PETER_PAN: já rozhodně nenapadám zdejší zdravotnictví, naopak bych ty budoucí reformy nerad viděl vyvíjet se tak, aby ho rozbily. jenže myslíš, že k jeho úrovni přispívají i exekuce na zdravotní pojištění? (a kolik procent těch exekucí je myslíš nakonec úspěšných?)
s tématem ZP to volně souvisí: dnes je člověk svou samotnou existencí vůči veřejným institucím mírně v minusu, v případě zavedené (jakékoliv) formy ZP by byl občan mírně v plusu (ne zrovna na vrcholu blahobytu, ale v mírně jiné situaci, než dnes).
pokud si vůbec lze představit nějaké ekonomické fungování za 100 let (a já právě nejsem takový utopista, abych věřil, že nebude zahrnovat nějakou formu směny, peněz, ale i něčeho-jako-stát apod.), tak se dá očekávat, že by samotná existence mohla být mírně v plusu, spíš než v minusu (možné důvody: zjistí se taky třeba, s jakými psychologickými jevy souvisí pokles porodnosti v nejvyspělejších zemí... a třeba to bude zahrnovat to, že riziko prohry v soutěži lidem psychologicky nesvědčí a nespouští se u nich určité mechanismy... a že se to dá řešit třeba vymezením hřiště jen odsud až podsud a ne rozšířením té hry mimo jakékoliv mantinely...)
paralelu s Aztéky, kteří sice znali míčové hry (dokonce je možná máme od nich!), ale s poraženými zacházeli poněkud jinak, než my dnes, jsem tu taky už zmiňoval.
VYHULENY_UFO: ano, tak nějak se začínáš orientovat. evropská společnost se postupem času vyvinula od feudalismu a nevolnictví s různými peripetiemi až směrem k dnešnímu sociálnímu státu, demokracii, apod. není to jistě ideální (stačí se podívat, jak voliči snadno skákají na špek populistům, apod.) ale ten trend tu je a dal se vysledovat v náznacích už před 100 či 200 lety.