NEKROMANT: Já si myslim, že spojení kapitalismu a politiky je vždy škodlivý, ale vždy se o něj politici snažili, protože to pro je neuvěřitelně přitažlivé a pro stát potřebné. Píšu pro stát, ne pro jeho občany.
Jsou kapitalismym, které nepřipouštějí žádné státní zásahy pro v zájmu bojů proti oligarchům.
Drtivá většina dnešních oligarchů jsou totiž lidé, kteří kooperují se státem. V Rusku je to vidět perfektně. Prakticky každý petrooligarcha nebo těžební oligarcha musí makat ruku v ruce se státem a dojit si ho pro sebe.
Termín kapitalismus pak volně přešel z významu "ekonomika je řízena volným trhem". Do podoby, kdy jsou státem podporované korporace a oligarchové vládci nejen trhu, ale i státu.
Pod to, se žádný ekonom volného trhu nepodepíše jako pod "kapitalismus". SPíš jako "sociální" kapitalismus. Nebo spíš státní kapitalismus.
Firmy nebo lidé nemusí být závislé na státu, stát je ale závislý na ekonomice. Stát se to snaží tak nastavit, aby na něm byli lidé a firmy závislí a opravdu se podle mě (tady se nerad shoduje s anarchokapitalisti) snaží vytvořit iluzi, že to bez něj nejde a NZP je další článek v řetězu.
No a obě zdarma neexistuje.
Jak jsem to tady psal, ať se na to podíváš odkudkoliv, tak tenhle pojem není reálný z hlediska ekonomie. I když ti někdo daruje oběd, pak na něj on stejně musel vydělat. Zkrátka existence oběda není zdarma.
A je podle mě hrozně špatně, když to používají zastánce NZP jako promo, protože to je velká zavádějící lež.