• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: jinak z toho článku - tesat do kamene:

    Méně byrokracie – Oproti desítkám různých podmíněných dávek a programů sociálního státu, s nimiž se pojí množství byrokracie a administrativních nákladů, je základní nepodmíněný příjem tak jednoduchý, že ho může samostatně řídit počítačový program bez jakékoliv byrokracie.

    Levnější než sociální stát – Výdaje na takový systém by mohly být nižší než na současný model sociálního státu.

    Omezení dobývání renty – Úředníci jako zájmová skupina se snaží co nejvíce rozšiřovat svoji sféru vlivu, což vede ke ztrátám u všech ostatních. Tak jednoduchá a obecná politika, která by nahradila současný model sociálního státu, by jejich možnosti v tomto směru omezila.

    Méně ponižování – Žadatelé musí dokazovat, že mají na konkrétní dávku nárok, že nevydělávají moc, nevydělávají příliš, v USA například, že neberou drogy. Jsou závislí na vůli úředníka, před kterým se musí ponižovat. To u nepodmíněného příjmu odpadá.

    Lepší nápady nejsou – Není příliš dalších nápadů na řešení krize sociálního státu, které představují zlepšení oproti současnému stavu.

    Větší motivace pracovat – Pokud lidem dávka zůstane, i když začnou pracovat, budou více motivováni pracovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: tyhle "experimenty se ZP" taky silně kritizuji: "na skupině 2000 nezaměstnaných" skutečně neotestuješ nic celoplošného, co nasadíš na celou populaci (včetně toho, že jim někteří mohou závidět, jiní opovrhovat, apod.). prostě na tom neověříš ty sociální změny, co by nastaly...

    spíš to vypovídá o tom, jak vlastně individualismus dospěl ke skutečné víře, že "člověk je ostrov" a jak moc i lidi, co by tomu měli rozumět v rámci své profese, vlastně jsou ochotni zapomenout, že jsme součástí celku, společnosti (a to říkám jako někdo, komu lidi lezou většinou krkem - jenže právě díky tomu jsem o tom asi víc přemýšlel a víc pochopil, jak moc jsem součástí celku...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LUBOB: az ten pokus skonci, tak zastanci NZP budou dale knucet, ze tohle bylo nastaveny spatne, ze se jednalo o kratkej casovej usek, ze rozdavali malo penez.
    myslim, ze jeden nejmenovany piratsky ideolog ti sepise roman o tom, kde se staly zrejme chyby.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ten "experiment" je tak spatne navrzeny, ze nemuze ukazat naprosto nic.
    kazdopadne, bude zajimave videt, jake budou osudy tech 2000 nezamestnanych po tom, co ten experiment skonci. pokud se ovsem vubec odvazi dovest studii az sem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: takze to nefunguje... protoze vybrali spatny vzorek lidi? No to je dobry :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Finský experiment s nepodmíněným příjmem je v poločase, ukazují se trhliny – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ky-experiment-s-nepodminenym-prijmem-je-v-polocase-ukazuji-se-trhliny.html
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: dobry den soudruhu gagarine, zavistivci by zase chteli krast uspesnym?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: ale taky zakony, ktere ti nedovoluji na ten kapital sahnout... a driv nez stihne nejaka legislativni zmena probehnout, co by ti to eventuelne umoznila... tak ty tve vyhlidnute miliardy budou davno nekde pryc :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: vem si ":D" zpátky do roku 2005. i u nás jsou dolaroví miliardáři.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: aha, takze pan je Janosik... :D Blby je, ze i svet mas rozporcovany podle ruznych zajmu... fakt by me zajimalo, jak si chces sahnout na kapital rezidenta v USA.... :D :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: 85% světového bohatství je vlastněno deseti procenty nejbohatších jedinců. to je nedostatek? tohle je mistrovství republiky v patolízalství nebo vám to takhle vyhovuje?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: prerozdeleni neceho, ceho ani ted ve verejnem sektoru neni dostatek... kdyz neni z ceho brat, nemuzes nic rozdavat, pane logicky ;-)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---

    DANYSEK: ano, existujou věci na který přijdeš neinformovanou úvahou, což je zvláště v tomhle klubiki kamenem úrazu. ne, nzp není emitování peněz, ale jejich přerozdělení..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: to je hezka slohovka, ale zapomels na zakladni - emitovat penize je jedna vec, ale kdyz jich emitujes prilis, jejich realna hodnota muze (i dost prudce) klesnout...
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    nazdar zmrdi, jeden z nejparádnějších kousků neoliberálního myšlení je fakt, že se veřejnost podařilo přesvědčit, že každý z nás dluží peníze na státním dluhu. doporučuju zde pro začátek jednak onen debt: the first 5000 years a jednak gůglovat credit theory of money.

    velký neoliberální shift na začátku sedmdesátých let znamenal především odklon od peněz krytých cenným kovem k penězům krytým dluhem. dluh, narozdíl od zlata nebo kulatých mušliček není nic vzácného, můžeme ho mít kolik jen chceme. pokud jsem instituce nebo jenom trošičku větší firma nebo stát, platím za naprostou většinu věcí prostřednictvím půjčky od privátní banky. když si půjčuju nějakou podstatnou sumu, dejme tomu milion eur, poměrně velká část z tohoto milionu v okamžiku podpisu smlouvy vzniká, říká se tomu systém částečných rezerv.

    z tohohle vyplývá, že peníze znamenají (a podle graebera a jiných vždycky znamenaly) dluh. pokud vytvářím hodnotu, vytvářím peníze, pokud vytvářím peníze, vytvářím dluh. dá se to protáhnout ještě dále v tzv. modern monetary theory: globální veřejný dluh odpovídá globální sumě vlastnictví a úrok na těchhle penězích je příjem soukromého sektoru. pokud jsou tedy peníze půjčovaný podle nějakých pravidel a nevznikají ze vzduchu, nemají vliv na inflaci. to je dost důležité.

    opačný přístup, který zde demonstrujete vy, se nazývá kvantitativní teorie peněz, vycházející z inherentní vzácnosti peněz, tedy z předpokladu že celkový objem peněz v oběhu má vliv na ceny. tohle bylo ale vyvráceno krugmanem, který empiricky ukázal na několika případech hyperinflace, že od určitého bodu další vstřikování peněz do oběhu už dál nesnižuje úrokové sazby, ergo peníze jsou nevzácná věc.


    pojďme dál a uvědomme si, že právo privátních bank na výrobu peněz je výsledkem deregulace: na to má historicky právo panovník, nověji centrální banka. od té doby co máme tyto nekryté, fiatové peníze, rozlišujeme peněz několik základních druhů, m1, m2, m3 atd, pro zjednodušení peníze z centrální banky a peníze vzniklé z privátních bank. je docela zajímavý, že objem těch druhých se od roku 1970 přibližně zesedminásobil, zatímco těch prvních přibývá s růstem globální ekonomiky, malé jednotky procent ročně. ty první jsou peníze privátních bank a asi tak procenta nejbohatších lidí, který se naprosto netýkaj běžný populace. na wiki je pěknej graf money supply, kde je krásně vidět, jak nerovné tohle rozdělení je.

    závěr je jednoduchej:
    1) státní dluh je hausnumero, který na tvůj konkrétní život průměrnýho člověka s absolutně zanedbatelným majetkem (tím myslím do dejme tomu milionu eur) nemá žádný vliv. vláda má progresivně zvednout daně, podojit přebujelý soukromý sektor a na nzp si půjčit, protože když nic neuděláme, bude za chvilku zemi vlastnit velmi málo lidí (poznámka přítomné kapitalisty: to je nežádoucí jev).

    2) hlídejme si banky a začněme je nějak inteligentně danit, dluh není inherentně nebezpečná věc, toxické jsou deriváty, které jsou z podstaty netransparentní a spekulativní. nikdo netuší co se stane až to praskne, můj tip je, že z mrakodrapů budou na ulici pršet bankéři, chudí je na chodníku rozřežou, napíchají na vidle a jak je ponesou ulicema, tak se stanou velké věci, na jejichž konec nelze dohlédnout..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kdo "my" ... pokud je me dobre znamo, tak tve vize NZP zrovna moc volicu neoslovily :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: preci u tebe vtipy vypadaji uplne jinak. napriklad jako roman o nzp bez jedineho cisla a tabulky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale tak ty taky nepochopíš vtip. Res Publica = "stát jsme my", občané.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam