• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: No vsak... pobidkami lakane montovny, ze kterych leze chudina... :D Odpovedel sis sam...
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: já v tom grafu vidím, že 51% procent bere mezi 21k hrubého (něco přes 16 čistého, tedy něco přes kilo na hodinu) a 41k (cca 30 čistého, tedy něco pod dvě kila). ok, plných 70% procent to mezi kilem a dvěma zřejmě nevychází, mea culpa, na první pohled jsem si myslel že jsou tam čisté mzdy. nicméně ta příjmová rovnost je tu poměrně zjevná

    DANYSEK: ale tak to není moc dobře ne? a navíc je to jedna věc: z továren které dělají z plechů za deset euro plechy za dvacet euro vychází pracující chudina, která nemá na nájmy v centrech svých měst. proto je třeba kategoricky nevolit politiky, kteří vypouštějí hovadiny jakože máme málo učňů a moc vysokoškoláků. hovno. je v silách systému nahnat do vysokých škol 70% ročníku a zaplatit jim kvalitně učitele a myslím si že je to lepší nápad, než sem tahat tesla gigafactory nebo amazon.

    asi jsi minulý týden četl, je to velice k věci.
    Češi prozřeli: Všichni jsme chudí | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    http://nazory.ihned.cz/komentare/c1-65636990-cesi-prozreli-vsichni-jsme-chudi
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: jenze CR je spise montovnou...
    Ad ta zamestanost, potazmo mzdy - hezke srovnani mas tady:
    Události — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...1328-udalosti/217411000100305/obsah/528044-naklady-na-bydleni-v-najmu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: tak ti nevim, ale ten odkaz na platy.cz nerika nic o kilu nebo dvou kilech na hodinu. vidim tam tri veci:

    nejlepe placene pozice
    nejhure placene pozice
    a grafik, ze 62% lidi ma mensi vyplatu nez je prumerna, ale neni tam nic o tom, kolik berou na hodinu.

    k tomu prvnimu, mame se proste dobre, zijeme v socialistickym state no, co chces.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: no, to je zajímavý a relevantní.

    první polovina tvrzení:

    List of countries by income equality - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality

    druhá polovina:

    Rozložení platů v České republice - Platy.cz
    http://www.platy.cz/partner/region/ceska-republika
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: v mym okoli je osvc fakt hodne lidi a delaji to proto, ze jsou pany sveho casu. tlo znamena, nejsi zavislej na zamestnavateli...

    čr je jedna z nejvyšších příjmových rovností na světě, cca 70% čechů bere něco mezi kilem a dvěma čistého na hodinu a tak si myslím

    prosim zdroj.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: notak já se bavím o ceně práce celkově, protože její nízká cena u nás je imho asi tak největší současný socioekonomický problém v téhle zemi. a ještě jednou bych rád podotknul že tvé dělení na ty co pracují u pásu a na ty šikovnější osvč mi nedává valný smysl, protože ve všech krajích už většina lidí pracuje v terciéru a naprostá většina lidí je zaměstnána a nemá žádný důvod se stávat osvč s notně osekanými sociálními jistotami. v čr je jedna z nejvyšších příjmových rovností na světě, cca 70% čechů bere něco mezi kilem a dvěma čistého na hodinu a tak si myslím, že kromě relativně marginální skupiny osvč řemeslníků by ze zvýšené sazby benefitovali všichni přímo, no a ti osvč řemeslníci tedy nepřímo, protože by tak měli bohatší klientelu.

    tím nechci říci, že zkracování pracovní doby je zítra na pořadu dne, nebo že se jedná o nějaký zvlášť chytrý způsob, jak u nás zvýšit cenu práce, jen to, že ze zvýšení ceny práce budou dříve či později profitovat skoro všechni, z velké části kvůli velké rovnosti příjmů.

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: i když i tito pocítí změnu v okamžiku, kdy zkrácením pracovní doby obecně stoupne cena hodiny práce na trhu, takže ano, je to i v jejich zájmu.

    no a jake cene prace se bavis? bavis se o cene hodiny cloveka na pasu a nebo o cene hodiny prace profesionalniho remeslnika. protoze v tom jsou uz dnes solidni rozdily a vetsinou sikovnej remeslnik o cene nediskutuje, budto pristoupis a nebo nepristoupis. remeslnici a osvc si cenu reguluji sami, protoze schopnej jedinej si cenu domluvi a ten neschopnej? ten breci na internetech...

    //jina vec je, ze remeslnici a osvc jsou zase biti tim, ze nemaji dovoleny, pravidelnou pracovni dobu, tudiz to nese vedlejsi efekty typu, ze svy deti nevidis jinak nez spat v posteli.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: souhlasím, právě proto je argumentování řemeslníky nebo osvč v diskuzi o zákonem pracovní době víceméně irelevantní. i když i tito pocítí změnu v okamžiku, kdy zkrácením pracovní doby obecně stoupne cena hodiny práce na trhu, takže ano, je to i v jejich zájmu.
    DANYSEK: tak já si myslím že defacto nulová nezaměstnanost celkem dobře svědčí o tom, jestli se u nás podnikat vyplatí nebo ne. a proč by tady zahraniční investoři bez státních pobídek cokoliv dělali, když v rumunsku jsou podmínky lepší? v rámci celosvětového závodu ke dnu si prostě mezi sebou země konkurují a bez státních zásahů rozhodne trh jednoznačně.
    já si teda taky myslím, že by bylo lepší mít tu hi tech průmysl a nespoléhat se na to, která automobilka tu na pár roků postaví fabriku, kam sice někdo bude chodit do práce, ale stejně z toho nezbohatne a další pole bude na dvěstě let zničeno. ale to se nespraví snížením daní, ale naopak masivními investicemi do vzdělání imho, to je ale uplně jiná debata tohleto.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Kdyby to podnikani bylo tak vyhodne, tak se sem ti investori nahrnou i bez pobidek. Pobidka jsou casto nizsi dane - a uz byly i situace, kdy po skonceni podpory se fabrika zase zavrela...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: proc by mel chtit osvc nebo remeslnik kratsi pracovni dobu, kdyz by prisel o prachy...? pracujes, aby sis vydelal. nepracujes, pak nepotrebujes a nebo neches vydelavat.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: neznám větší intelektuální lenost než odmítnout diskuzi s tím, že se těm mudrlantům prostě nechce makat a že kdo chce mít peníze, má hákovat o víkendu. tak já vím že už máš ty léta a obhajuješ jima svůj konzervatizmus, ale tohle protože proto a basta mi přijde pramálo sofistikované.
    //a ještě uplně mimo mísu nehovoříš o zaměstnancích (a fakt si myslíš že kratší pracovní dobu chtějí jenom lidi u pásu? tyvole.), ale o řemeslnících, kteří z principu pevnou pracovní dobu obvykle nemají nebo jsou osvč ffs

    DANYSEK: investiční pobídky jsou pro zahraniční firmy, kterým chce stát v boji s nezaměstnaností nabídnout práci místních. vzhledem k tomu, že to tak dělají všechny státy, kde je pracovní síla levnější než v západní evropě, kde ony firmy sídlí, musí to naše vláda dělat taky, jinak sem zahraniční kapitál nepřijde vůbec žádný.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    to je fakt dulezity resit snizovani pracovni doby, jasny dukaz lenosti diskuteru, protoze skutecne pracujici clovek neresi pracovni dobu, pacto pracuje vzdy, kdy je potreba.

    //pracovni dobu resi snad jen nejlevnejsi pracovni sila odnekud od pasu, protoze sikovnej clovek (nejen remeslnik) ma tolik prace, ze si ji muze dovolit odmitat a vetsinou dela i o vikendech.
    ja tohle dobre vidim na remeslnicich, ktery mam na udrzbu baraku. pan pokryvac a klempir, typek kolem 36-40let s rodinou, prijde kdyz ma zrovna cas a nezavisi na tom jestli je tyden a nebo vikend. nebo nas zamecnik, prijde a udela si praci, kdy je potreba, klidne o vikendu.... kamos elektrikar v sobotu chodi makat, protoze kazdej kurva chce mit penize na konicky, pivo a zensky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: kdyby to bylo jak tvrdis, tak nepotrebujes investicni pobidky (=vydaje statu) pro vytvareni pracovnich mist... asi se to nevyplati, kdyz bez pobidek se sem nikdo nehrne.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: jo, těch daní je více a zaměstnancova mzda stojí asi polovinu toho, co za něj podnikatel zaplatí, to víme všichni. vláda chce vybrat těch peněz co nejvíc, proto to musí nastavit jednak tak nízko, aby to nikdo nechtěl ochcávat, a taky tak nízko, aby se vyplatilo podnikat. rate of the return of investment je (od boku) mezi 2,5 a 5,5%, takže se podle odvětví investice vrátí tak za 15 - 35 let. podnikat se v současnosti rozhodně vyplácí.

    JIMIQ: kdo chvíli stál, již stojí opodál.


    PETER_PAN: nojá bych řekl, že pracovní doba se spíše snižuje, když uvážíš že se v poslední době zkrátila pracovní doba ve francii a v německu, tak bych řekl že se stav světa obecně spíše zlepšuje. ale máš jako naprostý recht, pokud mzdy už čtyři dekády stagnují a ekonomika roste, tak je blbost nechat se ukolébat úrovní spotřebního zboží a být rád že seš rád.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    FARFELOO: Realna pracovni doba se obecne zvysuje a realna mzda snizuje. Na tom trvam. Neprepocitavejme na mnozstvi smartphonu co si muzes koupit. To se deje od 70. let v celem zapadnim svete.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    OLDASADLO: Nejenomže pracovní doba zůstala stejná, ale i reálné mzdy zůstaly stejné. Co se zvýšilo je rozlišení televizí, rychlost přenosu dat a množství hraček pod stromečkem...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Zapominas na to, ze zamestnavatel ma na zamestnance dalsi odvody. Neni to jen o danich, ale je tu i socialni a zdravotni pojisteni (take defacto dan). Vse se odvozuje od hrube mzdy (mzda, co si zamestnanec domluvi), ale celkovy naklad zamestnavatele na zamestnance je vyssi, nez sjednana hruba mzda. A to jsou dalsi penize, ktere stat sebere...

    Je chybou se divat na system optikou jedne dane. Je treba posuzovat system jako celek.

    Jedna stara moudrost rika, ze cim vyssi dane jsou, tim spis se vyplati hledat zpusoby, jak snizit celkovou sumu, ktera se odvede. A ano, je-li danova zatez v rozumne vysi, klesne pocet podvodu. Proste se nevyplati je delat...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jestli jedeme marxovy teorie tak se neucastnim :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    XCHAOS: ne. nadhodnota je to co zamestnavateli zbude pote co ti zaplatil minimalni moznou mzdu. coz je tolik kolik jsi ochoten prijmout a jeste nekdy prijit do prace.

    pokud tvrdis ze nekdo bere vic nez kolik vcydela zamestnavateli pak se jeho zamestnavatel chova iracionalne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OLDASADLO: takhle... jakákoliv "total value" značně relativní, protože jí musíš posuzovat v rámci nějaké nabídky a poptávky.. pokud to, co někdo produkuje, je financováno např. spekulativní investicí, tak může velmi snadno nastat situace, kdy ta reálná hodnota, jak jí trh nakonec ohodnotí, je ještě menší, než "your income".

    v dnešní době je obecně spousta lidí, jejichž příjem je naopak vyšší, než hodnota, kterou vytváří. takhle by se dalo teoretizovat donekonečna, ale základního příjmu se to úplně netýká. základní příjem např. nemůže být financován jen progresivním zdaněním příjmů fyzických osob, to dá rozum.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam