VYHULENY_UFO: nemyslím, že to bude velká "pohoda": vezmi si tržní nájmy v Praze a ohlášenou výši ZP. řada lidí, co dnes v Praze v pohodě bydlí díky příspěvkům na nájem, by se musela definitivně odstěhovat někam, kde by to bylo levnější...
pokud budeš chtít dosáhnout nějaké úrovně, budeš se muset pořád snažit (možná víc,než dnes, nevím). nicméně, nikdo se dobrovolně nerozhodl narodit občanem nějakého státu, kdyby se na stejném teritoriu narodil, zřejmě by se dokázal uživit prací vlastních rukou na vlastním, ale to vzhledem k již proběhlé alokaci vzácných zdrojů (pozemky, apod.) prostě není možné. jako programátor to prostě vidím tak, že více majetní prostě profitují z nějaké sady pravidel, která musí dodržovat všichni, i méně majetní. ZP je kompenzace za nutnost dodržovat tato pravidla, která se týkají všech.
opakovaně jsem to vysvětloval v tom delším příspěvku. vždycky se tu objeví pár desítek příspěvků, staré, téměř identické příspěvky odrolují do minulosti, a tak to sem hodím znovu, aby to nezapadlo. samozřejmě, kromě tohoto mého "liberálního" zdůvodnění ZP jsou zde ještě ty různé sociální a antikapitalistické směry, a ti tuhle debatu většinou vzdali, protože prostě nemají takovou zálibu v dialogu a polemice, jako já. já za ně mluvit nechci (akorát představa, že ZP bude vlastně nástrojem kolapsu se mi nelíbí - pochopitelně chci systém zachovat, protože si od něj slibuju funkčnější, a jak si naznačil, pohodovější život, než po jeho kolapsu. fakticky chci systém zásadně reformovat, ne zničit, tudíž jsem reformista, ne revolucionář, tudíž jsem mezi těmi, kdo půjdou první ke zdi, když přijde revoluce - to nikdy totiž nejsou ti, kteří si dokázali zajistit výhodu pro sebe v tom zkrachovalém/zkolabovaném systému, ti se jen posunou dál a v rámci revoluce se hledá náhradní nepřítel :-))