• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BONGI: to je jasny, ze generace rozeny po roce 2000 ceka spise jen symbolicky duchod. To je pak spojeny s tim, ze v soucasnosti by meli lide v veku 20+ uz chapat, ze pokud se na stari nezabezpeci sami, stat se o ne nepostara.

//jako jestli tady nekdo z fanousku nzp ceka, ze bude mit dustojne stari a duchod, tak je idiot.
    BONGI
    BONGI --- ---
    VYHULENY_UFO: Mimochodem, jednotna penzena urovni dejme tomu 6k je idealni reseni penzi v budoucnu. Problemje, ze musi byt samozrejme provazene tvrdym omezenim odvodu na duchodove pojisteni a krome toho bude potrebovat velke statni vydaje na pokryti prechodove faze - tj vyplaceni duchodu prepoctenych podle doby placeni puvodnich odvodu. Tahle faze mela velkou sanci, jeste predtim, nez byly vyhazeny a rozkradeny velke penize z privaizacniho fondu z velke privatizace. Jenze to obdobi pro zmenu duchodoveho systemy se prosvihlo a ted na to stat proste bez drastickych omezeni statnich vydaju ve prospech proplacenych duchodu, bez prubeznych prijmu proste nema.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Dnes na klinice:
    https://radar.squat.net/cs/node/232088 tento film:
    Webshare.cz - moderní úložiště pro Vaše data
    https://webshare.cz/#/file/1wV4PL5u51/ja-daniel-blake-i-daniel-blake-2016-1080p-dts-en-cz-sub-mkv

"Daniel a Katie bojují o svou důstojnost s neúprosně nastaveným sociálním systémem. Společně sledujeme, kam až sahá hranice lidské únosnosti ve štosech formulářů a nepříjemných procesech při cestě za živobytím. "
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Oběd zdarma pro všechny – přijmi nepodmíněné příjmy CZ verze.mp4 | Ulož.to
    https://uloz.to/!ZbysJvzwmbLB/obed-zdarma-pro-vsechny-prijmi-nepodminene-prijmy-cz-verze-mp4
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DJFRACTAL: já to nepředhazuju, já kladu otázku, abych ukázal další problém NZP.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    CYNIK: ja nic nechci, nepredhazuj mi bludy které sem netvrdil, velke procento populace na statu zavisle je, stat lidi zivi v zakladnim smyslu slova a velke procento pro stat pracuje

Jeste jednou i pro VYHULENY_UFO: reagoval jsem ma zavadejici clanek na novinkách.cézet; nzp neobhajuju, jak jsem psal, není ted proveditelný a to z mnoha důvodů, to neznamená ze by nemohl fungovat v budoucnu az se pro nej vytvori podminky (podminky nejen spolecenske, psychologické a technologické, ale taky ekonomické)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DJFRACTAL: hale dej sám sobě otázku, chceš, aby tu bylo velké procento populace zcela závislé na státu (jakože bude, protože proč by taky s NZP nebyli).

Dyť to je antiteze svobody. Pak tu bude totální otroctví, protože dneska stát říká "kdyby nebylo mě, nejsou silnici, doktoři a hasiči". Co se teprve stane, až bude stát lidi živit? Za pár generací bude stát řikat "vy mě chcete omezit, dyť já vám dávám najíst" a nikdo už ani nebude protestovat, protože si nikdo nebude schopnej představit, že by si mohl vydělat bez státu, stejně jako si dneska málokdo dovede představit privátní výstavbu silnic, školství, zdravotnictví.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: nesiri, jenom mezi komunisty a pomatenci, kteri si mysleji, ze okradenim statu a podnikatelu neco ziskaji.
    lide, keri resi nzp jsou sobci, protoze mysli v prvni rade na sebe. a co chudaci duchodci, telesne postizeni, male deti? jako ty pujdou do prace? jak bys v cechach resil armadu 3milionu penzistu? das vsem duchod 6k mesicne a vytlemis se jim do ksichtu, ze si maj najit praci, protoze nzp je preci motivuje.... ??

boze, tyhle halucinace si nech na psajtrencovou party, az budete pod vlivem psychedelik planovat lepsi svet.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    VYHULENY_UFO: ta vec takhle byla naplanovana, clanek je zavadejici, odpiskani neni spravne slovo

Siri se to i mezi ekonomicky vzdelanymi.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: jak cernobile? kdyby ten experiment melj bytze jeden jediny kladny vysledek, urcite by ho neskoncili. takhle je to jasny jako facka a potvrzuje to nazor svycaru, ze nzp je hlavne picovina, ktera se siri mezi lidmi ekonomicky nevzdelanymi.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    VYHULENY_UFO: tak nebudeme se snizovat k tomu videt to jenom cernobile, samozrejme ze pri dnesnim nastaveni spolecnosti, obecne od ekonomiky az po zakony, ten nzp nemuze fungovat, ale to finove vedeli (jsem tu nedavno daval o tom clanek ktery ste asi nikdo poradne necetli, zato hezky ominuskovali). Finove dokonce spocitali, ze nzp by vysel stejne jako dnesni soc. system, ale jen prave u te castky co testovali, a ta je prilis mala, resp. staci jen lidem s vlastnim bydlenim. Normalni "něrobiš" tady ze statu dokaze vycucnout ted 2-3x tolik. Spise testovali psychosocialni, pracovne aktivizacni a jine dopady, kterych vyhodnoceni bude trvat jeste nejaky ten patek...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: neni co resit, finove si rychle spocitali, ze diky nemakacenkum prozrali dalsi penize a ze je mnohem lepe cilit pomoc na konkretni pripady. i finove si uvedomili, ze ani oni nevybuduji komunismus, kde budou mit vsichni spravedlive rovnomerne hovno.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    VYHULENY_UFO: nevím jestli odpískání je správné slovo, projekt to byl experimentální a vyhodnocovat se to bude měsíce, ne-li roky.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    RAINBOF: tak jako já ten rozdíl samozřejmě chápu. Ale pokud se bavíme o ekonomice, tak tam fakt nemá význam vůbec s pojeme "z ničeho" operovat.

Protože víme, že z ničeho se nedá v ekonomice udělat něco... A považuju za škodlivý vůbec brát pojem "zdarma" nebo "oběd zdarma" do spojitosti s UBI.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Zaručený příjem pro všechny? Finsko projekt odpískalo – Novinky.cz
    https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=470082&sznu=k81viJITKGMTEjgG
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: zdarma muzes dostat obed. Ten se ale nevezme z niceho. :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: zdarma a z niceho je snad perpetuum mobile, ne?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Zdarma a z ničeho jsou dvě různé věci, a pochopení tohoto rozdílu by ušetřilo několik metrů zdejší diskuse.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: zastanci nzp slibuji to co kdysi slibovali komunisti, raj na zemi, kde budou vsichni slunickari, budou se mit radi a nic jim nebude chybet.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    NEKROMANT: Já si myslim, že spojení kapitalismu a politiky je vždy škodlivý, ale vždy se o něj politici snažili, protože to pro je neuvěřitelně přitažlivé a pro stát potřebné. Píšu pro stát, ne pro jeho občany.

Jsou kapitalismym, které nepřipouštějí žádné státní zásahy pro v zájmu bojů proti oligarchům.
    Drtivá většina dnešních oligarchů jsou totiž lidé, kteří kooperují se státem. V Rusku je to vidět perfektně. Prakticky každý petrooligarcha nebo těžební oligarcha musí makat ruku v ruce se státem a dojit si ho pro sebe.

Termín kapitalismus pak volně přešel z významu "ekonomika je řízena volným trhem". Do podoby, kdy jsou státem podporované korporace a oligarchové vládci nejen trhu, ale i státu.

Pod to, se žádný ekonom volného trhu nepodepíše jako pod "kapitalismus". SPíš jako "sociální" kapitalismus. Nebo spíš státní kapitalismus.

Firmy nebo lidé nemusí být závislé na státu, stát je ale závislý na ekonomice. Stát se to snaží tak nastavit, aby na něm byli lidé a firmy závislí a opravdu se podle mě (tady se nerad shoduje s anarchokapitalisti) snaží vytvořit iluzi, že to bez něj nejde a NZP je další článek v řetězu.

No a obě zdarma neexistuje.

Jak jsem to tady psal, ať se na to podíváš odkudkoliv, tak tenhle pojem není reálný z hlediska ekonomie. I když ti někdo daruje oběd, pak na něj on stejně musel vydělat. Zkrátka existence oběda není zdarma.
    A je podle mě hrozně špatně, když to používají zastánce NZP jako promo, protože to je velká zavádějící lež.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam