• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nic neobhajuj, neni co, vsechno je jasny. uz jen to ocekavani, ze neco dostanes od statu, abys nemusel nutne do prace, rika vse dost pruzracne :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je nesmysl.. sám víš, že alt right dneska za "neomarxistu" označí třeba i Kalouska :-) (nebo Merkelovou určitě). Tak nebuď jako oni)

    já o tom mluvím proto, že ty mi to neustále podsouváš, tak ti říkám, že radikální liberalismus, ochotný se bavit o konceptu ZP, se od původního marxismu a různých pozdější mutací, které se na něj odvolávaly, liší a), b) c) ... x) y) z) a od dnešních levicových radikálů opět v bodech I) II) III) atd.

    jak jinak se mám obhájit proti škatulce, do které mi cpeš, než tak, že vyjmenuju, v čem všem se liším?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jisteze, ale v tom kontextu, ze v diskuzi k NZP je spousta imaginarnich slozek, ktere realnemu nasazeni brani... nauc se cist :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: začal si s imaginární složkou, tak jsem kontroloval iracionálními čísly :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NE7RA: no, ono ho jen nikdy nepřestalo bavit to samé, co Zemana: tedy, že dostatečně inteligentní člověk je schopen libovolně emulovat člověka hloupějšího, než je sám (motivací může být třeba snaha být přístupný a srozumitelný širším masám, což bohužel trochu funguje...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja si s tim bitcoinem nezacal. Ty jses vazne komik - stale dokola napadas lidi za offtopic, jehoz ty sam jses puvodcem... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NE7RA: nerikal si ubozaku neco o tom, ze si das na tyden ro? ja vedel, ze to nevydrzis. lidi, tkeri nemaj vuli komunisty a piraty voli, protoze je to pro ne snadnejsi.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    VYHULENY_UFO: podle tyhle logiky budes vypatlenej kreten :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: xchaosi, kdyz nekdo vypada jak komunista, opakuje marxismus v kazdym druhym prispevku, pracuje v partaji s komunistickym pristupe, bude komunista.


    XCHAOS: iracionalni cisla, ktery stojej 16000$ za balik a lidi to zahadne chtej z ruznych duvodu, od nenavisti k bankam az po anarchokapitalismus.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jinak obecnou debatu, jestli bitcoin je vhodná forma záznamu o "odložené spotřebě" bych tady viděl jako offtopic, i když je otázka, kdo kde je ochoten se o tom bavit: z hlediska ekonomie, úspory jsou záznamem o "odložené spotřebě", tento záznam ovšem sám o sobě není kapitálem - kapitálem se stává, pouze pokud máš společenskou smlouvu s někým, kdo ovládá reálný kapitál, kdo tvůj záznam je ochoten uznat.

    (to, že se jako poustevník uzavřeš někam do ústraní a budeš se postit, sice bude znamenat samo o sobě značnou odloženou spotřebu.. ale žádný záznam o ní nikdy nevznike a max. získáš v rámci archaických sociálních vztahů nějaký sociální status... ale úspory jsou de-facto záznamem o tom, že to co jsi nespotřeboval, spotřeboval někdo jiný, když se nad tím zamyslíš.. když si něco utrhneš od huby, ale nikdo jiný přitom o to neprojeví zájem, tak z hlediska ekonomiky jako celku nevznikne lautr žádná hodnota, byla to jen tvoje "dietní preference"...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jak muze byt iracionalni neco, co ti za rohem vymenim za dolary? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to byl joke na jeho matematickou podstatu... samozřejmě, nekonečným a nepředvídatelným rozvojem se vyznačují iracionální čísla, každý "žijící" blockchain je čirou náhodou příkladem iracionálního čísla (které ovšem nemá nutně jednoduché geometrické vyjádření, na rozdíl od pí či odmocniny ze dvou).. nelze sice teoreticky v blockchainu vyloučit periodicitu, ale vždy je tam šance, že zase ustane, v dalším rozvoji...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no.. západní civilizaci nic z toho, co říkáš, bohužel nestačí.

    tvoje teorie o "zdegenerování komunistickým myšlením" jsou mimo mísu. naopak, sociologové hned po roce 1989, když konečně směli publikovat, upozornili na to, co zjistili vlastním výzkumem - tedy, že "komunismus" u nás byl záminka pro to, že lidi hodně stáli o zachování archaické, předmoderní společnosti - tedy svých prioritních práv, doslova práv k ženám, svých kmenových práv, cechovních výsad, apod.

    Přirovnal bych rozšíření nějakého reálného "marxismu" k tomu, jak animistické společnosti Himalájí a JV Asie přijali "buddhismus" - ve skutečnosti ho vůbec nepřijali a venkov je pořád animistický, ale samozřejmě, že je tam snaha zejména elit, ale i prostého lidu posílat své zástupce studovat "buddhismus", v nějakém klášterním pojetí. Takto můžeš VÚML vidět jako "maxistický klášter", kam jézéďáci a dělňasové posílali svoje zástupce učit se teorii "elit" :-))

    Čímž chci říct, že českou nacionalistickou společnost žádný Stropnického mladšího neomarxismus nikdy "nepoznamenal" a lid se jakémukoliv jinému, než "národně socialistickému" myšlení širokým obloukem vyhnul. Tvoje teorie v tomto ohledu jsou chybné - max. by šlo souhlasit, že lidi nechtějí odpovědnost a spoléhají, že někdo (báťuška car, centrální plánovači, Babiš) za ně převezme odpovědnost a že si "nahrabal dost" a že rozdá přebytky, místo aby s nimi spekuloval (což je snad jediné, kde by se dalo souhlasit, že základní příjem reaguje na předmoderní lidové představy - jenže současně, přístupy "soused má prase, ať mu chcípne", "sytý hladovému nevěří" a hlavně "kdo nepracuje, ať nejí" jsou rozšířené daleko více a "komunismus", pokud měl v tomto prostředí přežít, tyto teze integroval a nějaké teoretické teze četlo vždy jen pár nerdů.... Kapitál ani to ne, protože je naprosto nečitelný a byl takovým i za komunistů :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: si mu nahral na smec, ocekavej tedka hodne dlouhy povidani o tom, ze bitcoin je vlastne energeticky nehospodarnej a ze jeho piratecoin tenhle problem vyresi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Bitcoin jen transformuje jednu menu na druhou... nebo snad chces tvrdit, ze naklady na energie spojene s "tezbou" jsou nulove? :D I kdyby ta elektrika byla ze tvych oblibenych solarnich panelu, ani ten panel zadarmo neni.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: zapadni civilizace je v pohode, to akorat ty se zamotavas do nejakych nesmyslnych teorii. zapadni civilizaci staci obchodovat, prodavat a vyrabet, proste to co normalni lidi chtej delat.
    problem v nasich koncinach je ten, ze valna cast lidi je zdegenerovana komunistickum myslenim, kdy nas 40let ordinovali tim, ze nejakej retardovanej a chudej stat se o lidi postara lip, nez oni sami o sebe. to se tahne dodneska, kdy nemakacenka a netahla vymejslel zpusoby, jak se mit dobre bez prace a na ukor druhych.

    nzp je jenom mysleni z katagorie "soused ma prase, tak ja si preju aby mu chciplo".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ad Kambodža: tam jsem zatím nebyl, ale podle všeho je pro turisty docela cool. Musím se ale přiznat, že mi docela zaujal Laos a že jsem uvažoval, jakou kariéru by tam západní backpacker udělal - učitel angličtiny, nebo informatiky, nebo tak něco? není to tak mega-atraktivní pro turisty, jako země co mají moře, ale není tam takový bordel, jako v Africe a jejich "nudlový komunismus" mi byl celkem sympatický (mají všeho všudy tuším 2 politické vězně, to není tak hrozně, jako Čína). Navíc je koloniálně ovlivnila Francie, takže jako snad jediní z národů JV Asie uměj péct bagety :-) (zase, ve Vietnamu jsem taky nebyl...)

    Léta jsem tam nebyl... právě že uvažuju, že bych z Číny pokračoval na solárním kole dál přes Laos, Thajsko a Malajsii až do Singapuru, ale mám problém s návratem kola, do letadla mi ho nevezmou (ale to je tady offtopic)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: dobrá... s takovou definicí nemůžu polemizovat :-) současně ale dodávám, že Bitcoin blockchain definuje moment, kdy se ekonomika pokusila vygenerovat iracionální číslo s nekonečným rozvojem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: Cesty Elona jsou nevyzpytatelné :-) (ostatně se slovním základem "El" se to dá přeložit jako "Bohouš" a Bohouš prostě musí bejt boží, že jo :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já se už těším až Musk skolonizuje Mars a zavede tam NZP placený z jeho vlastných peněz, schválně jak dlouho mu to vydrží :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to si řekl tady: [ VYHULENY_UFO @ Nepodmíněný Základní Příjem ]

    kromě "strawman fallacy" s komunistama - komunisti hlásali "kdo nepracuje, ať nejí", práce hrála důležitou roli v ideových východiscích minimálně marxismu a jeho varianty materialismu a na toho se zase většina reálných komunistických režimů vždy odvolávala.

    Mohl bych trollit, že každý, kdo prohlásí, že "vlastnictví je práce" (a že by tedy mělo být obhajováno v soutěži s dalšími vlastníky a jejich spekulativními záměry a intrikami) je vlastně určitou variací na komunismu (Mao ostatně za kulturní revoluce chtěl zlikvidovat jakoukoliv střední třídu, s tím, že je lenivá a propadla "sebeuspokojení" či "spokojenosti sama se sebou" nebo jak to čínsky formuloval :-) ... jenže samozřejmě to není komunismus, ale "protestantská etika".

    Tady bychom se legračně zamotali analýzou západní historie - jak vlastně liberalismus je skutečně "židovský" vynález, protože předchozí konzervativní pojetí, kdy k zastávání veřejných funkcí byl nutný "urozený původ" samozřejmě bylo limitované tím, že šlechtické rody byly pouze _křesťanské_ šlechtické rody, vázané na půdu a ne obecné "bohaté rodiny" a protestantská etika musela uznat, že židovské majetky jsou také výsledkem práce (a ostatně, po přeložení Bible z latiny se ukázalo, že naprostou většinu textu, tzn. Starý zákon, sdílí celá západní civilizace - až na tu maličkost, že vše podstatné, co dělá Západ Západem, je v zákoně Novém, včetně vojenských a ekonomických tezí, které byly ovšem účelově podřízeny dalšímu požadavku evangelizace zbytku světa...)

    V podstatě celá západní civilizace je totálně zamotaná, a i když vymyslela podobné ekonomické principy jako zbytek civilizace, zacházela s nima vždy poněkud divně (a to ani nemluvím o tom, že dnešní čínský dumping, ze kterého žijeme všichni, je vlastně jen navázáním na jejich vlastní civilizační zvyklost, kterou je podmaňování si barbarů skrze štědré rozdávání darů :-)

    V neposlední řadě vidíš ZP jako poukázku na cizí práci (což není pravda - je to v nejlepším případě poukázka na přebytky, vzniklé mj. i prací - ale bez regulace cen to bude vždy jen poukázka na přebytky) ale především je to nějaké potvrzení sociálního statusu (pro zbytek společnosti levnější, než jiné formy sociálního statutu)

    Ve skutečnosti se domnívám, že nám hrozí varianta "základní příjem coby chudinská dávka, ale bez demokracie". To, co obhajuju, je zkusit se tezi základního příjmu skloubit se západním pojetím demokracie a lidských práv... tedy naroubovat odvěkou myšlenku práv, zakládajících se na samotné příslušnosti ke kmeni, s tím lepším se západní civilizace (což není nutně ani "protestantská etika" ani těsně souvisejí "severská pracovitost", související v podstatě s mírně psychotickým strachem ze zimy a zimní izolace a nutností připravit se na ní)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam