• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: [ jako konicka mel jezdeni tramvajema - ridil tram]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN:
    - bydlet nemuzes kde chces - imho chapu, ale ja tim myslel napriklad to, ze ja chtel bydlet v praze, tak jsem se do prahy pristehoval a koupil si byt. nikdo me po skole nepridelil misto, kde mam zit.

    - po vetsine zemi sveta cestovat jako turista muzes. i do severni korei se dostanes. nenapada me zeme, kam by ses vubec nedostal.

    - pracovat muzes podle sveho vzdelani. jasny, jako lopata mas limity, ale proto se chodi do skol a vzdelava se, ne? pak muzes i jako vysokoskolsky ucitel jit kopat jamy a nebo delat stehovaka. otec mel kamose v praze kdysi davno, vs ucitel a jako konicka mel jezdeni tramvajema. pohoda.

    -- jeste neco, mame se fakt dobre, pokud nejses linej, muzes vsechno v podstate. nikdo te nenuti jit do armady, ale jestli se ti libi, dobrovolne muzes... blahobyt kurva velkej, k tomu internety, chlasty, drogy, devky.... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Minimalni mzda te ale pracovat nuti. Porad je to nejaka smena - neco udelas, neco za to dostanes. I davky jsou porad o tom, ze musis aspon ten zadek zvednout a dojit na urad, neco udelat, potazmo splnit nejaka urcena kriteria. ZP je klasicka iluze nemakacenka, co neudela absolutne vubec nic a presto neco dostane. Aniz by zvednul svuj liny zadek. Chapu, ze se v necem takovem vidis. Co radsi vymenit svuj um, teda pokud neco umis :) za neco, co teda chces? A necekat na peceny kure samo letici obrane do pusy? :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Co ale rozporuju zasadne je "nase blahobytna civilizace".
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Dobre, nebudu se rozepisovat o tom ze nektere moznosti jsou jen teoreticke cviceni. Asi stejne jako v 90. letech hlasky politiku ve stylu ze ".. kazdy ma stejnou moznost si zalozit svoji automobilku..".
    - pracovat opravdu nemusis, to je pravda
    - bydlet nemuzes kde chces, protoze inkriminovana mista jsou v ramci vlastnickeho prava vyhrazena nekomu jinemu
    - cestovat nemuzes kam chces protoze velka cast zemi ma imigracni restrikce, tj. nedostanes kdyz nesplnis specificke podminky
    - pracovat nemuzes v jakemkoli oboru protoze existuji bariery vstupu do odvetvi a i restrikce za jakych okolnosti muzes co delat
    .. a je to tak spravne, to nerozporuju .. rozporuju tva tvrzeni
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: uz sem na to prisel: civilizace me nuti si na cestovani a bydleni vydelavat. lepsi by bylo, kdyby mi civilizace dala rovnou love a ani by na oplatku nechtela zadost o dotaci. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    muze mi teda nekdo vysvetlit, jak mi nase civilizace upira cestovani kam chci a bydleni kde chci???
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: no ne, vazne mi sve tvrzeni vysvetli, pokud vis.

    //ale pokud si myslis, ze trolim, tak je jasny, ze nemas co rici a napsal si proste kokotinu, za kterou si budes stat jako milos zeman za peroutkou.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: do ted jsem si nevsim prispevku ve kterem by jsi trolil, tak to nemen prosim
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: vyjezdni dolozky a schvalovani zahranicni dovolene okresnim vyborem uz snad davno neexistuje, ne?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: coze? to mi vysvetli prosimte...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Kromne te prace, to ostatni neni pravda.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: co mi muze nase blahobytna civilizace upirat. do prace nemusim chodit, na to uz zakony nejsou, bydlet muzu kde chci, odjet muzu kam chci, pracovat muzu v jakym oboru chci....

    nechapu, co mi tato civilizace muze odeprit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hele a ty mas pocit, ze ti civilizace neco upira?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    omg
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: podívej: zkus si to představit tak, že ZP je ekvivalent silnice v pro dobu, která především nepracuje s kamenem na dláždění silnic, jako starý Řím, ale s informacema.

    tvoje obvinění, že chci brát _vydělávajícím_ je dvouznačné, ale aspoň tím připouštíš, že ZP nemá být o tom nutit někoho, aby pracoval za mě. Očekává se, že ZP zafunguje tak trochu jako náhrada minimální mzdy (u některých typů činností, po kterých fakt bude poptávka) a zvýší cenu práce. Proto práce ostatních, kterou si budeš moci dovolit zaplatit ze ZP, skutečně moc nebude (např. do restaurace s obslouhou za to asi nějak extra mockrát za měsíc nebudeš moc jít, očekávám...).

    Pořád se na to koukáš špatně: ZP je spíš něco jako poukázka na náhradu za zdroje, ke kterým ti civilizace nějakou svojí samotnou existencí odepřela přístup (má to tedy blízko ke konceptu života v indiánské rezervaci). (Např. dnes nemůžeš jen tak jít do řeky si chytit rybu - musíš mít rybářský lístek, atd... ale takových příkladů je bezpočet, nemůžeš jít a zasít si vlastní obilí, protože všechny pozemky už patří někomu jinému, atd. .. de facto jsme dávno ve stavu, kdy mezi náma a většinou primárních zdrojů stojí civilizace, která sice možná uživí daleko víc lidí, než kdybychom žili bez ní a nabídne větší pohodlí - ale současně výrazně omezuje možnosti volby, které by měl skutečně svobodný člověk v divočině)

    Integrace do civilizace dnes není v žádném smyslu dobrovolná záležitost: prostě se do toho všichni narodí, nemají na výběr. Já měl relativně štěstí. Kdybych se narodil do jiného prostředí a byl nějak výrazně traumatizován, tak bych třeba dospěl k jiným záměrům, než úvahám zavádění ZP - takové snahy jsou projevem v podstatě pozitivního vztahu k ostatním lidským bytostem (=neposílám je, ať chcípnou, pokud nedokážou vymyslet, jak bejt někomu užitečný - což je stále těžší).

    Přiznávám, že ty moje formulace zní trochu jako z manifestu Unabombera :-) jenže pointa na tom je, že on opravdu tím činem "zpopularizoval" určitý proud dejme-tomu sociologického a antropologického myšlení, které je v podstatě velmi logické a opodstatněné - je to tak samozřejmá věc, že se o tom nemluví. Pointa je, že zdaleka ne každého to přivede k myšlence na vyhazování věcí do vzduchu. Někteří se prostě smíří s tím, jak to je... a jiní začnou vymýšlet právě třeba základní příjem.

    samozřejmě, od přemýšlení o světě můžeš dospět k různým závěrům - od mirně alturistických (ZP je v podstatě jakási "minimální úroveň altruismu" - někdo může dospět k daleko vyšším levelům, nebo úplně jiným formám). nebo někdo z principu altruismus zavhrnuje a naopak věří v represi a boj, a podobně se třeba umírňuje a vymýšlí nějaké "minimální úrovně represe".

    Myšlenka ZP například je velmi umírněná, protože si vezmi, kolik různých sociálních radikálů navrhovalo zrušit peníze úplně a provozovat nějaké komunitní sdílení. Stoupenci ZP například akceptují, že planeta je kulatá, zdroje omezené a všeobecný blahobyt se s omezenými zdroji asi vybudovat nepodaří. A také to "každému podle jeho potřeb" se definuje obtížně - viz http://historje.tumblr.com/image/132587553378

    Takže ZP je v podstatě proti jiným nápadům v historii obrovsky umírněná, neradikální myšlenka. Nehlásá kolaps, nehlásá brzký konec světa, nehlásá, že se budou mít všichni bez práce dobře... navíc, navzdory obecnému přesvědčení není populistická - nemá nijak masovou podporu, není vůbec veřejností pochopena (ačkoliv populisté jsou občas tak hloupí, že si to nevědomují a zkouší to - viz [ SYMEON @ Věci Veřejné - . Omamný jed, šířený mainstreamovými politiky, médii v čele s Českou televizí a Českým rozhlasem. ] )
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Jasne, kazdej ma svou banku, kazdej jiny cislo uctu... A ona s tim zadna byrokracie nebude ☺️ Nebo to budes pytlikovat v nejake mysql s php.. uz se tesim na ten unik dat ☺️
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ZP je zásadní antibyrokratické opatření, především. Byrokrtická třída takový vývoj nikdy nepřipustí, protože by ohrozil základní podstatu její existence.

    ty vlastne sam ani nevis co to ZP je.... neni to dan, ale zdanime bohaty, silnice nepotrebujeme, staci internet, dalnice nejsou deravy a neni potreba jejich rozvoj, stejne tak stavby zeleznicnich koridoru (coz by mel byt stezejni tema ekologickych piratu).
    Ja mam takovej divnej pocit, ze ohledne ZP mas v hlave zmatek a hledas jenom smer, jenze se motas v bolsevickych tendencich brat vydelavajicim, srat na infrastrukturu.... pche
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: asi stejná, jako tvůj výkřik o "investování do silnic" - ano, pár okresek je možná děravých a zasloužilo by si spravit - ale prostě především: střední Evropa není prostor, který by se měl rozvíjet tak, že všude povedou osmiproudé dálnice! peníze, které ti na to chybí, nejspíš mizí někde v procesu korupce. ZP s tímhle nesouvisí, protože dnes prostě stejně nechceš na opravu silnic nahnat lidi s lopatama. Oprava silnic dnes nevázne na ceně nekvalifikované pracovní síly - ale na tom, kolik vrstev různé byrokracie ve veřejné i soukromě sféře se dokázala "nalepit" na ten proces.

    ZP je zásadní antibyrokratické opatření, především. Byrokrtická třída takový vývoj nikdy nepřipustí, protože by ohrozil základní podstatu její existence.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, vzhledem k tomu, že je mi skoro 43, tak období, kdy jsem byl úspěšnej, je holt těch 20 let v minulosti. (proti depresím jsem tehdy hulil trávu, byl jsem aktivnější a kreativnější, bohužel takhle to nejde dělat celý život... paradoxně - v té době jsem měl názory blízké libertariánským, nechápal jsem, proč bych z těch příjmů za licencování zdrojáků měl v ČR platit nějaké daně, apod.)

    s bytem je to poněkud složitější... rodiče jsou naživu a ano, co se bydlení týče, opakovaně jsem zdůrazňoval, že i já jsem členem privilegované vrstvy. ale jak jsem s touhle skutečností celou dobu nakládal, to je složitější, nejde to ventilovat veřejně, ale lidi co mě znají, tak vědí, že to není úplně triviální. je pravda, že kdybych musel platit třeba hypotéku, tak bych si nemohl dovolit se pustit do podnikání, které začínalo opakovaně v podstatě od nuly - prostě jsem měl období, kdy jsem vydělával málo.

    ano - obecně si myslím, že bych býval mohl být úspěšnější, kdybych se pořád nezamotával s lidmi, pro které si právě představuju, že ten ZP je určený. nikdy jsem neuvažoval, že bych zrovna já měl žít ze ZP nějak dlouhodobě - vnímám to jako záchrannou síť, která by umožnila, aby se do podnikání (se kterým je spojené riziko prohry, samozřejmě) pustilo víc lidí, v tom stylu, jako jsem se do něj pustil já.

    V 90tých letech to tak bylo, nicméně došlo tam k evoluci, a udrželi se pouze lidi s určitými povahovými vlastnostmi (což pro budoucnost naší civilizace nepokládám za vůbec správné). ZP se netýká nějakého "pohodlného" celoživotního bezpracného přežívání - ZP je moje odpověď na management rizika, který je podle mě potřeba provádět jinak, než se dělá dnes (což ostatně může ukázat nějaký civilizační kolaps, který se ale právě inteligentní stoupenci ZP snaží odvrátit!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam