• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    Připravila Vás škola na život?

Diskuze není o tom řešit jestli doma učit a nebo ne,
    ale jak to dělat správně
    a taky všechno kolem, co se dá k domácímu vzdělávání přibrat,
    aby to ve výsledku stálo za to
    rozbalit záhlaví
    SVAN
    SVAN --- ---
    BLANITCHKA: toho jsme už tady sjížděli :) je libovej klučina a na film kouknu
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tohle je zajímavý TED talk od chlapce, který je úplně mimo tradiční vzdělávací systém a podle mě je skvělej

When 13 year-old Logan LaPlante grows up, he wants to be happy and healthy. He discusses how hacking his education is helping him achieve this goal.

http://tedxtalks.ted.com/...kschooling-Makes-Me-Happy-Lo;search%3Atag%3A%22tedxuniversityofnevada%22
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZEGA: Jééééé, náš film. Vždycky mi udělá radost, když vidím, že mezi lidma "žije"
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Dík! :)

První knížka, co mě napadá, že bych jí zkusil hojně používat, je atlas zvířat, co se jmenuje Od agamy po žraloka. Sám jsem ho miloval nesmírně, jsou tam krásný obrázky, nějaký fotky a výklady jsou tak akorát podrobný, včetně evolučních souvislostí, rozhodně nic pro mimina :) ze začátku, než si v tom dítě bude spokojeně samo číst, by to asi chtělo, aby někdo dospělý to četl dítěti nebo s dítětem, případně něco vynechával, případně to jen "převyprávěl", různě to doplňoval, vysvětloval, a tak, ale myslim, že je to výbornej základ. Snad existujou i jiný podobný a podobně dobře použitelný knížky, ale já žádnou neznám. (Dá se koupit po antikvariátech, někdy i celkem levně.)
    (Patřej takovýhle tipy na nástěnku?)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA:
    BALAENA:
    KAI: Ty sovy jsou nádherný, jsem na tebe klikla omylem při kopírování ID a jako slušný obrázek
    Tak máte práva na nástěnku, teda doufám že jsem to správně pohledala :))
    SVAN
    SVAN --- ---
    :)) no problema to proštuduji jak se to dělá a právo budete mít všichni, jen bych tam neflákala uplně všechno, ale tak jak se dohodneme co je hodnotné a co pouze inspirativní, ale není nutné to nutně šířit :))
    KAI
    KAI --- ---
    nastenka se skolama nebo treba seznamem instituci, ktere poradaji neco pro deti v domacim vzdelavani, by byla super. pripadne prosim i pro Brno, ne jen pro Prahu :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CICHLASOMA: paní domácí to zařídit může. komu dá právo zápisu na nástěnku, ten ho bude mít.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Ok, bezva. (Já nevim, jak tu na nyxu fungujou nějaký ty nástěnky a tak, myslel jsem, že bych někde externě vystavil dokument, do kterýho by moh zapisovat každej odsud, ale jestli to jde zařídit přímo tady na serveru, tak tím lépe... :) )
    SVAN
    SVAN --- ---
    BALAENA: jo to každopádně, ale Denis byl původně přijat na klasickou základku kde na mě čuměli jak na zjevení když o tom padlo :)) a ty co do toho jdou rádi, jak píšeš nemůsí mít prostor, je to trochu hledání, ale zase asi žádný drama, takže seznam škol je trochu nejistý, jak píšeš může se změnit vedení a je to jinak.
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: Report je jasný :)) si celkem oddechnu, nevím do čeho jdu, ale tak dopadne to dobře to vím. O rezervách svých vím a hodlám je další půlrok využít. V podstatě se cejtím a je to tak, že to není přezkoušení dítěte, ale rodiče :))))
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: tfuj, tfuj, hodne stesti, at to hladce probehne!! Podat potom report mas samozrejme povinne :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SVAN: myslím, že u škol, které v tom byly zapojené ještě jako v experimentu, by to mohla být vcelku sázka na jistotu, pokud se tam nezměnilo personální obsazení, nebo ne? (teda jako že když se do toho škola zapojila ještě v tom nadšeneckém období "pro exoty", tak pokud se tam nevyměnili lidi, mělo by to být v pohodě a ne jít proti žákům. si aspoň myslim.)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: určitě můžeme to dávat na nástěnku at je to pohromadě, videa, knihy, asociace, akorát ty dokumenty toho moc není, je to dost v pohybu, jak píše BALAENA je omezená kapacita.
    Třeba do Vraného jsem psala jako první a ti mě odkázali dál, právě na Holčinu co má na starosti přezkušování v Pičíně.
    Jedna návštěva popovídaly jsme si, vše mi poradila, učebnice atd a zítra s ním bude rozmlouvat zase ona, takže zatím bez jediného problému.
    SVAN
    SVAN --- ---
    BALAENA: Měla, ale je podstatné si vybrat takovou kde tě budou podporovat a né tě drtit za to že jdeš proti nim a ještě jim přiděláváš práci :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Tak každopádně držím palce! :)

Btw, možná by šlo dát sem třeba třeba odkazy na nějaké editovatelné dokumenty s přehledem škol, co DV podporují a komentáři k nim, případně se seznamem knih a jinejch materiálů při domácím vzdělávání s úspěchem použitelných, taky s komentáři... Aby se mohly informace během času někde přehledně soustřeďovat... Co myslíte?

(Pokud jde o školy k DV vstřícné, měla by nějaká velmi vstřícná být kdesi na Slapech a v tom níže odkazovanym článku uváděj, že čistě portfoliovou metodou to vede jakási škola ve Vranym nad Vltavou.)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA: pecka dneska večer je jasně z vlky, jen co vysmahne ta zbylá smečka kámošů co tady řádí vedle v pokoji a dáme si to před spaním :)) zase jinej level od vydry :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SVAN: pokud vím, tak k domácímu vzdělávání může přijmout každá škola. druhá věc je, že nemusí - plno školám se do toho nechce, je to práce navíc

jak jsem psala, naše škola má v domácím vzdělávání velkou tradici, vedla DŠ i v době, kdy to smělo ještě dělat jen pár škol, ale pokud vím, je momentálně kapacita pro DŠ plná. Nejspíš bych si dokázala ve škole vyjednat výjimku, pokud by byl třeba úraz a nemožná docházka do školy, tak třeba na půl roku, na rok převod do DŠ a pak zpátky, ale úplně "nové" dítě do DŠ už se pokud vím nevejde (jo, i na tohle má škola limit v ministerské registraci - kolik dětí celkem, kolik dětí max ve třídě a kolik dětí smí mít v DŠ)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    Kdo chce s vlky žíti: 20. 4. 2003 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/.../1106768962-nebezpecni-mazlicci/203542152450002-kdo-chce-s-vlky-ziti/

Nevím, zda to sem patří, ale tohle bych určitě dítěti pustil v rámci "prvouky"! :)

(Dokument o soužití Václava Chaloupka s (běžně) nedomestikovanými zvířaty, zvláště s mláďaty. (Chaloupek dříve pracoval v ZOO, pak točil nějaké večerníčky se zviřátky, vždy je předtím choval na nějakém svém statku (vlky, lišky, divoká prasata, vydry, veverky). V dokumentu mj. odmítá některé obecně rozšířené představy o zvířatech a jejich psychice.)
    SVAN
    SVAN --- ---
    CICHLASOMA:
    KAI: Zítra každopádně vyrážíme do Pičína na přezkoušení, takže tady akorát píšu hodnocení a pacifikuji portfolio :)) jsem na to zvědavá co se bude dít :) jedeme si svoje tempo, v něčem jsme podle učebnic napřed a v něčem zase jinde :)) tak děj se vůle boží! zítra
    SVAN
    SVAN --- ---
    FOXOVA: Výborně, tak možností je koukám více.
    Když jsem to řešila před létem, psala jsem na všechny strany a nakonec jsem zakotvila ve škole v Pičíně :)) u Dobříše, ale na dojíždění dvakrát ročně je celkem jedno pod jakou školu spadáš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam