• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste jeden off-topic: kamoska mne upozornila na proponentku waldorfu, ktera napsala Slow parenting, coz ma byt slagr (zatim netusim), nasla jsem si od ni clanek, ktery se mi libi: rytmus zivota ditete jako analogie dychani - nadechy jsou kratke useky kdy je decko soustredene na neco v sobe (napr kresli) a je vhodne s nim byt plne pritomnej, a vydechy jsou useky kdy decko interaguje hlavne s vnejsim svetem a rodic si muze jit po svem (protoze predtim byl s deckem plne a to je tim saturovany a muze byt chvilu samostatny)

    Daily Rhythm at Home and its Lifelong Relevance by Helle Heckmann | Waldorf Today - Waldorf Employment, Teaching Jobs, Positions & Vacancies in Waldorf Schools
    http://www.waldorftoday.com/...11/daily-rhythm-at-home-and-its-lifelong-relevance-by-helle-heckmann/

    jestli to obecne funguje (Chim, netvrdim ze to funguje na tveho malinkace :-D), to netusim, ale prijde mi to hezky napsane.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TORUVIEL: jojo musim ho zacit davat na to penove puzzle aspon
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: Jinak jen doplním z hlediska vývoj.kineziologie, čím tvrdší podložka pod dítětem (na "pasení"), tím lépe.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Jinak u nas montessori krok - decko se zacalo konecne intenzivne prevalovat a nechcem ho jeste mit na zemi, tak jsme ho ohradili a pri te prilezitosti jsme mu nainstalovali horizontalni zrcadlo. Dle montessori to ma detem nejak pomoct intepretovat vyrazy tvari ci co? Ale presne nevim, tez budu rada pokud nekdo znalejsi doplni...

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNNA v materskem klubu zminovala, ze diteti vyrobili stolek se zapustenymi nadobami pro presypani prelevani atd ruznych materialu, tak jsem si na to vzpomnela, ze to znam z ruznych blogu a chtela jsem sem pro archiv nahodit nejake obrazky, ale nemuzu narychlo najit ANI JEDEN, nevim jak by se to reklo anglicky :) a asi jsem moc vykojena. Pokud nekdo doplnite, budu rada.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    náhodou natrafil, možno už bolo:
    Montessori pedagogika - Alternatíva v školskom vzdelávaní - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=KuPmGLj8r10
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    CHIMERA:
    Možná je to u dospělých jinak. Protože přesně, sedět vedle mně a tvářit se útrpně když já mám nějaké duševní rozpoložení.... to mne svádí akorát k tomu abych nebohému dotyčnému ubližovala, navíc mne to v mém bolu, zuřivosti etc. prostě ruší. Buď ať pomůže, řeší atd. nebo ať zaleze někam do bezpečí a nechá mně ať si v tom porochním sama, až budu potřebovat společnost tak si pro ni dojdu.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YMLADRIS: právě tu větu, co píšeš, mi muž říkal.
    a to mě naprosto rozzuřuje.
    to já nenávidím.
    na co je mi, že je někdo se mnou, když mi nepomůže?
    když nepomůže, ať vypadne.
    já ocením jen pomoc. takže buď nabídne lék, nebo dovolenou, nebo prostě úlevu, ale "být při mně" je fakt naprd.
    mně nevadí, když lidi/mimina pláčí. ale náš mladej řve jak hyena. ječí. dokonce už i ztratil hlas. prostě huláká. neříkejte mi, že to člověk potřebuje k tomu, aby se cítil dobře... to nedokážu pochopit.

    myslím, že rozdílný způsob přístupu k utrpení a bolesti je reflektován i v homeopatii. je to spoluurčující znak typu. některé typy potěší utěšování, jiné politování, další nic z toho... stejně tak někomu pomůže chlad a někomu teplo, někomu pomůže jídlo a někdo ho nemůže ani vidět...
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    CHIMERA: ani to nezkoušej, pokud ti to příjde úplně praštěné..

    zpět k metodě - objevila jsem tohle: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=64941488&tab=3
    zoe s tím pracovala na kurzu montessori v palečku a milovala to.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHIMERA: je to podobnej princip jako kdyz dospely jde na psychoterapii a terapeut mu umozni rikat veci ktere se normalne lidem nerikaji, plakat, kricet... a nesoudi ho.

    ALE POZOR: nema to byt nejaka metoda ktera ulevi tobe (decko zacne drzet hubu). Ma to byt metoda, ktera ulevi decku, ze se muze v bezpeci a bez problemu vykricet a pak pokracovat ve zvladani sveta. Aldortova varuje ze naopak ze zacatku kdyz deti zjisti ze ventilovat pocity muzou, tak treba jeste prechodne zesílí (protoze najednou to smi ze sebe dostat ven). Takze pokud jsi na zhrouceni, mozna do toho zapoj muze nebo tak.

    a tobe by se nelibilo kdyz je ti do place aby ti treba muz rekl "rozumím, že se cítíš strašně a klidně křič, jak dlouho budeš potřebovat, jsem tu s tebou"? jen te treba drzel za ruku ale nesnazil se te donutit abys neplakala?
    mne to prave neprijde vubec prastene ale naprosto logicke a zasadni
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YMLADRIS: přijde mi to teda úplně praštěné, říkat někomu "rozumím, že se cítíš strašně a klidně křič, jak dlouho budeš potřebovat, jsem tu s tebou", ALE udělám to.
    to jsem ještě nezkoušela. takže proč ne. dneska to zkusím.
    zatím jsme mu říkali, aby tak nekřičel, protože se dusil a dávil... tak aby ho to nebolelo.
    teď řekneme, že teda jo... comyvíme, co zabere :-D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHIMERA: chim, ja s tebou velice soucitim protoze jsem taky nevyspala, ale odbornik na maly decka nejsu, jen verim te aldortove, ze rikat decku "Toto dela mamince spatne a ublizuje si tim i sam"
    je kontraproduktivni, protoze presne jak pises, jeho intelekt neni tak silny aby nasel jine zpusoby jak si ulevit tu bezmoc...
    a ze decko potrebuje slyset Rozumim ze se citis STRASNE a KLIDNE KRIC, MUZES kricet tak dlouho jak budes potrebovat, JSEM TU S TEBOU. Jinak ma decko rozpor, ze potrebuje kricet, ale zaroven slysi ze by melo drzet hubu. Z toho muze nervovat jeste vic.
    Jak to mas technicky udelat (spunty v usich uz mas?) to nevim a neber to jako ze ti radim co mas delat, jen se snazim vysvetlit ten nazor aldortove. Jeji knizku kdyztak muzu poslat, mam v el. podobe.

    tak bojujte, casem to prejde
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YMLADRIS: praveze nemam zadny postup, delam to jen metodou krajni nouze-nutna obrana. samozrejme bych mu to rada nejak hezky rozumne vysvetlila, ale jeho intelekt to nepobira.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHIMERA: ok, mas svuj postup, preju uspech a drzim palce.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YMLADRIS: já přece vím, proč to dělá :-D vzteká se proto, že mu něco nejde. není to úplně můj postup. já bych v takové chvíli rezignovala. teprve po nabrání dalších sil zkouším dříve nepovedené věci znova.
    a opravdu nemám chuť nechávat ho řvát bez toho, že bych mu slušně sdělila, že toto opravdu dělá mamince velice špatně a on si tím ubližuje, protože místo vstřícné maminky má vynervovanou lemplici.
    co jsem se tak radila s holkama na nyxu, tak jejich děti měly období "jáťám" mnohem horší - a i sestra v jeslích říkala, že její mladší syn dělal strašné hysteráky - naše dítě jenom řve no ;)
    problém je v tom, že řev je právě to, co já nesnesu. já potřebuju klid. jak nejsem vyspaná a v klidu, už nefunguju.
    stále věřím, že to přejde s úderem třetího roku (a tiše doufám, že i dřív - snad nemůže být tak blbej, že by to nepochopil :-D
    akorát co na to moje srdce, že... jestli vydrží.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    treba je po tobe, mineno ze ma silnou potrebu nezavislosti, stejne tak jako ty nesnasis kdyz neco nedokazes zvladnout sama, kdyz jsi na nekom zavisla, tak to nesnasi i on, ze si nedokaze (jeste) rict o KEO, ze se nedokaze sam oblict atd (nebo co mu jeste nejde). Zuri protoze uz by chtel byt samostatny a mit realitu ve sve moci, ale je bezmocny a to je hrozne neprijemne.
    Co ty presne delas kdyz jsi bezmocna? Co bys presne delala kdyz by se ti nedarilo ovladat tvoje telo (tvoje hlava by byla napred pred tvym telem - napr. po autonehode...)

    Ja bych mu asi rikala 1) o cem je jeho situace a ze rozumim ze je to pekelne neprijemne 2) ze je v poradku to, jak to resi, ze mu verim ze dela to nejlepsi co je v dany moment pro svoje zdravi schopen udelat 3) ze je silny kluk a casem to vychyta. [Naomi Aldort]

    zlobit se na nej, ze si doma vedome ulevuje, zatimco v jeslich se drzi na uzde - to mi pripada nebezpecne, aby se nezacal drzet na uzde jak v jeslich tak doma a casem neskoncil s nejakou neurozou typu nesmim kricet nesmim kricet NESMIM KRICET, mama to nema rada.

    drzim palce, mne se to zatim mluvi ze
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ELIZHANNAH: no a dneska ráno přišel - asi vlivem toho, jak jsem ty 3 dny nebyla doma - na to, že bude vyžadovat všecko jen ode mne, ačkoli dosud mohl plně asistovat tatínek, ba byl i oblíbenější. takže nakrmit - mámámá, tátá né né... obléct: totéž... obout: totéž... se divím, že nechal tatínka aspoň řídit auto, když jsme jeli do jeslí :-D
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    CHIMERA: No já se přiznám, že na dítě zas tak moc nemluvím, anžto jsem spíš tichý člověk. Narozdíl od mé tchýně, která takzvaně "hubu nezavře" (a to doslova, povídá si i sama pro sebe, pořád). A docela mi přijde, že to je znát, když přijede dcera po týdnu od babičky, tak je víc ukecaná.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    CHIMERA: jasně, že se rozmluví, až přijde jeho čas, uspíšit se to nedá. Tím, že na něj mluvíš, mu spíš dodáváš jakési pomyslné cihličky, ze kterých pak bude stavět. Jinak teda soucítím, některá batolata jsou víc než náročná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam