• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Je tam víc legrand ale nejlepší je V Evropě to nefunguje, pojdme to zavést podle pilotního programu v Africe.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Prekariát: Nepodmíněný základní příjem – A2larm
    https://a2larm.cz/2016/08/prekariat-nepodmineny-zakladni-prijem/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Prekariát: Nová nebezpečná třída - Guy Standing | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/prekariat-nova-nebezpecna-trida-397083
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    What is the Precariat | Guy Standing | TEDxPrague
    http://www.youtube.com/watch?v=nnYhZCUYOxs
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    nevím jestli to tu nebylo, ale kdyžtak repete :)
    Černá skříňka o nepodmíněném základním příjmu | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/cerna-skrinka-o-nepodminenem-zakladnim-prijmu-7692538
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: u hasicu (a dalsich ozbrojenych slozek statu) najdes i zensky - dokonce byly i v televizi ;-)

    Chces-li mit svobodu v tom, co budes delat, musis nejprve vyresit to, z ceho ZP zaplatis. Je uplne jedno, jakym zpusobem, penize jsou jen prostredek smeny. Je irelevantni, zda pouzijes meny tradicni, nebo nejake kryptomeny. A bud bude ZP takovou almuznou, za ktere ani zakladni zivotni potreby neuspokojis a do te prace stejne budou muset chodit... a nebo (tak, aby mohlo byt zamestnani skutecne dobrovolne) to proste bude stat v absolutnich castkach tolik penez, ze nezbude nic na tu dnesni pridanou hodnotu statu - skolstvi, zdravotnictvi, infrastruktura... ale i ti hasici. Veci, ktere asi uz beres automaticky. Tomuto zakladnimu praktickemu problemu - tedy financovani - se ve svych filosofickych uvahach vyhejbas jako cert krizi ;-)

    Jednoducha otazka: Z ceho chces ZP zaplatit - tak aby bylo splneno tve kriterium - tedy aby byly pokryte zakladni lidske potreby (jidlo, bydleni, ...) a nejake zamestnani skutecne mohlo byt dobrovolnou slozkou lidske obzivy? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je to jedna z možností: demokratická společnost by k zavedení ZP potřebovala většinový konsensus, který nenastane tak nějak z principu (viz předchozí, nebudu se opakovat).
    dnešníhodir
    Pokud zavede ZP nějaký bůhvíco-přijde-po-faceboooku-a-googlu, monstrozita v roji družic na střední oběžné dráze, řízená umělou inteligencí, apod., tak se demokratických struktur ptát nemusí. (čímž ovšem demokratické síly mohou fakticky přijít o reálnou moc a stát se obecními fotbalovými kluby...)

    Jen si vezmi takové věci, jako kdyby mobily (nebo něco velikosti mobilu, co se dá připlácnout třeba na střechu auta) přímo komunikovalo s družicemi typu Starlink a obešlo tak většinu národních regulátorů i nájemců střech pro BTSky... disrupce může mít různé podoby.

    A vem si letadlo typu Bitcoin, ale postavené na něčem jiném, než pálení elektřiny: prostě stačí, aby někdo dal dohromady nečekaný algoritmus s nečekanou infrastrukturou, v rámci které půjde něco rozdávat (a ani nemusí ta síť rozdávat nic svýho, jak dokázal právě Bitcoin.. může vytvořit nějakou sektě podobnou strukturu a rozdávat z cizího)

    Ve skutečnosti ZP se může objevit v takové formě, že budeš brečet, že ho radši nezavedly nějaké demokratické struktury, uznávající západní pojetí lidských práv (představ si třeba Čínu, která ti nabídne rentu za to, že po smrti dovolíš transplantaci svých orgánů :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nekdo ten zp musi rozdavat, a to by anarchokapitalista vedel nejlepe, kam penize sypat.

    oproti levicovym spravcum/vladcum jako jsou treba pirati by doslo k chaotickymu promrdani penez v relativne kratkym obdobi, po nemz by nastal totalni chaos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: anarchokapitalismus je natolik mlhavý pojem, že to odmítám komentovat :-)

    ZP se tak či onak bude vyplácet v něčem jako měna. Měny jsou většinou provozovány nějakým poměrně složitým konglomerátem ekonomických a státních struktur (jakkoliv BTC předvádí zajímavou alternativu)

    Ať už si o ZP mysííš cokoliv, spojovat to se slovem "anarchismus" je asi blbost. ZP by vyžadoval struktury, které se chovají organizovaně a jsou nositeli jakési "moci něco změnit". (přirozenými strukturami směřujícími k ZP je to, co se vyvine z megakorporací, což znovu opakuju, se vlastně už děje).

    Teze anarchokapitalismu směřuje spíš k něčemu jako "kdyby se všichni - nebo dostatečné množství - lidí ozbrojilo, tak nepotřebujeme stát". ZP jde spíš opačným směrem, něco jako "kdo by se ozbrojoval, když může pobírat ZP a být v pohodě?"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já jsem k srovnání recepční a hasiče neutrální. dokonce si myslím, že je to špatně vybraný příklad (úmyslný alt-right trolling). Srovnával bych hasiče s ženami, které jaksi "jdou s kůží na trh" (domyslete si sami).

    Pointa je, jak chceš v systému bez ZP debatovat o dobrovolnosti jakéhokoliv zaměstnání. Pokud máš štěstí a pohybuješ se na dostatečně velkém trhu (proto se taky lidé hrnou do měst), tak máš tak nějak na výběr. Existující regulace trhu práce ale hodně svazují to, co zaměstnavatel může nebo dokonce musí vyžadovat. V systému se ZP by podle mě bujely částečné úvazky, protože zaměstnavatelé bez šance zaplatit tržní cenu za plné úvazky by tomu dávali přednost (tedy aspoň nějaká práce odvedená aspoň někdy, místo nonstop pracovní doby)

    ZP je odpovědí na svět, který vytváří Uber a podobné služby. Otázkou v podstatě zůstává, jestli se to ekonomické elity, které z tohohle prostředí vzejdou, rozhodnou zkusit. (a popravdě... Facebook třeba zavádí vlastní měnu, a i když zrovna tohle bude asi fail a slepá ulička která předběhne dobu, tak _něco příštího_, nějaký obludný mix politického hnutí s online sociální sítí poskytující služby, něco podobného dříve či později stejně zkusí...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ZP je velmi individualistický

    jasny, ve spojeni s anarchokapitalismem by nzp fungoval. proste by sis platit nejakou pomernou castkou levnou pracovni silu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: celej ten koncept je picovina, protoze sme si mnohokrat zde dokazali, ze nejvesti problem by byli hlavne duchodci v systemu nzp. ti by zchudli a navic si ani nechci predstavit stav zdravotnictvi v systemu nzp. uplne vidim ty doktory jak nadsene leci lidi (cti zase penzisty) za almuznu.

    system nzp by byl navrat do stredoveku, kde by prezil jen ten nejsilnejsi a nejzdravejsi. takze na nejaky telesne a zdravotne postizeny by sral pes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak ještě shrnutí toho předchozího: myslíim, že úvahy o ZP všem tolik vadí, protože rozbíjí samozřejmé jistoty, které mají nejrůznější skupiiny obyvatel.

    ZP je velmi individualistický, a levice vlastně 150 let neměla koncept, který by stál na něčem jiném, než na různých formách organizace pracovní síly (odbory, politické strany, demonstrace, stávky). Cílem navíc bylo vymoci si nějaký podíl na produkci, uspokojit potřeby konzumem (to je ovšem v přímém protikladu k cílům enviromentálních hnutí, které vesměs nedokáží říct jic jiného "nejdřív ať omezí spotřebu někdo jiný", protože demonstrovat za rozšíření pocitu viny dost dobře nejde - něco takového už opravdu vyžaduje spíše kvazináboženskou organizaci šíření memů...)

    Pravice zase neumí nic jiného, než být zájmovým sdružením různých exkluzivních druhů všeho druhu. Paradoxně je to ještě relativně neškodné, když jde o bohaté, o šlechtu, o vzdělané elity, apood. Elitní kluby jsou ale z definice menšiny. Když potřebuje pravice nějak dát pocit exkluzivity masám, tak to přestává být pěkné a sahá se k nacionalismu až rasismu (no ale je třeba to nějak zaobalit, takže "migranti")

    Levicový přístup k ZP nutně bude "není dost vysoký, chceme další opatření" (přitom ZP + minimální mzda v kombinaci ztrácejí jakýkoliv smysl, regulace cen je ekonomická sebevražda, atd. atd.). Pravicový přístup zase bude hledat nějaké formy exkluzivity - tedy ZP určitě nesmějí dostat migranti, apod.

    koncept ZP, bez ohledu na to, jestli by ekonomicky byl životaschopný nebo ne, má tedy především potenciál nasrat spoustu lidí, protože klade nepříjemné otázky (pro inkluzivní ideologie točící se kolem práce přináší nepříjemné otázky, zda spousta dnešních "pracovních příležitostí" nejsou vlastně novodobé hladové zdi, a pro exkluzivní ideologie je nepříjemný tím, že zpochybňuje legitimitu dnešní exkluzivních skupin: exkluzivita je většinou možná jen přenesením nákladů na někoho jiného, tedy doslova Trumpovy kecy, jak si "Mexiko samo zaplatí zeď")

    ZP prostě vyčnívá. sahá ke kořenům řady světových civilizací, které chudobu nepokládaly nutně za zaviněnou (dále do historie existovala daleko větší závislost na faktorech, které nešlo ovlivnit - sucho, neúroda, invaze barbarů, nemoci...) a skromnost obdivovaly jako ctnost, nikoliv jako něco směšného. ZP je v podstatě neuvěřitelně konzervativní - nikoliv revoluční. Pro rovnostářskou levici má význam pouze požadovat "dostatečně vysoký ZP", aby byl formou vynucení rovnosti.

    Ovšem i tak je ZP prostě příliš liberální a příliš málo kolektivistický. Znovu opakuju, že požadavkem dnešní radikální levice v EU je tzv. zastropování přijmů (100% mezní sazba daně z příjmu od určité výše), a nikoliv ZP. Ať je ZP jakkoliv chimérický a možná v dnešní době zatím nerealizovatelný, tak ho minimálně nelze zaškatulkovat do sekce radikálně levicových požadavků.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jenze ZP nijak neresi to, ze prace hasice je financne podhodnocena... naopak, z tech verejnych penez se ukroji dalsi krajic penez, kdy ve finale na ty hasice... moc penez navic nezbude. ZP to zadnym zpusobem neresi. Naopak pomerne velky balik penez (dnes prerozdelovanych adresne... a s jasne danym ucelem - treba tem hasicum) "nove" rozhazis mezi vsechny bez ohledu na to, co delaj.... a kde pak chces ve verejnych rozpoctech najit prostredky na dofinancovani toho hasice, tak abys zohlednil i rizika jeho prace?

    Ten problem bude o to signifikantnejsi, kdyz praci postavis do pozice "dobrovolnosti". V ten moment na ZP musis vyplatit takovy penez, aby z toho slo skutecne prezit - tedy nebyl to jen nejaky "pridavek k vyplate". Vypocty kolem ZP jsme si tu predvedli nekolikrat a vzdy jsme dosli k tomu, ze ZP ve vysi tebou zminene minimalni mzdy by v souctu znamenalo zrusit naprosto vsechny ostatni vydaje statu - vcetne platu tech hasicu. Ale nezbylo by ani na udrzbu infrastruktury, natoz jeji dalsi vystavbu... o provozu verejne prospesnych sluzeb nemluve - z ceho bys zaplatil ty "eko" veci, jako treba hromadna doprava, do ktere se z verejnych rozpoctu velke baliky penez proste cpat musi?

    Tvuj zasadni problem pri obhajobe ZP je fakt, ze vubec nedokazes uvazovat makroekonomicky... :-) A to ani v rovine elementarnich zakladu. Vysledkem jsou podobne TL;DR ad nize... Ty cisla jsou verejne dostupny - mas nejake prijmy, nejake vydaje... vime kolik tu asi tak zije lidi, neni nic tezkyho si s nima pohrat v LibreOffice Calcu... jenze to tys nikdy neudelal. Protoze se toho vlastne sam bojis ;-) Vyslo by ti, ze placas nesmysly. Ale uz chapu, proc u Piratu nechcete maturitu z matiky... potrebujete pitomce, co si nic nedokazou spocitat a slepe uveri nejakym populistickym vykrikum v novinach :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podívej se na to z jiný stránky. Twitterem proběhla twít, pod ženským jménem, u kterého není jasné, jestli byl míněný vážně, nebo ironicky: srovnával průměrný příjem recepčních (téměř výhradně ženy) a hasičů (téměř výhradně muži). Ovšem závěr, že hasiči berou asi o čtvrtinu (nebo kolik) víc není příliš uspokojivý: měli by opravdu recepční brát stejně jako hasiči? tzn. odměna za práci nemá zahrnovat např. rizika, apod.?

    jedna věc je tržní poptávka po práci. Ty tvrdíš, že ja tak velká, že minimální mzda je formalita a je poptávka po práci je dostatečná, aby se držela nad touhle hranicí. a to i po nekvalikované práci. tzn. zrušení minimální mzdy by byla formalita, lidi by si práci našli a jakékoliv sociální koncepty (ať už dnešní, tzn. minimální mzda a spousta regulací na trhu práce, nebo hypotetické, tzn. základní příjem) jsou vlastně zbytečné?

    Pro mě důležitou součástí svobodné společnosti dobrovolnost. Ale v situaci, kdy prostě lidé co se nenarodili do privilegované vrstvy jsou nuceni nějaké zaměstnání tak tak přijmout, pro prosté přežití, nelze o dobrovolnosti mluvit. Přitom otázka dobrovolnosti by právě řešila všechny otázka typu regulace, gender-pay gap, rovných příležitostí dle nejrůznějších klíčů, apod.: pokud by šlo prokázat, že práce je vykonávána dobrovolně, tak otázka regulací trhu práce prakticky ztrácí smysl.

    Základní příjem je podle mě prakticky jedinný neoddiskutovatelný nástroj, kterým by společnost mohla jedinci prokazovat ten fakt dobrovolnosti. Ano, nese v sobě zárodek ekonomického kolapsu - ale to jednak zcela neregulovaný trh taky, jednak takový zárodek v sobě má i demokracie. Vyžadovat absolutní jistoty a absolutní záruky je totalita. (Základní příjem v sobě má zahrnutý zpětnovazebný mechanismus, kdy případný pokles jeho kupní síly jeho vliv na ekonomiku víceméně anuluje)

    Základní příjem souvisí i s konceptem tzv. dobrovolné skromnosti, což je jedna z možných alternativ k slepým uličkám konzumní společnosti. Přitomm je ale docela vzdálný tradičním levicovým/socialistickým představám (a ty jsou obecně rozšířenější, než se zdá) o nutnosti nějaké "výchovy" a vedení společnosti: koncept základního příjmu skutečně může ohrozit dosaženou míru sofistikovanosti společnosti, mohl by vést ke značným zjednodušením .. a doslova k tomu, že lidi by neměli co na práci (ztratili by svoje návyky, jejichž smyslem je často jen sociální status - spousta aktivit společnosti je v podstatě samoúčelná a přežití na nich nezávisí...)

    Mě osobně baví, jak je koncept ZP posuzován z nedůvěrou jak rétoriky tradiční pravice, tak i tradiční levice. Tradiční levice trh a volnou soutěž v podstatě podezírá a odsuzuje, chce zorganizovat výrobu směrem k uspokojování nějakých "reálných potřeb", které jsou ovšem formulované dost vágně (dokonce bych "authenticitu" lidských potřeb klidně ironicky relativizoval do té míry, do jaké jsou liberály ironizovány "authentické konzervativní hodnoty").

    Každopádně žijeme v nějakém ekosystému mocenských pozic, který je na Západě tak jako tak živelnější a otevřenější, než třeba v Číně, kde jsou úřednické a státní struktury odjakživa prorostlé a stojí spíše na kooptaci shora. Myšlenka ZP je jeden z mnoha soutěžících ekonomicko-sociálních.. už jen to, že se koncept vyvinul v době, kdy pracovní síla byla fakt potřeba k čirému přežití společnosti a míra automatizace produkce byla nesrovnatelně nižší než dnes, ale vypovídá o tom, že jde o nápad, který má tuhý kořínek a dřív nebo později ho někdo zkusí.

    Srovnej jen množství ekonomických teorií (od merkantilismu přes klasickou ekonomickou teorii přes keynesiánství k teoriím subjektivního ordinálního užitku... zleva doprava a zase zpět, marxismus v tomhle srovnání ani není pořádná ekonomická teorie, ale spíš taková bajka) nebo množství teorií a konceptů peněz.. bankovky, státovky, plné krytí, částečné rezervy,
    posledních sto let fiat měn, které se ale ne a ne zhroutit, když už jsou řízeny strukturami, které aspoň trochu vědí, co dělají....

    Oproti všem konceptům totálního zestátnění či naopak totální privatizace, vynucení totální rovnosti nebo naopak tezí o tom, že nerovnost je vlastně správně a potřeba... proti tomu je ZP v podstatě naprosto neškodný postranní experiment, nezavádí žádné světodějné změny, nehlásá nenávist proti bohatým ani proti přistěhovalcům... ZP prostě jen je.. .je to teoretický koncept, ani např. neříká, zda lidé co by hypoteticky nad rámec ZP nic nevydělali, jsou špatně ("nemakačenkové") nebo vlastně dobře (snížení míry konzumu, s omezení zbytečné práce v éře automatizace, apod.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: aktualni stav veci je takovy, ze neni problem vytvorit pracovni misto, ale problem je na to misto sehnat nekoho schopnyho.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co prosim? :D zamestnavatele na dnesnim trhu maj tolik stalych pracovnich mist, ze je problem obsadit... realne se sem musi vozit UKacka, aby tu praci nekdo zastal. A ty tu mluvis o problemech se stalymi misty... jak uz jsem psal, nespletl sis vesmir? :D Nezastydnul ty jsi mentalne porad v tech devadesatych letech...? :D Vypada to tak... ze sis vubec nevsim, ze doba se zmenila ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ta debata se pořád motá v kruhu. ano, nějaká práce je potřeba... ale kolik a pro koho?

    vytvořit stálé pracovní místo je poměrně drahé. příležitostná práce je problematická, v Kalifornii se potýkají s Uberem a dalšími, nevědí úplně co s tím, aniž by současně stejná regulace neohrozila filmařský průmysl, který je na příležitostném zaměstnávání postavený léta.

    ZP je šance, jak využít výhod příležitostné práce za tržní cenu a současně nemuset hrát hru na "vytváření pracovních míst". moc dobře víš, že na spoustě pracovních míst lidi v podstatě tak trochu parkujou, pro případ že by náhodou byli potřeba. ZP by byl konec téhle hry.

    Co se týče kvalifikovaných profesí a nebo lidí fakt odvádět velké výkony, tam je jasné, že by si nad rámec ZP přivydělali. spousta další věcí s tím souvisí, třeba tržní hladina nájemného v ekonomicky silných aglomeracích by byla vysoko nad hladinou ZP, apod.

    vysvětloval jsem tady ten koncept 100x, kdo to pochopit chtěl, pochopit ho. Poslouchat řeči o "komunismu" mi ale nebaví, když je jasné, že systém se ZP, coby základní záchrannou sítí je prakticky opakem nějaké násilně vynucené rovnosti. Jde popravdě spíš o odpověď na dnešní prostředí rostoucí míry nerovnosti...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a co je "nekvalifikovana" prace? :D Ona i ta uklizecka ve finale musi vedet, ze i takovy Krtek nebo Savo, nevhodne uzity... ji muze ponekud ublizit :) A i takovej vratnej dnes na mnoha mistech musi ovladat alespon zaklady prace s PC...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam