VYHULENY_UFO: neprodal jsem všechny.. .ale cca ty, které jsem dostal darem za psaní podobných článků ano :-) jako většina z nás existuje i mimo NYX, ty unáhlené závěry mě štvou, stejně jako poměřování kvalit programátorů tím, o kolik peněz si řeknou a jestli "programujou" v nějakém Visual nonsense for XYZ. nejsem extra dobrý programátor, to je fakt - ale přemýšlím o svém oboru pořád, občas něco dělám a hlavně jsou lidi, kterým to absolutně nepřísluší posuzovat.
peníze nicméně jsou důležitá součást každodenní ekonomiky, ale pochopitelně - člověk je osvobozený, i když má nějaký volný čas. práce je prostředek, nikoliv cíl. lidi se o minimalizaci práce snažili odjakživa (Kelti: secí a žací stroje, tkalcovské stavy, Římané: vodní kola, Středověk: vodní a větrné mlýny, plachetnice místo veslic...). To se počítá, je lidský důmysl, nikoliv množství práce. (ostatně programování je hned od základu o tom, že se máš naučit n-krát iterátorovat, místo dělat n-krát copy+paste kódu pod sebe :-) žádného programátora nepřesvědčíš, že "více práce je lépe než méně práce", že by měli být placeni od "počtu napsaných řádků", apod.... celý náš obor vede k soutěžení, kdo si dokáže nejvíc ušetřit práci..)