VYHULENY_UFO: cílem ale není "vymýšlet práci" sakra !!!! o tom to celé je! podnikatelé mají zavádět automatizaci a mají pracovní místa samozřejmě rušit, protože díky tomu může soukromý sektor dosahovat úspor a zisku.
"výmýšlení práce" je tak oh-so-much sociálně demokratické. třeba je super rutinní práci zautomatizovat, a umožnit lidem být kreativní.. ale někteří třeba nechtějí. nebo já bych třeba kreativní být chtěl - ale ne pod ekonomickým tlakem (tyhle příspěvky na NYX bych v životě nepsal, kdyby mi za to někdo platil a já musel tu činnost vykazovat, apod.).
že uznáváš, že někteří jsou "nezaměstnatelní", je pěkné. Já říkám _hůře_ zaměstnatelní, nebo ne na plný úvazek... budiž.
Pořád je tu ale otázka motivace k práce, a přílišné propojování práce se zabezpečením nejnižších úrovní v hierarchii potřeb prostě vytváří rizikové situace - zaměstnanci nevědomky vytváří v práci situace, ve které chtějí aby byli nenahraditelní, pracoviště se stává prostorem mocenské soutěže, apod. Právě ta "nahraditelnost" zaměstnance na jeho pozici by měla být kompenzována zavedením ZP... nebo jinak ZP je prostě "podpora v nezaměstnanosti" pro zkrachovalé či v době krize krátkodobě neprosperující drobné podnikatele.
Pořád si nijak nereagoval na myšlenku, že ZP může být řešením v regionech, kde je pracovních míst opravdu nedostatek, a kde se to dnes řeší útěkem do velkých měst, zejména Prahy. Praha ale není nafukovací a negativní externality vyplývající z překotného přírůstku obyvatel, dopravy, apod. pociťuju každý den.