• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: to uz muselo bejt kurevsky davno, kdy vzp vyhlasovala amnestie. to bylo tak v 90's, kdy jeste mela cas si stavet zlaty palace :D
    //ja tenhle pripad resil s bejvalkoum nekdy kolem 2005, ta mela palku u vzp jako krava a jeste vetsi penale, dluh zaplatila a pozadala o odpusteni penale a nakonec ji odpustili asi 60% z penale. po trech letech.
    //ale asi taky zalezi od vyse dluhu. ono je jasny, ze kdyz radne platis a pak mas najednou vypadek, a pak zase radne platis, tak si asi vjiny kategorii nez notoricky neplatic.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak když jsem se kdysi přemisťoval od jednoho zaměstnavatele jinam, taky jsem zustal dlužen za tři dny a po pár letech ejhle ho, naštěstí složenka dorazila tak nějak současně s amnestií, kterou tehdy VZP vyhlásila, tak jsem cálnul ty tři dny a následně neumřel proletářsky bez pomoci na ulici..teda kdybych někdy dostal rýmu nebo tak..ale s pomocí v místnim prepohřebnim ústavu. Ale spíš znám lidi co na to kašlou, kdyby něco stejně je zachrání (teoreticky) a zaplatí to prostě, někdo, někdů je v čechách habaděj.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: no, mozna i tak, ale ja se, opet xchaosovskou optikou receno, obcas setkavam jenom s priznivci NZP a vetsina znich ma minimalne nemaly dluh na zdravotnim.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Nejvíc horuje ten, kdo z toho doufá nejvíc získat. Což nebude ten, kdo by bral nějakej ZP, ale ten, co by se jeho prostřednictvím doufal dostat k nějakýmu pěknýmu tučnýmu korytu, ať už by na to lovil voliče, či ouředničl na ústřednim vejboru nepodmíněného příjmu.

    XCHAOS: S tim vyššim zdaněnim bohatých (opět "bohatýmu vezmi") bych byl docela vopatrnej nejen proto, že podobnej pokus už tady proběhl s neradostným koncem, protože bohatej jednak muže změnit i s prostředky destinaci, kapitálista s fabrikou* taky a navíc nejni nikdo povinen kapitálistit neřkuli bohatnout. Takže bez obvyklého řešení lidové milice etc. je to silně ošemetná záležitost.
    *Pokud by zdrhl bez ní, po pár letech všelidového vlastnictví by stejně byla nekonkurenceschopná na odpis.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ja se totiz domnivam, ze nejvic zadluzeni jsou negramoti, kteri horuji pro nejaky ZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no to je logicky, protoze snad i kurva veritel ma prava, ne snad?

    samozrejme, ze mam problem se ZP, protoze vybrane dane maji jit na zcela jine ucely nez na ziveni lidi, kteri maji zdrave ruce, nohy a akorat sou lini jak prasata, takze radsi sedej cely dny na internetech a vymejslej radobyinteligentni romany plny nesmyslnych dojmu a pojmu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FORTRESS: no, s některými větami by se i dalo souhlasit.

    jinak já jsem šel dělat IT, jednak protože mi to zpočátku i bavilo, jednak protože jsem věřil, že "kompy mají budoucnost" (akorát jsem neměl dostatečnou představivost, jak masivní infultrace všeho to bude) - a nějak desítky desítky tisíc neberu (asi proto, že nejdůležitější je pro mě dělat si věci podle sebe, no, ale to je jiná kapitola). takže kromě talentu to chce mít ještě určitý typ povahy, asi... pokud si přečeš statistiky, tak řada extrémně inteligentních (neřadím se mezi ně, jsem spíš matematický paralympionik :-) není nutně nějak ekonomicky ultra-úspěšná.

    jinak k tomu multikulturalismu se ani nebudu vyjadřovat, má to víc rozměrů (spíš jsou za tím nějaké peníze ze Zálivu, EU by nerozdávala vlastní... možná jde i o ústupek nějakému vydírání).

    VYHULENY_UFO: zajímavý, když jde o vymáhání dluhů, tak je ti stát najednou dobrej. ale když by měl vybírat daně a vyplácet z nich ZP, tak je špatnej.

    tzn. autoritu jsi ochoten uznat, jen když náhodou je na tvé straně (představa, že bys někdy byl na té špatné, je ti naprosto cizí, ale zase vzhledem k závratné intelektuální kapacitě, kterou na NYXu předvádíš, bych si být tebou až tak jistý nebyl).

    Víš co, já ti to řeknu na rovinu: mě život už naučil, že jednou si nahoře, jednou jsi dole. Takže nevím dne ani hodiny, kdy bych mohl třeba i já potřebovat žít za ZP... tvojí sebejistotu ti závidím, ale fakticky, logika velí, že i ve světě, kde by si věřili všichni, vyhraje jen někdo (win-win strategie jsou vzácné a nejsem to já, kdo by je nepodporoval)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Já ale nejsem člen SSO, možná vynech "o" ono nálepkovat a nejen Tobě jde taky dobře. Tak o co jde? Proběhli jsme králičí norou do světa "its ok when left does it" ?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FORTRESS: to si bud jisty,to je holt ta vase antiuprchlicka sso logic. kazdej havloid rovna se neomarxista.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    VYHULENY_UFO: SSO sleduju jen okrajově ale že by pro ně byl OSVČ neomarxista to si nejsem jistý.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FORTRESS: v pohode, sso logic je po nyxech znama. samostatne vydelecny clovek neparazitujici na statu je vlastne neomarxista....
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Navíc v době kdy je třeba právo Šaria schopná v CNN obhajovat i lesbická židovka tak nějaký havloid proti NZP ani nezdvihne obočí. Ale nebudu sem tahat thema jiných klubů aby z toho nebyla důtka.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    VYHULENY_UFO: Jojo já vim, taky jsem ti dal jedno plus a u jiných příspěvků přikyvoval. Jedna vlaštovka bohužel jaro nedělá. V Bruselu moc fašistů nebude, pokud je tam nepozve agent STB Štětina, takže spíše bruselský marxista ale ani maoista neurazí.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FORTRESS: souhlasim, to ze svobodni maji stejny nazor na zakaz koureni v hospodach jako ja, jeste neznamena, ze jsou volitelni.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FORTRESS: Navíc dnes spojen s levicově liberální agendou otevřených hranic a multikulturalismu a žití na úkor Evropanů který musí vyústít v tragedii

    jenom pro tvoji informaci, jsem sunmen, havloid a bruselsky fasista, vitac mutti melker a pritom zastavam nazor, ze NZP je tezky shit.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    XCHAOS: No jelikož jsem z rodiny která koupila restituční nároky tak bych zrovna s tímhle příkladem byl dost opatrný - jak se stát za 40 let staral o to co mělo být "všech" je nám asi všem jasné. Mnohem lepší by bylo používat privatizaci jako jednorázové znovurozdáním karet - tam je to na místě. Ale česká kuponovka jen ukazuje příklad toho jak češi dostali možnost okrást sami sebe. Ukazuje hiearchizaci společnosti která nastane po každé revoluci, peníze se znovu přelejí od neschopných ke schopným a všeho schopným. Největší tragedie pro člověka je když se narodí ne do neprivilegované rodiny ale do rodiny která o něj nejeví zájem a nerozvíjí ho (příkladů bychom našli hodně ale nechci sem zatahovat téma jiných klubů). Chápal bych podobné vyprávění o privilegovaných a neprivilegovaných někde v USA kde stačí aby pes přeběhl universitní kampus a už je 1000$ dolarů v mínusu, ale ne v ČR kde je studium bezplatné a na českou variantu STEM fields se vyloženě musejí studenti ještě lákat. Kdo z mých vrstevníků šel na techniku nebo dokonce do "IT" protože si v roce 1996 řekl že "ty kompy maj asi budoucnosti" dnes bere minimálně severní desítky tisíc korun. To že dneska musíš mít před jménem "von" aby jsi třeba v Praze bral pěkné peníze je vysloveně směšné.

    "dost mi drásá určitá nejmenovaná skupina, co vlastně ZP podporuje jen proto, že v něm vidí další možný nástroj kolapsu systému, který nenávidí a vůbec ho neprosazují jako nějakou udržitelnou alternativu, co má systém před kolapsem naopak zachránit."

    O ničem jiném než o vyvolání kolapsu systému NZP podle mě není! Navíc dnes spojen s levicově liberální agendou otevřených hranic a multikulturalismu a žití na úkor Evropanů který musí vyústít v tragedii. NZP by jen vyvolal další exodus chudých. Ale jsem rád že si uvědomuješ že mezi zastánci takoví lidé existují.

    Dokázal bych si představit NZP jako nějakou překlenovací rentu pro lidi v předdůchodovém věku kteří již fyzickou práci vykonávat nemohou a na nějaké složité rekvalifikace je u nich pozdě. A i to by bylo ztěží ufinancovatelné bez zvýšení daní.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale je z toho patrné, že věřitelé až příliš spoléhají na mechanismus soudní vymahatelnosti dluhu

    a na co by meli veritele spolehat? na inkasni agentury s holejma frajerama, ktery maj sirsi zada nez svoji vysku? ty vole, zijeme snad jeste porad v pravnim state, tak na co by teda kurva mel veritel spolehat teda?

    jinak zbytek textu je snuska halucinaci a pojmu smichanych s dojmy.

    kolem roku 1990 byla drtivá většina online služeb nějakým způsobem placená a pokud by někdo tehdy tvrdil, že služba typu Facebook bude k dispozici komukoliv zdarma a bude nabízet obrovský úložný prostor pro fotografie a videa, včetně obrovské bandwith, tak by si asi všichni ťukali na čelo.

    v roce 1990 nebyla jeste CR snad ani oficialne pripojena k internetu, takze pokud nekdo mel v te dobe vizi, tak to byl maximalne Steve Jobs a nebo Bill Gates.

    No a co se tyce otho bandwithu, za to nastesti muzeme podekovat tomu, ze se internet v letech 1995/96 vymanil z akademicky pudy a presel do sveta komercializace. to znamena, ze kdyby zustal internet akademicky, pravdepodobne by neexistoval ani google, ani facebook, ani seznam ani nyx.

    Takze to cim tady operujes jen ukazuje, ze prace, soukromy kapital a masivni rozsireni muze napomoci zlevnit technologii a zvysit prenosove rychlosti. Ano, diky tomu si muzes koupit levny telefon s androiden za 1500Kc.

    tomu se xchaosi rika VYVOJ :D :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ok, něco jsem našel, čím podložím svá dřívější tvrzení:
    Jak (ne)funguje exekuční "trh" na třech příkladech | Právní prostor
    http://www.pravniprostor.cz/clanky/procesni-pravo/jak-ne-funguje-exekucni-trh-na-trech-prikladech
    Neexistují pořádné statistiky o ničem. Přesto bývá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) řazena na první místa v počtu ročního nápadu exekucí. Zde je situace s daty poněkud odlišná. VZP je totiž subjektem povinným poskytovat data v režimu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

    Nejsem tedy první, kdo si to myslí, ale přesné statistiky neexistují. Bez přesných statistik ale ani nezjistíme, kolik lidí vlastně v dnešní době ani nemá možnost rozumného legální příjmu (ať už by na něj vydělali vlastní prací, nebo ne).

    Myslím si, že bavit se dnes o ZP je asi stejné, jako bavit se někdy v době italské renesance o všeobecné gramotnosti či volební právu: spousta lidí ve městech v té době už bylo gramotných, spousta měst mělo nějakou formu demokracie. Přesto ale na venkově se schyvalo spíš k dalšímu utužení nevolnictví a změny měly přijít až za 200 let... dnešní pokusy se "ZP pro náhodně vybraný vzorek lidí" jsou spíše komické a mohou připomínat některé ojedinělé experimenty právě z doby té renesance (viz např. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ospedale_degli_Innocenti )

    Je možné, že k realizaci ZP dojde za 200 let, a je taky možné, že to nakonec celé bude mít jinou podobu - každopádně koexistence úspěšných a sebevědomých s neúspěšnými a rezignovanými bude ještě nějakou dobu téma a mezistupněm bude nejspíš nějaká reforma sociálního systému a ochrany před statutem otrocké pracovní síly (když tu byl citován ten Bitcoin... zkuste si někomu "obstavit" BTC účet, že :-) budoucnost bude prostě jiná, nejen za 200 let ale už za 20 let, a nejde vyloučit, ze schéma základního příjmu třeba přijdou z úplně jiné strany, než se to dnes čeká - tzn. nebude to prosazeno politickou cestou, ale zorganizují to třeba nějací filantropičtí miliardáři, jiným způsobem, než si dnes lze představit)

    Námatkou: kolem roku 1990 byla drtivá většina online služeb nějakým způsobem placená a pokud by někdo tehdy tvrdil, že služba typu Facebook bude k dispozici komukoliv zdarma a bude nabízet obrovský úložný prostor pro fotografie a videa, včetně obrovské bandwith, tak by si asi všichni ťukali na čelo. (a už tím, že nejsem na Facebooku, dávám tímhle přirovnáním najevo, že o ZP ani nediskutuju z toho hlediska, že bych ho pobírat doopravdy osobně chtěl - je možné, že dnešní nejrůzné slevové a promo akce v kombinaci s povinností nevyhazovat potraveny budou nahrazeny nějakou formou emise vlastního oběživa, které si získá popularitu právě skrze nějaký "ZP", který nebude zcela nepodmíněný, ale bude odměňovat různé pseudoaktivity - zlatem to kryté nebude, ale generace mileniálů je kreativní a ne všichni z nich se budou identifikovat s těmi "úspěšnými na věčné časy a nikdy jinak" a třeba něco vymyslí...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no tohle je přesně to, co jsem neřekl: samozřejmě, "základní schopnost se sám uživit" evidentně nestačí (a dokonce ani ne všichni s nadprůměrnou schopností automaticky vyhrají - i když z různých důvodů).

    a názory, které tady zastávám, jsou moje vlastní a laskavě ze mě nedělej hlásnou troubu nějaké struktury jen proto, že jsem náhodou jejím členem. já mám spoustu relativně pravicových názorů (např. na výši daní, apod.), jsem individualisticky a ne kolektivisticky založený (tzn. nebaví mi neustále se snažit zapadat do nějakého celku, přizpůsobovat se jeho stylu, názorům, smyslu pro humor, apod.) - ale prostě všechno má nějaké hranice a já odmítám plošně obviňovat neúspěšné, že si za všechno můžou sami (už proto, že vidím, jak snadno jsou neúspěšní lidi ovlivnitelní a jak jediné, co je k nim dnes směřováno, je z jedné strany že si za to můžou sami a z druhé strany, že si za to nemůžou sami a že špatný systém)

    ve skutečnosti je to kombinace obojího: systém je špatný, nemůžou si za to sami - ale současně se musí začít snažit s tím něco dělat, i když je to nerovný boj (protože žijou teď hned a ZP je poměrně vzdálený koncept, každopádně)

    Zrovna u toho Bitcoinu si nejsem jistý, že v tom klubu všichni o bitcoinu něco vědí a BTW, málokdo z těch, co se se mnou hádají, dostudovali obor, ve kterém se mnou hádají (pokud se vůbec hádají - většinou jde o to, že někdo z kolemjdoucích jim podstrčil nějakou představu o tom, co údajně hlásám, apod.) Ano, řada z těch lidí jsou nafoukaní pitomci, kteří si myslí, že o něčem, o čem do té doby absolutně nevěděli nic, můžou začít machrovat jen kvůli tomu, že dav (který ví ještě míň) bude automaticky na jeho straně...

    Ukaž mi, kde se na NYXu hádám s dostudovaným člověkem o _předmětu jeho studia_ - ano, bavím mi uplatňovat mezioborový rozhled, ale to je přesně věc, kterou můžeš dělat jen když se bavíš s někým o něčem, co není jeho obor. (debaty odborníků v rámci vlastního oboru jsou samozřejmě pracnější). Popravdě - já si troufám říct, že ty rozhodně nejsi odborník na sociální problematiku ani si jí nestudoval, máš prostě všeobecný rozhled hospodského žvanila a hledáš, kdo všechno si za něco může sám a absolutně si nezaslouží tvůj soucit (což, pochopitelně, je v téhle společnosti a době vhodná strategie přežití, navíc je taky pravda, že čistě verbální projevy soucitu ještě málokomu pomohly...)

    jinak k chybějícím statistikám exekucí jsem našel tohle:
    http://zpravy.aktualne.cz/...ahatelnost-dluhu-je-ohrozena-varuje/r~e658a676be8f11e59c4a002590604f2e/
    (sice to neříká, kolik z toho jsou dluhy vymáhané veřejným sektorem, tedy zdravotní pojištění a pokuty v MHD, ale je z toho patrné, že věřitelé až příliš spoléhají na mechanismus soudní vymahatelnosti dluhu...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale to je to, čemu říkám, že jsi "členem privilegované vrstvy"!

    jaka vole privilegovana vrstva. pro tebe bude kazde clovek se zakladnimi schopnostmi se sam uzivit soucasti privilegovany vrstvy? proste typicka snuska piratskych hoven.


    XCHAOS: možných alternativách k dnešní společnosti, tak se těžko odvolávat na statistiky

    nevidis si do huby. nejdriv suverene vytahnes neexistujici statistiky a pak skocis na zcela jinou rovinu.

    ale samozřejmě, baví mi dokazovat lidem, kteří si o sobě myslí bůhví co,

    ano, ja to vidim v auditku o bitcooinu nebo v auditkach o solarnich letadlech ci kosmonautice, kde jako spravnej ceskej krupan davas najevo lidem, kteri ocividne o problematice neco vedi a dostudovali, ze si o nich myslis, ze jsou idioti, kteri nicemu nerozumi. ty vole, vzdyt si normalni kaspar s egem, ktery by ti mohl zavidet kdejakej hulic a nebo fetak. jako znam hafo fetek, ale takhle vyhoneny ego...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ehm, taky chyba v logice, mezi úvozovkovanými větami tam mělo být "ani není ekvivalentí výroku" ... :-))

    jako psát skutečně rozumně by znamenalo mít čas prohnat text nějakými redakčními úpravami a číst to po sobě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam