DANYSEK: viz příspěvek v diskuzi, na kterou jsem odkazoval. Experimenty se konaly, a jejich výsledek byl toto:
VC, Entrepreneur Says Basic Income Would Work Even If 90% People 'Smoked Pot' and Didn't Work - Slashdot
https://news.slashdot.org/comments.pl?sid=9016143&cid=51958567
prostě většina lidí nevydrží jen tak sedět doma a do nějaké činnosti se zapojí. (nemůžeš podle lidí, kteří jsou na dávkách dnes, což je v podstatě sociální patologie, soudit, jak by se chovali všichni)
další věc je, že původní "protestantská etika", která se rozšířila postupně jako součást většinového západního systému hodnot a aspoň okrajově zasáhla i náš systém hodnot (i když debaty přetrvávají a lidi pořád argumentují, že si chtějí "užívat života" - paradoxně i ti, co jsou fakticky dost workaholici...), nemá ale nic společného se "mzdovým otroctvím" (tedy tím, že prací je podmíněno i právo na "prosté přežití"), to je diskutováno zde:
VC, Entrepreneur Says Basic Income Would Work Even If 90% People 'Smoked Pot' and Didn't Work - Slashdot
https://news.slashdot.org/comments.pl?sid=9016143&cid=51959579
osobně jsem strašně skeptický k tomu, co vlastně je kdo ochoten dělat dobrovolně. jisté je, že některé věci, které mě baví, mě přestanou bavit, jakmile bych je musel dělat za peníze (např. tuhle účast v debatních fórech, kdybych měl předepsanou a měl jí dělat za peníze, tak mi rozhodně bavit přestane.. už proto, že takovouhle energii jsem ochoten vynaložit jen na obhajobu svých, nikoliv cizích názorů na věc...).
podle mě ale levicoví aktivisté význam dobrovolné práce přecěňují proto, že kvůli nutnosti pracovat pro pouhé přežití neměli nikdy šanci si vyzkoušet na vlastní kůži (nebo ne déle, než nějakou jednorázovou protestní akci, v podstatě formu dovolené). podle mě motivace pracovat dobrovolně pro druhé je omezená, může mít význam, třeba proto, že se tím někdo identifikuje s nějakým týmem, do kterého chce patřit (zase: tohle u mě nefunguje, já jsem individualista a chci "patřit do týmu" s jinými individualisty - tzn. vlastně s nima spolupracovat na konkrétních projektech, nebo něco směňovat, ale ne se na ně vázat a být na nich závislý, apod.)
tzn. to, že lidi pobírající ZP nebudou sedět doma, bych nespojoval s tím, že budou dělat dobrovolnou práci. naopak si to představuju tak, že kdo se rozhodne věnovat "zkrášlování bydliště", tak si stejně někam dá kasičku (v dnešní době: profil na sociálních sítích a u něj číslo účtu), a spíš se změní to, že někteří, kteří na to dobrovolně přispějou, ty peníze budou mít i díky ZP (protože budou disponovat nějakými penězi nad rámec nutnosti pouhého přežití).