• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Khan Academy
    https://www.khanacademy.org/

khan akademy jsou vyukova videa kde typek probira ruzna temata tak, jak je puvodne vysvetloval pres skype svoji neteri co mela problem s matematikou a zazracne se s nim zlepsila. existuje i preklad do cestiny ale ten jsem nezkoumala

Khan Academy – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Khan_Academy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: jsem na tom stejne (decku je pul roku). Mame zatim predbezny plan zkusit ho "vzdelavat" = normalne rozvijet (jsme intosi, geeci) do tech 6-7 let (neni problem ziskat odklad do skoly) doma (leda by on touzil po skolkovem kolektivu; to je na nem; to se uvidi) a pak se teprve rozhodnout, zda prinos toho ze se uci doma se nam zda tak velky, ze ho nedavat do skoly. Je otazka jaka bude v brne za tech par let nabidka alternativnich skol, protoze fakt dobra skola vedena vtipnymi lidmi muze byt lepsi nez domaci vzdelavani, nebot jeden rodic na to proste nema kapacitu, chystat tak dobre programy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    svan: mne by zajimalo, zda lze nejak jednoduse se podivat na ty normalni skolni osnovy na prvnim stupni, netusim co se ted chce aby dite zvladlo tj. co ma domaci vzdelavatel vlastne zajistit. Je to nekde? pripadne diky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    v brne v Brane jsem videla Klub domaciho vzdelavani, aby se decka takto vzdelavana mohla sejit a tez rodice, ale nenasla jsem dalsi info, ale asi se toho da v pripade zajmu nejak dopatrat

Harmonogram | Branakdetem.cz
    http://www.branakdetem.cz/projekty/harmonogram-142
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    blog typka jehoz 6 deti je vzdelavani unschoolingem. Zatim tam toho moc neni spis obecne motivacni reci, ale pokud se rozjede, tak to bude dobry (ma jeste projekt zenhabits, kde jsou stovky dobrych prispevku a sleduje to milion ctenaru)

Unschoolery
    http://unschoolery.com/
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: http://www.national-geographic.cz/detail/fotostory-vyprava-za-okatymi-nartouny-26201/ : ))))))))))))))))) tak to je libovej výraz, to chápu že tě děsil
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: tak je jasný že časem z toho tady budeme muset udělat privátní klub, protože to nebudeme stíhat vydiskutovat všechno :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: (Ok, budu na nástěnku postupně vkládat... Jsem myslel, že jako časem sem určitě přijdou strašný davy lidí... ;) )
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: :-)
    Já se tam strašně bál nártouna okatýho, vždycky jsem ten obrázek honem zakrejval... :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: ha až teď jsem si přečetla o těch knížkách které si myslel na nástěnku. Rozhodně ty mají smysl :)) to je zlato, Denisova nejoblíbenejší kniha od mimina na listování atlas zvířat a právě čím míň to bylo dětský tím víc ho to bavilo. Vlastně to byl můj atlas z dětství a doteď si pamatuji i sen co jsem měla kuli jednomu obrázku :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: : ))) tak začneme a pak to můžeme upravit, vytunit, vymyslet lépe :)) podle přírůstků.
    Zase tolik nás tady evidentně není aby jsme měli ke knihám o vzdělávání dětí hromady komentářů, jak to kdo pochopil a co si z toho vzal :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CICHLASOMA: (Já popravdě nevim, jestli ta nástěnka neni spíš na nejzásadnější věci. Mit někde velikej seznam knížek s komentáři, kam by se člověk mohl podívat, když by hledal něco použitelného při vzdělávání dítěte v nějaké oblasti, by bylo fajn, ale to (snad) budou časem desítky knížek a na nástěnce by asi mělo být jen to nejdůležitější... (SVAN???))
    SVAN
    SVAN --- ---
    BLANITCHKA: toho jsme už tady sjížděli :) je libovej klučina a na film kouknu
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tohle je zajímavý TED talk od chlapce, který je úplně mimo tradiční vzdělávací systém a podle mě je skvělej

When 13 year-old Logan LaPlante grows up, he wants to be happy and healthy. He discusses how hacking his education is helping him achieve this goal.

http://tedxtalks.ted.com/...kschooling-Makes-Me-Happy-Lo;search%3Atag%3A%22tedxuniversityofnevada%22
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZEGA: Jééééé, náš film. Vždycky mi udělá radost, když vidím, že mezi lidma "žije"
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Dík! :)

První knížka, co mě napadá, že bych jí zkusil hojně používat, je atlas zvířat, co se jmenuje Od agamy po žraloka. Sám jsem ho miloval nesmírně, jsou tam krásný obrázky, nějaký fotky a výklady jsou tak akorát podrobný, včetně evolučních souvislostí, rozhodně nic pro mimina :) ze začátku, než si v tom dítě bude spokojeně samo číst, by to asi chtělo, aby někdo dospělý to četl dítěti nebo s dítětem, případně něco vynechával, případně to jen "převyprávěl", různě to doplňoval, vysvětloval, a tak, ale myslim, že je to výbornej základ. Snad existujou i jiný podobný a podobně dobře použitelný knížky, ale já žádnou neznám. (Dá se koupit po antikvariátech, někdy i celkem levně.)
    (Patřej takovýhle tipy na nástěnku?)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA:
    BALAENA:
    KAI: Ty sovy jsou nádherný, jsem na tebe klikla omylem při kopírování ID a jako slušný obrázek
    Tak máte práva na nástěnku, teda doufám že jsem to správně pohledala :))
    SVAN
    SVAN --- ---
    :)) no problema to proštuduji jak se to dělá a právo budete mít všichni, jen bych tam neflákala uplně všechno, ale tak jak se dohodneme co je hodnotné a co pouze inspirativní, ale není nutné to nutně šířit :))
    KAI
    KAI --- ---
    nastenka se skolama nebo treba seznamem instituci, ktere poradaji neco pro deti v domacim vzdelavani, by byla super. pripadne prosim i pro Brno, ne jen pro Prahu :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CICHLASOMA: paní domácí to zařídit může. komu dá právo zápisu na nástěnku, ten ho bude mít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam