• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    Připravila Vás škola na život?

Diskuze není o tom řešit jestli doma učit a nebo ne,
    ale jak to dělat správně
    a taky všechno kolem, co se dá k domácímu vzdělávání přibrat,
    aby to ve výsledku stálo za to
    rozbalit záhlaví
    SVAN
    SVAN --- ---
    ANNNA: Ne naopak držela jsem ho od toho co nejdál :) na stromy a do lesa, sedět u sešitů ted bude dost, takže jsem nepředbíhala! dětství má být hlavně v pohybu a ve vlastních hrách do kterých se dospělý moc nemontují.
    Taky jak se doučíme tak jdeme zase mezi děti do jejich světa a nebo nechávám Denise at si sám hraje ve svém světě, respektive hrajeme si oba :) ale včas se Denis odpojí a jde si hrát to své.
    Jo vlastně babička s ním dělala nějaké logické hry, ale to zjistím jak se jmenuje a to ho dost bavilo pravda!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SVAN: Na mě se to teďka valí z více stran a informačních zdrojů, tak si ještě sama zkouším hledat další, když mám doma zatím jenom batole :)

Což mě vede k otázce: začínali jste doma už nějak cíleně v předškolním věku?
    SVAN
    SVAN --- ---
    Ale k učebnicím, jsem dala na radu zkušené.
    Holčina která má sama doma tři děti, všechny se učí doma a která má na starosti právě přezkušování dětí na naší škole. tže myslím dobrý zdroj informací.

Matika http://ucebnice.fraus.cz/matematika-prof-hejny/ je to zábavný samo o sobě a kromě počítání při hraní, s hračkami, auty atd jsem nemusela nic dalšího vymýšlet.
    Počítání je všude kolem v běžném životě neustále, takže zábavná učebnice a vše kolem stačí bohatě
    A samozřejmě peníze jsou v tomhle vtipná věc, na počítání slušná motivace, kdy Denis dostával drobný až si našetřil a sám spočítal kolik potřebuje na gumovou kobru, došli jsme do hračkářství a sám si jí koupil a zaplatil.
    Celý den si peníze nosil v peněžence a dožadoval se at už tam dojdeme, byl to hustý rytuál pro něj, cítil se veliký :)) sám si koupil v nákupu hračku, dlouho na to vzpomínal :)

a u češtiny http://www.nakladatelstvisvet.com/cs/shop/edice_kaligrafie/prvni-trida/radana_lencova_pisanka_anal

Radana Lencová
    http://www.lencova.eu/cs/uvod/comenia_script

a je dobré rozhodně začít http://www.nakladatelstvisvet.com/...hop/edice_kaligrafie/prvni-trida/radana_lencova_pisanka_kreslim

každopádně češtinu ještě vymýšlím, potřebuji najít nějakou opravdu zábavnou knížku prvního čtení.
    Denise má třeba rád, když se náhodou v nějaké takové učebnici čtení objeví otázky typu "žije pes na stromě?" to ho pak číst baví ale jen tak pepa nese maso .... průda
    Asi to zatím vyřeším tak, že mu je budu psát sama, ty věty na čtení
    SVAN
    SVAN --- ---
    ANNNA: Zatím žádné :)) pouze instinkt :))
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SVAN: Gratuluju!!! :)
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    V létě jsme náhodou taky narazili na Šimonovy pracovní listy - Matematika, co někomu zbyly (po práci s lidmi s postižením). Neznám ty ostatní, ale Matematika byla super. Dcera tak ve čtyřech letech dva měsíce v kuse sčítala, doplňovala číselný řady apod. Podle toho, co se mi podařilo vygooglit jsou různé pro děti předškolní a mladšího školního věku.

http://obchod.portal.cz/mainform.aspx?rowfilter=true&search=SPL&page=1

bohužel se mi nepodařilo vygooglit přesně ty, co jsme měli, byl to jen zpřeházený vnitřek bez obálky, takový počítání podobný těm matimatickym montessori pomůckám.
    TUVDEN_NIMA
    TUVDEN_NIMA --- ---
    Vy jste tu takoví protřelí a zkušení, tak to asi budete znát... mám děti v předškolním věku a tyhle věci teprv objevuju...

Ale kdybyste náhodou neznali, tady je spousta a spousta Montessori pomůcek k vytištění a šablony na výrobu (včetně odkazů na další stránky).

http://narovine.cz/pomucky/matematika/
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ahoj, díky moc za tenhle klub! Máme zatím špunta malého, ale o domácím vzdělávání do budoucna dost uvažuji.

Mohla bych se zeptat na nějaké základní knihy, ze kterých vycházíte? (jestli jsou takové)
    SVAN
    SVAN --- ---
    ZEGA: je to všechno v běhu stejně jako už zmíněné http://www.svobodauceni.cz/ když jsem se na ně registrovala před létem tak se tam toho moc nedělo a teď už jsou mnohem živější :))
    tak třeba se mapy taky oživí, aby to mělo smysl se tam zadávat.
    Je sice hezké vědět, že v Neratovicích je taky někdo, ale to je tak všechno :))
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    SVAN: přidáno na nástěnku. Z mapy jsem měla stejný pocit. Hned jsem také na domácíčasopis, který ji vytvořil psala, zda-li by nebylo vhodné ještě nějaké doplnění informací. Tak uvidíme..
    SVAN
    SVAN --- ---
    SVAN: To byl vtip, vzhledem k tomu že už 4 roky jsem neměla ani kapku alkoholu ani žádné jiné vznášedla :)) vznáším se tak už nějak přirozeně, ale teď jsem byla poslední měsíc hodně při zemi
    SVAN
    SVAN --- ---
    a potřebuji mezi lidi :)) jsem nikam moc nechodila, soustředila jsem se jen na Denise, abych to dobře udělala a teď se prostě na dva dny zblázním, odstřihnu, vymetu Prahu, kina, restaurace, parky :))))))))))))))))))))
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: :))) asi si dám studenou sprchu a pak horkou saunu :))))) a to 20 krát za sebou
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: vsak si ted za odmenu muzete dat voraz ;)
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: potřebuji prázdniny, nutně :)))
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: jeeeeee, super, gratuluju vam obema!!! :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    ZEGA: super dejte to na nástěnku, dávala jsem práva všem co sem zajdou a něco utrousí a přidávám, komu náhodou ne a chce něco nalepit na nástěnku tak mě trkněte :))

Na mapu jsem koukala, jenom mi tam chybí víc informací, takový lehký popovídání o tom co ty rodiny zajímá a jestli si chtějí napsat a popřípadě něco společně vytvořit, od výletu po výstavy.
    Psát na cizí email o radu je taky samozřejmě realný, ale kdybych si mohla vybrat podle toho jestli jsou mi ti lidé blízcí nějakou aktivitou bylo by to lepší.
    SVAN
    SVAN --- ---
    YMLADRIS: Můžeš si od školy vypůjčit jejich učebnice abys mohla porovnat.
    Já jsem využila pouze angličtiny, abych viděla od čeho se odpíchnout a čím zatím nezatěžovat, nenašla jsem jinou v knihkupectví, takže ta školní je dobrá, anglická a celkem příjemná a k tomu pexesa, kartičky. Soutěžíme jaké slovíčka už si denis zapamatoval a to ho baví a ted přišel na to, že na některých kartičkách je to napsaný takže když neví pochopil k čemu se mu čtení hodí :))
    Jinak samozřejmě s tou angličtinou souhlasím, myslím že je to teď snad důležitější než ostatní předměty, protože právě Khan Academy a jiné je prostor kde se chci s ním pohybovat.
    Takže se učíme denně stejně jako češtinu, teď mám nabídku hoďku týdně s nějakou šikovnou a kreativní angličankou ve více dětech (českých) a ten kolektiv anglicky mluvících dětí by se hodil!
    SVAN
    SVAN --- ---
    Tak jsme to sfoukli se samýma Výbornýma :))) miluji přezkoušení portfoliovou metodou :))))))))))))))))))))))))
    A já si dělala takový nervy zbytečný :)))))))))))))))))
    Prostě si s Denisem hoďku povídali, o tom kde byl co zažil, co má rád, co ho baví, ukázal svoje pracovní sešity z matiky a češtiny, něco spočítal, něco přečetl a jelo se domů :))))))))))))
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    YMLADRIS: S tím, že naučit se nějak anglicky do 7 let je dnes neuvěřitelná výhoda, vřele souhlasím... Jde to tak, že jeden z rodičů na dítě mluví anglicky, jde to tak, že chodí často do nějakého dětského kolektivu, kde se mluví anglicky, ale jinak teda nevím...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZEGA: Tak tohle by si asi dát na nástěnku zasloužilo. Co, paní domácí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam