CHIMERA: no a to je rozdíl v našem přístupu. já pracuju proto, že to je zábava a baví mne to. a to samé se snažím předat i dítěti. Ale znova podotýkám - mám dvouapůl letou dceru. Kdo ví jak to budu mít v jejích 13 letech, když bude bojkotovat úplně vše ,)
Popis školky Jonáš (klasická montessori školka, ne školka s prvky montessori) - mají dvě místnosti a koupelni. Jedna místnost s kobercem, elipsou a skříňkami s aktivitami (suchými) - práce s koberečky. Druhá místnost s velkým stolečkem, kde se buď bracuje na mokrých (patlavých aktivitác) nebo jí.
Vše v jejich velikosti. Přístupné. Děti se sami oblíkají a svlíkají. Jsou určité fígly, jak si ani ne dvouleté dítě oblékne bundu apod. Mají volný přístup k pití, Sami si ho v průběhu dne nalévají a doplňují. Sami si připravují jídelní prostor - prostírání, příbory, ubrousky a sami si odnášejí na svoje místo talíř. Pak si po sobě talíře oplachují a utírají.
Svačinu - mají pomazánky - si mažou taky sami. Svačinu většinou jedí venku.
Jezdí s dětma do planetária a na podobný akce. Což je teda MHD s těma prťatama dost záhul, ale děti jsou pak nadšený neuvěřitelně.
Prostě se klade důraz na jejich samostatnost a samoobslužnost. Podpory.
V týhle miniškolce (2-4 roky) je 8 dětí a jsou tam dvě tetky. Takže jasně, spousta prostoru a možností. A je to hlavně o lidech, ony Petra s Dančou jsou úžasný ženský a ty děti je milujou.
Při odchodu dítěte vždy zmíní jaké téma se v průběhu dne (na elipse) řešilo. A jednou za půl roku jsou konzultační hodiny (cca 30 min pro diskuzi rodičxtetka F2F o dítěti).