VYHULENY_UFO: víš, já moc nevěřím na star trek: tváří se strašně vědecky, ale fakticky je to handwavium, které nejvíc nadšeně sledují lidé, co v reálném životě mají k víře v sociální utopie daleko.
nikdy jsem nehlásal zrušení peněz - jak chceš vyplácet ZP bez peněz, BTW? mám - na rozdíl od řady "úspěšných ajťáků" - určité základy ekonomického vzdělání (mj. proto, že ta nejméně zajímavá věc na programování je být zaměstnaný jako námezdný programátor a řešit něčí představy o tom, co mu vydělá víc peněz). takže nehlásám centrální plánování a regulaci maloobchodních cen a takové blbosti.
nehlásám ani ZP v nějaké konkrétní numerické výši, protože to v neregulované tržní ekonomice prostě nedává smysl - musel by se nějak odvodit od aktuální velikosti ekonomiky, od poměru mediánu a průměru přiznávaných příjmů obyvatelstva, v zákoně by rozhodně musel být stanovený algoritmus jeho výpočtu a ne nějaká konkrétní částka. když by se nedařilo, stát by se kvůli ZP nezadlužoval, ale prostě by ho snížil. (příklad: když by se dařilo, ZP by byl silný, lidé by si z něj mohli dovolit žít i v Praze. když by se nedařilo, ZP by se snížil, tak jako dnes může oslabit národní měna, a lidi by se museli sestěhovat dále z míst, kde je draho, kde by si mohli dovolit žít např. cizinci, kteří by do města přinesli kapitál a investice, ekonomika by začala posilovat = zpětná vazba)
není to prostě tak jednouché a zdánlivě jednoduchý cíl, který jste si vytyčili - tzn. zašlapat na NYXu ZP do země s tím, že ho budou prosazovat socky a loseři a hovada - se vám už teď vymkl zpod kontroly (na druhou stranu, pro mě je zábavnější o ZP polemizovat s lidmi, kteří s ním nesouhlasí, než řešit facepalm nápady lidí, kteří ho sice prosazují, ale v lepším případě některým věcem fakt tak trochu nerozumí a v horším případě je jejich motivace nejasná. (takže v podstatě v polemické debatě se mi daří svoje názory formulovat líp, než by tomu bylo v souhlasné... kde bych byl nucen některé argumenty, které tady poslouchám, třeba sám použít...)