VYHULENY_UFO: KURVADRÁT PROČ SEM MUSÍM DONEKONEČNA ZNOVU PSÁT, ŽE ZP FAKT NEVYMÝŠLÍM PRO SEBE!!! DNEŠNÍ SPOLEČNOST JE TVOŘENÁ SOCIÁLNÍMI RETARDY S NULOVOU SCHOPNOSTÍ EMPATIE!!! (je to naposled, kdy toto musím vysvětlovat)
Jistě - dovedu si představit situaci, že bych byl loser z jedním o a přišel o všechno a musel ze ZP žít - ale není to moje situace a neplánuju to.
ZP prosazuju, abych se nemusel brodit - jako politickým tématem!!! jako živnostník a podnikatel jsem nad věcí! (zatím) - miliónem sračkoidních a principiálně neřešitelných témat, jako je neudržitelnost průběžně financovaného důchodového systému, zvýšení hranice odchodu do důchodu, školné ano či ne, minimální mzda, stálá pracovní doba, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, přídavky na bydlení, dávky v hmotné nouzi, lidi co pracují načerno (a chtějí pracovat načerno), apod.
naše společnost nutí dodržovat lidi pravidla - jedno jak nesmyslná, více či méně, ale nějaká budou vždycky -. a za to si lidi zaslouží pobírat občanskou mzdu. nic víc, nic míň. jestli jí prochlastaj, nebo z toho zaplatěj školný na VŠ nebo jestli to půjde na charitu - to není můj problém. vzdělávání, k čemu je ZP určený, patří na základku, stejně jako základní gramotnost. (přechodná období byla problémem vždy...)
já prostě nechci, aby o penězích, které platím na daních, rozhodoval "osvícený úředník" - protože si myslím, že je to principiálně pablb, který nakonec vždy bude jednat v zájmu sebe či své vrstvy/komunity/rodiny/whatever. vcelku věřím, že lidi s penězi, co bohatí a úspěšní (ale i oni sami - spotřební daně...) odvádí na daních, dokáží naložit lépe než úředníci: že student, který si vybere školu, kde zaplatí školné ze svého ZP, se nakonec rozhodne moudřeji, než státní úředník, který té či oné škole přidělí prostředky na bezplatné vzdělávání, apod.
budeš se divit, ale je to opravdu až tak jednoduchá úvaha, že věřím, že volný trh funguje - akorát by z něj neměl být nikdo vyloučen (trh je především nějaká společenská smlouva a dohoda, např. že probíhá směna a že se nerabuje a nekrade - a pokud toho, kdy tato pravidla dodržuje, nějakým základním minimálním způsobem odměníme, tak to může být levnější, než financovat vynucování pravidel represí)