MANFRED: mno... něco mi říká, že vzhledem k tomu, že pravice pojem "společnost" v podstatě popírá, tak "slušná společnost" je nutně levicový pojem :-)
hele, ono je to trochu celé složitější. ať už "neomarxismus" původně znamenal cokoliv, tak v tom kontextu, v jakém to používá islamofobní krajní pravice ("neúspěšní populisti" - protože ve volbách propadli) je to prostě blábol (nemůžou je nazvat "neoliberály", což by bylo šťastnější, protože tenhle pojem levice zase rezervovala pro obhájce zájmů různých nadnárodních megakorporací a globálního kapitálu, což je, popravdě řečeno, úplně stejný blábol, jako ten "neomarxismus").
vždyť oni ani nekritizují žádné ekonomické názory "neomarxistů" ale vadí jim jen údajný "multikulturalismus" (přičemž ale nejvýraznějším případem fungujícího multikulturalismu je víceméně volnotržně-fašistický Singapur s vládou jedné, ehm, zřejmě multikulturní, strany :-)
jako já uznávám, že někdo třeba pokládá ZP za možný, ale nežádoucí, ještě někdo jiný za jen obtížně možný, ale žádoucí, a objeví se jistě i zbylé kombinace: nemožný, nežádoucí a možný a žádoucí. ale o těhle kombinacích se snad dá nějak seriózně debatovat, je to téma ekonomické, politické, sociální, statistický a hlavně kontroverzní. Čísla tam určitě musí zaznít taky a ta čísla povedou samozřejmě k nepříjemným závěrům. Politicky se zase dostáváme k tomu, že pokud někdo chce přežívat a nepracovat, potřebuje k tomu asi nějakou mocenskou strukturu (v soft-verzi, která radikální levici asi příliš nenadchne, by takovou strukturou byl prostě demokratický stát a společnost která ho obývá).
Ale pokud na sebe fakt začneme vytahovat všechny ty neomarxisty a neoliberály, tak já se teda hrdě hlásím ke kryptofašismu (někdy před 25+ lety jsem měl instalované PGP, takže jsem kryptoval!) a cyklofašismu (jezdím po Praze na kole).