• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Tak samozřejmě. Ve špatném systému a řízení se těžko hledá nějaký účinný prostředek. Ani ty povolenky nefungují. Viz čína, která si praktickou cestou dlouhodobě a cílevědomě utvořila pozici, kterou budovala přes 30 let.
    Já jsem u nás pro jádro i za cenu nějakého toho rizika + šikovně přizpůsobená fotovoltaika, vodní. I když existují i jiné technologie. Vede to klasicky k základní soběstačnosti přežití, která je stále tak zatracována z mnoha důvodů.
    Tak jistě taková hořící lokomotiva to je mnohem větší oříšek, a na našich tratích je zatím asi nejčastěji najdeme u posunovacích.

    Nepíši perfektně, ale rozhodně lépe funkčně a efektivně to ano. A protože i pro mě je to hodně přemýšlení tak zajíždět do různých podrobností a okolností se mi rozhodně nechce, když v tom nevidím smysl. A stejně tak jako dokážu navrhnout funkční životaschopný státní systém tak to samé dokážu i s NZP. I když s tím u dávno v tom státním systému počítám, ještě dříve než se o NZP začala veřejnost vůbec nějak zajímat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: Ceske policko je tim globalnim ovlivnovane, zeano... treba uz jen proto, ze CR je vazana mj. legislativou EU, takze tvuj pohled na vec fungovat proste nemuze. Kdyz je to podle tebe jen prostredek pro namasteni kapsy, jakym jinym zpusobem chces palice levneho uhli primet k tomu, aby pouzivali setrnejsi zdroje?
    A tak jisteze muzes vytapet z geotermalnich zdroju, kdyz je jako Island mas. A ted kvizova otazka: kolik takovych zdroju mame v CR? :-) Taky bysme mohli vyrabet elektriku z vody, ale holt v CR nemame tolik zdroju co treba Norsko. A takto se da pokracovat...
    Horici bateriova lokomotiva bude jeste vetsi nocni murou hasicu... vzhledem k tomu, ze na nasich tratich mas spoustu mist, kam se technika hasicu dostava jen velmi komplikovane. Ano, existuji hybridni vozidla se schopnosti pohybu po silnici i po kolejich, ale tech tu zas tak moc u hasicu nemame. Ale uklidnim te, v provozu na ceskych zeleznicich zas tak moc bateriovych vozidel nenajdes :)

    Nastavit system dobre... to jsou prazdne teze, co se snadno rikaj... ale ani ty nedokazes vymyslet dobre nastaveni NZP, tak aby to fungovalo a bylo funkcni :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Otázka jestli jsou emisní povolenky donucovacím prostředkem a nebo jen prostředkem jak si někdo namastí ještě víc kapsu. Ale to už jsme na globálním poli a já se držím stále toho českého. Globální pole je už jiná hra.
    Netuším jak je na tom jádro s cenou. S vytápěním na tom je nejlépe tuším Island?
    Tak jistě, proto existují a rozšiřují se hybridní lokomotivy, co mají baterie. A ano ten systém musí být dobře nastaven a sestaven. To platí i pro NZP aby se dalo co nejefektivněji využít.
    JJ hořící elektromobily, noční můra hasičů.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: pohadky o nepodminenem zakladnim prijmu... aneb kterak lidem peceni holubi do hub bez prace litali :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ja napsal jen nakladnejsi... to "zbytecne" sis tam podsunul ty sam, zejo. A ano, treba ty emisni povolenky jsou donucovacim prostredkem - jak jinak bys ty chtel presvedcovat k tomu, aby se nepalilo (levny) uhli? :-) Jadro diky ruznym externalitam bohuzel zrovnatak dnes uz neni nejlevnejsi zdroj. Kdyby byl, tak uz davno namisto hnedouhelnejch kotlu mas reaktory.
    Stejne tak rekuperace - ono ji automaticky nemuzes vyuzit vsude, ona na to musi byt infrastruktura okolo... takze v praxi i na nasi zeleznici mas mista, kde je rekuperace omezena - ci dokonce zakazana...
    A jinak samotny elektromagneticky pulz mozna nic nezapali, ale pozary od jiskreni v elektroinstalaci ci od zkratu zas tak neobvykle nejsou :-) A kdyz zacnou horet takovy baterky, to je teprv srandy kopec...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DANYSEK: do hospody sa dostanem tak 2-3x do roka, lebo v case ked bezny ochmelka sedi v hospode tak ja kazdy den citam deckam pred spanim
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Já se nehádám, nemám hádky rád. Donucovací prostředky jsou různé a nejlepší jsou ty, kterých si oběť nevšimne nebo se jich naopak dožaduje. Ale na problému chybného základu systému to nic nemění. Je jedno kolik vylepšení a záplat na to nabalíš. Jen to povede k jeho zbytečnému zkomplikování. Jo takové dvojí zdanění je tak jednoduché, že jsem se "svobodně" rozhodl, že jsem ty prachy v USA nechám, protože k jejich dosažení by mě to stálo mnohonásobně víc než kolik jsem jich tam nechal. Proč to dělat srozumitelně a jednoduše, pro většinu, když se na tom může zlomek namastit. Oh dear.

    Já bych napsal že si napsal, že je, byť nepřímo: Je to nákladnější - tudíž dle tvého vyjadřování zbytečné.
    S porozuměním textu a jeho významu problém nemám. Psal jsem o gramatice a pravopisu. Ale tobě se z toho koukám kouří.

    Navrhuji ve zkratce redundantní jádro či základ a na to nanést ty zbylé věci, které se klidně můžou pokazit něčím-nějak. Ale nepoloží ti to základní systém.
    Mám větší důvěru v dobrého strojvůdce než v AI automat. Nevšiml jsem si že by samoobslužné pokladny zlevnily zboží a stejně když chci nakoupit určitý druh zboží tak musím volat obsluhu, která obvykle musí otravovat další obsluhu. Opět výhodné je to hlavně pro majitele, ne tolik pro klienta.
    Dáváš nesmyslné příklady. Rekuperace = recyklace či lépe zvyšování efektivity spotřeby. Je to logické vzhledem k tomu kolik Giga Joulů to spapá. Krmit bych to rozhodně nechtěl.

    Jsem nevěděl, že elektromagnetický pulz umí zapálit papírek. To musím zkusit.

    Tak co dál?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: to ma treba Kirchherr a kol. ve svem vyzkumu. Neco si o tom aspon najdi, nez se budes hadat :-) Ono se to samozrejme dohani jinak... ostatne to je treba princip emisnich povolenek. Ano, palit uhli samo o sobe je proste levnejsi - ale s dodatecnymi umelymi naklady to proste podrazi - a teprve pak te mozna neco donuti premyslet jinak. No a nebo tu cenu emisnich povolenek proste promitnes dal... a vysledkem je co? No, zdrazi ti elektrika a teplo doma... :-) No a jsme obloukem zpatky u te inflace...

    Nikde jsem nerekl, ze recyklace je zbytecnost - pouze jsem rekl, ze to je nakladnejsi. Cteni se uci uz v prvni tride zakladky... mozna by sis to mel zopaknout :-)

    ROLAND: Jisteze... takze navrhujes co? Navrat k parnim strojum, nebo jak tomu mame rozumet? :D Protoze hotovostni platba v roce 2021 je totez, co rutinni provoz treba takovych parnich lokomotiv. Jen tak mimochodem, jejich pravidelny provoz byl ukoncen v roce 1980 (a neboj, o nostalgickych jizdach vim... ale tech je v porovnani s beznym provozem stopove mnozstvi).
    Uhelny sklady v arealu zizkovskyho nadrazi uz ostatne take nejsou tim, co byvaly... ale chapu, ze ty by ses podle svych reci k tomu archaickemu uhli nejradsi vratil :D
    A co takova odporova regulace vykonu v tramvajich a lokomotivach? :D Taky chces tvrdit, ze moderni regulace (umoznujici mj. rekuperaci) je nesmysl? ;-)

    Pokud nastane vhodna erupce na slunci (ci jina zivelna pohroma)... tak ty tvoje papirky shori a mince se dost pravdepodobne taky roztecou. Takze... co tam mas dalsihol? :D
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Ne, v tom kontextu v jakém jsem to psal to nesouvisí vůbec. Jinak samozřejmě bezhotovostní platba je jistá forma automatizačního procesu.
    Jediné proč bych si to měl číst je zda pravopisně a gramaticky je to správně. Ale jinak vím co a proč tak píšu.
    Pro mě navrhování různých systémů či konverzí je forma zábavy, kterou předně mohu uplatnit při vývoji her.

    Zbavování se některých pro tebe archaických věcí je ideální cesta jak později narazit. Pokud budeme mít jen digitální měnu, stačí jedna větší erupce slunce, nebo šikovný kybernetický útok a nebo chyba se kterou klasicky nikdo nepočítal, nebo ji považoval jako když by někdo vyhrál jackpot v loterii. V tu chvíli když to nastane, se ti celý ten tvůj krásný oblíbený systém hroutí jako domeček z karet.

    Tohle slepé lpění jen na moderních technologiích, je prostě za mě velice krátkozraké a nezodpovědné.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Akce a reakce ti nic neříká že?
    Bulvár nečtu. Co tam máš dál?
    Á, nepochopení cyklu cirkulární ekonomiky a jejích základů a že jsou naopak náklady vyšší. heh. Ten byl dobrý.
    Došli nám suroviny, nevadí, naťukám do počítače poke SYS64738 a vyřešeno. Čím dál lepší.
    Recyklace je zbytečnost?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ale jisteze souvisi... prace s hotovosti je proste oser... bankovky, mince... vraceni, protoze malokdy mas pri placeni v ruce presnou castku (a samozrejme s tim spojene chyby - protoze tu manipulaci s hotovosti resi clovek)... to vse bezhotovostni platba odbourava... proste bezhotovostni placeni je take jista forma automatizace nejakeho procesu. No a ty sam jsi nize napsal, ze ses priznivec tech archaickych papirku a kovu - tedy slozitejsi manipulace s penezi. Mozna by sis mel sam precist, co za "moudra" sem pises ;-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Přečti si to ještě jednou co si napsal za nesmysl. Jak automatizace a bankovky mezi sebou souvisí? Já psal někde že odmítám bezhotovostní placení? wtf?
    To by mě zajímalo jak ti tu hotovost dá, když žádnou hotovost nemá. imho lol.
    Taková krásná erupce a bude legrace.
    Asi si začnu psát Danýskův výkladový slovník. úsměvné = vnucování. Není příznivec = odmítá. Dobře ty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: to ze ty neco shledavas jinak ja opravdu nepovazuji za smeroplatne :-)
    To ze o jinych prikladech nevis fakt neznamena ze nejsou. Ono pro bulvar tyhle (pozitivni) pribehy moc zajimavy nejsou... zeano. A obvykle spousta tech lidi delajicich neco skutecne prospesneho ani o tu publicitu nestoji. Prikladu najdes stovky, takze... hledej, smudlo... namahej svou hlavicku trosku jinak nez papouskovanim titulku z Blesku ;-) I kdyz samozrejme chapu, ze to je pro dusebne slabsi jedince jednodusi cerpat z podobych zdroju...

    V te tve cirkulární ekonomice jsem se puvodne rypat nechtel, ale jak vidno ani nechapes zakladni principy. Tam jsou naklady typicky naopak vyssi - mj. znovuzpracovani odpadu stoji mnohdy vic, nez primarni suroviny. A kdyz je to drazsi, tak co... no logicky se to projevi na vyslednych cenach. Proste veci zdrazi. Inu, taky inflace :-) No zatim tu skvele dokazujes jedine... ze by sis mel dojit doplnit zaklady ekonomickeho vzdelani.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Aha takže 1917 je až po Vítezném únoru. Tak to pak chápu.
    Vlček, je tenký led. A nevyhýbám se pozitivním příkladům, dobře, že nějaké jsou, jen je jich žalostně málo. Já jsem nikde nepsal ani netvrdím že svět je černý.

    Inflace je jen důkaz špatně fungujícího systému nic víc. Pořád si nepochopil že NZP může fungovat jako jeden ze základů cirkulární ekonomiky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: ty jses vazne komik - nejdriv tu prednasis o automatizaci, co bude lidem brat praci... a pak tu vyzdvihujes papirove bankovy a mince... a to vis, ze byla doba, kdy mnozi odmitali i ty papirove bankovky a trvali nutne na mincich? :D Uplne stejne, jako ty ted odmitas bezhotovostni placeni...
    Co se (ne)zamestnani tyce - i z pohledu zamestnavatele je manipulace s hotovosti dalsi starost navic. A pracovni trh je volny - pokud jses pro zamestnavatele dostatecne zajimavy, treba i tu vyplatu v hotovosti da... ale pokud jses nejaky podprumerny makac, tak holt smula, tam neni zadna motivace pro to te zamestnat a podstupovat oser s hotovostni vyplatou mzdy :-) Proc by si mel zamestnavatel kvuli tvym vrtochum zvysovat sve naklady? Ty ocividne vidis jen svuj osobni pohled - ale nevidis to z pohledu druhe strany. Ze ty budes tak trosku sobec? :D
    Stejne tak sporici ucty - nikdo ti netvrdi, ze to je vyhodny - a uz vubec ti ho nidko nenuti nasilim. Samozrejme mas moznost sve uspory zhodnotit i jinym zpusobem, je to ciste tva volba. Aneb ber nebo nech byt... prumerne fnancne gramotny clovek by mel byt schopen zhodnotit, jestli jim zvoleny zpusob ulozeni vlastnich uspor je ci neni ztratovy. Na to v zasade staci matematicky aparat na urovni zakladni skoly. Procenta se vyucuji v sedme tride...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DZODZO: DPI ti nezávidím. Ale každá koruna dobrá. Já příznivec jen bezhotovostní platba nejsem. Stále dávám přednost těm papírkům a kovu. Takže tohle tlačení jen na digitální se mi nelíbí z mnoha logických i rozumných důvodů. I když ano, je fajn tuto možnost mít. Což mě přivádí k oné svobodné volbě, pokud nemáte bankovní účet tak vás nezaměstnáme. Další úsměvné jsou spořící účty, které většinou ani nepokryjí inflaci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: Vitezny unor je datovan do obdobi mezi 17. a 25. unorem 1948, kdy si mimo jine komunisticka partaj vytvorila vlastni ozbrojenou slozku - Lidove milice. Ano, muzeme to prirovnat treba k hitlerovskym SA... on ten princip vlastne byl obdobny.
    K tem tvym jmenum ja doplnim treba Ondreje Vlcka... copak nam povis k nemu? :D Ano, neni tezke si najit jmena, ktera jsou... rekneme kontroverzni... ale pak tu mas dalsi jmena, ktera jsou velmi pozitivnim prikladem - a chapu, ze o nich se ty moc bavit nechces ;-) Ale svet neni jen cerny.
    Erarni penize ke svobode nepovedou. Jedine, co NZP skutecne podpori je inflace... protoze samozrejme skutecna hodnota takhle rozhazovanych penez pujde rapidne dolu. A ceny poleti nahoru, zeano ;-) Ostatne "trial" mas v neuvazenych vladnich krocich z poslednich let - i prumerne zdatny ekonom ti rekne, ze za soucasnou vlnou inflace jsou mimo jine i neuvazene kroky byvale vlady.... a to zdaleka nerozhazovali tolik, kolik by prezentovalo to tvy NZP.

    DZODZO: no kdyz namisto hospodskych kecu na internetu zajdes do hospody fyzicky a povedes ty reci tam, tak ty papirky udas naprosto v pohode :-) Par veceri v lepsich podnicich... a papirku se snadno zbavis.
    A zes skoncil u DPI... no jo, chtels to mit levne... a ona ta spekulaceholt Bohemce & spol nevysla... shit happens :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ROLAND: penize su dnes uz hodne abstraktny konstrukt, nedavno mi vracali od DPI zalohu za plyn asi 12k a poslali mi to postovou poukazkou (pisal sa rok 2021), tak som na to hladel, ze werid flex but ok, na poste mi vysadzali na drevo nejake papirky a teraz sa to snazim nejako utratit, lebo popravde tak som zvyknuty platit kartou alebo online, ze platba v hotovosti mi uz ani nenapadne, tu pouzivam jedine v naseho masiara, lebo berie platby kartou az od 200 korun a ja tam u neho vacsinou za tie kosti do vyvaru utratim tak 10-12 korun
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Vítězný únor shledávám patřící pod Říjen. Pokud by nebyl on, pravděpodobně by nebyl ani onen únor. Aha takže příklad místo snažit se hledat invektiva je ospravedlňování. Zajímavé.
    Psal jsem téměř bez finančích prostředků, tedy bez Crowdfundingu. I když o jeden jsem se minulý rok pokusil.
    Ano třeba pan Bakala a nebo pan Písařík a jemu podobní s tebou souhlasí, to jsou velice úspěšní a vzoroví podnikatelé. Ano, skvostné vzory, všechna čest.

    Jak již jsem psal v NZP nevidím spásu, ale jako nějakou část řešení a možnost více se přiblížit k nějaké možné svobodnosti. Pokud ten zbytek nechceš nechat pojít hlady a nebo jej nezredukuješ jinou formou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: se divim, ze rovnou nezminis Vitezny unor, lidovy milicionari... :-) Ospravedlnovat nasili historii, to je slusnej fail. Uplnej taticek Putin...
    No, kazdopadne v hernim prumyslu litaj tezky prachy. I formou crowdfundingu se daj sehnat prachy na realizaci (zaplaceni) dobrejch napadu. Pokud prachy nemas, delas neco hodne spatne :-) To uz chapu, proc orodujes za NZP... neuspesni podnikatele to zda se vidi jako vlastni spasu :D
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Francouzká Revoluce? Velká Řijnová? První světová atd. Druhá světová, která vlastně ve své podstatě, stále ještě ne úplně vyhasla, jen se přetransformovala?
    Opět používáš invektiva. Nejsem ani jedno a ani nebrečím, jen vidím a pozoruji věci jinak.
    Ano jsem neschopný. Hru co jsem navrhl a ještě ne plně dokončil i když je plně hratelná, která vznikla téměř bez finančních prostředků. Sehnal jsem si lidi, kteří byly ochotní do toho jít i s tím rizikem, že nedostanou zaplaceno. A přes dva roky se snažím najít řešení jak ji plně dokončit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam