• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    v kapitalizmu se mají někteří lépe a někteří hůře

    v socializmu se mají všichni stejně blbě
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: meles opravdu megahovna.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OLDASADLO: co kdyby existoval ekonomický systém, ve kterém by výrobce nebyl nucen kurvit svoje výrobky podle požadavků trhu

    to bylo v SSSR v letech 1918-1991 a jak to dopadlo všichni víme...
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: já o tom právě dost pochybuju. třeba ty rychlý internety, mám jako bejt vděčnej kartelu našich milostivých telefonních operátorů za to, že mě obírají? sorry, ale nejsem, platím jenom bonusy jejich manažerů, nic jiného. nyxy jsou super, a co kdyby jich bylo víc, kdyby lidi nemuseli tolik hákovat a měli čas na svoje projekty? já ti fakt nevím, nevidím důvod, proč by jakékoliv dnešní tovary nemohly vznikat v postkapitalistické budoucnosti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    takovej A. G. Bell a T. A. Edison, nebo G. Marconi nepracovali na univerzitě, když vynalezli svoje break-through technologie.

    To si akorát za posledních 70 let univerzity monopolizovaly primární výzkum, protože kapitalisti mají dost vynálezů i bez něj
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    VYHULENY_UFO: Jojo, tak clovek musi bejt necemu vdecnej, a kdyz je ateista, tak tu ma treba ten Kapitalismus.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: ale kapitalismu jsi vdecny nejen za iphony, ale i za rychly internety, nyxy a vubec za vsechny prostredky ke kvalitni konzumaci zivota vubec.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: já jenom že je to hrozně trapný argument, že mám bejt trhu vděčnej za jeho fantastické dary. všechny tyhle věci vyrobili pracující a vymysleli vědci, trh se postaral jen o distribuci. taky bych měl být trhu vděčný za dětskou práci v dolech v africe a čínské sweatshopy kde se ty věci vyráběj ne?
    co kdyby existoval ekonomický systém, ve kterém by výrobce nebyl nucen kurvit svoje výrobky podle požadavků trhu, jak to dělá dnes? stály by ty krámy tolik peněz, nebo by byly neporovnatelně levnější, pokud by nebylo nutné platit manažery a marketing? co kdyby ty věci byly třeba zpětně kompatibilní a nemusely se rok co rok vyměňovat?
    skutečně, být vděčný za iphone kapitalismu je stejné patolízalství jako být vděčný feudalismu za motyku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: prosim, co to placas? mas nejakou dusevni nemoc, dostal si novy prasky a nebo sis jen proste zahulil, protoze je patek a cekas na primej prenos z milosovy cesty do britanie?
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: heh, na to už snad jedině to, že i feudál si pravděpodobně uvědomoval určitou situační ironii, když ho poddaní vraždili jeho vlastními vidlemi.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    JIMIQ: good point, nicméně bez příslušných technologií by ten pokrok nepřišel a tržní prostředí tyto technologie negeneruje, ergo čistý trh -> technologická stagnace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIMIQ: covece, ze ty se chces dostat do roku 1995, kdy probihala mocna diskuse jestli nechat internet fousatym a vlasatym anarchistum z universit a nebo ho pustit mezi obycejny lidi a zkomercializovat?

    mam takovy pocit, ze B) bylo spravne a diky tomu si muze nas SadelnatejOlda uzivat rychlych internetu s rychlym prenosem fullhd porna, cinskych lacinych mobilu, takze dnes muze mit takove zarizeni i anarchista od piratu a pro propripojeni k internetu nemusi pouzit modem za 50k.

    diky komercializaci a globalnimu byznysu ma dneska telefon 5mld lidi a i takovy looseri, kteri ziji u maminek v mama hotelich mohou diky tomu na internetu delat revoluce.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    OLDASADLO: ne. protoze se jako bolsevik vyjadrujes. proto.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PHAILO: lol, protože na veškeré levicové myšlení mají z tisíců ideologických směrů a politických skupin ausgerechnet bolševici absolutní monopol, žejo? tohle je fakt nejzábavnější auditko na světě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OLDASADLO: pokrok nevzniká tím, že někdo něco vymyslí na univerzitě, pokrok vzniká tím, že někdo něco zpřístupní masám bez ohledu na to, kdo to vymyslel.
    K čemu nám je internet, který spojuje jenom univerzity? Ale internet, kde je amazon, google, youtube a miliardy e-shopů je nezpochybnitelný pokrok
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Nerad ti otvírám oči, ale podle toho, co tu píšeš - ty jsi bolševik.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PHAILO: nevím no, mě například přijde jako vykořisťovaný kdokoliv, kdo je chudý i když pracuje. marxismus leninismus je politická ideologie, ne mód produkce. já pro bolševiky taky nemám dobré slovo, ale říkám že svoboda od vykořisťování v téhle zemi není ani náhodou.

    DANYSEK: říkám že kecáš, když tvrdíš že většina pokroku a inovací má původ v soukromém sektoru. podívej se na svůj telefon, všechny technologie v něm vznikly na univerzitách a ve výzkumácích, tedy na erárem placených pracovištích: procesor, ram, paměť, led displej, digitální procesing signálu, internet, http, html, gps, hlasové ovládání. nic z toho nevyvinul soukromý sektor, vořechu. a dneska se píšou knížky a točí filmy o nesmrtelném odkazu steva jobse, to je prostě komické.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Tak vykořisťování je klasické pro marxismus - leninismus. Není to nic nového, že jo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Jedna stará kočičí moudrost, která se sem teď moc hezky hodí, říká: „Co to sakra meleš, ty vořechu?“
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    omg :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam