• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: nejdriv si priznej svuj strach, ok?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Nikoliv.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    no a strategicke hry bych vynechal, taky jsem hraval simcity a budoucnost lidstva z nej nevestim :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: . A nechtěj, vědět co by si přálo mé temné já.

    takze te ovlada jenom jakysi iracionalni strach, ktery jeste podporujes pohybem v informacni bublibne. ok. :D
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Řekněme z temného já a z co kdyby? Z toho jak pomalu přicházíme o svobodu a možnosti volby. Z konfliktu. Vytváření iluzí, které považujeme za reálné. Bohatství které většinou poměřujeme tím, kdo má kolik peněz a jaké má postavení ve společnosti. Místo toho kdo a jaký člověk doopravdy je.

    MMO strategické hry krásně simulují a ukazují jak lidská společnost obvykle funguje a jak snadné je ji ovládat.

    Lidé s jiným názorem, nejsou lidé, ale nepřátelé. Kdo má jiný názor musí být odstraněn - izolován.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Dlouhodobě pozoruji vývoj a tak dokážu částečně predikovat možnosti. Ale nevěnuji se tomu na plno. Takže možnost, že se zmýlím je velká. Ale beru to jako hru. A nechtěj, vědět co by si přálo mé temné já.
    Vývoj třeba číny my byl jasný už v 80 letech. A v tom jsem se nespletl a nastalo přesně to čeho jsem se tehdy obával. A kdy se teď zoufale hledá řešení jak z toho ven. A ta řešení jsou z mého pohledu žalostná.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: a ceho ty mas vlastne strach?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Zatím si mi zde nepředvedl nic jiného. Já se za ten horizont podívat umím, umím vytvořit i možné cesty. Úskalí je jen v tom kterou cestu zvolit?
    Pořád si ovládaný a řízený penězi a možná i strachem, který si odmítáš přiznat.

    Za chvíli nebudeš potřebovat ani řidičák, protože bude vše automaticky řízeno a „snazší“ do toho pak vnést chaos a možný kolaps. Ano nedostatek IT. Opět jen přelévání jednoho problému do druhého, místo nalezení rovnovážného stavu a dlouhodobě udržitelného systému. Je to jako chtít aby každý měl vysokou školu, když vidím a děsím se jaká individua z těch dnešních škol vylézají. Vytváření další virtuální umělé bubliny, bez pevného základu. Tak jako je celý současný ekonomycký systém, který se blíží ke svému kolapsu. Ukazatel inflace je jasný.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: podle me jedes jen nejaky dojmy, ktery ti nabihaji diky zivotu v jakesi podivne paranoidni socialni bubline. kde beres data k te tve udajne drtive vetsine populace.... tam mi jaksi unika nuance.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak znovu. Drtivá většina populace toho schopna není. Unikají ti jemné nuance a propojení, které za tím jsou. Na svobodné demokratické volby zapomeň ve své podstatě neexistují. To by ten systém musel vypadat úplně jinak.
    Sám jsem si pro sebe pokoušel navrhnout strukturu řízení (ještě nemám plně v základu dokončeno) a kromě zrušení politických stran bych do pomyslné hiearchistické pyramidy přidal jeden prvek, který je jak pod prezidentem tak i nad ním a je přímým kontrolním prvkem nebo nástrojem lidí. Můžeme ponechat zaběhlé období volby i když bych byl spíše pro dynamičtější formu. Kdy je možné jakýkoliv prvek během krátké doby ihned nahradit. A k tomu možnost kontroly a verifikace volby že s mým hlasem nebylo manipulováno.

    Pokud strach považuješ jako nástroj svobodného rozhodnutí a možnost výběru, který předkládá úzká skupina, tak pak ano volby byly svobodné a demokraticé.

    Ale s tím já rozhodně souhlasit nikdy nebudu.
    Ale svobodně ponechávám tobě tvůj názor.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ja si zadny peceny holuby nepreju, ja si na svy zivobyti dokazu vydelat. A za ten horizont se podivas tezko - kdyz nebudes mit cestu, po ktery pujde jet... kdyz prachy potrebny na jejich stavbu promrhas v nesmyslech jako je nejaky nepodmineny zakladni prijem ;-)

    Jo, automatizaci (presneji robotizaci) se dnes zaklina stejne, jako uz v minulosti u predchozich vedeckotechnickych revolucich. O robotech se dnes rika to, co se pred mnoha desitkama let i o parnich strojich :-) Jiste - jsou pracovni mista, ktera budou zanikat, stejne jako prakticky zanikly vselijake profese (treba prave spojene s provozem parniho stroje). Na druhou stranu budou vznikat profese nove (a nebo proste u nekterych profesi vzroste poptavka po lidech). Jenom uz tolik nebude poptavka po nekvalifikovane sile - to jsou ty pozice, co budou zanika. Naopak poroste poptavka po kvalifikovane sile - zrovna v IT to je ostatne videt... ze proste nejsou lidi. Je nesmysl utracet za nejaky nikam nezacileny nepodmineny zakladni prijem, je potreba cilene investovat do vzdelavani...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: DANYSEK: Máš to celé popletené. Nepodmíněný příjem není o pečených holubech, které by si si tak moc přál a které neustále tak opakuješ. Já v nepodmíněném přijmu vidím jen řešení situace, která díky automatizaci velice pravděpodobně brzo nastane a také krok k nějaké svobodě od novodobého otroctví. Pečení holuby neexistují a i kdyby existovali nepřinesou ti to co si myslíš a na začátku dostaneš. Musíš se umět dívat dál za horizont.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: ale prosimte, to zijes v nejaky pomateny bubline. drtiva vetsina populace toho je schopna, staci se napriklad podivat na vysledky poslednich svobodnych demokratickych voleb. lidi radeji volili koalice, i za cenu, ze vedi, ze se bude muset skrtat, setrit, hledat uspory a propoustet ze sluzeb statu. spolecnost je zodpovedna, vidis to i na prubehu ockovani... mozna bys mel opustit svet sve internetove bubliny.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ta zodpovednost se projevuje tim, ze platis nejake dane... za ktere mj. vznika neco uzitecneho (nemocnice, dopravni infrastruktura, apod) :-) A nepodmineny prijem je cesta k tomu, jak zdroje na tyhle veci omezit... ve prospech pecenych holubu litajicich do huby :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: Svoboda je zodpovědnost za skutky nejen za sebe, ale i za druhé se kterými sdílíš prostor. A to drtivá většina populace není schopna či ochotna protože jejich ego.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: zajimava dojmologie... :-) Nepletes si svobodu s anarchii? Vypada to tak, spousta lidi to ma v tomhle ponekud popleteny :D
    Nepodmineny prijem je jen obrovsky zasek do verejnych rozpoctu. Prozirani omezenych zdroju bez realne protihodnoty.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: a co svoboda teda fskutecnosti je? jsem malomestak, tak mi to vysvetli.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Zajímavé tvrzení, když ani nevíš co svoboda ve skutečnosti je. V občanské nauce se to, ale nenaučíš.

    A právě ten nepodmíněný příjem je i takovým malým krokem k nějaké části té svobody.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: tvoje vnimani svobody je naozaj velmi pokrivene :-) Mozna by sis mel zopakovat zaklady z obcansky nauky. Vypada to, zes ty hodiny ve skole prospal :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Gumárna. Tedy si nezažil možnost oné svobodné volby, kterou jsem tím měl na mysli. Já jsem z těch dvou voleb zvolil tu třetí, když jsem proti šikaně bojoval a změnil zaběhnutý řád k lepšímu. Žádné trauma z ní nemám, to bychom se nesetkali po 22 letech se skupinou, kterou jsem v základu stvořil a i jsou v ní i dnes již bývalí dva velící důstojníci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ale byl... slouzil jsem v roce vstupu CR do NATO. A z tveho projevu soudim, ze bys mi tu sluzbu mohl jeste zavidet - sa si z ni narozdil od tebe zadne psychicke traumata neodnesl :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam