• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: tyka se to nejak zavadeni nzp v cesku? jsou tam cisla ceske republiky a nebo je to jen zase nejaky chaoticky roman o tom, jak je prace zbytecna.
    //uprimne, od ty doby, kdy vim, ze tvoje stara deset let makala v hospode bez smlouvy, chapu proc bojujes za nzp. ale fakt si myslim, ze by bylo lepsi jit normalne pracovat na normalni smlouvu.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FARFELOO: proc davat fazole, ryzi & postel nekomu, kdo na jachte veceri kaviar?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: Jde o jistotu, že můžu kdykoliv bez zbytečnýho byrokratickýho aparátu přestat, abych si dal život dohromady

    no, ale nikdo ti nebrani dat v praci vypoved a jit sirit na internet viru, ze i bez prace muzou litat do huby kolace. v tom nevidim problem. ja myslim, ze podat vypoved neni slozity byrokraticky problem. nechapu v cem vidis problem.
    a jasne, kdyz milujes blahobyt, tak si na na nej musis vydelat. a musis vedet na co mas. pro me by treba vyse nzp mela byt aspon 40litru mesicne, aby se citil opravdu zabezpecen a v klidu. dal bys mi je?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: Nikdo neche aby si lidi váleli šunky, co už na tom kurva nechápeš? Jde o jistotu, že můžu kdykoliv bez zbytečnýho byrokratickýho aparátu přestat, abych si dal život dohromady. Říkám, že basic income je o blahobytu. My milujeme svůj blahobyt, svoje televize, počítače, auta, domy, oblečení, cestování. A proto 99% lidí nepřestane pracovat se zavedením základního příjmu. Ten je totiž jenom základní. Fazole, rýže, tekoucí voda, postel a internet.

    A pokud jsi nikdy nebyl nemocnej, z práce vyhozenej, v absťáku, nestaral se příbuzný, nevychovával děti, nebo někoho takovýho neznal a nechápeš, proč by mohl někdy někdo využít zastavit se a bez překážek si dát život dohromady, tak je mi tě opravdu líto.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no a zbytek jsou romany, protoze nikdo ti nebude pracovat v zemi, kde valna cast lidi si bude valet sunky, protoze malo ke stesti staci fakt hodne lidem.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: O tom ale vůbec nebyla diskuze, ufoune. Basic Income nemá nahradit práci, panebože. kdo může pracovat, ať si s radostí pracuje a bude se mít podle toho jak se mu bude dařit. Tohle basic income nemá rušit. To ani nikdo nenavrhoval.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo a jinak ocenuji tabulky z mnichova nebo ze sveta, ale nzp v globalnim rozmeru zacneme resit, az si ho spocitame pro zavadeci pilotni experiment v podobe ceske republiky. preci jen ten svet je slozitejsi a v jeho vetsine se zije za 1-2 dolary denne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: sem si ji precetl a ja ti odpovidam, ze se svymi znalostmi bych se mel dobre kdekoliv na svete. cemu nerozumis?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: už fakt nevím, co pro tebe není roman... přečti si raději tabulku, když tady o ní tak prosíš.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no jasne, ze bych prezil, ba dokonce se domnivam, ze se svym IT bych se mel kdekoliv jeste lepe... ;0)

    //bohajeho to je olol roman
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Heh, diskuze o Excelu a já dostal zrovna takový nápad:

    Jak si vydělat na Basic Income?

    Základní příjem je otázkou blahobytu. Je to luxus, na který musí někdo vydělat. A pokud ze základního příjmu mají všichni těžit, tak k němu musí také všichni přispět. S tím doufám souhlasíte i vy.

    Pokud jako stát, z veřejných peněz, zajistíme investici do technologického rozvoje a digitalizace, budeme ty úspory z účinnosti čerpat všichni dohromady. Měli bychom jako veřejnost investovat do strategicky důležité infrastruktury. Tak jako investujeme do silnic, ropovodů, dolů, přehrad nebo optických kabelů.

    Já navrhuji jedno řešení. Převeďme měny na blockchain.

    Zpracovávat platby je dost velká věc. Při jakékoliv platbě kartou se z celkové částky účtuje nějaké procenta interchange fee. V americe je průměr třeba 0.8%.

    Představte si, že stát převede měnu na blockchain a sníží drasticky náklady na ty transakce. V tu chvíli národ ušetří 0.8% objemu všech plateb. Tak se rozhodne tenhle "zisk" rozdělit mezi všechny obyvatele.

    Cílem tohoto sdělení je: nekoukejme na to, jak si Basic Income dovolit s prostředky a ekonomikami, které máme teď. Pojďme se zamyslet jak můžeme koordinovaně ekonomiku zdokonalit. Přece nám nebude líto, že na další technologické revoluci nevydělá pár 20 letých kluků. Protože to je princip loterie. My musíme ale naopak investovat.

    Tak co dokázali byste přežít v jednotlivých zemích na těhle částkách?


    zdroj dat: Bank for International Settlements
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Vymluvy. Porad jen vymluvy. Je neuveritelne, kolik casu venujes vymysleni vymluv, kterym stejne nikdo neveri.

    Kdybys zapatral v historii, par vcelku konkretnich cisel tu uz najdes. Ale chapu, ono by ti z tech cisel mohl vyjit vysledek a na jeho zaklade zaver, jaka utopie to je. Ty se tech vypoctu bojis :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hovno spoustu promenych, zvanis.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale CO chceš naházet do excellu? Je tam spousta proměnných, u kterých sebemenší změna dost zásadně změní výsledky.

    Ty například tvrdíš, že spousta lidí základní příjem prostě prochlastá. To by ovšem s čistě fiskálního hlediska bylo velmi sofistikované řešení, protože díky spotřební dani na alkohol by se většina ZP vrátila zpět do rozpočtu! Fakticky, ZP by se pak zredukoval na to, že pracující (či jinak vydělávající) alkoholici skrze stát odvádí spotřební daň na alkohol směrem k nepracujícím alkoholikům, kteří chlastají zadarmo :-)

    Aniž bych tvrdil, že výše uvedené má být smyslem zavedení ZP, tak je jasně vidět, že chybí příliš mnoho dat na to, aby šlo cokoliv "dosadit do excellu". Kromě té "míry prochlastání" především nevíš, jak by trh práce doopravy zareagoval na zrušení minimální mzdy a její nahrazen ZP: to je věc, kterou rozhodně nejde nasimulovat zavedením ZP v jednom městě (tak by si prostě najali metaře či popeláře či já nevím, co jsou dnes skutečně stray jobs v nějakém sousedním městě - místo aby tam došlo k posunu v tržním ohodnocení potřebné, ale nepříjmené práce)

    Ty mi prostě podsouváš, že tím, že zpochybňuju primitivní metodiku dokazování "nemožnosti" ZP, tak tím automaticky tvrdím, že zavést ZP samo o sobě bude jednoduché a přímočaré. Ne - tohle tvrdí lidi, kteří hlásají natištění peněz (Zimbabwe), případně záludné natištění/nenatištění (odmítnutí vydat bankovky vyšších hodnot ) peněz + regulaci maloobchodních cen (Venezuela).

    Zavést ZP bude každopádně složité a cesta k tomu je přes větší debatu, co v dnešním systému je dobrovolné a co povinné a kdo nese skutečné náklady za všechny dnešních odvody z mezd, na kterých stojí systém zdravotního a sociálního pojištění. ZP každopádně stojí na přenesení větší části odpovědnosti na ty, kterým dnešní systém automaticky zajišťuje stabilní prostředí pro udržení některých jejich výsad - a to na náklady střední třídy. Nejde si představit ZP, který by financovala střední třída na bázi podobného přerozdělování, které dnes pohání důchody a zdravotnictví. Zdanění pracovní síly nebude v éře automatizace fungovat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ty vole, tak ty cisla nahazej do excelu a prijd s cislama. normalne se vymlouvas az to boli.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ten prvni krok jde udelat i bez konkretnich cisel. jenom kvalitativne.

    pokus souhlasis s tim, ze penize jsou prostredkem smeny zbozi & sluzeb, pak plati, ze ZP by mel zajistit lidem snadnejsi pristup ke zbozi & sluzbam. coz znamena vice zbozi & vice sluzeb. coz znamena vice prace.
    coz je v trochu v rozporu s tim, ze lidi by meli k dispozici vice sluzeb & zbozi aniz by produkovali vice sluzeb & zbozi.

    nebo to vidis jinak?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: počty jsou na tom ten nejmenší problém. problém je, že vy mi krizujete už jen za to, že to podporuju jako směr uvažování

    "vymyslet" perpetuum mobile taky neni zadny problem. zkonstruovat je ano.

    kritizovan jsi za to, ze to co je podle tebe nejmensi problem (pocty), odmitas predlozit. misto toho se vyzivas v neoveritelnem fantazirovani.

    co mi porad neni jasne je to, jak chces pomerne tezky ekonomicky orisek rozlousknout rezignaci na ekonomiku.
    politickymi utopiemi cisla nezmenis.

    i kdyby ses nahodou dostal do situace, ze k ZP bude spolecensky konsensus, stejne tu praci s cisly musis odvest. neni dost dobre mozne si neco takoveho odkyvat jen na zaklade nadseni & vrhnout se do toho po hlave.
    takze zkus na chvili predpokladat, ze konsensus uz je na svete & soustred se ted na ta numera. ta predstavuji hrdlo lahve & pokud tim hrdlem neprojdou, je vsechno ostatni jalove.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: S nepresnymi cisly zacina kazdy ekonomicky vypocet tohoto typu. Nepresna cisla jsou lepsi nez cisla zadna. Nic ti tez nebrani v case cisla upresnovat. Jenom se stale dokola vymlouvas.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: a kdo říká, že by to fungovalo na úrovni státu, který by to přijal unilaterálně, zatímco sousední země ne? mělo by to třeba takové efekty, že místo aby některé méně atraktivní práce byly díky nově ustavené rovnováze nabídky s poptávkou líp zaplacené, tak by je začli vykonávat přistěhovalci ze sousedních zemí... a vznikla by kasta populace bez občanských práv, což je pro demokracii dost mor.

    já tady celou dobu říkám, že to vůbec nebude jednoduché, a že počty jsou na tom ten nejmenší problém. problém je, že vy mi krizujete už jen za to, že to podporuju jako směr uvažování.

    pokud by šlo o to hledat, jaké by to všechno mělo být problémy, tak mi napadá spousta věcí - a podle mě jsou to sofistikovanější výhrady, než některé, co zde zaznívají.

    DANYSEK: ne, byly by to přesné výpočty s nepřesnými čísly.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Na zakladni ramcove propocty neni potreba presny algoritmus. Opet se jen vymlouvas. Muzes vzit sve romany a na jejich zaklade algoritmus vytvorit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam