• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ne, ty podporujes NZP, tudiz ty nemas co klast otazky a utikat od tematu (hlavne aby se odskrolovalo co nejvic textu a nebylo videt, ze si mlel trochu nesmysly), ale ty mas svoji teorii podporit cisly a tabulkami. JInak proste jenom zvanis a teoretizujes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: prosímtě, vysvětli mi, v jakém smyslu by ZP, který by dosahoval třeba 40% mediánu příjmů a 20% průměrných příjmů byl "komunistický". (ne nadarmo ho radikální levice nazývá "chudinskou dávkou"...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: chci říct... předstame si, že některé jednobuněčné organismy kdysi přišly s nápadem zorganizovat vícebuněčné organismy, aby získaly výhodu na trhu. a dnes ovšem hrají roli střevní mikroflóry v těchto vícebuněčných organismech... otázka prostě je, jestli tuhle evoluční chybu za každou cenu opakovat na vyšším levelu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: dávám ti plus, i když mě v závěru křivě. obviňuješ. Já to samozřejmě vím. Ale budeš se divit, kolik IT expertů (na NYXu i mimo něj) se domnívá, že to je trochu jako u aut (kde část energie koná práci a část se změní v teplo) - prostě spousta lidí očekává, že "počítání" počítačů je práce, na kterou padne část elektřiny (a ideálně že půjde účinnost zvyšovat) a jen část se promění na odpadní teplo. Chápej, pro spoustu lidí je to něco jako pro nás https://xkcd.com/1282/ http://forums.xkcd.com/viewtopic.php?t=244 https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/1282:_Monty_Hall

    Když někdo trollí do mě, tak samozřejmě i já na něj můžu vytáhnout jeho moudra z jiných klubů...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: hele, právě jsem slezl ze střechy, kde jsem ověřoval, jestli jsem včera našroubal zářič do 11 Ghz Alcomy správně (po vrácení přeladěné jednotky na novou placenou frekvenci), protože spoj se včera nerozjel (asi zdroj)

    (já vyhodnotil situaci už před lety tak, že umělé inteligence budou potřebovat někoho, kdo se jim bude starat o komunikační sítě, lézt po střechách, vyměňovat zdroje a větráky

    otázky zní úplně jinak, než "půjde všechno zautomatizovat". otázky podle mě zní takhle:

    - budou větší kupní silou na trhu disponovat abstraktní subjekty (spekulanti, korporace, umělé inteligence) nebo koncoví lidští spotřebitelé? (protože nejvíce kapitálu = úspor z rozsahu bude směřovat do největšího sektoru trhu)

    - budeme tu práci, kterou zautomatizovat nepůjde, vykonávat dobrovolně, nebo jako "otroci strojů"? (tedy z donucení, pod pohrůžkou např. toho, že si nevyděláme na základní životní potřeby)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: veškerá elektřina použitá na cokoliv se v konečném důsledku změní na teplo, tvůj dotaz je irelevantní
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    když se bojíme, že nám počítače vezmou veškerou práci, budou počítače někdy schopny pochopit tohle?



    Přitom (myslím) většina populace Země hned řekne že jde o Simpsonovi
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hlavne abys mel na 100% uz konecne spocitano, kolik nas bude komunisticky NZP stat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: prosímtě.. už sis zjistil, kolik elektřiny při těžbě bitcoinu se "spotřebuje na počítání" a kolik promění v teplo? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: jinak z toho článku - tesat do kamene:

    Méně byrokracie – Oproti desítkám různých podmíněných dávek a programů sociálního státu, s nimiž se pojí množství byrokracie a administrativních nákladů, je základní nepodmíněný příjem tak jednoduchý, že ho může samostatně řídit počítačový program bez jakékoliv byrokracie.

    Levnější než sociální stát – Výdaje na takový systém by mohly být nižší než na současný model sociálního státu.

    Omezení dobývání renty – Úředníci jako zájmová skupina se snaží co nejvíce rozšiřovat svoji sféru vlivu, což vede ke ztrátám u všech ostatních. Tak jednoduchá a obecná politika, která by nahradila současný model sociálního státu, by jejich možnosti v tomto směru omezila.

    Méně ponižování – Žadatelé musí dokazovat, že mají na konkrétní dávku nárok, že nevydělávají moc, nevydělávají příliš, v USA například, že neberou drogy. Jsou závislí na vůli úředníka, před kterým se musí ponižovat. To u nepodmíněného příjmu odpadá.

    Lepší nápady nejsou – Není příliš dalších nápadů na řešení krize sociálního státu, které představují zlepšení oproti současnému stavu.

    Větší motivace pracovat – Pokud lidem dávka zůstane, i když začnou pracovat, budou více motivováni pracovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: tyhle "experimenty se ZP" taky silně kritizuji: "na skupině 2000 nezaměstnaných" skutečně neotestuješ nic celoplošného, co nasadíš na celou populaci (včetně toho, že jim někteří mohou závidět, jiní opovrhovat, apod.). prostě na tom neověříš ty sociální změny, co by nastaly...

    spíš to vypovídá o tom, jak vlastně individualismus dospěl ke skutečné víře, že "člověk je ostrov" a jak moc i lidi, co by tomu měli rozumět v rámci své profese, vlastně jsou ochotni zapomenout, že jsme součástí celku, společnosti (a to říkám jako někdo, komu lidi lezou většinou krkem - jenže právě díky tomu jsem o tom asi víc přemýšlel a víc pochopil, jak moc jsem součástí celku...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LUBOB: az ten pokus skonci, tak zastanci NZP budou dale knucet, ze tohle bylo nastaveny spatne, ze se jednalo o kratkej casovej usek, ze rozdavali malo penez.
    myslim, ze jeden nejmenovany piratsky ideolog ti sepise roman o tom, kde se staly zrejme chyby.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ten "experiment" je tak spatne navrzeny, ze nemuze ukazat naprosto nic.
    kazdopadne, bude zajimave videt, jake budou osudy tech 2000 nezamestnanych po tom, co ten experiment skonci. pokud se ovsem vubec odvazi dovest studii az sem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: takze to nefunguje... protoze vybrali spatny vzorek lidi? No to je dobry :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Finský experiment s nepodmíněným příjmem je v poločase, ukazují se trhliny – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ky-experiment-s-nepodminenym-prijmem-je-v-polocase-ukazuji-se-trhliny.html
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: dobry den soudruhu gagarine, zavistivci by zase chteli krast uspesnym?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: ale taky zakony, ktere ti nedovoluji na ten kapital sahnout... a driv nez stihne nejaka legislativni zmena probehnout, co by ti to eventuelne umoznila... tak ty tve vyhlidnute miliardy budou davno nekde pryc :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: vem si ":D" zpátky do roku 2005. i u nás jsou dolaroví miliardáři.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam