• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ja si zadny peceny holuby nepreju, ja si na svy zivobyti dokazu vydelat. A za ten horizont se podivas tezko - kdyz nebudes mit cestu, po ktery pujde jet... kdyz prachy potrebny na jejich stavbu promrhas v nesmyslech jako je nejaky nepodmineny zakladni prijem ;-)

    Jo, automatizaci (presneji robotizaci) se dnes zaklina stejne, jako uz v minulosti u predchozich vedeckotechnickych revolucich. O robotech se dnes rika to, co se pred mnoha desitkama let i o parnich strojich :-) Jiste - jsou pracovni mista, ktera budou zanikat, stejne jako prakticky zanikly vselijake profese (treba prave spojene s provozem parniho stroje). Na druhou stranu budou vznikat profese nove (a nebo proste u nekterych profesi vzroste poptavka po lidech). Jenom uz tolik nebude poptavka po nekvalifikovane sile - to jsou ty pozice, co budou zanika. Naopak poroste poptavka po kvalifikovane sile - zrovna v IT to je ostatne videt... ze proste nejsou lidi. Je nesmysl utracet za nejaky nikam nezacileny nepodmineny zakladni prijem, je potreba cilene investovat do vzdelavani...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: DANYSEK: Máš to celé popletené. Nepodmíněný příjem není o pečených holubech, které by si si tak moc přál a které neustále tak opakuješ. Já v nepodmíněném přijmu vidím jen řešení situace, která díky automatizaci velice pravděpodobně brzo nastane a také krok k nějaké svobodě od novodobého otroctví. Pečení holuby neexistují a i kdyby existovali nepřinesou ti to co si myslíš a na začátku dostaneš. Musíš se umět dívat dál za horizont.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: ale prosimte, to zijes v nejaky pomateny bubline. drtiva vetsina populace toho je schopna, staci se napriklad podivat na vysledky poslednich svobodnych demokratickych voleb. lidi radeji volili koalice, i za cenu, ze vedi, ze se bude muset skrtat, setrit, hledat uspory a propoustet ze sluzeb statu. spolecnost je zodpovedna, vidis to i na prubehu ockovani... mozna bys mel opustit svet sve internetove bubliny.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ta zodpovednost se projevuje tim, ze platis nejake dane... za ktere mj. vznika neco uzitecneho (nemocnice, dopravni infrastruktura, apod) :-) A nepodmineny prijem je cesta k tomu, jak zdroje na tyhle veci omezit... ve prospech pecenych holubu litajicich do huby :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Svoboda je zodpovědnost za skutky nejen za sebe, ale i za druhé se kterými sdílíš prostor. A to drtivá většina populace není schopna či ochotna protože jejich ego.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: zajimava dojmologie... :-) Nepletes si svobodu s anarchii? Vypada to tak, spousta lidi to ma v tomhle ponekud popleteny :D
    Nepodmineny prijem je jen obrovsky zasek do verejnych rozpoctu. Prozirani omezenych zdroju bez realne protihodnoty.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: a co svoboda teda fskutecnosti je? jsem malomestak, tak mi to vysvetli.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Zajímavé tvrzení, když ani nevíš co svoboda ve skutečnosti je. V občanské nauce se to, ale nenaučíš.

    A právě ten nepodmíněný příjem je i takovým malým krokem k nějaké části té svobody.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: tvoje vnimani svobody je naozaj velmi pokrivene :-) Mozna by sis mel zopakovat zaklady z obcansky nauky. Vypada to, zes ty hodiny ve skole prospal :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Gumárna. Tedy si nezažil možnost oné svobodné volby, kterou jsem tím měl na mysli. Já jsem z těch dvou voleb zvolil tu třetí, když jsem proti šikaně bojoval a změnil zaběhnutý řád k lepšímu. Žádné trauma z ní nemám, to bychom se nesetkali po 22 letech se skupinou, kterou jsem v základu stvořil a i jsou v ní i dnes již bývalí dva velící důstojníci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ale byl... slouzil jsem v roce vstupu CR do NATO. A z tveho projevu soudim, ze bys mi tu sluzbu mohl jeste zavidet - sa si z ni narozdil od tebe zadne psychicke traumata neodnesl :)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Takže nebyl. Hlášky z filmů ti jdou pěkně. O holubech jsem nepsal.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no zrovna v pripade komunalu to neni zadne tve "lehce"... a jak uz padlo, na te kandidatce muze zarit i tve jmeno :-) Ale chapu, ze v ramci strachu z neuspechu se na zadne neobjevi...

    ROLAND: byl... naucis se tam treba takove veci, jako "vojak se stara, vojak ma".... aneb i na ty vojne ti toho pecenyho holuba nikdo do huby nehodi ;-)
    Se divim, ze kdyz tak zpochybnujes bezpecnost API, ze vubec lezes na NYX.... panacku, on i NYX ma svoje API... dalsi priklady i ze systemu statni spravy mas nize (a rozhodne ten vycet neni vseobjimajici, takovych najdes hafo...).
    Pokud vyvijis aplikaci tak, ze bezpecnost je integralni soucasti od prvopocatku - a ne nejaky prilepek, co tam "casem" nekdo dodela - tak to bezpecne byt muze. Software samozrejme pisou lidi a clovek neni tvor neomylny... na druhou stranu, tyhle chyby - co ty naznacujes, ze muzou byt v API - muzou zrovna tak byt (a dost pravdepodobne budou) i v tech BLOBech, na kterych na mnohych mistech statni sprava dneska bezi. To ze neni zdokumentovany to, jak komunikuje klientska cast ze serverem fakt neimplikuje, ze to je bezpecny - to je jen security through obscurity... a leta praxe prokazaly, ze tenhle pristup bezpecny fakt neni :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    COMODOR_FALKON: Stejně si myslím, že jen blbě trolí.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Jsi naivní. Užívej sladké nevědomosti. Na vojně si zřejmě také nebyl. Pokud v seznamu není ten, koho chceš volit, na příslušnou funkci, tak svobodně volit nemůžeš. A k tomu předně potřebuješ nějaký přehled a znalosti, které má jen nepatrný zlomek populace. Zbytek jsou jen...

    Bezpečné API je jen do chvíle než někdo najde cestu skrz. To jak rychle tu cestu najde závisí jen na schopnostech a hlavně jeho zájmu vs schopnostech toho kdo to API vytvořil.
    Celá tahle digitalizace, když už se tak opíráš o IT je mi z pohledu IT ke kroucení hlavou s dlaní na čele.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Takže malá rekapitulace:

    COMODOR_FALKON:
    "Lze maximálně lehce změnit výběr v rámci nabídky (kandidátky) předložené Stranou (skrze kroužkování)."

    Reakce ologramota DANYSEK:
    "A i v pripade voleb do komunalu, kraje a parlamentu mas moznost konkretni lidi vybirat - vynalez jmenem krouzkovani na kandidatni listine k tobe jeste nedosel?"

    🤷🏻‍♂️
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Roland samozrejme pravdu nema. A nemas ji ani ty. Do Senatu a do cela statu si nevolis stranu, ale primo konkretni lidi. A i v pripade voleb do komunalu, kraje a parlamentu mas moznost konkretni lidi vybirat - vynalez jmenem krouzkovani na kandidatni listine k tobe jeste nedosel? :D To je smutne zjisteni, zvlast po letosnich volbach, kde krouzkovani v ramci jedne predvolebni koalice jednu partaj fakt hodne bolelo... :-) V pripade komunalu si dokonce vybiras "z plachty" napric kandidatkama... rozhodne nejsi vazan tim, co ti jedna konkretni strana predhodi. A v neposledni rade... copak ti chlapce brani si zalozit vlastni partaj a presvedcit okoli, ze tvuj svetonazor je ten nejlepsi...? ;-)

    A jinak myslim, ze bys mel zustat u sveho spravniho prava... a nekibicovat o vecech, o kterych vis fakt absolutni prd.... coz architektury IT systemu v 21.stoleti prokazatelne jsou :-)

    Ne soudruhu, udelat API bezpecne problem neni - ba prave naopak. To, ze ses mentalne zjevne pozadu jen dokazuje "kvalitu" (nekterych) uredniku v momente, kdy radobyfundovane neco pripominkuji.
    A ano, API v systemech tu s nami je - konkretne v pripade datovych schranek jej pouziva treba Portal Obcana... krome "zakladniho" webxichtu. A samozrejme jej pouzivaj i aplikace tretich stran. API treba pouziva i NIA pro overovani uzivatelu. Podle tebe asi strasne nebezpecne, co? :D
    Kompabilita ma byt uz soucast zadani... a opet, to ze to ouradove tvych "kvalit" neumej zadat je jen ukazka neschopnosti uredniku :) A ano, zrovna vas resort je nazorna ukazka, jak to nedelat. A to opakovane. Jen to ukazuje, jaci matlove na vasem resortu sedi... a ty je tu skvele reprezentujes :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Technicky vzato má Roland pravdu…
    Reálně tu máme systém, který Tě nutí zvolit si stranu jako zástupce. Stranu, ne konkrétní osobu. Lze maximálně lehce změnit výběr v rámci nabídky (kandidátky) předložené Stranou (skrze kroužkování).

    DANYSEK: API…? Pro databázi obsahující spoustu senzitivních dat…? Jsi to přehnal s LSD, ne…?
    Buď rád, že to není AirGapped…

    A ne, zjevně nechápeš, že v prostředí ovládaném výběrky nemůžeš dodavatele jen tak přimět k dodělání dodatečné kompatibility s konkurencí, zvlášť když se třeba intenzivně snaží o přesný opak, aniž bys mu zaplatil - což nemůžeš, pokud to není explicitně v rámcové smlouvě, aniž by to vedlo k soudu s konkurencí…
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: jo, takze kdyz ti do bytu nekoho ciziho nastehujem - protoze sezname ze mas byt pro sebe moc velkej - budes s tim v pohode? :D
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak jistě, tehdy chybělo něco a teď chybí zase něco jiného. Nevnímám v tom až takový diametrální rozdíl, i když vnímám a vím, že ty rozdíly tu jsou.
    Tehdy jsem to bral řekněme jako převlečení kabátů a pokud nespadáš do jedné z těch skupin co ten kabát převléknout může, tak pro tebe nic moc nemění. Jedna velká kašpariáda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam