• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: coze? co znamena veta: "Z toho profituje pouze finanční kapitál..."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: státní dluh pro začátek nechce většina občanů (co já vím, tak např. Piráti). Z toho profituje pouze finanční kapitál...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Já už jsem tady svůj návrh psal několikrát. Je celkem jednoduchý. Když existuje státní dluh, je NZP záporný, tedy občané hradí. Když je rozpočtem vytvořen přebytek, rozdělí se mezi občany.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: cemu nerozumis na vete:
    A je to to samy jako kdyby ty 2000 zaplatil, a zase 2000 dostal.

    Co kdybychom to tedy udělali tak, že zavedeme NZP ve výši 100.000,- Kč měsíčně a zároveň novou daň ve výši 100.000,- Kč měsíčně na poplatníka a budeme je započítávat? Co ty na to, je to tak v pořádku?
    Neni to v poradku. Protoze je to nesmysl.
    A nerikej "zavedeme".Ani ja sam ani my dva nemam zadnou moc spolecnosti neco zavest nebo nezavest.
    Mluv za sebe, co ty navrhujes a podporujes.

    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: Ten park není zcela správný příměr. Park totiž někdo vlastní, obvykle to bude obec. Vlastník by se o něj měl starat minimálně v rovině, aby pohyb po něm (jestliže je veřejně přístupný) byl bezpečný. Dále pak, je-li vlastníkem obec, ta má zájem udržovat ho i v rovině obecné prospěšnosti. Tohe se podle mě nedá označit za "v rozporu s trhem".
    JUNIPETRUS: Je to zvláštní a obtížně pochopitelné, ale nevybrat neznamená vyplatit. Co kdybychom to tedy udělali tak, že zavedeme NZP ve výši 100.000,- Kč měsíčně a zároveň novou daň ve výši 100.000,- Kč měsíčně na poplatníka a budeme je započítávat? Co ty na to, je to tak v pořádku?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: Jsi zly, mlekari Dane! :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JUNIPETRUS: zajímavá úvaha, sleva na dani jako ZP. znamená to, že když napaříme všem občanům ČR novou daň za spotřebu vzduchu 5.000,- měsíčně za každou plíci, a zároveň zavedem NZP 10.000,- ve fromě slevy z týhle daně, budete s xchaosem spokojený a můžeme tuhle debatu uzavřít?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja za sebou nejake projekty mam :) Treba jistou provozni evidenci (fungujici na bazi pobocek, vzdalene zabezpecene komunikace pri dennim zpracovani dat), ktera se realne pouzivala od roku 1996 do roku 2005 (nez byla vyvinuta jeji nahrazka) a tiketovaci+evidencni system, ktery byl vyvinut nekdy v roce 2001, ktery bezi... k memu prekvapeni dodnes. A je to pomerne velka firma, urcite ji znas... :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Rad bych se ostre ohradil proti zamenovani pojmu "flakac" za "nemajetny".

    "nemajetny" je status osoby, ktera nedisponuje majetkem - neni pritom dulezite, zda proto, ze se flaka, nebo proto, ze vydelava malo...

    "flakac" je oznaceni povahove vlastnosti, ci zivotniho stylu osoby, ktera ceka na pecene letajici holuby...

    Prace je vsude kolem nas - legalni i nelegalni, placena i neplacena. Ucelna i neucelna.

    Lze vubec urcit, jaka prace je zbytecna..?
    Trh to sam o sobe neresi - dukazem budiz jiz zminena udrzba verejne zelene, ktera je z trzniho pohledu zcela zbytecna, ale malokdo nejspis touzi po piknikovani v zarostle dzungli v centru mesta.
    Takze dochazi k pravidelnemu seceni a nejake omezene udrzbe v rozsahu financnich moznosti, v rozporu s trhem.

    Takze moznosti pro verejne prospesnou praci je ve verejnem prostoru vic nez dostatek...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tabulku, jednoduchou tabulku, trojclenka, cisilka... resis problem, musis byt konkretni. omacka. no takze mame z nize probehle tabulky otazku, kde na to chces vzit a neokrast lidi?
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: to je bohuzel tvuj nejvetsi omyl, nic jsi neukazal i kdyz si myslis ze ano... tohle opakujes porad dokola
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS:
    VYHULENY_UFO: něco mezi. důchody by nezrušilo, ale offsetovalo. ZP by mohl kompenzovat např. zvyšující se hranici věku do důchodu a být "poslední záchrana" pro "nezaměstnatelné" starší padesátníky a mladší šedesátníky...

    ten výpočet tu probíhal už jednou. dospělo se k číslům opravdu někde kolem těch 5000. to by samozřejmě ty, kteří ze současného sociálního systému dokáží vytěžit více, pořádně nasralo.

    prostě k tomu není politická vůle (protože každý, kdo se umí zařadit do své "třídy" - jak je vidět, tak i zcela nemajetní jsou dnes "třída", úspěšně společně prosazující své zájmy - i když jinak, než prací - na dnešním systému dokáže benefitovat více, než v systému se ZP)

    to ale neznamená, že to není na úrovni nápadů, které se objevily třeba už za reneseance (v 16.století) a byly postupně realizované třeba až mezi 18. a 20.stoletím!) nedivil bych se, kdybych od ZP byli vzdáleni třeba ještě 50-100 let - ovšem to mi nemůže zabránit vysvětlovat, proč je to reálné a proč to neprosazují jen pomatenci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENDER: příliš jednoduché výpočty, jak jsem ukázal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nezabíjím to, v podstatě mi to nebaví - ale vytáčí mi, že když argumentu nerozumíš, je na tebe dlouhý, nebo na něj nemáš pohotovou odpověď, tak sklouzneš do roviny osobních útoků.

    (debata je označená jako "odborná", tak se nemůžeš divit, že občas třeba zazní cizí slovo, které si někdo musí vygooglit, apod.)

    hele, pro tebe je stejně "levičák" úplně každej, kdo se ti nehodí do krámu. skutečná levice se mnou bavit nebude, jsem pro ní "buržoazie" - oni uctívaj práci stejně jako ty (jen holt mají problém koukat se na ekonomiku optikou tržních cen a zisku)

    já se i ze škatulkou "levičák" smířil (přestože levičáci mě mezi sebou nemusej, protože nefandím squaterům, nechodím na demočky a tak), ale pochopitelně se ohradím proti drsnějším osobním útokům.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ENDER: me by docela zajimalo jak tihle pripadi vedou domaci rozpocty, podle toho co tady ctu slusni kandidati na dluhovou spiralku...
    ENDER
    ENDER --- ---
    PHAILO: priliz slozite vypocty, zjednodus to!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: v podstatě nějak tak. zdá se to zanedbatelné, ale u cca 5 milionů lidí to zanedbatelné není vůbec. ZP je jen rozšíření principu daňové progrese na neplatiče.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: no je a není: daně se pokud vím neruší, takže výsledek je, že z daně se odpočítá ZP. (to, že dnes nějaký základní daňový odpočet už existuje, je v tomhle klubu soustavně zanedbáváno)

    k definování ZP by bylo potřeba znát nejen detaily sociálního, ale i daňového systému, a to poměrně do hloubky. když se tím vším brodíš, tak samozřejmě prvky ZP vidíš vyčnívat všude možně - ale všude je to tak nějak rafinovaně skryté... ale nakonec je definována určitá skupina obyvatelstva, která prostě zrovna žádnou výmluvu nemá - a když udělá nějakou chybu, vlítne na ní exekuce za neplacení zdravotního pojištění.

    no nic. už na tom případu zdravotního pojištění (u "osob bez zdanitelných příjmů") dobře vidíš, že u ZP jde spíš o teoretický směr "kudy by se mohlo jít" a že přechodných mezistupňů je tam víc.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: to ze jsi opominul ve svych vypoctech slevu na dani je neodpustitelna nedbalost!
    Slevy na dani vám umožňují snížit samotnou vypočtenou výši daně.
    Daňový portál: Slevy na dani - Daň z příjmů fyzických osob - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z-prijmu/slevy-na-dani/
    V roce 2015 to cinilo 2000 mesicne.
    To znamena pokud nekomu vyslo, ze ma zaplatit dan 2000 mesicne, tak 2000-2000=0. To znamena ty 2000 si odecte.
    A je to to samy jako kdyby ty 2000 zaplatil, a zase 2000 dostal.
    A to je prave ta ZP, ktery uz dostava kazda vydelacna fyzicka osoba, ale je skryty pod pojmem sleva na dani.
    To znamena ze uz priblizne se vyplaci zp ve forme zapoctu ve vyssi
    2000*12*5000000 = 120 000 000 000 !

    Dalsi polozkou je je treba sleva na dite.

    Doporucuji tento prispevek:
    COMODOR_FALKON:

    Dalsi vec je i ta o ktere mluvil xchaos minimalni nezdanitelny zaklad dane.
    Kdyz se podivas co je mozne si vsechno odpocitat, a jak slozita pravidla pro to jsou - http://zakony.kurzy.cz/586-1992-zakon-o-danich-z-prijmu/paragraf-15/
    prehledneji tady http://www.jakpodnikat.cz/odcitatelne-polozky.php tak lze rici, pokud by se neco zrusilo, ze i tady jsou urcite rezervy pro dalsi prijem.

    Pri NZP 4000 vydaje budou priblizne stejne jako ted, jenom se vsechno zjednodusi.
    Kdo ma platit dane, bude platit dane ze zisku a to je vynos-naklady.
    Vsechno ostatni bude NZP + duchody + nejaky mimoradne soc. a zdrav. davky.
    Ten kdo pracuje i nepracuje budou dostavat stejne.
    S tim, ze kazdy se na ty penize muze spolehnout, nezamestany nemusi chodit po uradech, nezamestatny muze kdykoliv zacit pracovat, a o nic neprijde.
    Tohle vsechno jsou spolecenske prinosy a usetrene spolecenske naklady, ktere nelze tak finance vycislit, ale ktere existuji.

    Takze schvalne:
    Jestli ted dokazes prepocitat ten rozpocet se zahrnutim vsech slev, pro NZP 4000 a deti polovicni?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    VYHULENY_UFO: mas na mysli tyto pridavky?
    Přídavek na dítě
    http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prid_na_dite
    Krome toho existuje i sleva na dani za dite - http://www.aktualne.cz/wiki/finance/danova-sleva-na-dite-bonus-zvyhodneni/r~i:wiki:1170/
    coz je druh ZP a zapocitavalo se NZP

    a mimochodem nerikali jsme ze NZP bude pro deti do 18let a bude to jedna polovina s NZP dospeleho?
    Pri NZP 4000 dite bude dostavat 2000. Jestli pak si i tak nepolepsi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam