• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: Mohlo by se to ušetřit třeba z těch milisrd dotací, co žere jeho firma :-) Koukám, že naši už se taky docela snažej něco do toho narvat "Vláda by podle nich nabídla daňové úlevy a další investiční pobídky."
    http://echo24.cz/a/wbuS2/tesla-by-mohla-postavit-obri-tovarnu-severne-od-prahy
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Elon Musk chce, aby státy platily všem svým občanům rentu | TESLAFAN
    http://www.teslafan.cz/clanky/elon-musk-chce-aby-staty-platily-vsem-svym-obcanum-rentu

    ze by se v tom prece jenom nasel i nejaky byznys?

    ale vlastne to dava smysl. staty budou dotovat elektromobily, jejichz vyroba bude automatizovana, takze nebude davat lidem praci, a aby se lidi nevzbourili, tak se vymysli dalsi dotace, tentokrat ve forme NZP. staty zaplati Muskovi celej byznys a jeste mu ho zakonzervuji proti pripadne konkurenci. ja toho Muska vlastne chapu :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ... & na chudy se vysrat :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: ale zase nezapomen, ze utopie mivaji dlouhou dobu preziti, vzdycky se najde nejakej pirat, kterej by chtel bohatym brat...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tento projekt je mrtvy. nevyslo to ani v nejbohatsim svajcu, nevyjde to stoprocentne ani jinde. prachy zadarmo super, ale jen do doby, nez lidi zjisti, ze je ty prachy zadarmo neco stoji.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Škoda, že nikoho nenapadlo včera zajít na václavák využít euforie davu hospodskejch s daněním, mohl jim vysvětlit, jak by se i z jejich daní hradil systém ZP a kolik by tím získali svobody, dřív než jejich nadšení vyprchá....
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: tyka se to ceska? ja jsem videl animovany film aeon flux, tak jen jestli to neni nejaka scifi sajta...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo, já zase od té doby co vím, že seš línej si přečíst cokoliv delšího než sms, tak tě taky neberu moc vážně... tak jsme si kvit:-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: tyka se to nejak zavadeni nzp v cesku? jsou tam cisla ceske republiky a nebo je to jen zase nejaky chaoticky roman o tom, jak je prace zbytecna.
    //uprimne, od ty doby, kdy vim, ze tvoje stara deset let makala v hospode bez smlouvy, chapu proc bojujes za nzp. ale fakt si myslim, ze by bylo lepsi jit normalne pracovat na normalni smlouvu.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FARFELOO: proc davat fazole, ryzi & postel nekomu, kdo na jachte veceri kaviar?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: Jde o jistotu, že můžu kdykoliv bez zbytečnýho byrokratickýho aparátu přestat, abych si dal život dohromady

    no, ale nikdo ti nebrani dat v praci vypoved a jit sirit na internet viru, ze i bez prace muzou litat do huby kolace. v tom nevidim problem. ja myslim, ze podat vypoved neni slozity byrokraticky problem. nechapu v cem vidis problem.
    a jasne, kdyz milujes blahobyt, tak si na na nej musis vydelat. a musis vedet na co mas. pro me by treba vyse nzp mela byt aspon 40litru mesicne, aby se citil opravdu zabezpecen a v klidu. dal bys mi je?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: Nikdo neche aby si lidi váleli šunky, co už na tom kurva nechápeš? Jde o jistotu, že můžu kdykoliv bez zbytečnýho byrokratickýho aparátu přestat, abych si dal život dohromady. Říkám, že basic income je o blahobytu. My milujeme svůj blahobyt, svoje televize, počítače, auta, domy, oblečení, cestování. A proto 99% lidí nepřestane pracovat se zavedením základního příjmu. Ten je totiž jenom základní. Fazole, rýže, tekoucí voda, postel a internet.

    A pokud jsi nikdy nebyl nemocnej, z práce vyhozenej, v absťáku, nestaral se příbuzný, nevychovával děti, nebo někoho takovýho neznal a nechápeš, proč by mohl někdy někdo využít zastavit se a bez překážek si dát život dohromady, tak je mi tě opravdu líto.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no a zbytek jsou romany, protoze nikdo ti nebude pracovat v zemi, kde valna cast lidi si bude valet sunky, protoze malo ke stesti staci fakt hodne lidem.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: O tom ale vůbec nebyla diskuze, ufoune. Basic Income nemá nahradit práci, panebože. kdo může pracovat, ať si s radostí pracuje a bude se mít podle toho jak se mu bude dařit. Tohle basic income nemá rušit. To ani nikdo nenavrhoval.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo a jinak ocenuji tabulky z mnichova nebo ze sveta, ale nzp v globalnim rozmeru zacneme resit, az si ho spocitame pro zavadeci pilotni experiment v podobe ceske republiky. preci jen ten svet je slozitejsi a v jeho vetsine se zije za 1-2 dolary denne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: sem si ji precetl a ja ti odpovidam, ze se svymi znalostmi bych se mel dobre kdekoliv na svete. cemu nerozumis?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: už fakt nevím, co pro tebe není roman... přečti si raději tabulku, když tady o ní tak prosíš.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no jasne, ze bych prezil, ba dokonce se domnivam, ze se svym IT bych se mel kdekoliv jeste lepe... ;0)

    //bohajeho to je olol roman
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Heh, diskuze o Excelu a já dostal zrovna takový nápad:

    Jak si vydělat na Basic Income?

    Základní příjem je otázkou blahobytu. Je to luxus, na který musí někdo vydělat. A pokud ze základního příjmu mají všichni těžit, tak k němu musí také všichni přispět. S tím doufám souhlasíte i vy.

    Pokud jako stát, z veřejných peněz, zajistíme investici do technologického rozvoje a digitalizace, budeme ty úspory z účinnosti čerpat všichni dohromady. Měli bychom jako veřejnost investovat do strategicky důležité infrastruktury. Tak jako investujeme do silnic, ropovodů, dolů, přehrad nebo optických kabelů.

    Já navrhuji jedno řešení. Převeďme měny na blockchain.

    Zpracovávat platby je dost velká věc. Při jakékoliv platbě kartou se z celkové částky účtuje nějaké procenta interchange fee. V americe je průměr třeba 0.8%.

    Představte si, že stát převede měnu na blockchain a sníží drasticky náklady na ty transakce. V tu chvíli národ ušetří 0.8% objemu všech plateb. Tak se rozhodne tenhle "zisk" rozdělit mezi všechny obyvatele.

    Cílem tohoto sdělení je: nekoukejme na to, jak si Basic Income dovolit s prostředky a ekonomikami, které máme teď. Pojďme se zamyslet jak můžeme koordinovaně ekonomiku zdokonalit. Přece nám nebude líto, že na další technologické revoluci nevydělá pár 20 letých kluků. Protože to je princip loterie. My musíme ale naopak investovat.

    Tak co dokázali byste přežít v jednotlivých zemích na těhle částkách?


    zdroj dat: Bank for International Settlements
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam