VYHULENY_UFO: no tohle je přesně to, co jsem neřekl: samozřejmě, "základní schopnost se sám uživit" evidentně nestačí (a dokonce ani ne všichni s nadprůměrnou schopností automaticky vyhrají - i když z různých důvodů).
a názory, které tady zastávám, jsou moje vlastní a laskavě ze mě nedělej hlásnou troubu nějaké struktury jen proto, že jsem náhodou jejím členem. já mám spoustu relativně pravicových názorů (např. na výši daní, apod.), jsem individualisticky a ne kolektivisticky založený (tzn. nebaví mi neustále se snažit zapadat do nějakého celku, přizpůsobovat se jeho stylu, názorům, smyslu pro humor, apod.) - ale prostě všechno má nějaké hranice a já odmítám plošně obviňovat neúspěšné, že si za všechno můžou sami (už proto, že vidím, jak snadno jsou neúspěšní lidi ovlivnitelní a jak jediné, co je k nim dnes směřováno, je z jedné strany že si za to můžou sami a z druhé strany, že si za to nemůžou sami a že špatný systém)
ve skutečnosti je to kombinace obojího: systém je špatný, nemůžou si za to sami - ale současně se musí začít snažit s tím něco dělat, i když je to nerovný boj (protože žijou teď hned a ZP je poměrně vzdálený koncept, každopádně)
Zrovna u toho Bitcoinu si nejsem jistý, že v tom klubu všichni o bitcoinu něco vědí a BTW, málokdo z těch, co se se mnou hádají, dostudovali obor, ve kterém se mnou hádají (pokud se vůbec hádají - většinou jde o to, že někdo z kolemjdoucích jim podstrčil nějakou představu o tom, co údajně hlásám, apod.) Ano, řada z těch lidí jsou nafoukaní pitomci, kteří si myslí, že o něčem, o čem do té doby absolutně nevěděli nic, můžou začít machrovat jen kvůli tomu, že dav (který ví ještě míň) bude automaticky na jeho straně...
Ukaž mi, kde se na NYXu hádám s dostudovaným člověkem o _předmětu jeho studia_ - ano, bavím mi uplatňovat mezioborový rozhled, ale to je přesně věc, kterou můžeš dělat jen když se bavíš s někým o něčem, co není jeho obor. (debaty odborníků v rámci vlastního oboru jsou samozřejmě pracnější). Popravdě - já si troufám říct, že ty rozhodně nejsi odborník na sociální problematiku ani si jí nestudoval, máš prostě všeobecný rozhled hospodského žvanila a hledáš, kdo všechno si za něco může sám a absolutně si nezaslouží tvůj soucit (což, pochopitelně, je v téhle společnosti a době vhodná strategie přežití, navíc je taky pravda, že čistě verbální projevy soucitu ještě málokomu pomohly...)
jinak k chybějícím statistikám exekucí jsem našel tohle:
http://zpravy.aktualne.cz/...ahatelnost-dluhu-je-ohrozena-varuje/r~e658a676be8f11e59c4a002590604f2e/
(sice to neříká, kolik z toho jsou dluhy vymáhané veřejným sektorem, tedy zdravotní pojištění a pokuty v MHD, ale je z toho patrné, že věřitelé až příliš spoléhají na mechanismus soudní vymahatelnosti dluhu...)