OMNIHASH: reálný ZP nebude zřejmě spojen s totální zrušením všech daní z příjmu fyzických osob, takže v takovém případě zřejmě bude existovat nenulová množina lidí, jejichž daňová povinnost bude vyšší než ZP.
existují i alternativy, které chtějí zrušit daň z příjmu fyzických osob (tedy ze mzdy, z pronájmu, apod.) a místo toho jít cestou příslušného zvýšení lépe kontrolovatelných daní (daň z nemovitostí, spotřební daně, DPH, daně z příjmu fyzických osob - zejména pak spíše a.s. než s.r.o., apod.)
já osobně se držím dost při zemi a rád bych kombinaci daně z příjmu fyzických osob, zdravotní daně (zdravotního pojištění) a důchodové daně (sociálního pojištění) pojal tak, že je souhrnná sazba komplet celou dobu rovná - tedy začíná se ZP = nezdanitelným minimem (které je ale na rozdíl od současného stavu nepracujícím vypláceno), pokračuje se zdravotní a sociální daní a pak skokově narůstá progrese od okamžiku, kdy výše zdravotní a sociální daně už neroste (ono je otázka, zda by taky zdravotní a sociální daň neměla být paušál)
každopádně koncept ZP je dost předčasný, když se nedaří prosadit ani daleko mírnější požadavek, tzn. aby nepřistávaly exekuce na zdravotní pojištění na hlavě "osobám bez zdanitelných příjmů"... tahle debata je celá o ničem.
podstatné podle mě je, že představa, že všechny za každou cenu nutit do práce je vždycky dobře, je prostě špatná: spousta lidí naopak žije v iluzi, že dělají užitečnou práci, přitom fakticky jen "poslouchají rozkazy" (ale to jsme zase obratem u toho fašismu.. spousta lidí to tak ve skutečnosti chce, ulevuje to jejich svědomí, představa svobody je fakticky děsí). prostě potřebuješ motivovat ty, kteří umí něco podstatného a vyřadit ze hry ty, kteří dnes překáží a vstupují zbytečně do různých procesů "protože něco dělat je lepší než nic" - ale já jich fakt už mám plný zuby, dá se říct.