LUBOB: ty ignoruješ fakt, že zboží a služby v sobě mají jen určitý podíl lidské práce - ale ten vzhledem k automatizaci stále klesá. ekonomika jasně mluví o labour a o capital a dnešní zboží a služby jsou vytvářené se stále menším podílem té labour.
když použiju slovo "kapitál", tak to zní jako bych byl nějaký komunista, ale faktem je, že kapitál má nějaké vlastníky, a aby někdo mohl něco vlastnit, tak to někdo jiný vlastnit nemůže. Takže ano, ZP je určitá, skutečně, když se to přešvihne, tak potenciálně inflační, forma prací nekrytých peněz - ale jsou to peníze kryté prospěchem z majetku těch druhých - takže víceméně: zdrojem ZP by mělo být zdanění kapitálu, nikoliv zdanění lidské práce. zní to strašně levicově a komunisticky, ale připomínám, že zdanění není to samé jako znárodnění a extrémní levice navrhuje věci jako 100% mezní sazbu daně z příjmu od určité výše příjmu - což teda já se zavedením ZP rozhodně nespojuju.
několikrát jsem se to snažil demonstrovat na principu ZP, který dosahuje právě té výše, aby pokryl daň z nemovitosti, pokud v zemi s N obyvateli vlastníš pozemek o rozloze 1/N toho státu. na tomhle vzorovém případu bylo více než jasné, že ZP není zdaněním práce jiných lidí.
dnešní systém je hodně nastavený na zdanění lidské práce (v různých podobách, např. zdrav. i soc. pojištění jsou jen formy daní, byť s nějakým min. teoretickým účelovým určením) a na zdanění spotřeby. faktem ale je, že ZP financovaný z těhle zdrojů by nedával velký smysl a šel by kritizovat tak, jak to říkáš ty - skrz "jednoduchou aritmetiku".
problém je, že já tady tyhle teze opakuju podesáté či posté a vy to neposloucháte a melete si pořád svojí. ZP by například nedával smysl v nějaké deflační ekonomice postavené na omezené peněžní zásobě - ale v dnešním systému částečných rezerv (ale k němu každá ekonomika sklouzne, skrz postupné otřesy a krize a krachy bank apod.) smysl dává.
ZP má ovšem i reálné problémy, spíš provozního charakteru, které ani není čas začít diskutovat kvůli těm, kteří ho z ideologických důvodů zatracují jako celek.