, tak tohle pochopení už nemáš.