• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    SVAN
    SVAN --- ---
    :)) no problema to proštuduji jak se to dělá a právo budete mít všichni, jen bych tam neflákala uplně všechno, ale tak jak se dohodneme co je hodnotné a co pouze inspirativní, ale není nutné to nutně šířit :))
    KAI
    KAI --- ---
    nastenka se skolama nebo treba seznamem instituci, ktere poradaji neco pro deti v domacim vzdelavani, by byla super. pripadne prosim i pro Brno, ne jen pro Prahu :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CICHLASOMA: paní domácí to zařídit může. komu dá právo zápisu na nástěnku, ten ho bude mít.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Ok, bezva. (Já nevim, jak tu na nyxu fungujou nějaký ty nástěnky a tak, myslel jsem, že bych někde externě vystavil dokument, do kterýho by moh zapisovat každej odsud, ale jestli to jde zařídit přímo tady na serveru, tak tím lépe... :) )
    SVAN
    SVAN --- ---
    BALAENA: jo to každopádně, ale Denis byl původně přijat na klasickou základku kde na mě čuměli jak na zjevení když o tom padlo :)) a ty co do toho jdou rádi, jak píšeš nemůsí mít prostor, je to trochu hledání, ale zase asi žádný drama, takže seznam škol je trochu nejistý, jak píšeš může se změnit vedení a je to jinak.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: Report je jasný :)) si celkem oddechnu, nevím do čeho jdu, ale tak dopadne to dobře to vím. O rezervách svých vím a hodlám je další půlrok využít. V podstatě se cejtím a je to tak, že to není přezkoušení dítěte, ale rodiče :))))
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: tfuj, tfuj, hodne stesti, at to hladce probehne!! Podat potom report mas samozrejme povinne :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SVAN: myslím, že u škol, které v tom byly zapojené ještě jako v experimentu, by to mohla být vcelku sázka na jistotu, pokud se tam nezměnilo personální obsazení, nebo ne? (teda jako že když se do toho škola zapojila ještě v tom nadšeneckém období "pro exoty", tak pokud se tam nevyměnili lidi, mělo by to být v pohodě a ne jít proti žákům. si aspoň myslim.)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: určitě můžeme to dávat na nástěnku at je to pohromadě, videa, knihy, asociace, akorát ty dokumenty toho moc není, je to dost v pohybu, jak píše BALAENA je omezená kapacita.
    Třeba do Vraného jsem psala jako první a ti mě odkázali dál, právě na Holčinu co má na starosti přezkušování v Pičíně.
    Jedna návštěva popovídaly jsme si, vše mi poradila, učebnice atd a zítra s ním bude rozmlouvat zase ona, takže zatím bez jediného problému.
    SVAN
    SVAN --- ---
    BALAENA: Měla, ale je podstatné si vybrat takovou kde tě budou podporovat a né tě drtit za to že jdeš proti nim a ještě jim přiděláváš práci :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Tak každopádně držím palce! :)

Btw, možná by šlo dát sem třeba třeba odkazy na nějaké editovatelné dokumenty s přehledem škol, co DV podporují a komentáři k nim, případně se seznamem knih a jinejch materiálů při domácím vzdělávání s úspěchem použitelných, taky s komentáři... Aby se mohly informace během času někde přehledně soustřeďovat... Co myslíte?

(Pokud jde o školy k DV vstřícné, měla by nějaká velmi vstřícná být kdesi na Slapech a v tom níže odkazovanym článku uváděj, že čistě portfoliovou metodou to vede jakási škola ve Vranym nad Vltavou.)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: pecka dneska večer je jasně z vlky, jen co vysmahne ta zbylá smečka kámošů co tady řádí vedle v pokoji a dáme si to před spaním :)) zase jinej level od vydry :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SVAN: pokud vím, tak k domácímu vzdělávání může přijmout každá škola. druhá věc je, že nemusí - plno školám se do toho nechce, je to práce navíc

jak jsem psala, naše škola má v domácím vzdělávání velkou tradici, vedla DŠ i v době, kdy to smělo ještě dělat jen pár škol, ale pokud vím, je momentálně kapacita pro DŠ plná. Nejspíš bych si dokázala ve škole vyjednat výjimku, pokud by byl třeba úraz a nemožná docházka do školy, tak třeba na půl roku, na rok převod do DŠ a pak zpátky, ale úplně "nové" dítě do DŠ už se pokud vím nevejde (jo, i na tohle má škola limit v ministerské registraci - kolik dětí celkem, kolik dětí max ve třídě a kolik dětí smí mít v DŠ)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    Kdo chce s vlky žíti: 20. 4. 2003 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/.../1106768962-nebezpecni-mazlicci/203542152450002-kdo-chce-s-vlky-ziti/

Nevím, zda to sem patří, ale tohle bych určitě dítěti pustil v rámci "prvouky"! :)

(Dokument o soužití Václava Chaloupka s (běžně) nedomestikovanými zvířaty, zvláště s mláďaty. (Chaloupek dříve pracoval v ZOO, pak točil nějaké večerníčky se zviřátky, vždy je předtím choval na nějakém svém statku (vlky, lišky, divoká prasata, vydry, veverky). V dokumentu mj. odmítá některé obecně rozšířené představy o zvířatech a jejich psychice.)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA:
    KAI: Zítra každopádně vyrážíme do Pičína na přezkoušení, takže tady akorát píšu hodnocení a pacifikuji portfolio :)) jsem na to zvědavá co se bude dít :) jedeme si svoje tempo, v něčem jsme podle učebnic napřed a v něčem zase jinde :)) tak děj se vůle boží! zítra
    SVAN
    SVAN --- ---
    FOXOVA: Výborně, tak možností je koukám více.
    Když jsem to řešila před létem, psala jsem na všechny strany a nakonec jsem zakotvila ve škole v Pičíně :)) u Dobříše, ale na dojíždění dvakrát ročně je celkem jedno pod jakou školu spadáš.
    SVAN
    SVAN --- ---
    Když už na ty videa koukáte, tak klidně rovnou něco vypíchněte a zmiňte, někdy to nestíhám kouknout na ně hned a malá informace bokem je fajn
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: Mě zatím z vlastní zkušenosti jiná blbost nenapadá :)) sama mám co dělat abych v záchvatu aby to bylo dobře nezazmatkovala a netlačila. Teda spíš občas zatlačím, ale hned si to uvědomím a jdu na to jinak! To je pro mě nejtěžší. Né informace, ne čas, ale ta trpělivost, učim se myslim víc než Denis :))

ZEGA
    ZEGA --- ---
    moc se mi líbí toto video:
    Svoboda ve škole – film | Změna práce a podnikání
    http://blog.tomashajzler.com/clanek/svoboda-ve-skole-film
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    Nase skola nabizi moznost domaciho vzdelavani. Vim, ze tuto moznost vyuzila znama, ktera byla doma se svymi 4 detmi.
    ZŠ Meteorologická - Domácí vzdělávání
    http://www.zsmeteo.cz/cz/domaci-vzdelavani-1404041742.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam