CYNIK:
" pro pracujícího člověka náklad a pro nepracujícího je to zisk"
Hodně zjednodušeně, nepřesně a trošku zavádějícím způsobem řečeno a fakt je to hrozně zkreslující...
Je NZP výhodně pro všechny, kteří mají menší mzdu než je průměrná.
Tzn kdokoliv kdo teď má méně než 30 000Kč, tak čistě co se týče toho jestli bude mít nebo nebude mít větší příjmy tak na tom vydělá.
Marek Hrubec si myslí že je to výhodné ve skutečnosti pro všechny i pro ty kteří mají větší příjmy. Já si to myslím vlastně také. Znám lidi kteří mají výrazně vyšší plat než 30 000 a jsou příznivci NZP.
Ale samozřejmě že cílem není jen měnit příjmy lidem, odstranit chudobu. Ale změnit i vztahy ve společnosti, zvýšit mzdu třeba těm lidem kteří pracují z důvodu ekonomického tlaku atd.
Prostě je to snaha zlepšit podmínky lidem kteří mají problém s nedostatkem peněz na přežití (prostě znova: cílem NZP alespoň tak jak to chápu já je odstranti chudobu a s tím související pozitivní změnu ohledně prekérního zaměstnání a pracovních pozic).
Tady ale to co je ta debata na nyxu, tak ani není ani tak debata. Ale spíš hejtování NZP kvůli tomu že lidé tady si nechtějí snížit zisky, platit daně a nechtějí "živit" "lenochy" a lidi kteří mají problémy chtějí zotročit nebo postřílet a obviňují a odsuzují je za to že si za to můžou sami protože žijeme dle jejich názoru ve spravedlivé společnosti.
Synonymum pro komunismus je diktatura. Podle mě je to částečně pochopitelné ale nesprávné. Ale když máte mraky chudých lidí a bezdomovců a jsou obrovské rozdíl mezi lidmi tak nemůže být řeč o demokracii v tom smyslu že mají všichni stejnou moc (politickou i obecnou) na tom podílet se na tvorbě společných pravidel atd.
Současná podoba kapitalismu je neslučitelná s demokracií a problém se prohlubuje tím jak se zvětšují rozdíly (termín nesouměřitelnost jen ukazuje na míru tohoto) mezi lidmi.