• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---

    DANYSEK: ano, existujou věci na který přijdeš neinformovanou úvahou, což je zvláště v tomhle klubiki kamenem úrazu. ne, nzp není emitování peněz, ale jejich přerozdělení..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: to je hezka slohovka, ale zapomels na zakladni - emitovat penize je jedna vec, ale kdyz jich emitujes prilis, jejich realna hodnota muze (i dost prudce) klesnout...
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    nazdar zmrdi, jeden z nejparádnějších kousků neoliberálního myšlení je fakt, že se veřejnost podařilo přesvědčit, že každý z nás dluží peníze na státním dluhu. doporučuju zde pro začátek jednak onen debt: the first 5000 years a jednak gůglovat credit theory of money.

    velký neoliberální shift na začátku sedmdesátých let znamenal především odklon od peněz krytých cenným kovem k penězům krytým dluhem. dluh, narozdíl od zlata nebo kulatých mušliček není nic vzácného, můžeme ho mít kolik jen chceme. pokud jsem instituce nebo jenom trošičku větší firma nebo stát, platím za naprostou většinu věcí prostřednictvím půjčky od privátní banky. když si půjčuju nějakou podstatnou sumu, dejme tomu milion eur, poměrně velká část z tohoto milionu v okamžiku podpisu smlouvy vzniká, říká se tomu systém částečných rezerv.

    z tohohle vyplývá, že peníze znamenají (a podle graebera a jiných vždycky znamenaly) dluh. pokud vytvářím hodnotu, vytvářím peníze, pokud vytvářím peníze, vytvářím dluh. dá se to protáhnout ještě dále v tzv. modern monetary theory: globální veřejný dluh odpovídá globální sumě vlastnictví a úrok na těchhle penězích je příjem soukromého sektoru. pokud jsou tedy peníze půjčovaný podle nějakých pravidel a nevznikají ze vzduchu, nemají vliv na inflaci. to je dost důležité.

    opačný přístup, který zde demonstrujete vy, se nazývá kvantitativní teorie peněz, vycházející z inherentní vzácnosti peněz, tedy z předpokladu že celkový objem peněz v oběhu má vliv na ceny. tohle bylo ale vyvráceno krugmanem, který empiricky ukázal na několika případech hyperinflace, že od určitého bodu další vstřikování peněz do oběhu už dál nesnižuje úrokové sazby, ergo peníze jsou nevzácná věc.


    pojďme dál a uvědomme si, že právo privátních bank na výrobu peněz je výsledkem deregulace: na to má historicky právo panovník, nověji centrální banka. od té doby co máme tyto nekryté, fiatové peníze, rozlišujeme peněz několik základních druhů, m1, m2, m3 atd, pro zjednodušení peníze z centrální banky a peníze vzniklé z privátních bank. je docela zajímavý, že objem těch druhých se od roku 1970 přibližně zesedminásobil, zatímco těch prvních přibývá s růstem globální ekonomiky, malé jednotky procent ročně. ty první jsou peníze privátních bank a asi tak procenta nejbohatších lidí, který se naprosto netýkaj běžný populace. na wiki je pěknej graf money supply, kde je krásně vidět, jak nerovné tohle rozdělení je.

    závěr je jednoduchej:
    1) státní dluh je hausnumero, který na tvůj konkrétní život průměrnýho člověka s absolutně zanedbatelným majetkem (tím myslím do dejme tomu milionu eur) nemá žádný vliv. vláda má progresivně zvednout daně, podojit přebujelý soukromý sektor a na nzp si půjčit, protože když nic neuděláme, bude za chvilku zemi vlastnit velmi málo lidí (poznámka přítomné kapitalisty: to je nežádoucí jev).

    2) hlídejme si banky a začněme je nějak inteligentně danit, dluh není inherentně nebezpečná věc, toxické jsou deriváty, které jsou z podstaty netransparentní a spekulativní. nikdo netuší co se stane až to praskne, můj tip je, že z mrakodrapů budou na ulici pršet bankéři, chudí je na chodníku rozřežou, napíchají na vidle a jak je ponesou ulicema, tak se stanou velké věci, na jejichž konec nelze dohlédnout..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kdo "my" ... pokud je me dobre znamo, tak tve vize NZP zrovna moc volicu neoslovily :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: preci u tebe vtipy vypadaji uplne jinak. napriklad jako roman o nzp bez jedineho cisla a tabulky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale tak ty taky nepochopíš vtip. Res Publica = "stát jsme my", občané.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jj, absolutismus. ten by piratum vyhovoval :D ale i babisovi a i okamurovi a komunisti by si taky nestezovali, kdyby jim do popravovani zase nikdo nekecal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    cywe, to tady fakt není ani jediný zapřísáhlý anarchokapitalista? :-)
    [ XCHAOS @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    VYHULENY_UFO: ale ne tady, ty vodrbanej vocasku :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: na vtipy mas na NYXu spoustu jinych klubu, tady jsou offtopic ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale stát jsem já! (jak prohlásil už Ludvík XIV)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nic neobhajuj, neni co, vsechno je jasny. uz jen to ocekavani, ze neco dostanes od statu, abys nemusel nutne do prace, rika vse dost pruzracne :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podívej, byl to vtip, který si mohl pochopit a dál se v tom nešťourat. ty si ale nárokuješ monopol na emisi vtipů v téhle debatě!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je nesmysl.. sám víš, že alt right dneska za "neomarxistu" označí třeba i Kalouska :-) (nebo Merkelovou určitě). Tak nebuď jako oni)

    já o tom mluvím proto, že ty mi to neustále podsouváš, tak ti říkám, že radikální liberalismus, ochotný se bavit o konceptu ZP, se od původního marxismu a různých pozdější mutací, které se na něj odvolávaly, liší a), b) c) ... x) y) z) a od dnešních levicových radikálů opět v bodech I) II) III) atd.

    jak jinak se mám obhájit proti škatulce, do které mi cpeš, než tak, že vyjmenuju, v čem všem se liším?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jisteze, ale v tom kontextu, ze v diskuzi k NZP je spousta imaginarnich slozek, ktere realnemu nasazeni brani... nauc se cist :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: začal si s imaginární složkou, tak jsem kontroloval iracionálními čísly :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NE7RA: no, ono ho jen nikdy nepřestalo bavit to samé, co Zemana: tedy, že dostatečně inteligentní člověk je schopen libovolně emulovat člověka hloupějšího, než je sám (motivací může být třeba snaha být přístupný a srozumitelný širším masám, což bohužel trochu funguje...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja si s tim bitcoinem nezacal. Ty jses vazne komik - stale dokola napadas lidi za offtopic, jehoz ty sam jses puvodcem... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NE7RA: nerikal si ubozaku neco o tom, ze si das na tyden ro? ja vedel, ze to nevydrzis. lidi, tkeri nemaj vuli komunisty a piraty voli, protoze je to pro ne snadnejsi.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    VYHULENY_UFO: podle tyhle logiky budes vypatlenej kreten :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam