• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no zrovna v pripade komunalu to neni zadne tve "lehce"... a jak uz padlo, na te kandidatce muze zarit i tve jmeno :-) Ale chapu, ze v ramci strachu z neuspechu se na zadne neobjevi...

    ROLAND: byl... naucis se tam treba takove veci, jako "vojak se stara, vojak ma".... aneb i na ty vojne ti toho pecenyho holuba nikdo do huby nehodi ;-)
    Se divim, ze kdyz tak zpochybnujes bezpecnost API, ze vubec lezes na NYX.... panacku, on i NYX ma svoje API... dalsi priklady i ze systemu statni spravy mas nize (a rozhodne ten vycet neni vseobjimajici, takovych najdes hafo...).
    Pokud vyvijis aplikaci tak, ze bezpecnost je integralni soucasti od prvopocatku - a ne nejaky prilepek, co tam "casem" nekdo dodela - tak to bezpecne byt muze. Software samozrejme pisou lidi a clovek neni tvor neomylny... na druhou stranu, tyhle chyby - co ty naznacujes, ze muzou byt v API - muzou zrovna tak byt (a dost pravdepodobne budou) i v tech BLOBech, na kterych na mnohych mistech statni sprava dneska bezi. To ze neni zdokumentovany to, jak komunikuje klientska cast ze serverem fakt neimplikuje, ze to je bezpecny - to je jen security through obscurity... a leta praxe prokazaly, ze tenhle pristup bezpecny fakt neni :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    COMODOR_FALKON: Stejně si myslím, že jen blbě trolí.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Jsi naivní. Užívej sladké nevědomosti. Na vojně si zřejmě také nebyl. Pokud v seznamu není ten, koho chceš volit, na příslušnou funkci, tak svobodně volit nemůžeš. A k tomu předně potřebuješ nějaký přehled a znalosti, které má jen nepatrný zlomek populace. Zbytek jsou jen...

    Bezpečné API je jen do chvíle než někdo najde cestu skrz. To jak rychle tu cestu najde závisí jen na schopnostech a hlavně jeho zájmu vs schopnostech toho kdo to API vytvořil.
    Celá tahle digitalizace, když už se tak opíráš o IT je mi z pohledu IT ke kroucení hlavou s dlaní na čele.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Takže malá rekapitulace:

    COMODOR_FALKON:
    "Lze maximálně lehce změnit výběr v rámci nabídky (kandidátky) předložené Stranou (skrze kroužkování)."

    Reakce ologramota DANYSEK:
    "A i v pripade voleb do komunalu, kraje a parlamentu mas moznost konkretni lidi vybirat - vynalez jmenem krouzkovani na kandidatni listine k tobe jeste nedosel?"

    🤷🏻‍♂️
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Roland samozrejme pravdu nema. A nemas ji ani ty. Do Senatu a do cela statu si nevolis stranu, ale primo konkretni lidi. A i v pripade voleb do komunalu, kraje a parlamentu mas moznost konkretni lidi vybirat - vynalez jmenem krouzkovani na kandidatni listine k tobe jeste nedosel? :D To je smutne zjisteni, zvlast po letosnich volbach, kde krouzkovani v ramci jedne predvolebni koalice jednu partaj fakt hodne bolelo... :-) V pripade komunalu si dokonce vybiras "z plachty" napric kandidatkama... rozhodne nejsi vazan tim, co ti jedna konkretni strana predhodi. A v neposledni rade... copak ti chlapce brani si zalozit vlastni partaj a presvedcit okoli, ze tvuj svetonazor je ten nejlepsi...? ;-)

    A jinak myslim, ze bys mel zustat u sveho spravniho prava... a nekibicovat o vecech, o kterych vis fakt absolutni prd.... coz architektury IT systemu v 21.stoleti prokazatelne jsou :-)

    Ne soudruhu, udelat API bezpecne problem neni - ba prave naopak. To, ze ses mentalne zjevne pozadu jen dokazuje "kvalitu" (nekterych) uredniku v momente, kdy radobyfundovane neco pripominkuji.
    A ano, API v systemech tu s nami je - konkretne v pripade datovych schranek jej pouziva treba Portal Obcana... krome "zakladniho" webxichtu. A samozrejme jej pouzivaj i aplikace tretich stran. API treba pouziva i NIA pro overovani uzivatelu. Podle tebe asi strasne nebezpecne, co? :D
    Kompabilita ma byt uz soucast zadani... a opet, to ze to ouradove tvych "kvalit" neumej zadat je jen ukazka neschopnosti uredniku :) A ano, zrovna vas resort je nazorna ukazka, jak to nedelat. A to opakovane. Jen to ukazuje, jaci matlove na vasem resortu sedi... a ty je tu skvele reprezentujes :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Technicky vzato má Roland pravdu…
    Reálně tu máme systém, který Tě nutí zvolit si stranu jako zástupce. Stranu, ne konkrétní osobu. Lze maximálně lehce změnit výběr v rámci nabídky (kandidátky) předložené Stranou (skrze kroužkování).

    DANYSEK: API…? Pro databázi obsahující spoustu senzitivních dat…? Jsi to přehnal s LSD, ne…?
    Buď rád, že to není AirGapped…

    A ne, zjevně nechápeš, že v prostředí ovládaném výběrky nemůžeš dodavatele jen tak přimět k dodělání dodatečné kompatibility s konkurencí, zvlášť když se třeba intenzivně snaží o přesný opak, aniž bys mu zaplatil - což nemůžeš, pokud to není explicitně v rámcové smlouvě, aniž by to vedlo k soudu s konkurencí…
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: jo, takze kdyz ti do bytu nekoho ciziho nastehujem - protoze sezname ze mas byt pro sebe moc velkej - budes s tim v pohode? :D
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak jistě, tehdy chybělo něco a teď chybí zase něco jiného. Nevnímám v tom až takový diametrální rozdíl, i když vnímám a vím, že ty rozdíly tu jsou.
    Tehdy jsem to bral řekněme jako převlečení kabátů a pokud nespadáš do jedné z těch skupin co ten kabát převléknout může, tak pro tebe nic moc nemění. Jedna velká kašpariáda.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: pred Sametem nam chybela svoboda. Kvuli ni se cinkalo klicema. Treba i kvuli pravu svobodne odjet kdykoliv kamkoliv.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Samozřejmě že Demokracie o tom není, ale většina lidí si to plete. Já se s tím prakticky potýkám už více než 17 let, kdy se na mě kde kdo ohání/ěl, že má („zná“) svá práva, ale když zmíním něco o povinnostech, často pak začnou být...

    I právo provozovatele-vlastníka není neomezené a v určitých případech se musí podřídit jinému právu. Pokud to neudělá, pak může dojít třeba k těm částečným nebo úplným řekněme vyvlastněním či nuceným odkoupením.

    Neposuzuj mě dle sebe. Věk neznamená univerzální stejný stav. V tomhle ohledu jsem měl a mám v tom docela jasno. Po věcné-hmotné stránce řekněme že jsem asi moc nestrádal? To co chybělo nebo chybí si za prachy stejně nekoupíš. A ne nebyl jsem žádný prominent apod.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kapitalismus/socialismus a demokracie/autokracie jsou jablka a hrusky
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: Demokracie ale opravdu neimplikuje, ze si na cizim majetku (serveru) budes placat co se ti zlibi :-) To mas ponekud pomatene. Ale nic ti nebrani provozovat server vlastni a placat si tam nesmysly dle libosti (a samozrejme taky nest naklady s tim spojene).
    ROLAND: to je ale pravo provozovatele... urcovat pravidla hry na jeho vlastnim piskovisti. Ber, nebo nech byt... mas moznost se svobodne rozhodnout, jestli na dane podminky pristoupis ci nikoliv - nikdo ti nestoji s pistoli u hlavy.
    ROLAND: no ve trinacti jsi z toho fakt mel rozum... predpokladam, ze nejvetsi tvoji starosti byl leda tak nedostatek bananu a mandarinek :D
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Máš na mysli ty pravidla, které se x krát měnili a stále mění? A když by současné pravidla byly už tehdy, že by je někdo odsouhlasil a dnes kolikrát v určité podstatě nemá moc na výběr?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    To proč jsem ve 13 necinkal na Václaváku klíčema, nebylo že bych podporoval nebo schvaloval minulý režim, ale protože jsem se obával toho kam to povede.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: nevidim, ze by te nekdo blokoval. meles zcela svobodne nesmysly.
    jako jsou platformy, kde musis dodrzovat nejaky pravidla a za jejich poruseni muzes o ucet prijit, ale ty pravidla odsouhlasis pri registraci, zejo.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, nemůžeš, jen klasicky sám pro sebe a ideálně aby to nikdo neslyšel. Na internetu a některých jeho oblastech ti to buď ani nepovolí a nebo tě rovnou zablokuje a vyškrtne.
    Těžko říct v čem žijeme. Viděl bych to na mix kapitalismu říznutý nějakým socialismem a narůstající totalitou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: och, kdyz to rikas ty, tak to bude zcela jiste pravda! :D Co tam mas dal? ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: a v cem teda podle tebe zijeme? vzdyt muzes zcela svobodne a demokraticky blabolit co chces, klidne i nesmysly na entou.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Ne nežijeme! Už si to kurva zapamatuj! A s tím omíláním minulého režimu a přirovnávání mě s ním táhni taky!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: no, jediny pomateny jses tu ty... V demokracii zijeme - nebo snad chces tvrdit, ze CR ridi nejaky samozvany diktator? :-) To, ze volby nevyjdou podle tvych predstav fakt neimplikuje absenci demokratickych procesu. Tve texty jsou nejaka fantasmagorie o cyklickem systemu, ktery (???) magicky spasi svet. Trosku temi kecy pripominas Klemu Gottwaldu... akorat tobe to ocividne nikdo nezere :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam