• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: ses si jistej, ze by ses neuzivil...?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: spis lenost. ja zavistivej nejsem, nejsem ani orientovanej na prachy ale rad bych delal neco jinyho. Zajimavy je na tom to ze duvod proc to "neco" nedelam je, ze by me to neuzivilo :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: jj, nic co bysme neznali z minulosti. uz to tady jednou bylo, kdy byli okradeni malo i velko podnikatele. nzp neni nic jineho nez hra na ten nejnizsi lidskej pud - zavist.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: nzp a komunismus jsem mel na mysli. nzp je takovy vytrzeni kapitalu ze chtanu kapitalisty a rozdeleni lidu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: spojeni komunismus, nzp a pirati dava logiku.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: nezapomen na komunismus :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: to je stejne, jako kdyz se driv rikalo, ze na nebi bydli pan buh a ten vse spasi ;-) Ted mas novodobou modlu v podobe NZP...

Ad socialni rovina - neadresna davka nezohlednujici konkretni situaci konkretniho cloveka je nesmysl. Nesmysl uz je samotny pocit, ze centralne stanovena castka bude fungovat plosne - nebude, zivotni naklady v Praze jsou jine nez treba v Kralikach.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    DANYSEK: Tak je to napsáno hodně agresivně a nedůvěřivě :)
    NZP nedokáže vyřešit všechny problémy svět ani nemá tu ambici.

Tak dá se to řešit nějakým způsobem v těch případech kdy lidé ani s příjmem se o sebe nedokážou postarat tak aby to neohrožovalo zdraví všech a očividně to nebylo i v jejich neprospěch.

Je otázka zda vyměnit strach z excesů typů kdy jsou lidé zoufalí z jiných důvodů než nedostatek finančního přijmu za svobodu aby o sobě mohli rozhodovat.

Myslím že by se i se zavedením NZP nemělo rezignovat na ty příčiny chudoby, bezdomovectví a dalších problémů, které nejsou způsobené nedostatečným finančním příjmem.

Ten samý problém se týká exekucí.. Aby lidem NZP nesebral soukromí exekutor apod...

Já si třeba myslím si že by nemuselo být špatné mít volitelně možnost využívat státního bydlení a státních služeb. Úspory z rozsahu a efektivita může být vyšší než komerční a tržní.. Takže nic proti státním bytům a službách státu..

Tzn bylo by dobré řešit alkoholismus, psychické problémy atd. Ale asi by bylo dobré hledat ty příčiny sociopatologických jevů. Já se hodně setkávám s tím, že pokud by chudí lidé měli dostatečný příjem tak by jim to vyřešilo jeden z nejhlavnějších problémů které mají. Je pak otázka jak řešit ty další. Tzn se zavedením NZP se nejspíše nerezignuje na sociální kritickou práci atd. Ale domnívám se že NZP bude mít pozitivní dopady i tam (minimálně vyřeší jeden z hlavních problémů).

Řešit to restriktivně jako stravenky a nebo státní byty je také cesta, ale též né úplně ideální.
    Rozhodně by bylo dobré také aby lépe fungovali potravinové banky (lepší dostupnost jídla pro bezdomovce) atd. atp.

Pokud by stát nebo jiná forma organizace dokázal lidem zajistit jinak to aby nebyly v chudobě, bez použití peněz (a aby to bylo efektivnější než peníze) tak dej návrhy. NZP není až tak radikální protože se opírá o to co už tu je (stát, eu, peníze..) pro to aby bylo snáze realizované v krátké době. Nemusí to být finální cíl o to o co se má cenu snažit v politice, sociální spravedlnosti a naplňování základních lidských potřeb a naplňování práv dané ústavou.

Mě se třeba líbí nějaké demokratické způsoby rozhodování o penězích jako je participativní rozpočet (aby občané rozhodovali o svých daních demokraticky a přitom kolektivně v jiné formě organizace než je firma). Takových věci by se dalo určitě najít více..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: NZP to ale nijak neresi... proste jen vezmes penize, nacpes je lidem.... a jestli je prochlastaji a pak spi pod mostem nikdo neresi.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Daně jako odraz legitimity rentiérského kapitalismu – !Argument
    http://casopisargument.cz/2018/03/21/dane-jako-odraz-legitimity-rentierskeho-kapitalismu/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: symbolicky důchod není pro nikoho asi ideál.
    Musíme se snažit najít způsob aby všichni (né tedy jen důchodci) měli uspokojené základní potřeby.
    Tedy aby měli co jíst, kde spát. Pak je jistě důležité řešit dostupnost zdravotní péče atd.
    Toto se snaží nějakým způsobem snaží řešit NZP a pro to ho prosazuji.

Když se koukneme na celkové bohatství tak si takový "radikální" program jak zařídit aby nikdo netrpěl chudobou zdá snadno uskutečnitelný. Ale zatím se zdá že takový cíl většina společnosti nemá, nebo se tím systematicky nezabývá.

Když řešíme financování NZP tak narážíme na to, že je to nějaký mechanismus který má za cíl přerozdělit bohatství tak, aby měl každý nějaký základ nehledě na svoje schopnosti, zásluhy a nediagnostikovatelné a nedetekovatelné problémy.

Přicházíme o blahobyt? Z Česka odcházejí do zahraničí stovky miliard korun — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...hazime-o-blahobyt-z-ceska-odchazeji-do-zahranici-stovky-miliard-korun
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BONGI: to je jasny, ze generace rozeny po roce 2000 ceka spise jen symbolicky duchod. To je pak spojeny s tim, ze v soucasnosti by meli lide v veku 20+ uz chapat, ze pokud se na stari nezabezpeci sami, stat se o ne nepostara.

//jako jestli tady nekdo z fanousku nzp ceka, ze bude mit dustojne stari a duchod, tak je idiot.
    BONGI
    BONGI --- ---
    VYHULENY_UFO: Mimochodem, jednotna penzena urovni dejme tomu 6k je idealni reseni penzi v budoucnu. Problemje, ze musi byt samozrejme provazene tvrdym omezenim odvodu na duchodove pojisteni a krome toho bude potrebovat velke statni vydaje na pokryti prechodove faze - tj vyplaceni duchodu prepoctenych podle doby placeni puvodnich odvodu. Tahle faze mela velkou sanci, jeste predtim, nez byly vyhazeny a rozkradeny velke penize z privaizacniho fondu z velke privatizace. Jenze to obdobi pro zmenu duchodoveho systemy se prosvihlo a ted na to stat proste bez drastickych omezeni statnich vydaju ve prospech proplacenych duchodu, bez prubeznych prijmu proste nema.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Dnes na klinice:
    https://radar.squat.net/cs/node/232088 tento film:
    Webshare.cz - moderní úložiště pro Vaše data
    https://webshare.cz/#/file/1wV4PL5u51/ja-daniel-blake-i-daniel-blake-2016-1080p-dts-en-cz-sub-mkv

"Daniel a Katie bojují o svou důstojnost s neúprosně nastaveným sociálním systémem. Společně sledujeme, kam až sahá hranice lidské únosnosti ve štosech formulářů a nepříjemných procesech při cestě za živobytím. "
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Oběd zdarma pro všechny – přijmi nepodmíněné příjmy CZ verze.mp4 | Ulož.to
    https://uloz.to/!ZbysJvzwmbLB/obed-zdarma-pro-vsechny-prijmi-nepodminene-prijmy-cz-verze-mp4
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DJFRACTAL: já to nepředhazuju, já kladu otázku, abych ukázal další problém NZP.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    CYNIK: ja nic nechci, nepredhazuj mi bludy které sem netvrdil, velke procento populace na statu zavisle je, stat lidi zivi v zakladnim smyslu slova a velke procento pro stat pracuje

Jeste jednou i pro VYHULENY_UFO: reagoval jsem ma zavadejici clanek na novinkách.cézet; nzp neobhajuju, jak jsem psal, není ted proveditelný a to z mnoha důvodů, to neznamená ze by nemohl fungovat v budoucnu az se pro nej vytvori podminky (podminky nejen spolecenske, psychologické a technologické, ale taky ekonomické)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DJFRACTAL: hale dej sám sobě otázku, chceš, aby tu bylo velké procento populace zcela závislé na státu (jakože bude, protože proč by taky s NZP nebyli).

Dyť to je antiteze svobody. Pak tu bude totální otroctví, protože dneska stát říká "kdyby nebylo mě, nejsou silnici, doktoři a hasiči". Co se teprve stane, až bude stát lidi živit? Za pár generací bude stát řikat "vy mě chcete omezit, dyť já vám dávám najíst" a nikdo už ani nebude protestovat, protože si nikdo nebude schopnej představit, že by si mohl vydělat bez státu, stejně jako si dneska málokdo dovede představit privátní výstavbu silnic, školství, zdravotnictví.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: nesiri, jenom mezi komunisty a pomatenci, kteri si mysleji, ze okradenim statu a podnikatelu neco ziskaji.
    lide, keri resi nzp jsou sobci, protoze mysli v prvni rade na sebe. a co chudaci duchodci, telesne postizeni, male deti? jako ty pujdou do prace? jak bys v cechach resil armadu 3milionu penzistu? das vsem duchod 6k mesicne a vytlemis se jim do ksichtu, ze si maj najit praci, protoze nzp je preci motivuje.... ??

boze, tyhle halucinace si nech na psajtrencovou party, az budete pod vlivem psychedelik planovat lepsi svet.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    VYHULENY_UFO: ta vec takhle byla naplanovana, clanek je zavadejici, odpiskani neni spravne slovo

Siri se to i mezi ekonomicky vzdelanymi.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: jak cernobile? kdyby ten experiment melj bytze jeden jediny kladny vysledek, urcite by ho neskoncili. takhle je to jasny jako facka a potvrzuje to nazor svycaru, ze nzp je hlavne picovina, ktera se siri mezi lidmi ekonomicky nevzdelanymi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam