• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    JELLYBEAN: Ano to peklo rozhodovani, dnes je tolik moznosti, alternativ a rodic chce pro dite to nejlepsi. Bude studijni typ nebo umeleckeho zamereni a da se to poznat treba ve dvou letech?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    NABIS: no já ti nevim. ostatní děti v okolí hračky používají... jezdí s kočárkem, s panenkama, s vláčkama, staví kostky... a náš prďola ne :-D
    ale jak rááád tancuje... to bys viděla... tancuj tancuj vykrúcaj, cib-cib-cibulička atd.
    přímo superstar :-D
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    Ja mam zkusenost z dcerou me kamaradky, ktera prosla waldorfskou školkou a dale prvnim stupnem. Libilo se ji tam. Nekdy ve 4. nebo 5. tride se to zlomilo. Hrozne touzila po normalni škole, klasicke vyuce, kde se deti neco dozvedi, nauci. Velmi tezce nesla to, ze se s tim co umi nema jakoukoliv šanci dostat na osmilete gymnazium, kam si velmi prala jit. Zkusila to, a zkousky nedala ani nahodou.
    Tehdy jsem si rikala, jak je to tezke v detstvi rozhodnou "za deti" kam je umistit, ze clovek nikdy nevi, jakym smerem se budou do budoucna jejich kroky ubirat, co budou sami chtit delat a zda jim svym rozhodnutim clovek vlastne neublizi.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    NABIS: Ano to jsem si pak taky jeste rikala, ze prece na Zapade uz je aspon jedna ci dve generace, co vyrostly v Montessori skolkach a kdyby se to neosvedcilo, tak to asi nepobezi dal, ze?

    Cele to vzniklo spis na zaklade toho, ze tomuhle cloveku duveruju a je to pedagog... S tim, ze se podivujou prarodice nad spoustou vecma jsem smirena a tam to cloveka neprekvapi. Ale holt kazdej ma nejakej nazor a holt se muzem v necem rozchazet, byt jinak si sednem.
    NABIS
    NABIS --- ---
    YMLADRIS: Ja bych nedavala do stejne roviny waldorf a Montessori, ta repotaz to dost vykresluje. Nekteri alternativci nemohou prave waldorfu prijit na chiut prave pro jeho "nabozenskost"
    RACHEL: Ja bych tyhle diskuze hodila za hlavu, je to stejne jako ti nekteri jeste v dnesni dobe tvrdi, ze kdyz nebudes jist maso, budes nemocnej a umres. Proste nevi=je to divny=neco jejich mozek vyplodi, nemaji to potvrzene.....
    Napadly me nejake diskuze v zahranici-nemecko, holandsko tam preci jsou o par generaci dal.
    NABIS
    NABIS --- ---
    CHIMERA: ja mam pocit, ze to delaji vsechny deti. Jen tedka bojuji se starsimi pribuznymi muzskeho pohlavi, kteri to nejak nedokazou stravit: vzdyt tu mas svoje hracky, ale ty si stejne hrajes s hrnci, hrnecky, priborem apod.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    RACHEL: to mi připomnělo moje patrně vrozeně montessori dítě.
    odmítá si hrát s hračkama.
    hraje si pouze se skutečnýma věcma. třeba nestaví kostky, ale staví hrníčky.
    přelívá vodu a přesypává fazole. "vysává", "zametá" a podobně.
    ale jen se skutečnými nástroji. hračky ignoruje :-D
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Jo a ještě tohle od kamarádky z Facebooku:

    Rozhovor dvoch prevadzkovateliek jedneho materskeho centra:
    "Urobime kurz tej montessori pedagogiky."
    "A ako?"
    "Vytiahneme zozadu tie drahe hracky a rozhadzeme ich po miestnosti. A deti sa budu s nimi hrat. Za 5 eur na hodinu."

    RACHEL
    RACHEL --- ---
    YMLADRIS: Hm, tak to by bylo mimoňský i na mě a rychle bych mazala pryč. Takže do takové školky/školy bych dítě nedala. To stačí pár schůzek, jít se tam podívat a člověk vycítí, jestli jsou mu ti lidé sympatičtí a co říkají a hlavně, jak se chovají k dětem.

    Navíc, když ještě přemýšlím nad tím příkladem, co mi včera řikali ti známí, tak Montessori Nemontessori, prostě se občas dítěte zeptám, co dělali ve školce, ve škole, jestli ho to baví, atd. Takže bych si snad všimla dřív než v páté třídě, jestli umí počítat malou násobilku nebo vyjmenovaný slova. Přístup línej rodič fajn, ale přeci si budu s dítětem povídat a občas se mu podívám do sešitu nebo tak, ne? Takže se uklidňuju tím, že je to hodně i o rodičích - viz třeba naučit dítě se bránit apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RACHEL: ja tyto uvahy nepovazuju za bezpredmetny ale. jednak, z moji zkusenosti mi pripada ze je to tak, ze jakakoliv "alternativa" je nachylnejsi na vyskyt lidi, kteri se v te alternative pohybuji ne proto, ze je to nejak bytostne oslovilo skvele to s nima souzni a jsou to super kompatibilni lidi, ale jsou to spis lidi, kterym je tak trochu jedno co jedou, hlavne ze je to PROTI, mineno proti tomu zlemu aktualnimu systemu, ... (ktery nici deti whatever). Cili jasne si dokazu predstavit ucitelku, ktera pod plastikem montessori vyrabi z deti mimone, neb si tam cpe nejakou svou jako by ideologii. Cili zkoumat.

    Pripojim report co kamarad psal nedavno do soukromeho klubu (neslo o montessori skolu ale waldorf, ale imo princip je stejny)

    Dneska sem tu na hrbitove měl děcka z waldorfu, většina mi tvrdila, že by chtěly chodit spíš do normální... ;)

    Sem se blbe zeptal, co vas bavi nejvic.. se ruzne prekrikovali a pamatuju si jen eurytmii od jedne holcicky. Ale podle sledovani ucitelek mam jasno:) prehnane mily vybledly vegetarianky se zasnenym vyrazem, furt chtely aby deti nacitily, neco konkretniho, u nas uctu k predkum... furt nabadaly ke sberu listi (byli to tretaci), a minimalne dvakrat jim slozite vysvetlovala ze maji mlcet, ze slovama o vsecko prijdou. Prislo mi, zvlast u kluku, ze si uvedomuji ze jsou v nejake ezo alterne. Vzpomnel jsem si na svuj vegetativni stav v obyc skolce a pozdejsi vdek za obyc fer zakladku v kontrastu se super spolecnosti na gymplu (kde sem se teda nic nenaucil, nejspis kvuli me ani ostatni :/) Na nejakym tripu sem ale prave ocenil ten nutny kontrast...
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Dekuju vam, uklidnily jste me. Holt se mne to tentokrat nejak dotklo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    RACHEL: Od mateřinky se učí judo :)

    Můj tatínek (který teda na judo chodil až na prvním stupni) měl plnou kapsu historek, jak překvapil pár grázlíků elegantním přehozem přes rameno. Jen jednou tam bohužel prý byla lavice, tak si chvíli myslel, že toho grázlíka zabil...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    RACHEL: tak trošku jinak. já neměla staršího v monterssori škole, ale ve třídě pro mimořádně nadané děti. panuje stejná obava, že děti se pak nedokážou zařadit do "normální populace".
    je to blbost - normálně se zařadil a ostatní děti taky. po 5. třídě šel na osmiletý gympl a studuje tam v pohodě už třetí rok.
    s montessori je to stejné. žádná odlišnost neškodí.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    YMLADRIS: Mas pravdu, v sobe to mam srovnany, vim, proc jsem si vybrala tuhle skolku a co se tyce nejake sebeobrany, to verim, ze nepodceni tatinek.

    Jak jsem tehotna, tak jsem na tyhle dotazy a premysleni vic citliva.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RACHEL: ad odpovidani rodicu a znamym - resila bych to podobne jako jakekoliv jine diskuse typu proc s vami spi v posteli, proc jeste kojis, proc, proc proc... imho montessori v tomto neni nijak vyjimecne :) proste je to neco divneho tak je treba to s rodici diskutovat, :)

    co se tyce mimonu, nez bych dite dala do monte skolky, snazila bych se videt deti produkty te skolky a pokud mozno poznat ucitelky te skolky. pokud by mi deti vychazejici z te skolky pripadaly jako mimonove, udelala bych z toho zavery, pokud by to byly nezavisle sikovne decka (jak montessori slibuje), udelala bych z toho zavery. konkretni skolka se dle mne muze desne lisit, podle sikovnosti ucitelek

    ad mistni grazl v prvni tride - bezna skolka ma nejaky specialni postup jak deti oproti tomuto vybavit? pokud ano, snazila bych se pouzit (dat dite do predskolniho karate ci co ja vim :-) ted tezce varim z vody)

    jinak perlicka, muz mi vykladal ze v jeho skolce se nasili na detech institucionalizovalo - kdo zlobil ( = neposlouchal), musel pak projit ulickou hanby, kde ostatni deti mely za ukol ho prastit. (osmdesata leta)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    YEETKA: Hm, to je ta lepsi verze, ale taky to neni ideal.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    RACHEL: mám ve svém okolí zatím jenom dvě odrostlejší holky, které postoupily na druhý stupeň klasické základky po montessori prvním stupni..
    ptala jsem se jich a obě se shodly na tom, že se dost nudí a jsou napřed..
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    RACHEL: já samozřejmě vím, proč jsem dala dítě do Montessori školky, co se mi na tom líbí.
    Na druhou stranu, ohledně toho začlenění pak na normální škole, měl obavy i můj muž a dlouho jsme to řešili.

    Ano, jsou i Montessori školy, ale nevím, zda na to budeme mít a pak je teda zase otázka, co se střední...
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    a teď dotaz z praktického života - co odpovídáte rodičům a známým, kteří vám začnou tvrdit, že Montessori je módní vlna, že znají děti, co chodily do Montessori školek a škol a dneska jsou z nich mimoňové neschopní se zařadit na základní nebo střední škole do běžného života, nebo se na tu střední ani nedostanou, protože je celou Montessori základku nechali dělat si co chtějí, například houpat se v síti a dítě v páté třídě neumí vyjmenovaná slova a malou násobilku...

    Podle mně je to i o konktrétní škole a učitelích, taky jsou Montessori školky, kde když jsem viděla ty lidi, tak bych tam syna nedala, ale s tou naší jsem spokojená, protože se mi líbí ředitelka a Matýskova učitelka. Jsou to lidi, se kterými, když mluvím, tak mi dává hlavu a patu, co říkají. Navíc mám pocit, že se tam Matěj fakt učí samostatnosti.

    Ale je pravda, že s názorem, že pak v první třídě přijde místní grázl a podá si absolventa Montessori školky, slýchám často.

    Tady je to podle mně i o rodičích.

    Co si o tom myslíte vy?
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    CHIMERA: http://www.evalabusova.cz/clanky/miminko.php http://blwcesky.wordpress.com/
    ja zas doted nevedela, ze existuji nejake principy montessori stravovani:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam