• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: Ja pisu znovu a znovu. Jsme proti NZP i kdyby byl ufinancovatelny, protoze je nespravedlivy, demotivujici a nic neresi. To co prosazuju je narovnani podminek tak aby existoval svetlo na konci tunelu a pracovitost, entuziasmus, trpelivost vedli k prosperite (tj. moznost se zabyvat zivotem samotnym, to neznamena si moc koupit iPhone, zajit do restaurace na argentinskou svickovou bo si dat dovolenou tamhle nekde u more - tohle sou sracky co me a radu dalsich lidi se kterymi se setkavam vubec nezajimaji) .. viz. : [ PETER_PAN @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: presne..
    Ja se domnivam ze treba babicka od Bozeny Nemcove zila v prosperite. Ale muj kamos, mlady doktor co jde na vikend na 70 hod. smenu do nemocnice (zaplacenou ma 12 hod. a to jeste zkurvenou hodinovkou), pak ma den a pul v hlave rizoto, do 40ti let bude bydlet na ubytovne, zivot nula, obetoval cele mladi studiu a jedinej osobni zivot je 1x za mesic prostituka (nema moc penez ani casu), kriticke peake resi alkohol - ten nezije v prosperite. Ona ho ta prosperita dostihne, nekdy v 50ti letech - si pak udela hezky vikend.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: definuj prosperitu, spokojeny zivot... to je strasne subjektivni vjem/pojem. Rozhodne to neni snadno vyjadritelne penezi - neb do toho vstupuje cela rada okolnich vlivu. Nekomu ke stesti staci strasne malo, par stovek a platenej stan... a nekomu nebude stacit ani pul milionu mesicne a zivot na zamku. ZP neresi vubec nic - jen to je zumpa na penize, ktera by systematicky realnou hodnotu penez snizovala.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CYBERKOTLIK: no nebavili jsme se spolu onehda o tom, ze CSLA byla sice pakarna, ale tak ci onak mela neco do sebe? ;)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    PETER_PAN: Hm tak gratulujem k tomu, ze nepises romany ako XCHAOS. Zato to tu uspesne menis na chat, pricom nechces / nevies / nedokazes uviest nejaky kompletny pohlad nato o com pises.

    Len tu samansky hovoris o tom, ako to niekto vidi a niekto nie - ak to co vidis nedokazes odkomunikovat, tak naco nieco pises? Ked ta tu poziadaju o konkretny priklad tak sa krutis ako had. Kludne napis aj roman ala XCHAOS - ak to bude mat hlavu, patu a obsah tak si to urcite precitam.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: napsal jsem priklad "nastaveni systemu" .. zadny izolovany priklad pak nevypovida o celku
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: jedina "nesdelitelna zkusenost" ke ktery ses po hodine klickovani a prazdnych frazi dostal je, ze jsou drahy byty. To je opravdu vykoristovani par excellence
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: nepochopil jsi pointu .. romany jako XCHAOS tady rozepisovat nebudu, .. opet si jen potvrzuju ze ty 2 skupiny obyvatel se nejsou schopny vubec vnimat, zkusenost je nesdelitelna
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: no tvyho urcite ne, pac kdyz si stezujes ted, tak budes brecet at se bude dit cokoliv. Kvalita zivota je totiz dana hlavne tvym vlastnim pristupem a veskery veci okolo jsou podruzny.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: a tenhle mind-set ktery predvadis je presne ta pricina proc se system hned tak nezmeni a jen to potvrzuje ze zlepsovani technologii a efektivity vyroby/prace/distribuce nevede vzdy ke zlepseni kvality zivota
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: mluvil jsi o VYKORISTOVANI - a jediny co jsi schopnej rict je, ze jsou drahy byty. Promin, ale to je zkratka smesny - lidi jako ty by meli nahnat zpatky na dva roky na vojnu s teplou sprchou jednou tejdne, aby pochopili co to je nepohodli.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: chtel jsi konkretni priklad, nabizim jeden kaminek do mozaiky - nikoli puvod vseho zla .. tvoje reakce je zcela mimo
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: a to je priklad toho, ze tu neni blahobyt jo? ze kdyz si chces koupit byt, tak ho i musis zaplatit? au.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: konkretni priklad ? treba absence funkcni regulace trhu s nemovitostma (v ruznych castech sveta je ruzne a prubezne se zavadi ci meni), ktere v dusledku pokrivuje trh (nesoumeritelnost moznosti zahranicnich nakupcich s ceskymi, neregulovane sluzby jako airbnb, vyuzivani zkoulaudovanych bytu jako kancelari bez dodatecneho zdaneni atd.)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: no ale ja se nebavim o USA ale o tom jak je to u nas. Takze mi rekni, jaky "nastaveni systemu" te tu vykoristuje, nebo nekoho koho znas. Ja zadny system nevidim, vidim jenom lidi - ktery tu jsou dobrovolne. A pokud nekomu nevyhovujou nastaveny pravidla (zakony), ktery si ty lidi spolecne zvolili - ma volne pole pusobnosti.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: Ja nejsem vykoristovanej praci. Ja se tady bavim o nastaveni systemu.

    Tvoje prirovnani pokulhava - lov, stavba chyse, odchov mladat. To je vse dnes translokovano na ziskani penez. Pricemz nejsou ani tak dulezite penize jako nastaveni systemu. (priklad - v USA neexistujou klasicke skolky ktere pocitaji s tim ze je tam dite cely den z duvodu aby rodic/e mohli do prace, takze bud mas s odskokem vetsi prijem (nekde hodne vpravo na gausovce) ktery ti umozni na full-time zamestnat chuvu, nebo podobnou sluzbu, ... anebo ti prumerne penize neumozni odchov mladat - tedy to ze mas na 2 iPhony mesicne ti je z hlediska kvality zivota nahovno)

    .. to je to o cem mluvim, nastaveni system - ne odborarsky mame se spatne, chceme pridat
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: muzes tomu ruikat jak chces, ale je to to samy co ten lov - musis se zvednout a zajistit si obzivu. Pozadovat muzes co chces - treba si sednou do lesa a pozadovat po nem, at ti spadne peceny holoube.
    CO prosimte teda delas za praci, ze jsi tak vykoristovanej?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CYBERKOTLIK: Ano to bylo tehdy. Ted je spolecnost nastavena tak ze bud mas kapital, nebo smenujes svuj cas na trhu prace. Zadny lov se nekona. Proto je adekvatni pozadovat aby spolecnost umoznovala svym nastavenim zit a chranila pred vykoristovanim. Levicovy uhel pohledu se neosvedcil, pravicovy dane problemy zase nevidi.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETER_PAN: jak spolecnosti - uvedomujes si, ze kazdej zivej tvor musi od pradavna neco delat (lovit, hledat potravu, nenechat se sezrat), aby si vydelal na jidlo, prezil a odchoval mlady? Ty nikomu nic nedavas, tebe vykopnou z hnizda a mas na vybranou, jakym zpusobem si zajistis pristi veceri. Zadna spolecnost ti nic nenuti, muzes klidne hladovet.

    Pred tisici lety bys behal v lese s lukem nebo makal clej tejden na poli, pred triceti elty bys makal jako sroub v tovarne a dneska - cim si penize na jidlo vydelavas ty dneska?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Tak dělám v managementu organizace, která je závislá na výsledcích měřitelnejch účetnictvím. Což situaci silně zjednodušuje, výsledky prostě jsou-nejsou, systém Železná banka Braavosu :-) Ale tim netvrdim, že taky nemáme specialisty na okecávání, sám občas vytvářím věci stylu "zdůvodnění nezdůvodnitelného" a tak.
    Ono se zaměstnanci je pěkný mít takový ten humanistický pohled, demokratické řízení, všechno to vezme za svý ve chvíli, kdy se člověk dostane do bodu, že na jedný straně má cíl, na druhý lidi který ten cíl moc nesdílí (chtěj si prostě jen vydělat, pokud možno hned, pokud možno snadno, nechtěl bych vidět chvíli, kdy by moc nechtěli ani to), a odpovědnost je na něm. Taky jsem nebyl vždycky typ Autoritář bestiálního typu :-).

    Se ZP a dobrovolností to stačí rozšířit v tý dobrovolnosti o dobrovolnost kohokoli celej ten experiment financovat a nevidim v tom žádnej problém ()navíc to tim ztratí onen bolševický princip "bohatýmu vezmi").
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam