DANYSEK: Tak je to napsáno hodně agresivně a nedůvěřivě :)
NZP nedokáže vyřešit všechny problémy svět ani nemá tu ambici.
Tak dá se to řešit nějakým způsobem v těch případech kdy lidé ani s příjmem se o sebe nedokážou postarat tak aby to neohrožovalo zdraví všech a očividně to nebylo i v jejich neprospěch.
Je otázka zda vyměnit strach z excesů typů kdy jsou lidé zoufalí z jiných důvodů než nedostatek finančního přijmu za svobodu aby o sobě mohli rozhodovat.
Myslím že by se i se zavedením NZP nemělo rezignovat na ty příčiny chudoby, bezdomovectví a dalších problémů, které nejsou způsobené nedostatečným finančním příjmem.
Ten samý problém se týká exekucí.. Aby lidem NZP nesebral soukromí exekutor apod...
Já si třeba myslím si že by nemuselo být špatné mít volitelně možnost využívat státního bydlení a státních služeb. Úspory z rozsahu a efektivita může být vyšší než komerční a tržní.. Takže nic proti státním bytům a službách státu..
Tzn bylo by dobré řešit alkoholismus, psychické problémy atd. Ale asi by bylo dobré hledat ty příčiny sociopatologických jevů. Já se hodně setkávám s tím, že pokud by chudí lidé měli dostatečný příjem tak by jim to vyřešilo jeden z nejhlavnějších problémů které mají. Je pak otázka jak řešit ty další. Tzn se zavedením NZP se nejspíše nerezignuje na sociální kritickou práci atd. Ale domnívám se že NZP bude mít pozitivní dopady i tam (minimálně vyřeší jeden z hlavních problémů).
Řešit to restriktivně jako stravenky a nebo státní byty je také cesta, ale též né úplně ideální.
Rozhodně by bylo dobré také aby lépe fungovali potravinové banky (lepší dostupnost jídla pro bezdomovce) atd. atp.
Pokud by stát nebo jiná forma organizace dokázal lidem zajistit jinak to aby nebyly v chudobě, bez použití peněz (a aby to bylo efektivnější než peníze) tak dej návrhy. NZP není až tak radikální protože se opírá o to co už tu je (stát, eu, peníze..) pro to aby bylo snáze realizované v krátké době. Nemusí to být finální cíl o to o co se má cenu snažit v politice, sociální spravedlnosti a naplňování základních lidských potřeb a naplňování práv dané ústavou.
Mě se třeba líbí nějaké demokratické způsoby rozhodování o penězích jako je participativní rozpočet (aby občané rozhodovali o svých daních demokraticky a přitom kolektivně v jiné formě organizace než je firma). Takových věci by se dalo určitě najít více..