• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VYHULENY_UFO: nesere, ludom zavidim leda tak to ze su mrtvi, nie to ze su uspesni, ja len v kontextu toho ako si tu seres do huby ked sa ohanas uklizeckami a predavackami v lidlu a zaroven "dostavas penize za nic" a este tym argumentujes... alebo mozes teda ukazat svoju commit history do btc projektu, aby sme mali istotu, ze si si to zdravo po kapitalisticky vydelal
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já jsem minulý rok dělal třeba kurýra na elektrickém cargokole, sice jen jako brigádu průměrně tak 1x týdně, sem tam 2x, ale stejně... představy lidí, kdo jsou a jak žijí pracující lidé, jsou občas úsměvné (viz náš zdejší havíř kryptoměn, tvrdě pracující v potu tváře, na rozdíl od všech nemakačenků :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LENIN: co to meles za hovna? Proc by mela uklizecka bydlet v kanale? Na jedny nejmenovany vesnicky zakladce kousek za Prahou uklizi pani, co bydli v rodinnym domku... a neni to zadna zricenina :-) Tvoje predstava, ze uklizecka nutne musi bydlet ve slumu je sama zcela mimo misu. Kolik ze ti je let? Odhaduju to tak na 15 :D
    LENIN
    LENIN --- ---
    VYHULENY_UFO: O cechach nemuze byt rec, ne v dohledne dobe. Aby UB fungovalo musi s tim zacit velke ekonomiky prvni protoze se jedna o masivni manipulaci s menou, cenou prace imigraci naraz. Zjednodusene receno - CNB "tiskne" pouze pokud ECB "tisknou". A ted to delas jako bonus jeste pro imigraci a cenu prace.

    Soucasne teze piratu nevidim moc realne, prijde mi to od bud jako populisticky okamuroviny v lepsim pripade, bohapusta naivita v tom horsim. UB u nas az pote co bude v Nemecku/US.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LENIN: to sou stejne takovy filozoficky zvasty, ktery neresi, kde se na to vezme. zvlaste v pripade totalne rozvraceny statni kasy ceske republiky a deficitem, ze kteryho budou srat krev jeste vnoucata dnes narozenych deti. [facepal emotikon]
    LENIN
    LENIN --- ---
    VYHULENY_UFO:
    > nevidim
    Zkus platonskou polemiku (demokracie-oligarchie-tyranie). A bohuzel tu mame opet tu O fazi. Tot cela ta neoliberalni uvaha - udelat kontrolovany mikrokosmos komunismu po svem, nez lidi napadne to delat tradicne, vidlema.

    > mas co vydelas a podle toho si zij
    To funguje jen do ty miry kdy lidi maji rozumne pracovni prospekty. Chapej, ta uklizecka uz skoro bydli v kanale at bydli kdekoliv. A je to pomerne novinka tim jak se nam bohatstvi ale i low skill/high skill joby pekne polarizuji. UB je default socialni sit protoze uz moc lidi sou socialni pripady, prevazne diky exponaci low-skill trhu kde by UB nasadil mnohem ucinejsi latku nez minimalni mzdu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DZODZO: jestli te sere muj byt porizeny z investice do btc tezebnich zarizeni a poctiva letita tezba, tak je mi te spis lito... :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VYHULENY_UFO: to hovori clovek co sedi na peniazoch z tepleho vzduchu, krasne :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LENIN: nevidim duvod, proc by mel byt v kapitalismu jakykoliv zakladni prijem. mas co vydelas a podle toho si zij. nevidim duvod proc by v kapitalismu mel zdravy clovek dostavat penize za nic.
    LENIN
    LENIN --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, je kapitalismus. Skutecne muzes bydlet kde chces, pokud na to mas. Pointa UB neni na tomto neco menit. Pointa UB je abys nemusel bydlet v kanale.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LENIN: covece zijes v nejaky divny realite, skoro jako o 31 let zpet, kdy konkretni mamrdi rozhodovali, kde kdo bude zit a pracovat. ne, je demokracie a svoboda a kazdy ma pravo bydlet kde chce, i uklizecka, knihovnice ci kvetinarska ma pravo bydle ve velkem meste.
    LENIN
    LENIN --- ---
    VYHULENY_UFO:
    > kteri maji historicky bydleni ve velkym mestech
    Techto lidi je tak malo ze jsou statisticky zanedbatelni, a technicky vzato velmi privilegovana skupina. Uklizecka co bydli v centru prahy (takrka) zadarmo ma obrovskou vyhodu oproti vetsine ostatnim uklizeckam "smrtelnikum" co bud musi utracet za dojezd, nebot da 3/4 platu za trzni mistni najemne ktere je normalne dosazitelne jen pro mestske profesni elity.

    A vubec netusim jak toto souvisi s UB. UB trzni najmy zvedne presne o tolik aby ne-VIP uklizecka stale dala 3/4 platu, ale cenu dojezdu postihne v mensi protoze to neni spekulativni asset. Nebo je problem to ze uklizecky s VIP byem se budou mit jeste lepe? To imo neni problem v UB.

    V zasade proti socialnimu bydleni nic nemam, ale tam by politika musela vypadat vyrazne jinak aby melo kyzeny efekt - tj pokrejt vetsinu uklizecek, ne 5%. Technicky to proveditelne je (napr SG), realne jsou prekazky jen politicke.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LENIN: socka musi bydlet tam, kde najde praci... jo, muzes ji vysoupnout kousek dal - ale pak strejne shoris na tom, ze zas dalsi prachy pozere doprava za praci, ktera dle tvych "proposalu" beztak bude nezbytnou soucasti preziti. Jenom teda pak nevim, z ceho pak budes opravovat silnice, po kterych do ty prace pojedes - kdyz vsechny prachy rozdas... a jen prozeres, bez jakekoliv (investicni) hodnoty.

    Tohle je fakt myslenkovej pochod hodny komousu :-) Ti taky v osmactyricatem brali fabriky a pak uz jen dojili a dojili. Jenze ono se to po padesati letech cely nejak zhroutilo jak domecek z karet. A hroutilo se to dlouho.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LENIN: jo to rikej tem zamestnankymi v hypermarketech, uklizeckam, kvetinarkam a jinym lidem, kteri maji historicky bydleni ve velkym mestech. ale jasne, proste byty prodaji a pujdou tam, kde se zije levne. ustecko, teplicko nebo mestecka na karlovarsku, kde i dnes sezenes metr2 do 30k kc.
    LENIN
    LENIN --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak to vzdycky bylo a bude - nabidka bydleni ve meste je sellers market kde se ceny pohybuji tak ze si to vic jak 75% populace nemuze dovolit pro tier1, a musi denne dojizdet z prdelakova. A to jak u nas (dokonce i za komancu, stylem naplanovano v petiletce), tak v americe.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    aha, takze socky nechame zit daleko od mest a ve mestech budou zit jen ti uspesnejsi, schopnejsi a drzejsi :D
    LENIN
    LENIN --- ---
    DANYSEK: Jenze ty to v tom meste nijak neucarujes at tem lidem das sebe vic. Pokud bible belt socka chce bydlet v LA za UB, ok, da za to celou svou almuznu. Az nakonec tento genialni napad dostane cela dedina, a ten kocarek tohodle kone beztak vzdycky predbehne protoze najmy budou $4k/cimra.

    Jinak co se tejce najmu to je vseobecne velkej pruser jakehokoliv QE a vyssi kupni sily. A to uz sem myslim zminoval v prvnim postu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LENIN: aha! :D V USA to sice nestaci ani na najem (prumer za studio je $929/m, tedy $11148/y > $10k... a to beru nejlevnejsi moznost), ale ono se da v pohode prezit. Kde... pod mostem, v dobytcaku...? :D
    Jo tyhle rudi socialni "inzenyri"... ty vzdycky vymyslej vec... :-) Dame lidu almuznu a budem se tvarit, jak nam jde o jejich blaho! :D
    LENIN
    LENIN --- ---
    DANYSEK:
    >zajistit zakladni zivotni potreby
    Za 10k se s prehledem v US pohode prezit da. Toto je jedna z nejstarsich veci co se v ubi resilo - ze rozhodne nema smysl davat vic nez je poverty line.

    >V tvem podani skvelej motivator pro to "nemit deti".
    Soucasna vyse UCB matek (obecne kolem $200/harant) je notne nizssi nez UB. Opet do toho pletes "potrebne". Dalsi na rade budou postizeni, veterani a nakonec jsi zpatky u aparatu socialky, tj zadne UB uz vlastne neni.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LENIN: a tak i maly deti musej mit co zrat, zejo... takze vysledkem tveho sermu s cislem "aby vyslo lepsi" je akorat to, ze rodiny s detmi na tom budou vlastne ve finale hur... :D V tvem podani skvelej motivator pro to "nemit deti".

    Takze tvoje NZP (ostatne jako vzdy) selhava v zakladnim parametru - zajistit zakladni zivotni potreby. A to s tema tvejma castkama nevysmoulis, ani kdyz se na hlavu postavis. A ty to dobre vis, protoze najednou uhybas k tomu, ze do prace lidi budou muset stejne chodit - aby si ty zakladni potreby zajistili. Proste to tve "kracene" NZP ve finale je jen o bezucelnem rozfofrovani spousty penez - ktere v pripade jednotlivce sledovany cil nesplni - ale na veci globalniho dopadu prachy mit nebudes, protoze jednoduse uz nebude kde brat.

    XCHAOS: bydleni je zakladni zivotni potreba, takze to s debatami kolem NZP souvisi. Ano, bud muzes rozdavat lidem prachy, at si to bydleni sezenou sami... a nebo jim to bydleni rovnou zadarmo rozdas. Pravda, mel bys k tomu bytu dodat jeste aspon zakladni stravu, tak aby to byl plnohodnotny NZP (nevyjadreny penezi, ale jinym plnenim pokryvajici zakladni zivotni potreby). Ale zatimco u rozdavani bytu a jidla zadarmo se buhviproc kroutis, rozdavat penize ti nevadi... ze by sis uvedomoval absurdnost NZP? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam