• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: do urcite vyse prijmu mas fakticky nulovou dan... tzn. ani z pohledu ZP ten zamysleny "zdroj" financovani nemas. Davky v hmotne nouzi maji takove kriteria, ze ne kazdy o ne stoji - narozdil od ZP, kde nacpes prachy automaticky a bez podminek kazdemu nemakacenkovi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: tak mě to taky není jasný... u všech "rentiérů" podle mě ZP jen offsetuje daň z příjmů, kterou stejně musí odvádět, tedy ZP je v podstatě jen paralelou nezdanitelného minima. A není "rentiér" jako rentiér... to by nakonec bylo obdobou dnešních dávek v hmotné nouzi - kdy se "nuzní" nejdřív musí zbavit zbylého majetku a stát se skutečně nuznými (sna jen, že kdo svůj majetek nepronajímá, by "rentiér" nebyl?) (a vůbec... vyjmenovávat nějaké skupiny je v podstatě dobré tak max. pro zachování úřednických míst, které by ZP měl zrušit...)

    vůbec neříkám, že to je můj návrh - prostě jsem sem dal odkaz. jestli jste našli věcné chyby, pošlete je asi autorovi návrhu...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    TUILE: Hm no overit sa to da asi v tom dokumente, ktory mi nejde otvorit. :D
    TUILE
    TUILE --- ---
    SEAMON: 1 993,5 mil Kč?
    Imho je to 500 mil.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: To mi je jasne, ze si to nestvoril ty, ale celkovo sa da dost diskutovat o celkovej kvalite toho navrhu.

    Je napriklad uplne zrejme, ze sa nejedna o nepodmieneny prijem. Su tam nie prilis jasne definovane skupiny, ktore by mali dostavat len 1/2 ZP. A celkova definicia je uzasna:

    Líní a nezodpovědní nesmí zneužívat ostatní lidi ve společnosti. Tj. lidé, kteří se vyhýbají práci (jsou dlouhodobě nezaměstnaní a nemají odpracováno 30 let), kteří žijí samostatně bez práce a mají děti, které nejsou schopni uživit (jsou nezodpovědní). Tito i v současné době dosáhnou na dávky v hmotné nouzi a doplatek na bydlení, což zavedením ZP bude zrušeno. Takovýmto se bude vyplácet ½ ZP a to i na jejich děti.

    Pricom do tejto kategorie spadaju zjavne aj rentieri - len nie je jasne preco. Co ale este lepsie - ak chapem spravne, tak za "hriechy" rodicov budeme preventivne trestat aj ich deti - fakt chutne.

    Pri takto deklarovanych pravidlach, je uplne zjavne, ze nie je mozne zrušit drahou a přebujelou administrativu spojenou s nezaměstnanými, dlouhodobě nepracujícími a sociálně slabými.. Pretoze jednoducho chcu aktivne kastovat ludi podla nejakych pravidiel a nedavat kazdemu rovnako a tie informacie inak ako udrziavanim administracie nedostanu.

    Text si odporuje - na jednom mieste mame:
    Každý bude dostávat zaručený příjem každý měsíc, nezávisle na své životní situaci, na tom, zda pracuje, či ne. Zároveň ale nebude mít právo na žádné další dávky od státu.

    ale hned pri davkach pre zdravotne postihnutych mame:
    Dávky i způsob jejich výpočtu se plně zachovají. V současné době je vypláceno 1.993,5 mil. Kč.

    Takze uprimne - to ze to ma uvedene nejake cisla, je mozno pekne, len si dovolim vcelku pochybovat o celkovej kvalite, kedze deklarovane predpoklady nezodpovedaju realite toho co pisu. Tiez by ma zaujimalo, preco priamo neuvadzaju pre porovnanie naklady z roku 2016 priamo k ich vypoctom..

    Inak je krasne ako zamestnani dostanu ZP a pritom budu mat stale rovnaky plat. Tym sa brutalne zvysi kupna sila obyvatelstva - co tiez spominaju. Len tak mimochodom by ma fakt zaujimalo ako byt rozumne poriesili ZP pre zamestnancov danovou ulavou a ZAROVEN redukovali ci priam zrusili nutnu administrativu na strane statu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: akorat ze na mlade uzivatelky je uz... ponekud stary :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: no bytovou problematiku bych asi s xchaosem neresil, ten jeho spisek jen vypovida o tom, ze v tyhle problematice se naprosto vubec neorientuje, i kdyz se snazi naznacit mladym uzivatelkam z nyxu, ze ano.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: najemne tu dlouhe roky bylo (i protipravne - v rozporu s rozhodnutim ustavniho soudu; ve finale tohle pochybeni taky budes platit ze svejch dani) regulovane... a konec regulace neznamenal rust najmu - ba prave naopak, trh se narovnal. Je toho plny internet, muzes si to prostudovat ;-)
    Cenu nemovitosti vzdy urcuje vice faktoru. Skutecne nadhodnocene veci se neprodaji - a pokud tu cenu nekdo zaplati, pak o nadhodnoceni nemuze byt rec. Bydleni v centru je drahy kdekoliv, to neni specifikum CR... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nemyslím, že každý způsob podpory bydlení musí nutně vést ke zvyšování hladiny tržního nájemného pro ostatní (kteří např. žádné přídavky nepobírají a vydělávají si na nájem vlastní prací).

    Dnešní stav přispívá k realitní bublině, ve které žijeme (ceny nemovitostí jsou nadhodnocené, což na druhou stranu vyhovuje bankám, protože jim to umožňuje nadhodnocovat i hypotéky, apod.).

    V zásadě je to přesně naopak: hypotetická mládež, co by chtěla žít ze ZP a chodit do hospody by skutečně v centrech měst bydlet nemohla a musela by se přestěhovat za nižšími nájmy. Lokality by zůstaly různé atraktivní, jako je tomu už dnes - ale nemohl bych existovat byznys s nadhodnoceným sociálním bydlením, které hradí město.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: toto není můj návrh - pouze jsem to nalinkoval, protože obsahuje čísla, což bylo dosavadním návrhům ZP vždy vytýkáno.

    přístupů k ZP je fakt víc, málo se třeba řeší skutečnost, že pro lidi s příjmy, vytvářející nějaké finanční úspory, by prostě přispěl k většímu navyšování těchto úspor - ale v podstatě by asi nevedl ke zvýšení tempa spotřeby. nakonec se to nutně zredukuje na debatu, jestli je správné sociálně slabší šikanovat (tedy nějak posuzovat "oprávněnost" údajného či skutečného flákání se a nemajetnosti - přičemž pozice toho "posuzovatele" je ale už samozřejmě sama o sobě vážená středostavavoská profese, jak jinak...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jakakoliv podpora bydleni toto zpusobi. I nova vystavba statnich/obecnich bytu, o nasledne udrzbe nemluve. Jak tomu chces zabranit? :D
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Krasne.. Len by sa sudruhovia mohli drzat svojich vlastnych vychodisiek.. V uvode sa docitame:

    Základní příjem platí pro všechny občany a občanky daného státu bez jakýchkoli dalších podmínek. Každý má právo pobírat tento základní příjem.

    Trosku neskor sa uz dostavame k niecomu co je definovane trosku inak:

    3. (Ne)Podmíněný: Základní příjem je považován za lidské právo všech občanů a občanek daného státu, které závisí pouze na povinnosti chovat se dle zákonů a přispívat k naplnění potřebných zdrojů v maximální míře dle svých schopností a možností.

    Teraz neviem.. (ne)podmieneny - je podmieneny ci nepodmieneny. Ci to chapeme - ako uzname za vhodne? Lebo zrazu tu mame "maximální míře dle svých schopností a možností."

    Nu a este o par riadkov nizsie zrazu existuje skupina 1/2 ZP. :D Uchvatne.. Ale nezabudnite...

    Každý jedinec má právo na základní příjem. Tento příjem není limitován jeho rodinným stavem či počtem členů v domácnosti. Zároveň s ním je mu svěřena svoboda a zároveň zodpovědnost – každý se sám za sebe rozhodne, jak s prostředky naloží.

    Teda - ak si nahodou nekupite nehnutelnost a rozhodnete sa ju prenajimat a zit z toho..

    Inak by ma fakt zaujimalo kolko usetrili na dochodcoch - zial ten link v uvode clanku mi nefunguje.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nerekl bych, ze mi system socialniho bydleni prinasi nejaky verejny penize, ale to co myslis je problem, ktery se da resit uplne v pohode bez jakekoliv zavislosti na (n)zp.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK:
    VYHULENY_UFO: vaše mravní nadřazenost je obdivuhodná a jistě následováníhodná... ale min. nemůžete popřít, že dnešní systém podpory sociálního bydlení přesouvá veřejné peníze nás všech do kapes majitelů nemovitostí a je zneužíván.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já neříkám, že s tím souhlasím: ale chtěli jste pořád čísla a tenhle týpek je dodal.

    Nechápu konstrukce typu "rentiéři dostanou polovinu": z logiky věci vyplývá, že rentiéři asi nějakou tu daň platí, ať už z nemovitosti nebo z jiného příjmu, takže ZP jim tuto daň prostě sníží. (Asi není renta jako renta: někdo pronajímá Škodův palác, jiný garáž po prarodičích...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Jenže Vám z toho vypadává Emanuel, který potřebuje věnovat všechen čas malováním psem na preglejku a tedy nemuže chodit do práce, a navíc ta ho, na rozdíl od všech ostatních, děsí víc než cholera (neb je vyjímečný, akorát si toho ještě svět nevšiml). Tudíž zustanem bez maleb psem na preglejku, když nezavedem ZP.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: tak jiste.. prumerne schopny clovek NZP nepotrebuje.. vydela vic. Flakace system nedotuje a u objektivne socialne slazbsich ta podpora je ve vysi, co odpovida a spolecnost jako celek to neruinuje...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ja nevim, ja mam takovej podivnej pocit, ze tihle fanousci podminenych a nepodminenych prijmu jsou hlavne retardovani sobci a do sebe zahledeny svine, ktery se nedokazou vcitit do kuze jinych lidi a myslej hlavne na svy vlastni blaho, pokud mozno bez namahy a prace. pricemz minimalne ti duchodci, matky s detmi, invalide by si to zaslouzili, ale zatim co pada za hovna z fanousku zp je akorat to, ze presne tihle lide si hlavne pohorsi... a to je podle me kurva sobecky
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: to da prece rozum, ze matku odstehujes na misto se zivotnimi naklady :D Drahe velke byty, zvlast v centru mest je treba uvolnit mladym, aby to nemeli daleko do hospody :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: solidni blabol a zkus to cislo vysvetlit duchodcum, napriklad moji matce, ktera ma duchod 11600kc, ze si vlastne pohorsi. a nebo my sousedce, ktery je 94 a mesicne da 2 litry za leky.. oh wait, pujde si vlastne privydelat, protoze ZP ji k tomu bude motivovat. Napriklad se bude moci prodat studentum mediciny jako mrtvola.


    Definovat zákonem ZP ve výši 10.300 Kč měsíčně pro všechny lidi, kteří nejsou zaměstnaní a nejsou OSVČ na HPČ a to ve výši:

    ° 100 % ZP pro starobní důchodce, kteří budou zaměstnanci státu,

    ° 100 % ZP pro invalidní důchodce, kteří budou zaměstnanci státu,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam