• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no jasne, tady se pistole z malichernych duvodu legalne netasi.... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ale prdlajs. Společenská smlova je,, že tady v Evropě nevytahujeme běžně bouchačku na každého, kdo se nám přiblíží k plotu...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    NEKROMANT: společenská smlouva je pochopitelně píčovina.

    To je asi tak stejná společenská smlouva jako když rodiče byli otroci, tak jejich dítě je taky otrok. Kokotiny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: to je ale nestálé prostředí.. podívej, jak s vůlí většiny manipuluje Babišova jiná propaganda.

    To popisuješ by byla prostě vláda propagandy.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Společenská smlouva se většinou prezentuje něco s čím jsme údajně souhlasili. Jakože někdo za tebe (rodiče či kdo) podepsal smlouvu která se vztahuje na tebe, nebo je to často prostě smlouva že nemáš na výběr a reálně nemáš možnost to příliš ovlivnit.. Mě by přišlo lepší prostě demokratické rozhodování. Teď to rozhodují možná politici či jiné autority s nějakou vazbou na populismus.. Ale lidé se reálně nezapojují do rozhodování. Pak by smlouvy a s velkým S nedávala smysl protože celá společnost a všechna pravidla by byly demokratické smlouvy.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Emergency basic income for the EU - now!
    https://you.wemove.eu/campaigns/emergency-basic-income
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    HONCKA: budou to ale financovat inflací, nemaj na to prachy v rozpočtu nebo dluhem, obojí špatně.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mitt Romney navhrhuje příspěvek $1000 od státu pro každého dospělého američana
    Coronavirus: Mitt Romney Calls For $1,000 Basic Income For Americans During Outbreak
    https://www.buzzfeednews.com/article/addybaird/mitt-romney-1000-dollars-coronavirus-yang-ubi
    Jestli by nebylo řešení dát NZP po dobu krize, aby se udržela ekonomika v chodu
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: ale von neříkal: dejte každýmu 1500 dolarů na život.
    On říkal, že největší problém je 0, protože lidi nejsou schopní přežít bez práce jiných a mediátor výměny práce jsou peníze.

    Proto říkal, že by zrušil minimální mzdu, aby mohl každý pracovat a ten, kdo by pracoval by dostal daňový kredit, který by šel do mínusu a dostal by zápornou daň.

    To je koncept UBI: dostaneš prachy za nic kdekoliv kdykoliv, flákej se nebo ne, hodně vzdálené.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: ano, pro také bývá Milton Friedman řazen mezi proponenty UBI/BI v moderní éře :-)

    Takže nakonec z toho bude terminologická resp. "kulturní" válka, potože pro některé lidi je UBI, NZP či ZP jako pojem tabu, ale negativní daň z příjmu - to už zní cool! (viz můj post o tom, že znepřátelené křesťanské sekty v Evropě nakonec rozdílnými cestami došly k velmi podobné podobě moderní státnosti, odluky církve od státu, svobodě vyznání, podpoře vzdělání apod. - i když 100 let předtím by se navzájem pozabíjely...)

    Nakonec tu bude poptávka po státu založeném na nějakém druhu společenské smlouvy a ne jen na ochraně majetku hrubou silou (=středověk, postavím si hrad držící v šachu důležitou obchodní stezku a inkasuju, a když těch hradů mám pod palcem hodně, tak budu král). A nakonec společnost se natolik ekonomizovala (ačkoliv levice skuhrá a lamentuje, že by to tak být nemělo), že použít ZP jako infrastrukturní nástroj je dnes prostě snažší, než kdy předtím.

    V zásadě je to celé spor o to, zda jistá nadprodukce, která je ve společnosti přítomna, bude distribuována formou dumpsteringu, potravinových bank, komunitních vývařoven - a nebo formou slevových regálů ještě před pokladnou (a ona to není jednoduchá otázka, protože přeci jen nějaké transakční náklady tam jsou a tak se nekomerční redistribuce přebytků, co by se jinak zkazily, může nakonec ukázat užitečnější než ZP, na který se samozřejmě naváží negativní jevy, o tom žádná...)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: takže se nebavíme o UBI. OK.
    Protože negativní daň z příjmu je nápad Miltona Friedmana.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prosimte, proti te takzvane zdilene ekonomice vystupuje uz i vas pirator... :D

    A vzhledem k tomu, ze mas sam velmi rad wikipedii te s definici odkazu na https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kladn%C3%AD_nepodm%C3%ADn%C4%9Bn%C3%BD_p%C5%99%C3%ADjem :D
    Smyslem této dávky by bylo poskytnout základní zajištění živobytí každému, bez ohledu na to zda pracuje, pracovat nemůže či pracovat nechce.

    Nechapu, proc svymi TL;DR klickami popiras zakladni definice :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nevím, co si představují pod slovem "hnutí prstem" a nevím, s jakým zastáncem ZP běžně debatuješ. Pochopitelně, že kdo si představuje např. potraviny s donáškou až do bytu (typu rohlík,cz/košík.cz), tak by asi zjistil, že v kombinaci platit nájem + platit jídlo mu to nevyjde. Naopak, protože tahle donáška je součástí ekonomiky sdílených služeb ("gig economy"), tak se předpokládá, že by umožnila růst tržní ceny tohoto typu práce (který je navíc obtížně automatizovatelný).

    Ovšem ani u toho supermarketu to nemáš jednoznačné: je tam spousta externalit, klimatizace a nasvícení prodejní plochy, pokladny... nejblíž k systému ZP má (světe div se) americký systém podpory chudších vrstev, zvaný "food stamps". Nebo Indický systém dotované rýže - ale ani ten ti pokud vím neumožňuje žít "bez hnutí prstem" (jednak ta rýže je dotovaná a ne z cela zdarma, jednak, i když se počítá s tím, že jí část prodáš na volném trhu a z toho pak žiješ, min. je jí nutné uvažit, že jo...)

    Obecně po vyhlášení ZP a zrušení ostatních forem podpory bydlení by se ti zformovala nějaká mapa cen nájmů v rámci ČR: někde by šlo ze ZP bydlet a stačilo by vydělat si na ostatní živobytí, nebo naopak za ZP žít ve vlastním, jinde by ZP ceny bydlení jen dotoval a lidi by stejně byli závislí na dalších příjmech. Tahle mapa se ti vytvoří stejně, protože ZP nad rámec určité hladiny by měl už jen inflační charakter (tedy bez paralelní regulace trhu, což ovšem už není debata o ZP, ale nějaká forma direktivní ekonomiky).

    CYNIK: ano, rozdíl oproti dnešní odečitatelné položce na dani z příjmu není nějak zvlášť zásadní. Navíc i lidi, co by slovo ZP kvůli volebním preferencím nikdy nevzali do úst obloukem směřují k tomu samému, akorát tomu říkají 0.pilíř důchodu (který by teda akorát Maláčová sebrala OSVČ).

    V zásadě je to podobné, jako nesmiřitelné rozpory v Evropě za 30.leté války: lidi se sice byli do krve, fakticky ale navzdory zásadním ideologickým sporům o suché z nosu vytvořily katolické i protestanské země nakonec velmi obdobný politický systém, který v následujícím století vedl k nástupu osvícenství, všeobecné gramotnosti, apod.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: aha, takže negativní daň z příjmu (daňový kredit). OK, to beru.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no zastanci ZP velmi casto v ramci lovu pozitivnich hlasu slibuji, ze s te "castky" pujde zit bez nutnosti hnout prstem kolem, zeano... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ZP ti ale pečené holuby nezajistí. Resp. záleží na křivce nabídky pečených holubů, kde se protne s křivkou potávky :-)

    Fakticky, hlavní smysl je místo institutu minimální mzdy. Koncep zaměstnanosti a mzdy se na spoustu věcí nehodí, jak ukazuje v poslední době sdílená ekonomika. ZP by v takovém prostředí přímo nahrazoval instituci minimální mzdy. Každý si přivydělá, kolik potřebuje nad rámec ZP. Koho to už nebaví, odsune z míst intenzivní výše nájmu do zón, kde půjde při jistém omezení potřeb přežít ze ZP. Celá věc předpokládá víceméně dobrovolné placení daní ze strany vysokopříjmových subjektů. Není to tedy moc kompatibilní se současným stavem oligarchizace, resp. přesunu majetku k hornímu 1%...

    V současnosti má společnost jiné problémy, okno příležitosti zavést to nějak na dobrovolné a přirozené a demokratické bázi se zavírá. Teď bude vzhledem ke koronavirové krizi možná zavedena jiná podoba nějakých mimořádných dávek, ale to bude mít svou podstatou blíže k válečnému hospodářství a přídělovému systému, než k tomu, čím měl ZP být...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    Jako, pokud se sám sebe zeptám, co dává ekonomicky, incentivně a logicky větší smysl. Jestli UBI, který je dost velký na to, abych nedělal vůbec nic a nějak čekal, že se bufe všechno zlepšovat nebo takový systém, kde jsou incentivy vytvořené tak, aby se mega vyplatilo vytvářet něco navíc, co ostatní chtějí a ne abych jenom spotřebovával, tak je to jasný.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Znáte tuhle petici?
    Carbon Fee and Dividend - Support the European Citizens' Climate Initiative
    https://citizensclimateinitiative.eu/
    Je to základní příjem, na který lze sehnat dost peněz, a ještě při tom udělat něco dobrého pro další generace :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: odpurci vedi, ze peceni holubi do huby sami nelitaj ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam