DANYSEK: tady bys mohl zmínit, že pro těch pár lidí, pro které ZP nebude vlastně daňová úleva nebo něco co offsetuje stávající dávky a důchody, případně tu hrstku, co se rozhodne díky tomu skutečně nepracovat, bude ZP stejně pokrývat jejich náklady na spotřebu... pokrytou spotřebními daněmi. takže ZP by potenciálně výběr daní zvyšovat mohl.
víš, ale nějak si mi neodpověděl, u těch debat ohledně toho, zda zdanění korporací je mravní, jak je to s tím případem chudáka přeprodejce O2, co falšuje podpisy svých zájemců o testování telekomunistických drátů natažených za 2.světové na výpovědích konkurenčním operátorům. přehrál si to efektivně do roviny "linuxáci a lidi co po Praze jezděj na kole jsou socky, co ostatním nepřejou". takže bych se teď k tématu rád vrátil oklikou:
pokud by to prošlo, my s klientem nekomunikovali (jak nás předtištěný formulář se zfalšovaným podpisem klienta a jeho osobními údaji vyzývá :-), tak akcionáři O2 evidentně dosáhnou prospěchu z tohoto porušení zákona - společnosti stoupne zisk, to povede k výplatě dividendy nebo růstu ceny akcií.
pokud mu to chudákovi neprojde (a my jen řešíme, zda to prásknout spíš O2 nebo policii), tak dojde k určité reakci - nejspíš se nestane nic (0 od 0 pojde), ale možná taky dostane živitel rodiny padáka a v krajním případě (protože padělání podpisu je přeci jen doufám trestný čin a ne jen přestupek) by taky mohl jít sedět (sice nevím, jak by k tomu došlo, ale pokud by si postižená strana dala práci s přesnou výpovědí, je možné, že by k tomu došlo - ale asi by vše zapíral, a je těžké, jak se prokáže KDO to zfalšování podpisu na dokumentu přesně provedl, apod. - mají to chlapci vymyšlené). Myslím, že by to skončilo tím, že O2 by prostě nepodalo informaci, kdo byl ten přeprodejce, který u toho klienta byl.
myslím, že debata (kterou jsem pochytil v západním prostředí, u těch nenáviděných "intelektuálů") a kterou vedu o korporacích soustavně už léta, celou dobu potřebovala právě takovýto pěkný příklad: případný zisk z kriminálního jednání jde za korporací, ale trestní odpovědnost za toto jednání nikoliv (toto je rafinovaně řešeno sítí obchodníčků, přeprodejců, subdodavatelů). nemám tedy pocit, že by zdanění korporací bylo zdaněním soukromého sektoru (nesoucího odpovědnost) v pravém slova smyslu a nevidím ho jako něco nemravného.
že výběr daní nemaximalizuju jejich zvýšením - to sám vím dobře. nemám žádný ucelený program silného všemocného státu, vyplácejícího ZP v té švýcarské výši :-) ale vadí mi jednostranná argumentace, a prevence drobné ekonomické kriminality v podmínkách rostoucí automatizace práce a tedy rostoucí konkurence ve zbylých oborech je podle mě taky téma.