DANYSEK: nejde ale jen o peníze na školné... vystudovat něco pořádně žere čas, já se např. snažil studovat při práci na volné noze ("podnikání") a moc mi to nešlo, popravdě...
jinak celá debata o ZP se mi zdá zkreslená tím, že se pořád předkládají chybné interpretace, typu že by jí ČR měla zavést dříve, než zbytek EU, apod. - to je popravdě málo pravděpodobné, takto zásadní změna určitě bude mít důsledky co se týče celoevropského trhu práce. Země, které ZP zavedou, určitě budou nějak chtít koordinovat svoje postupy vůči tomu zbytku světa, který ZP (zatím nezavede), nebo (což je pravděpodobější) ho zavede v daleko nižší výši.
Také ale může ZP docela dobře zavést nějaká dnes stěží představitelná organizace - nějaký "příští Facebook" (protože se shromažďováním osobních údajů to bohužel dost úzce souvisí, aby tam nedošlo ke zneužování skrze vícenásobné identity či mrtvé duše.. jak říkám, ZP má spoustu praktických prováděcích problémů, které sice existují i u dnešních dávek - typu fake vysoký věk důchodců, kde pouze rodiny s právem vybírat důchod zatajovali úmrtí svých důchodců)
Těch problémů a zajímavých otázek je tam celá řada, a jednoduché to nebude.. ale mě už nebaví donekonečna se probírat furt stejným balastem "a kdo by to zaplatil" a "kolik by to stálo" a "je to vůbec správné?"... to jsou prostě témata, ke kterým jsem se vyjádřil opakovaně a už mi nebaví.
Ano, nebude to hned, nebude to snadné, při stávajícím rozložení sil v ekonomice to nevypadá moc růžově, apod... ale současně práce bude méně a méně potřeba, a ústup od identity "pracujícího", takové to "pracuji, tedy jsem", společné protestantské etice i tradičním komunistům, bude postupně nutný. Viděl bych (na základě vlastní zkušenosti) nahrazením něčím ve smyslu "jsem k dispozici", "držím pohotovost", "podílím se na zodpovědnosti"... prostě automatizace řady věcí, které si dnes neumíme představit zautomatizované povede k tomu, že nejčastější "profesí" se nejspíš stane schopnost reagovat na poruchy automatizace a provádět opravy. Tedy něco jako dnes: být na telefonu, na síti, mít nějakou reakční dobu co se týče schopnosti řešit občasné problémy, když vzniknou, apod.
Základní příjem bude prostě jen nejzákladnější infrastruktura, která v takovém uspořádání bez pracoviště, pracovní doby a jasného hierarchického vztahu (protože nám v podstatě budou "šéfovat" umělé inteligence - rozuměj: ne poroučet, ale říkat kdy a na co jsme potřeba) nahradí instituce jako minimální mzda, placená dovolená, apod.
Kdo by do "poolu základního příjmu" mohl přispívat je nejasné - ale pořád tu budou profese, u kterých lidé budou nenahraditelní (paradoxně si myslím, že spekulace s kryptoměnami ani jiná forma gamblerství takovýmito profesemi fakt nebudou :-)). V podstatě ale všechny služby on-demand, organizované přes appku, můžou mít zájem na tom, aby pool pracovních sil bez pevné pracovní doby existoval a aby ta pracovní síla nefallbackla zpět do zaměstnání s pevnou pracovní dobou (a to třeba jen kvůli statistické fluktuaci - že pár dní nebude poptávka, apod.). Takže paradoxně se může rozšířit něco jako "sociální uber"... může to vzejít z úplně jiného směru, než si dnes představujeme a může to být společný infrastrukturní projekt těch, kteří budou chtít mít přístup k většímu objemu volného času lidí na smartphonech....k jejich pozornosti.
Zní to absurdně, ale třeba i instituce jako Twitter a Facebook můžou chtít, aby lidi měli víc času na věci, co se dějou v timeline.. a budou mít motivaci je osvobodit od klasických profesí zavedením ZP :-)