• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DANYSEK: stejně se teď budou tisknout peníze a zvyšovat daně, zdravotnictví a sociální dávky pro velkou skupinu lidí musíš z něčeho financovat.

    stát bude muset zabezpečit střechu nad hlavou a jídlo. buď se upraví stávající sociální systém nebo zavede něco jako nepodmíněný koronavirovy příjem - má výhodu v rychlosti a nevýhodu v cílení.. pořád lepší než současná opatření která jsou pomalá a zároveň špatně cílená. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: gratuluju právě jsi vynalezl státní dluhopis.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale nebyl, protože řadě lidí dnes dáváš klidně i víc. a řada lidí si vydělá daleko víc a pocítila by to jen jako formu daňové úlevy. stejně tak ZP u dětí = přídavky na děti.

    já tvrdím, že lidí, kteří dnes nedostanou nic, ale po zavedení ZP by dostali něco, je tak někde mezi půl milionem a milionem. (a to neberu v úvahu lidi, co by třeba dostali míň, než dnešní kombinace dávek)

    Fakt furt bojuješ s hrozným větrným mlýnem, který sis vytvořil...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: asi byly ty garance použitý obráceným směrem - tedy u zpětných hypoték těch, kdo už bydleli a pak si teprve půjčili, ne těch, kteří si půjčili na bydlení a jinak by nebydleli. Nejsem úplně odborník na finančí krizi roku 2008. Mám ale na mysli i bubliny v Irsku nebo ve Španělsku, které určitě nevznikly díky regulacím americké vlády. Snažíš se tu odvést řeč k nějaké dílčí kauze, já mám na mysli obecnou strukturu spekulativních bublin.

    CYNIK: hele, nějaký základy mám, ale korporace jsou trochu zvláštní živočišný druh. Neexistují ve vzduchoprázdnu, potřebujou ekosystém právního podhoubí státu. Ta konverze celých čísel, tedy to, že hospodaření může skonči i v minusu, na přirozená čísla, tedy že akcionáři mohou max. přijít o vsazené peníze a dluh se na ně nepřenese, to je docela sofistikovaná struktura, že.

    V zásadě, já nemám nějaké světoborně revoluční názory. Jestli korporace existují nějak samy o osobě, nebo díky platformně právního státu, to si konzultuj s někým jiným. Jestli máš pocit, že je to umělá otázka, tak si podle mě reálným dilematům fungování dnešního světa dost vzdálen a koukáš na ně z nějakého bezpečného odstupu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: Davat na kazdou hlavu 10k... to bys byl na celych 1,278 bilionech pri soucasnym poctu lidi tady.
    CYNIK: Jenze duchody mas dnes na medianu pres 13 tisic. Takze z duchodcu udelame by se spis udelali zebraci. A obrat duchodce po letech, co sami do prubezneho systemu prispivali? Fakt slusnej podraz :-)

    Jinak nejde michat dan z prijmu, odvody na zdravotni a odvody na socialni pojisteni. Zaloha na dan z prijmu u 19k hrubeho (tedy 25422 Kc v superhrube) je 3825 Kc bez slevy na poplatnika ve vysi 2070 Kc, takze vysledna zaloha dan je 1755 Kc. Zbytek je socialka - 1235 Kc a zdravotni pojisteni - 855 Kc. Cista mzda na 19k hrubeho je 15155 Kc.
    Socialni pojisteni nekryje jen stavajici duchodce, ale treba se z nej vyplaci i dlouhodobe neschopenky (nemocenska). Zdravotnictvi zadarmo taky neni - zdravotni pojisteni navic ani neni prijmem statniho rozpoctu - takze ho dost dobre nejde zapocitavat. Aby ses dostal na 10k v dani z prijmu, musis mit hruby prijem pres 50k - bez slevy na poplatnika. I kdyz bych prohlasil socialni za soucast dane (se kterou hospodari stat), tak spadnu "jen" na cca 38k hrubeho.

    Problem s temi duchodci je v tom, ze v case budou spise pribejvat... ostatne to je nejvetsi bolistka i u soucasneho prubezneho systemu, populace starne. Tedy i z pohledu "tveho" UBI vypoctu to dnes hodi 480 mld... za par let to bude 500-600 mld. A to se bavime v teoretickych cislech, kdy pro zjednoduseni pocitame s nemennou hodnotou penez.

    XCHAOS: nadprodukce bydleni...? To je blabol, ktery si vzal zas kde? :D To je zas nejaka piratska zkratka systemem "podle elektromeru najdem volny byty - ktery kdyz rozdelime, tak budou vsichni dobre bydlet a jeste zbude"? :D

    XCHAOS: Korporace maji sve koncove vlastniky - a je fuk, jak to vlastnictvi to vyjadris. Majetkovy podil v srocku nebo akcie, to je jen technikalie. Stejne jako zpusoby (ne)ruceni.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: twl, jakože zakládající členi korporace přijdou o majetek pro dobro nový společnosti ? :D to se mi snad zdá.
    pak tady proběhla pochopitelná kritika přebytku, neznám podnikatele s přebytkem. přebytek byl jen v plánovaným hospodářství nebo aktuálně v rozpočtu nějaké příspěvkové organizace. jestli myslíš, že má někdo v současnosti přebytek zisku, tak prosím, ale to můžeš do partaje za falmerem a semelovou, kam stejně míříš. a dřív nebo pozdějc skončíš.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: om, to je to za kokotinu, co je to doprdele přebytek.
    Když má firma zisk, tak ho zdaní a na dividendách to dá akcionářů a akcionáři to vrací zase zase do banky nebo to investují, takže neexistuje žádný přebytek ani nadprodukce anebo jiná kokotina, protože za normálního fungování ekonomiky (a než když si centrální banka vymejšlí sazby) úrokový sazby odpovídají dostupné hladině úspor lidí, které jsou nabízené na kapitálovém trhu skrz banky za úrok.
    Kapitalismus automaticky recykluje "přebytky" a ten termín je totální píčovina.

    Economics 101 soudruhu.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: ještě k těm realitním bublinám právě dochází proto, že se do toho sere stát. Konkrétně v americe to byly státní agentury Famie Mae a Freddie Mac, které držely skoro 90% všech těch špatných hypoték, protože Bush s clintonem vymysleli program, že budou státem garantovat hypotéky lidem, co na to nemají, tyvole.

    Ten ZP, pokud přijde, tak musí být doprovázený totální liberalizací trhu, halvně s bydlením, protože to vystřelí ceny nahoru a nezastaví se to, pokud např. nepůjde okamžitě stavět další byty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: hele, o terminologii se můžeme hádat, ale jisté je, že třeba za realitních bublin dochází k nadprodukci bydlení, třeba. Někdo si vsadil, že poptávka bude, ale ona třeba není a bublina praskne. Tzn. ekonomika má potenciál produkovat něčeho víc, než odpovídá poptávce. ZP je pouze nějaká myšlenková konstrukce, jak by toto mohlo jít aspoň nepatrně usměrnit, nic víc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: korporace je vlastnická struktura, která striktně vzato není soukromá, v tom smyslu, jako když podniká fyzická osoba - živnostník. Celý ten koncept není vlastně nijak dramatický - jediné, co říkám, že civilizace, která přebytky nevytváří, asi nebude schopná zavést nic jako ZP, protože by pak nebyl ničím krytý.

    Podívej, já nejsem žádný zvláštní propagátor ZP - já jsem spíš komentátor a blbých představ o ZP, které někteří lidé propagují, aby dokázali jeho principiální nemožnost.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    PALEONTOLOG: tyvole, von tam má slovo "nadprodukce". to je debil, to je jako vtip z rádia Jerevan:

    Otázka na rádio Jerevan: „Můžete mi vysvětlit, proč k nám Kanada vyváží tolik pšenice?”
    Odpověď: „Za to může katastrofální nadprodukce v kapitalismu.”
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: to je slovník áčkařů když mi bylo 17 let. zlá korporace, víšco.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: kdyz rekne xchaos korporace, tak se musis vcitit do volce ksc ci piratu, protoze korporace = nepritel a jestli je to jeste korporatni banka.... hmmm
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: spoustě z toho konceptu nerozumím, jaký kurva korporace ? kdo to je ta korporace, která si má nechat vzít část produkce jako daň k přerozdělení ? tušíš kolik kapitálu je ve středních a malých firmách, živnostech ? část jejich produktu má chtít stát a ten s tím bude kupčit, nebo produkt přerozdělovat ? Tenhle měsíc na NZP dostanete pravou botu, příští měsíc levou, pokud to soudruh neposere, to pak bude zase pravá.

    lidi na zástup směnnýho obchodu vymysleli peníze, twl a tak se platí daně. takže žádnej podíl produktu, feudalismus ani desátky, stále se bavíme o penězích, co na to půjdou z daní. to bude stát stejně ať to bude v bramborách nebo těsnících kroužcích pod hlavu válce, o který nikdo nestojí.

    omg.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: ale jo simvás, dyt já ho tady hejtuju, já nechci UBI, ale ten výpočet, že to zničí rozpočet není úplně přesný. Ten bilion na to (asi) potřeba není.

    Souhlasím s danyskem, že to sežere 62% rozpočtu, to mi přijde jako rozumné číslo. Dneska důchody taky žerou nějakých 42%.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: ty vole, aspon ste prinesli nejaky cislo. xchaos neni schopnej prinest ani tenhle nejprimitivnejsi vypocet. ten jede jenom zvasty ve stylu posluchace vecerni skoly marxismu-leninismu.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: já nechci UBI, mně jde o ten výpočet.

    Ano, můžu normálně vynásobit 10 milionů * 12 * 10 tisíc. Vyjde přes bilion. Pointa je ale v tom, že ty to nedáváš všem lidem. Ty to reálně musíš vydat jenom těm, kteří neplatí dan ve výši toho základního příjmu a těch lidí není úplně tolik. 10k na dani platíš u příjmu cca 14500k čistého to jest 19k hrubé mzdy. Takže by bylo potřeba vybrat na UBI pro tyhle lidi + pro všechny, co nepracují (děti, důchodci).

    Pokud existuje 2 miliony důchodců a 2 miiliony dětí, tak řekněme, že budeme platit jen těm 18+. Takže počet dětí bude dejme tomu 1 milion + ty, co pracuí za málo, a't nežeru taky 1 milion.

    Takže potřebuješ na UBI z daní vybrat 4 miliony * 12 * 10 000 = 480mld. A tohle je podle mě nižší částka než aktuální rozpočet na důchody.

    Jako takle, já si tim nejsem jistej, proto to tady nadhazuju. A já jsem taky proti UBi, ale ten výpočet počet obyvatl * 12 * měsíční zamýšlení UBI mi nepřijde vůbec přesnej, dokonce mi přijde úplně blbě, pletu se?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: zkus nadhodit aspon jedno cislo. jedno jediny cislo, bolsevickej filozofe :D :D :D :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: a ted cekej xchaosuv shitstorm o komunistickym hovne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: ok, já tu prezentoval numerický model, kdy jsem začal tím, že ZP bude součástí důchodové reformy - sníží se zátěž na průběžně financovanou část důchodu. Dál by se podobně offsetovaly různé další příjmy, prostě těm, kteří od státu už teď něco berou, by se to ZP nezvedlo.

    Základní myšlenka je, že cokoliv si kdo vydělá nad rámec ZP, to mu zůstane. Nehrozí mu odebrání dávek a sankce za práci načerno.

    Jestli ZP financovat fiskálně, tedy z vybraných daní, nebo spíš ho zapojit do systému QE, tedy tištění nových peněz, které stejně probíhá, to je skutečně makroekonomická otázka, kterou rozhodnout neumím. Peníze jistě nejde tisknout neomezeně. Nicméně, korporace by mohly mít zájem platit daně právě odpisem části produkce, jakási daň v naturáliích, a z této nadprodukce by se mohla uspokojit poptávka, kterou vytvoří ZP.

    Není to nijak složité, jen si je třeba uvědomit, že většina lidí se nespokojí s tím žít ze ZP a bude chtít vydělat podstatně víc. ZP bude opravdu jen záchranná síť. Současná krize jeho zavedení asi neuspíší... naopak je možné, že reálné zavedení ZP je vzdálené desítky let...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam