• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo a jeste jsem chtel rici, ze financni gramotnost nebo negramotnost nema take souvislost se zp a nase civilizace ma jeste daleko do 24. stoleti, doby star treku, kdy penize fakt uz existovat nebudou.
    jo a jeste mame stale otevrenou otazku dulezite a nedulezite prace, ale to asi bude jeste na delsi debatu. treba nekdo prijde s nejakym vysvetlenim,vzorcem, postupem,metodologii nebo bugvi cim.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: verejny sektor by nemel lidem nutit pracovni navyky, protoze ty te maji naucit rodice. to sem fakt jedinej, koho rodice poslali v patnacti na brigadu k zednikum delat pridavace? (imho super parta pankacu pridavacu :))

    kazdopadne system ma chyby, byrokraticky system je rozbujely a vim z praxe, ze kolikrat urednici travi cele dny na facebookach, xchatech nebo prohlizenim fotek a tisknutim kucharek. a vyresis to jen blokaci na proxyne, souhlasim, ze statni sektor by se mel zestihlit a zefektivnit, zatim vsechny vlady jen slibuji a slibuji, pricemz aparat zdarne buji. souhlasim, ze prebujely statni aparat dusi podnikatele, dusi zivnostniky a nahrava velkym firmam nebo korporacim. ale to porad jeste nejsou duvody pro nejaky rozhazovani zp lidem, kteri ho nepotrebuji, to je vec optimalizace systemu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ne, tím jsem narážel na to, že ty nejsi schopen rozeznat, že to nevymýšlím pro sebe!

    ano, nevěřím, že komplexitu společnosti jde dobře zhustit do zákonů, které přesně upraví zacházení s penězi v dnešní rychle se vyvíjející společnosti. veřejný sektor by neměl do detailů řídit jednotlivé aspekty života lidí a nutit jim nějaké "pracovní návyky" - veřejný sektor by měl být obecná platforma zajišťující tansparentnost a základní rovnost - co pak kdo dokáže navíc nad toto v soukromém sektoru, tím líp. (ani jeden z těch sektorů nedokáže koexistovat bez druhého... pro mě bude veřejný sektor srozumitelnější, pokud vytvoří rovné startovní podmínky pro soutěžení lidí mezi sebou, místo aby je převychovával)

    DANYSEK: to, jestli někdo je nebo není outsider, holt bude muset posoudit někdo jiný. já programátory zaměstnával přes 10+ lety, teď se zabývám jinými věcmi - a hlavně kvůli náfukům všeho druhu vidím, že ještě nepřišel čas přestat se jimi zabývat.

    programátory nemá především kdo co hodnotit: programátoři by si měli najímat ty lidi, kteří se dnes najímají je (na podřadné práce, na které sami nemají čas). v USA to tak v řadě případů je.. a je to zajímavé (celá nová vlna soukromých kosmických firem, apod.).

    opravdu mě nebaví programovat další 100+1 klikací e-shop, ve kterém pak pro někoho úplně blbého budu řešit nejmenší kraviny - až skončím se současným podnikáním, tak samořejmě doufám, že mi zbude dost peněz na nějaký ten aerospace koníček, ať už bude jakýkoliv.

    fakt nevím, proč mě máš potřebu srovnávat s komunistama: já se nikdy nepaktoval se Stalinem, netajil jeho zločiny v době, kdy jsem o nich už věděl, nehlásám znárodňování, apod. BTW spousta sociální slabších lidí dnes o žádný ZP nestojí, protože jejich chudoba a či jiné znevýhodnění jsou pro ně součástí jejich identity, jsou na to zvráceným způsobem hrdí, řada z nich dnes dokáže čerpat výhody nad rámec toho, co by jim zajistil ZP...

    to, že někdo srovnává ZP s komunismem mě sere hned nejvíc po tom, že si někdo myslí, že ho chci pro sebe: jednoduše ZP nemá nic společného s rovností: to, že nárokuješ občanům nárok na nějaký minimální podíl na souhrnu zisku vytvářeného společností jako celkem, to absolutně neznamená, že chceš ten zisk zabavit a rozdělit všechen! spíš než co jiného by ZP vzhledem k příjmům nejbohatších pořád byl almužnou (a proto ho také tradicionalistická část levice, která ovšem už brzy vymře sešlostí věkem, v podstatě odmítá a kritizuje - protože vzhlíží k práci jakožto fetiši, podobně jako ty...)

    BTW kvůli těmhle debatám prokrastinuju a nemám čas vytvářet kapitalistické hodnoty.. dejte už konečně pokoj a netapetujte to tady stále opakovanými nesmysly a předsudky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak jiste :) mozna by ses divil, co vsechno delam... oznacit se to da vselijak - ale rozhodne ne tak, ze bych byl ve svem oboru nejaky outsider... ;-) a ty me konicky, co jsi s chuti pitval to myslim i dokazuji - nejsou levne... ;-)
    XCHAOS: ve svem primarnim oboru resim state-of-art technologie, co ty? ;-) Programatory mam v teamu (kde mam nejaky lead; a ne - neni to zadny Visual-whatever) a jednim z targetu je treba rychla analyza na 100Gb rychlostech. Cast z toho bude neci diplomka. Jeste chvili mi povidej o tom, jak mam hodnotit vykon programatora - je to (mene popularni) soucast me prace - o ktery nemas celkove moc tucha. A nedivim se, ze nemas... ;-)
    XCHAOS: to je casty zastiraci manevr neuspesnych - vsak i komunisti to nedelali "navenek" pro sebe, ale pro lid... :D A ve jmenu blaha lidu znarodnovali fabriky, vedeni podniku predavali uvedomelym delnikum bez znalosti a podle toho take ty fabriky po 40 letech vypadaly... z vyspeleho prumyslu jsme se postupne pod komunistickym vedenim propracovali do prumysloveho skanzenu ;-) Ze to system nedava a borti se bylo patrne uz dlouho pred listopadem'89 - projdi si treba zpravodajstvi z te doby (je dostupne online).

    ZP rozhodne neresi problem duchodu neresi - vsak jsem ti to tu uz i rozpocital - chapu, ze vecne argumenty jsou neco, co vytrvale ignorujes :D A ti uspesni - dokazou uspesne premyslet nad tim, jak na danich zaplatit co mozna nejmene. A cim vyssi dane jsou, tim spise premysli. On uspech obecne je postaven na tom, ze premyslet vubec dokazes ;-) I o tom je pusobeni na volnem trhu - jen ne kazdy na to ma.

    Statni urednik mozna pablb je - ale to ty taky :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no, ale to procento socialnich retardu je tak maly, ze nema smysl resit zp pro vsechny. proc kvuli malymu procentu utracet prisernej balik lidem, kteri nepotrebuji zp, protoze pracuji a je jich vetsina.
    fakt nechapu smysl tyhle veci uz definitivne.

    //imho o penezich nerozhoduje osviceny urednik, neb urednik je vykonavatel pouze nejakyho zakona, kterym se musi ridit. a urednici budou i v systemu zp a nebo si jako myslis, ze na prepazce v horni dolni bude duchodkyne debatovat s nejakym automatem? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: KURVADRÁT PROČ SEM MUSÍM DONEKONEČNA ZNOVU PSÁT, ŽE ZP FAKT NEVYMÝŠLÍM PRO SEBE!!! DNEŠNÍ SPOLEČNOST JE TVOŘENÁ SOCIÁLNÍMI RETARDY S NULOVOU SCHOPNOSTÍ EMPATIE!!! (je to naposled, kdy toto musím vysvětlovat)

    Jistě - dovedu si představit situaci, že bych byl loser z jedním o a přišel o všechno a musel ze ZP žít - ale není to moje situace a neplánuju to.

    ZP prosazuju, abych se nemusel brodit - jako politickým tématem!!! jako živnostník a podnikatel jsem nad věcí! (zatím) - miliónem sračkoidních a principiálně neřešitelných témat, jako je neudržitelnost průběžně financovaného důchodového systému, zvýšení hranice odchodu do důchodu, školné ano či ne, minimální mzda, stálá pracovní doba, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, přídavky na bydlení, dávky v hmotné nouzi, lidi co pracují načerno (a chtějí pracovat načerno), apod.

    naše společnost nutí dodržovat lidi pravidla - jedno jak nesmyslná, více či méně, ale nějaká budou vždycky -. a za to si lidi zaslouží pobírat občanskou mzdu. nic víc, nic míň. jestli jí prochlastaj, nebo z toho zaplatěj školný na VŠ nebo jestli to půjde na charitu - to není můj problém. vzdělávání, k čemu je ZP určený, patří na základku, stejně jako základní gramotnost. (přechodná období byla problémem vždy...)

    já prostě nechci, aby o penězích, které platím na daních, rozhodoval "osvícený úředník" - protože si myslím, že je to principiálně pablb, který nakonec vždy bude jednat v zájmu sebe či své vrstvy/komunity/rodiny/whatever. vcelku věřím, že lidi s penězi, co bohatí a úspěšní (ale i oni sami - spotřební daně...) odvádí na daních, dokáží naložit lépe než úředníci: že student, který si vybere školu, kde zaplatí školné ze svého ZP, se nakonec rozhodne moudřeji, než státní úředník, který té či oné škole přidělí prostředky na bezplatné vzdělávání, apod.

    budeš se divit, ale je to opravdu až tak jednoduchá úvaha, že věřím, že volný trh funguje - akorát by z něj neměl být nikdo vyloučen (trh je především nějaká společenská smlouva a dohoda, např. že probíhá směna a že se nerabuje a nekrade - a pokud toho, kdy tato pravidla dodržuje, nějakým základním minimálním způsobem odměníme, tak to může být levnější, než financovat vynucování pravidel represí)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: v tom pripade ale uz vubec nechapu smysl zp, proc bys ho mel chtit brat, kdyz pracujes?
    ja sem fakt asi debil, ale nevidim proste smysl v tom navrhujes.
    //a to se radsi nebudu ptat jestli se zp tyka jen pracujicich nebo i tech, kteri sedi u televize, pijou pivo, berou davky a obcas si privydelaj cernotou, aby neprisli o davky?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: proč bych je nezapojoval? zapojuju i single žijící ženy a studenty, když si to mohou dovolit. myslíš, že bych je přestal zapojovat, kdybych bral ZP? popravdě, několikrát jsem vysvětloval, že ZP by se u fyzických osob s příjmy pravděpodobně vešel do nezdanitelného minima (většina příjmů států pochází ze spotřebních daní a DPH).

    (a nastavit ZP vs. nezdanitelné minimum tak, aby hned první koruna, kterou si někdo vydělá vlastní snahou byla zdaněná, by skutečně nebylo příliš motivující...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já opravdu o "věčnou slávu" neusiloval.... a jediný, kdo je ještě větší loser, než průměrný loser, je ten, který píše "looser" s dvěma o :-))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: neprodal jsem všechny.. .ale cca ty, které jsem dostal darem za psaní podobných článků ano :-) jako většina z nás existuje i mimo NYX, ty unáhlené závěry mě štvou, stejně jako poměřování kvalit programátorů tím, o kolik peněz si řeknou a jestli "programujou" v nějakém Visual nonsense for XYZ. nejsem extra dobrý programátor, to je fakt - ale přemýšlím o svém oboru pořád, občas něco dělám a hlavně jsou lidi, kterým to absolutně nepřísluší posuzovat.

    peníze nicméně jsou důležitá součást každodenní ekonomiky, ale pochopitelně - člověk je osvobozený, i když má nějaký volný čas. práce je prostředek, nikoliv cíl. lidi se o minimalizaci práce snažili odjakživa (Kelti: secí a žací stroje, tkalcovské stavy, Římané: vodní kola, Středověk: vodní a větrné mlýny, plachetnice místo veslic...). To se počítá, je lidský důmysl, nikoliv množství práce. (ostatně programování je hned od základu o tom, že se máš naučit n-krát iterátorovat, místo dělat n-krát copy+paste kódu pod sebe :-) žádného programátora nepřesvědčíš, že "více práce je lépe než méně práce", že by měli být placeni od "počtu napsaných řádků", apod.... celý náš obor vede k soutěžení, kdo si dokáže nejvíc ušetřit práci..)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nemyslim si, ze o tobe se bude nekde mluvit... s cim prevratnym ze jsi prisel? :D Popravde, nevsim sem si, ze by se o tobe nijak zvlast mluvilo - a kdyz, tak to neni nic pozitivniho, co by zajistilo vecnou slavu ;-) Looseri upadaji v zaponeni rychle.
    XCHAOS: a komu ze "se" dodavas dnes? :-) A kde ze jses technologicky dnes? ;-) U vyrazenych GB L2 switchu za par susni, co jinde vyhodi jako elektro-srot, pac to zere moc elektriky a skoro nic to neumi? :D Nezbyva, nez ti pogratulovat. Ja jsem u 100Gb ethernetu v produkcnim nasazeni (a 10Gb je takova tuctovka, ze uz ani nestoji za rec), k cemu jsi dosel za ty roky ty? ;-) Nebo jsi v tech 90letech zakrnel? :D Jo, ty debaty s tebou na tema naprosto neefektivni reseni fw filtru si jeste mlhave vybavuju...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: si je snad prodal, nebo sem to pochopil z btc auditka blbe? :D a hlavne nevim jaky ma zapojeni tezitka souvislost s tim ostatnim. :D


    XCHAOS: a proc ty vily vubec zapojujes?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, že vývoj tvého uvažování skončilo na střední, o tom struktura tvého projevu vypovídá celkem hodně (BTW můj první modem měl 2400 bps a jako "špatný programátor" jsem někdy kolem roku 1994 navrhl pro jednu cestovku modemovou poštovní službu, inspirovanou i Fidonetem, která ovšem už tehdy používala RFC822 textový formát zpráv, protože se očekávala budoucí kompatibilita s internetem.. jinak myslel jsem, že když si prošel kolem CZFree, tak si nějak tušil, co jsem v 90tých letech naprogramoval tak bezvýznamného, že jsem mohl Netdaveovi - později Superhosting, dnes Prozeta - nabídnout u sebe rychlejší internet, než měli na gymplu, takže z něj propadl, chudák :-)

    nechme toho. vím, že sociální dovednosti jsou v dnešní době ceněné výrazně výše, než technické (kromě těch nejvíce specializovaných a úzce zaměřených, samozřejmě) - ale fakticky udělám všechno proto, abych ohledně prodeje svých dovedností dnešním elitám nebyl závislý na lidech, jako ty (zatím se mi to daří - zrovna zítra připojuju na net další luxusní vilu v nejmenované pražské čtvrti...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: já jsem skupinu, co proti mě trolluje jinde, také kolikrát zval na pivo, nebo ke mě domu na čaj... (min. se v těch kruzích pohybovali DANYSEK a OMNIHASH)

    DANYSEK: mě měření programátorských schopností zlatem zas tolik nebere... jako u jiných věd a umění, o skutečně dobrých programátorech co přinesli něco nového se bude mluvit až dlouho po jejich smrti (ne, že bych já aspiroval na zápis do historie s příspěvkem tohoto druhu, ale měřil bych obecně to, že je někdo "skutečně dobrý", spíš takhle...)

    k výrokům dobrých programátorů minulosti (ne nutně topících se ve zlatě)
    [ XCHAOS @ ANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API ]

    ostatně... k tématu opravdu mám co říct:
    TečkaCZ - Steve Jobs? Denis Ritchie, John McCarthy, Jack Tramiel
    http://teckacz.cz/1163-Steve-Jobs-Denis-Ritchie-John-McCarthy-Jack-Tramiel

    (mimochodem - kde si asi tak myslí VYHULENY_UFO, že jsem přišel ke svým BTC? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: ale nesmelo by dojit na islam a tomu se dneska nevyhnes. :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OMNIHASH: Toto tvrzeni povazuji za nutne prokazat... :-D

    Navrhuji proto vyjezdni zasedani tohoto auditka, napr. u mne na stresni terase, spojene s dukladnou degustaci...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no ja hlavne furt nechapu proc neco davat zdravejm lidem, jen tak bez duvodu. a navic mam mirny pocit, ze mas zmatek v danich. k cemu zp jako formu danovy ulevy? jakou to ma logiku, rikal danovy uleve zp?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, ocividne moc dobry programator nebudes... ti skutecne dobri se topi ve zlate :-) Btw. nejhorsi jsou lide, co nemaji zadnou specializaci. Vseobecny rozhled je jedna (a uzitecna) vec, na druhou stranu vsechno brat jen povrchne (a nic neznat skutecne do hloubky) taky neni dobry.
    XCHAOS: asi zalezi na stredni... ja ti nevim, ale me si samostatne neco najit naucila uz stredni (a neco uz muj deda)... a ano, v te dobe ucitele ani moc o internetu netusili, natoz aby jej pouzivali... :) V te dobe jsem mel pristup k internetu s uchvatnou kapacitou linky 28kbps...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak na rovinu: co takhle kdyby zavedení ZP offsetovalo zvýšení zdanění alkoholu na západoevropskou (ne nutně severoevropskou :-) úroveň? plus drobná kriminalita by rychle vedla k odnětí práva na ZP (a možnost dobrovolně se po dobu třebas i jen podmínky nechat ubytovat ve vězení... stejně tak pokuty by se asi strhávaly ze ZP, apod.)

    podle mě těch lidí, co by vydrželo sedět doma a nesnažilo by se přivydělat, by bylo strašně málo (ale stejně: byli by mezi nimi lidi, kteří dosáhnou na invalidní důchod na hlavu a mají strach nebrat na to prášky, apod.. jsou prostě lidi se sociální dysfunkcí, kteří se dnes ani do stávajícího systému moc nehlásí nebo se na něj věší divným způsobem... ZP by nebyl stigmatizující, protože by se týkal všech...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: víš co.. nebylo dřív biflování spíš náplní středních škol, a neučilo se na vysokých spíš pracovat s tou správnou literatourou? (což je proces, který ovšem Internet do značné míry zautamatizoval - a to hlavní teprve přijde?) ale je to tu offtopic - řešil bych to tady: [ college drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?) ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam